Senin, 28 Februari 2011

Sila Ucap Bye-Bye Pada Stress!

Salam semua

Mac biasanya akan jadi bulan paling sibuk bagi mahasiswa satu negara. Termasuklah aku. Kerja memang sungguh menimbun. Assignment, presentation, revision dan pelbagai perkara lagi perlu disetelkan pada bulan Mac juga.  Biasalah, bila dah menimbun kerja sudah semestinya tahap stress akan meningkat. Ditambah pula mood yang kejap elok, kejap tidak. Pantang salah sikit, naik angin je kejenya! hahahah betapa tak profesionalnya aku kan? 

Ada orang kata, kalau stress pegi shopping kan? 
Tapi, cemana nak shopping kalau poket tak berapa tebal. Sugar daddy pulak masih dalam waiting list , makanya...cancel itu suggestion. 

Ada pulak yang kata, kalau stress makan banyak-banyak!
OMG! Kau tak nampak badan aku yang dah macam anak gajah ni.... tak kan nak jadi anak giant plak. Jatuh saham mak tau! hahahaaaa Cancel lah!

Ada pulak yang kata, kalau stress pegilah buat apa yang kita suka!!! YES darling......itu yang paling tepat! 

Disebabkan aku sangat-sangat suka buku, jadi aku terjumpa satu buku yang sangat bagus MERANGSANG aku di kala begini. (please...lah jangan terpengaruh dengan perkataan merangsang tu ye!) Aku maksudkan, MERANGSANG SEMANGAT & MOTIVASI aku!




Haaaa nampak tak berapa harganya? Seploh hengget je korang. Sebab tu lah aku beli. Murah dan padat. Motivasi yang di list kan dalam buku ni sangat-sangat berguna. Ada banyak cara untuk releasekan stress kita dan yang paling penting menjadi seorang yang positif. Ada tips, fakta menarik, kajian dan gambar-gambar comel. Antara yang aku suka topik " Bila Dilanda Sindrom Sibuk" , "15 Cara Happy Selalu" dan...." X-Plus Bukan Tekanan". Semualah aku suka. 

Jadi, sekarang ni aku cuba nak jadi sepositif mungkin dan takde lagi alasan kenapa perlu marah-marah bila banyak kerja. Jadilah seorang yang profesional kan! Barulah kita disegani dan dihormati. Setuju? 

Sabtu, 26 Februari 2011

Oh! Murah Giler shopping kat Daiso, Japan!

Salam semua

Korang suka barang berkualiti dengan harga yang murah tak? Sapa je yang tak suka barang murah kan? Bukan kedai 2hengget tau. Sebab kadang-kadang kedai 2hengget, nama je 2hengget tapi ada barang yang harga lebih dari 2hengget kan? Jadi,  Meh sini korang, aku nak bagitau ada satu kedai yang barangnya sangatlah pelbagai dan semua barang harganya....RM 5 sahaja!!! Sangatlah berbaloi korang.


Aku tak tau lah yang korang dah tau ke tak pasal kedai nama Daiso ni. Tapi takpelah, aku nak share dengan mereka yang tak tau. Kedai Daiso ni, aku jumpa kat One Utama. Actually tu first time aku pegi sana, yerlah kan asyik kat Mid Valley jer, bosan gak. FYI, Daiso ni sangat popular di Jepun sebab di Jepun sahaja ada 2500 cawangan Daiso dan ada 450 cawangan seluruh dunia! Dekat Daiso ni, macam-macam yang dijual.

pelbagai jenis fail, folder. kalau kat luar harga rm 8.90 - rm 13.90 kan?

bagi mereka yang gemar dengan hand-craft. kain felt banyak dijual disini.
 harga hanya rm 5 shj. tapi tak sure la brapa meter. Manik, benang, smua ada!
mainan untuk kanak-kanak pun ada jugak! juga harga rm 5 sahaja!
yang ini pulak, barang-barang keperluan rumah tangga. berbaloi sangat lah. kalau compare harga kat luar!
gam gajah, gam rimau, selotip semua wujud
part ni aku geram sket. segala macam container, bakul yang sungguh comel dan warna warni pun ada
ni seksyen stationery. macam-macam. semua barangan jepun wei!
Kalau ikutkan hati nurani aku yang giler shopping ni, mau aku angkut satu kedai. Meroyan aku tengok barang murah hanya 5 ringgit. Mana mau cari kalau kat KL ni? Tapi bila mengenangkan balik ke UM hanyalah berbekalkan tiket bas, aku padamkan niat nak memborong sakan tu. Aku cuma ambik yang mana perlu dan betul-betul berbaloi kalau compare harga kat luar. Setelah meround hampi 1 jam dalam kedai tu je...aku sambar 2 barang je wei! WAT DER??? Aku rambang mata laaaa...


Aku rasa dengan harga RM 5 memang sangatlah berbaloinya untuk dapatkan multipupose box ni. Aku dah usha harga kat luar, paling murah RM 12.90. Fuhyoooo banyak beza tu oi! Lagipun, box macam ni lebih tahan lama daripada yang paper tu kan. Mudah dibawa dan sungguhlah comel. Box tu sekarang ni, aku gunakan untuk letak barang-barang devices aku cam hard disk, wayar usb, pen drive etc. (sila abaikan jam tangan tu, sebab jam tgn tu ada cerita tersendiri.Nanti aku story.)


Barang kedua yang aku rasa berbaloi beli kat Daiso ni adalah cushion seat! Disebabkan aku banyak menghabiskan masa aku mentelaah buku (cewah!!!) jadi maknanya aku akan melangok berjam-jam di meja study aku. Jadi, aku pun belilah cushion seat ni sebagai pengalas dan penyedap! Maklumlah, kolej aku tak berapa mampu nak bagi kerusi macam kat opis-opis tu. Beranganlah ko nak dapat kan! Harga kat luar, cushion seat ni yang aku jumpa paling murah RM 9.90. Sebagai student, RM 4.90 itu sangatlah bagus untuk disimpan. Kan? Kan?Kan? 

So,kepada sapa-sapa especially student yang memerlukan barang-barang keperluan dengan harga yang murah, anda boleh dapatkannya di DAISO. Tapi kena ingat, kena fikir betul-betul yang mana berbaloi. Kalau boleh compare dulu harga kat luar. Barulah kita dikategorikan SMART BUYER kan? Jadi, kat sini korang boleh tengok kat mana STORE DAISO yang berhampiran dengan korang! Bijak berbelanja amalan mulia! 




Selasa, 22 Februari 2011

Blogger Disaman Datuk Seri Dr. Rais Yatim

Salam semua


Haaaa kan dah kena saman... tu lah kan orang dah pesan, berhati-hati ketika menulis. Jaga sensitiviti orang lain. Jangan gunakan isu-isu yang boleh menimbulkan fitnah dan salah sangka. Buruk padahnya nanti. Jangan fikir blog kita tak dibaca oleh orang-orang berkenaan sebab bila dah publish, bukan setakat Malaysia jer yang boleh baca, satu dunia pun boleh share sama....

Kesimpulannya, fikir dan fikir banyak kali sebelum PUBLISH POST yer....


Sabtu, 19 Februari 2011

Sentap Hati Mak Nak tengok Dato' Siti

Salam semua

Perempuan dan fesyen memang tak dapat ditolak la kan. Semalam aku berkesempatan melawat blog salah sorang fashion designer terkenal RIZMAN RUZAINI . Ni semua sebab aku nak tengok page Hatta Dolmat yang sedang buat satu contest untuk develop website baru dia gara-gara di hack orang yang jahat dan tak bertanggungjawab. Sapa-sapa yang berminat, korang masuklah contest HD tu k. Hadiah lumayan!!!

Bila aku round-round blog RR ni kan, pergh..........takde perkataan yang boleh aku keluarkan selain PERGHHH tu!!! RR merupakan fashion designer untuk kebanyakan artis popiler tanah air. Dan yang selalu memperagakan baju RR ialah Dato' Siti. Memang kelassss laaaa ko kan RR! Tabik spring!

Jomlah semua cuci mata tgk koleksi RR ni pada Dato' Siti....baju semua tip top you! tak mampu aku nak beli! Dapat tengok pun jadiklah....(lagipun, takde saiz aku laaa) 














                                           

                      


aduh! gojes laaa! Hebat kan rekaan RR ni.. so korang, sapa yang ada banyak duit, sila buat baju dgn RR. Sebenarnya banyak lagi, tapi aku tak boleh tahan tengok lama-lama...Aku dah makan hati dah ni....

Last but not least....

Konvensyen Wanita di KLCC *psst* masa tu bangga dapat present dpn VVIP!

Jumat, 18 Februari 2011

Penggunaan Watermark Menghalang Jenayah Siber

Salam semua

Mungkin aku agak ketinggalan tapi aku rasa masih belum terlambat untuk aku aplikasikan dalam blog aku ni kan. Penggunaan watermark! Dah beriban dah  blogger yang guna watermark ni... dan sekarang aku baru terhegeh-hegeh nak guna. Biasalah, flight delayed laa der...heheheh

Pada yang masih belum tahu, watermark is just like a trademark. Digunakan sebagai tanda hak milik sesuatu bahan itu milik anda. Mula-mula dulu aku pun tak terfikir untuk gunakan watermark, tapi bila aku jumpa BLOGGER BERJARI HALUS a.k.a KAK CHIK minggu lepas, dia bercerita yang dia mesti letak watermark pada setiap gambar yang dipublish, dan-dan aku terfikir " I should do the same!". Sebabnya, hampir semua entry aku, aku akan publish gambar.. jadi untuk mengelakkan jenayah siber yang semakin berleluasa ni, penggunaan watermark dapat membantu untuk halang mana-mana pihak COPY gambar kita dan salah gunakannya. FYI, dah banyak kes yang sebegini yang dilaporkan. Salah satunya, aku pernah publish dalam blog aku ni.... bacalah kes KESIAN PAK CIK HARUN ISMETH!

Tapi, perlu diingat jugak... penggunaan watermark menjadikan kita sebagai orang yang berliabiliti penuh terhadap material yang di publish tu. Maksudnya, sekiranya gambar tu mengandungi unsur-unsur yang bertentangan dengan norma masyarakat, dan ada orang lain yang alert serta dipublishnya bahan tu, makanya kitalah yang akan bertanggungjawab. Jadi, jangan publish gambar bukan-bukan okeh. Keep it privacy. Tak semua perlu didedahkan!

biasa-biasa je. masih belajar nak dpt WM cam cik epal punye!
Disebabkan aku ni sangat sibuk orangnya ditambah pulak internet yang agak siput, aku perlukan satu aplikasi yang boleh buat watermark dengan cepat. Jadi, aku pun survey lah beberapa tutorial yang menyediakan service tu. Than, aku jumpa satu blog yang sediakan tutorial untuk buat watermark pada banyak gambar. Maksudnya jimatkan masa kita lah. Tak yah dok letak satu-satu, leceh kan? Jadi, kalau korang berminat mari ramai-ramai kita melawat TUAN BELOG SOLEHAHN


P/s: WM pun membantu promote blog korang. Harap Maklum! 


CEO Apple Inc. Hanya Mampu Hidup 6 Minggu Lagi?

Salam semua.

Siapa antara readers aku yang pakai gadget jenis Apple? Fuhyooooo bombastic siot korang pakai Apple's Gadget sebab aku tau harga satu-satunya, kalau tak cecah ribuan ringgit jangan panggil Apple la kan!  Semua yang pakai Apple's ni for sure lah korang ada satu standard korang sendiri. 

sumber: google
Tapi, ada satu berita yang agak sedih jugak untuk aku kongsikan. Khabar dari Apple's Factory mengatakan yang CEO Apple, Steve Job dikhabarkan hanya mampu hidup untuk 6 minggu sahaja lagi! Kurang daripada 2 bulan daripada sekarang.... 

Ini adalah disebabkan Steve Job menghidap kanser pankreas yang telah sekian lama iaitu sekitar 7 tahun. Buat masa sekarang ni, Steve memohon medical leave supaya dia boleh recover dan fokus untuk kesihatan dia. Steve yang memiliki kekayaan $6 million dilihat oleh wartawan kini dalam keadaan lemah dan kehilangan berat badan yang sangat-sangat.

sumber: National Enquirer

Kesian jugak aku baca berita dia ni kan... than aku realize sesuatu... walaupun kita kaya macam mana pun, tapi kalau kita tidak diberi kesihatan dan ketenangan, semua harta benda tu tak boleh berikan kebahagiaan yang mutlak! Mari fikir dan renung!

* materials daripada : http://tallboyz.blogspot.com/ <-----mari datang blog budak tinggi ni! 



Kamis, 17 Februari 2011

Siapa Mahu Teman Aku Jumpa Aznil Nawawi?

Salam semua

Sapa peminat Aznil Haji Nawawi? Pasti ramai yang angkat tangan kan? Iyer, aku jugak salah sorang dari peminat Pak Nil. Sememangnya, salah satu impian aku, aku nak jumpa Pak Nil sebab aku kagum dengan bakat kepetahannya berbicara dalam mengacarakan sebarang rancangan dan aku jugak bangga dengan dia sebab dia   "Popular with a Brain!". Dia merupakan lulusan UM okeh! My beloooooooved campus ni!!!!


Apa yang menariknya, impian aku ni untuk berjumpa dengan Pak Nil bakal tercapai 12 Mac ni!!!! Apsal tak percaya??? hehehehe.... believe on me... aku akan jumpa Pak Nil di Tasik Titiwangsa korang... dating lah! Jangan jeles yer....



Tapi.....


Itupun kalau aku berjaya dapat satu daripada 30 pemenang bertuah untuk satu contest yang dianjurkan Nuffnang! Satu KONSERT HORE-HORE bersama Pak Nil  akan berlangsung di Tasik Titiwangsa pada tarikh tersebut. Korang pun boleh pergi jugak secara percuma dengan syarat korang terpilih sebagai 30 pemenang komen terbaik dengan slogan "DALAM BANYAK-BANYAK ARTIS, AZNIL BERJAYA MENCUIT HATI SAYA KERANA......" 



haaaaaaaaaa.......sambungkan jelah slogan tu. buat kreatif + gempak + bombastic okeh! Mana tau rezeki korang! Dapatlah kita jumpa di sanaaaaaaaaaaaa.............Jadi apa tunggu lagi, mari ramai-ramai sertai kontest ini! aku dah join!!!! 


Rabu, 16 Februari 2011

Muka Fotostate Yang Bertuah

Salam semua

Berita Gempar! Berita Gempar!!!! AKU MENANG CONTEST LAGI!!! Alhamdulillah dan terima kasih banyak-banyak pada juri yang memilih aku tu...





Aku menang hadiah saguhati untuk CONTEST KAMI SEIRAS by Cik Yaya!!! Tak pe saguhati pun tetap menang kan? Tapi aku happy giler sebab aku ni jarang-jarang laa menang contest. Tak sehebat Mama Zharfan dan Tiefazatie yang sentiasa bertuah tu.... ni yang aku nak menuntut jap ngan dorang, cemana nak jadi bertuah! heheheh.... 

Kalau nak tau siapa budak Qila yang muka fotostate cam aku tu, korang bacalah entry aku yang lama ni ok! 

Fuh, tak sabar pulak nak tunggu hadiahnya... dan seperti biasa, Tahniah pada semua pemenang!!!! 

Estee Lauder Perfume - It's Mine Bebeh. Hadiah Menang Contest!

Salam semua

Hati berbunga-bunga bangga dan bahagia. Wah umpama menang 70 juta you.... Kalau aku dapat 70 juta, aku bagi ipad + iphone 4g kat setiap sorang follower aku. Boleh gitu? Kompem, follower aku mencanak naik mengalahkan blogger Cik Epal kan...

Sebenarnya begini, semalam sempena public holiday Maulidur Rasul, aku berkesempatan nak "blind date" kat Mid Valley, ngan sorang blogger yang super-duper best & beautiful mommy la... siapa dia? Korang WAJIB ok terjah blog dia sebab ada banyak citer best, namanya Kak Ella a.k.a Kak Chik @ http://misz-ella.blogspot.com/. Kak Chik datang dengan anaknya, Aiman  yang mukanya ala-ala pelakon dalam video klip Hafiz Noktah Cinta tu.... 

Tujuan aku date ngan dia sebabnya aku nak redeem consolation prize untuk 1st Contest dari KC. Sumpah korang, aku nak jumpa KC ni, hati berdebar semacam, rasa macam nak pegi 1st date dengan pakwe gitu... heheheh... jadi untuk bagi aku tak gabra sangat, aku bawaklah roomates aku sekali untuk berkenalan dengan momma blogger hebat ni.

from right: kak chik, me, ann & piqa (my roomates)
source: kak chik's cam
Sampai-sampai jer, terus borak dengan KC. Macam-macam yang diborak kan siap dapat pelbagai TIPS lagi. Dari study, kawan-kawan, rumah tangga, makanan,  blog, hal perempuan, isu semasa , kerja &  macam-macam lah kiteorang borakkan. Rasa Mid Valley tu kiteorang yang punya. Kak Chik memang peramah dan pemurah korang! Sebabnya.... dia belanja aku dengan roomates-roomates aku sekali makan.... memang terbaik lah Kak Chik. Terima kasih banyak-banyak!!! Segan kiteorang dibuatnya.

Dan sekarang tibalah acara penyampaian hadiah.... sila-sila semua tepuk tangan kuat-kuat!!!!


Cuba korang teka, apa hadiah yang aku dapat tu? Sapa betul aku bagi tiga posen! hehehe....  memula tu, aku ingatkan aku dapat bracelet atau pun jam sebab kotaknya kecik je kan...



tapi, sekali aku bukak.... FUHYOOOOOO!!!! memang da best lah. Tak rugi join contest Kak Chik ni....Berbaloi baloi.........

pergh.pergh.meleleh! 
Aku dapat Estee Lauder Pleasures Perfume Pen. Sangat wangi!!!! tu, yang warna kelabu tu lah yang aku dapat. Senang aku nak bawak ke kelas. Maklumlah student macam aku ni kan, kelas full sampai ke petang, jadi memang tepat sekali hadiah ni untuk aku. Mudah dibawa dan bagi kesegaran berpanjangan! Boleh jadi spoke-person Estee Lauder tak? 


Well, thank you so much KC sebab sudi bagi hadiah yang sangat-sangat best pada saya!!! Kalau nak tunggu saya beli perfume ni, memang lambat lah kan.... tunggu saya jadi lawyer dulu! heheheeh...... sekali lagi, terima kasih banyak-banyak atas kesudian akak buat acara penyampaian hadiah tu complete with belanja makan lagi! heheheh.... ni lagi buat aku happy berbloging ni!!! Lagi satu, BLOG sememangnya bagus untuk SOCIAL NETWORK!



p/s: pasni kalau KC buat contest / lucky draw, kita serang ramai-ramai okeh?

nak tau cite lagi pegi sini BELOG KAK ELLA!

Minggu, 13 Februari 2011

Hari Untuk Kekasih Yang Sebenarnya Adalah Esok Bukan Hari Ini!

Salam semua

Kalau begini tiada apa yang kita peroleh....


Kalau begini,


pasti lebih baik. Dia Kekasih Allah. Mencintai baginda, bermakna kita mencintai Allah. Kerana Allah juga mencintai baginda.



“Katakanlah (wahai Muhammad): Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.” [Aal-Imran :31]

Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432 Hijrah! 

Sabtu, 12 Februari 2011

Lucky Draw Tupperware Kakakshop

Salam semua

Lama dah aku tak join contest. La ni pun aku tengah tunggu result untuk contest "Kami Seiras" yang dianjurkan Cik Yaya. Harapnya ada lah tuah aku kat contest tu ye memandangkan muka aku dan si fotostate aku tu seiras giler.... Kalau korang tak percaya, mari TERJAH ENTRY CONTEST saya ni....

So, sempena hari minggu ni... aku nak join beberapa contest yang dianjurkan para bloggers yang pemurah ni....


(Sila join yer!)

Dateline: 7th April 2011

Sememangnya, Tupperware merupakan jenama yang sangat terkenal dan telah bertahan selama bertahun lamanya. Ramai yang mempercayai jenama Tupperware ni kan disebabkan kualiti produk yang sangat baik dan terjamin. Selain tu jugak, the latest product yang dikeluarkan oleh Tupperware merupakan eco-friendly yang sangat-sangat saya sokong!!!!

Jadi, untuk lucky draw Tupperware @ Kakakshop ni, saya dah penuhi semua syarat. Harapnya adalah tuah saya kat Lucky Draw ni. Boleh lah saya melaram produk Tupperware kat UM ni..... 

Takde Lagi Weekend Yang Best Bagi Aku!

Salam semua

Hari minggu biasanya memang ditunggu-tunggukan oleh semua orang. Sebabnya boleh lepak-lepak dengan keluarga, kawan-kawan dan buat aktiviti bebas. Seronok je tengok orang lain boleh enjoy hari minggu diorang. Satu masa dulu aku pun macam tu. Hari minggu, lebih-lebih lagi hari Ahad memang hari yang sangat aku nantikan. Sebabnya, bila hari Ahad, ayah aku akan bawak kiteorang sekeluarga sarapan sama-sama kat kedai, beli barang-barang keperluan sambil tu borak-borak lah mengenai kerja, study dan gurau senda.


Aku sangat-sangat rindu saat tu. Dah hampir 3 bulan aku tak keluar jalan-jalan dengan family aku. Duduk kat rumah dan tunggulah sapa-sapa yang datang untuk menziarah ayah. Sedih, memang dah tentulah. Kadang-kadang tu, aku memanglah keluar dengan kawan-kawan kat KL ni. Tapi tak kan sama dengan masa bersama family. Gembira aku dengan kawan-kawan cuma luaran je. Tapi kepala ni asyik memikirkan keluarga yang kat rumah.

Bila agaknya ayah aku nak sihat semula? Tipulah kalau kata aku tak risau. Aku yang tengok ayah ni risau, apatah lagi diri ayah sendiri. Dia kerap kali tanya kat kiteorang sekeluarga, "boleh ke dia baik?". Secara jujur memang aku takde jawapan, tapi aku tak nak mengecewakan dia. Jadi perkataan "BOLEH" tu aku harap as a cure to him. Secara luaran, memang ayah dah semakin pulih. Dah boleh angkat kaki dan tangan, duduk sendiri, tapi masih belum kuat untuk bangun dan berdiri.

Ayah, ayah.... bila ayah nak bangun? Bila ayah nak bawak kiteorang pegi jalan-jalan? Bile ayah nak bawak kiteorang pegi sarapan macam dulu? Bila ayah nak pegang tangan kiteorang bile nak melintas jalan? Bila ayah nak drive kereta? dan yang paling penting, kita rindu sangat nak cium & salam tangan ayah! Doakanlah dia cepat sembuh dan boleh tengok aku & adik grad nanti.... 


* korang yang tak tahu menahu, leh baca ENTRY LAMA aku untuk tahu!



Kamis, 10 Februari 2011

3 Langkah Mudah & Berkesan Break-Up Dengan Boyfriend Korang!

Salam semua

Korang gurl yang kapel-kapel tu kan, penah tak korang rasa dah boring atau rimas dengan pasangan korang? Rasa nak break up je tapi takde jalan nak cari alasan. Meh sini korang, aku bagi 3 tips TERBAIK untuk korang clash dengan boifren korang. Percentage untuk berjaya adalah 150%. Memang terbaik.... caranya adalah.....




Hahahaha... memang gelak besor aku. Eh... korang, ni aku gurau je tau. Jangan dibuat pulak! Lagi-lagi yang tang nombor 3 tu.... bukan sekadar dengan HIS BEST FRIEND je... dengan BOYFRIEND korang pun jangan! Tapi memang smart laa cara tu kan....




p/s: Aku menentang sekeras-kerasnya SAMBUTAN VALENTINE oleh orang MUSLIM! 

Khas Buat Blogger Universiti Malaya - Part II

Salam semua

Selamat pagi di hari Jumaat ni. Apa plan korang hari ni? Dah sarapan belum? Kalau belum, jom sarapan sama sebab " Breakfast is like a king, lunch is like a princess & dinner is like a beggar!"..... itu pegangan dietitian yer! Tapi memang pun, breakfast is really important! (aku pun jarang giler sarap pagi wei....sakit perot!)

Well, akibat masa yang terhad, blog ni dah macam kurang aktif? Oh tidak, aku akan pastikan blog ni tidak bersawang bagai supaya kebersihan terjamin. Korang.... readers, ingat tak dulu aku penah mintak link budak-budak UM sebab aku ingat tak de komuniti untuk bloggers UM.... rupanya aku tersilap. Kat FB memang dah ada dah....dan setakat ni dah ada 541 ahli. Sesiapa yang berminat, mari join sama dalam UM BLOGGERS!


Graduation Day kat sini : Dewan Tunku Canselor
Credit: google

Dan untuk merapatkan lagi hubungan sesama bloggers UM, aku dah letak dah satu column khas buat bloggers UM yang dah bagi link kat aku dalam enrty yang lepas. Alhamdulillah, mendapat sambutan. Terima kasih banyak- banyak pada anda semua yang sudi memeriahkan lagi blog saya.  Semakin berminat aku nak terjah blog dorang ni. Banyak cerita sekitar kampus yang aku tak tau, tapi sekarang aku dah tau. Jadi, feel free to visit my campus-mate ya!!! 

So, kepada mereka yang kat luar sana yang juga merupakan student UM, anda sangat dialu-alukan untuk join komuniti UM BLOGGERS dan masuk side bar aku yang tak seberapa tu. Tak perlu malu ke segan ke, sebab yang utama adalah kita happy untuk berblogging!!!! 


* sila-sila tinggalkan link anda di ENTRY SAYA YANG INI..... untuk saya PROMOTE link anda di blog saya!

*pssst: tak lama lagi PILIHANRAYA UM....semestinyalah kan PANaaaassssssss!






Minggu, 06 Februari 2011

Gegar 1000 Blog Oleh Ben Ashaari!

Salam semua

Peluang yang tak akan dilepaskan bila Abg Ben buat segmen ni kan.... memang bagus untuk merapatkan ukhuwah sesama bloggers! Good Job Abg Ben...& thank you so much! JOIN JOM!!!




* jadi, marilah join sama segmen ni. Daripada blogger untuk blogger juga!!!

Sabtu, 05 Februari 2011

Lelaki Kaya vs Lelaki Berilmu

Salam semua


Mungkin ramai yang perasan dan mengakuinya. Tapi aku still nak cakap jugak. Sesungguhnya memang benar perempuan itu mata duitan atau dalam bahasa saintifiknya... materialistik. Bukan nak menjatuhkan kaum sendiri malahan bukan juga ada sifat cemburu dalam hati. Tapi itulah realiti!

Aku bercakap berdasarkan fakta. Aku tak pun nak memihak pada kaum lelaki atau bias pada mana-mana pihak. Tapi aku bercakap dari apa yang aku pandang, aku lihat dan aku teliti. Susah untuk aku ramalkan perangai manusia ni. Kesian aku tengok lelaki yang ditinggalkan. Contohnya, ada sorang mamat ni,  (A) dan perempuan Cik O. Dua-dua kawan aku. Yang perempuan ni, dulu bukan main memaksa si A untuk jadi orang yang baiklah, jadi pandai lah, itulah,inilah... kalau nak jadi "laki" dia, si A kena ikut segala kriteria yang dia nak. Si A ni, sanggup lah demi cinta kan. Buatlah apa je yang disuruh, dengan ikhlas dia buat.Tak penah rasa Cik O tu menyusahkan dia sedangkan kadang-kadang aku sendiri rasa yang Cik O  ni terlalu banyak mempersoalkan status keluarga si A. Nak kata Cik O ni kaya raya & status tinggi tu tak lah jugak, cuma dia biasa hidup senang. Tak penah rasa susah agaknya.

Dan bila Si A ikhlas menyayangi Cik O, muncullah pulak Si B yang datang tak diundang tapi setakat test market je.... si B ni kalau nak dibanding dengan si A, ilmu nye cuma hujung jarum je... tak berapa tajam untuk menusuk. Merupakan lepasan SPM , cuma lebihnya si B berbanding si A adalah pada duitnya. Dia sanggup lakukan segala-galanya sebagaimana yang diimpikan Cik O. Cik O tak langsung ingat pada si A dan semakin melupakannya. Si A dah banyak kali berjanji dan minta Cik O tu percaya, bahawa satu hari nanti, dia boleh buat & bagi apa je yang Cik O  ni nak selepas dia habis belajar dan kerja. Tapi, Cik O sentiasa disogok kemewahan. 

Sebagai kawan, aku dah penah ingatkan Cik O bahawa janganlah tinggalkan Si A cam tu jer sebab dulu masa Cik O tergila-gila kan Si A, macam-macam yang dilakukan Si A. Sanggup ketepikan keluarga demi Cik O.  Masa tu Cik O cakap, Si B dan dia tak de apa-apa. Tapi, dalam pada takde apa-apa tu, mak oi.... macam-macam yang dibuat Si B untuk pikat hati Cik O. Dalam gambar kat FB, dah macam laki bini. Peluk sana, peluk sini, pegang sana, pegang sini. Dan ketika itu, Cik O masih lagi "in relationship" dengan Si A. Aku terbayang perasaan Si A tatkala tgk Girlfren dia buat perangai cam tu. Aku penah jugak nasihatkan Cik O, Si B tu baru je dikenali. Belum tentu baik atau tidak, takut baru-baru je dia cam tu, dah lama nanti mula buat perangai sebabnya dari air muka, nampak macam lelaki gatal sangat-sangat. Tapi, nasihat aku tak penah Cik O dengar. Akhirnya Cik O clash dengan Si A dan kabur dengan kekayaan Si B.  Kesian Si A!!!

Dulu, Cik O penah cakap dengan aku, dia akan terima lelaki yang baik dan ikhlas sayang dia. Bukan sebab kekayaan, tapi bila dah jadi cam ni, dia mula mempersoalkan yang Si A tak mampu bagi dia kesenangan dan kemewahan. Jadi macam mana dia nak hidup nanti kalau dah kawen? Amboi.... jauhnya kau fikir Cik O. Aku berpendapat, mereka yang berilmu pasti akan berjaya dan rezeki tu ada. Sekarang ni Si A memang lah takde apa-apa, tapi nanti dah grad, barulah Si A ni berharta. Kenapa mesti kau perkecikan orang sampai macam tu ye Cik O? Tak ingat ke kau pada janji kau dulu? Kesian Si A tau tak....tapi aku tak boleh buat apa-apa. Tengok je lah.

Jadi, kat sini, wahai kaum wanita. Fikirlah panjang-panjang. Dulu masa kau nak dia, kau suruh dia jadi macam-macam. Diturutkan, tapi sekarang ni.... kenapa berubah hati? Kenapa dari dulu kau tak pandang pun kayanya dia, kenapa baru sekarang kau pikir kekayaan? Sebab maintenance hidup kau kat KL tinggi, jadi sama-sama belajar tak boleh nak sponsor gitu? Dan Si B boleh bagi kau duit lah dan kau bahagia? Janganlah meletakkan paras ukuran kebahagiaan pada wang ringgit sebab tak semestinya, duit berkoyan-koyan orang tu bahagia! Janganlah materialistik! Memang betul, kita kena cari yang berharta tapi tak payahlah yang show off sangat dia tu berharta. Aku percaya korang, satu hari nanti mesti Si A akan berjaya dan lebih kaya dari Si B sebab Si A lebih berilmu dari Si B!



* cerita based on true story!
* cerita ni jugak tak berniat nak memperkecilkan mereka yang lepasan SPM @ yang tak pegi IPT

harap maklum! =)


Selasa, 01 Februari 2011

Khas Buat Blogger Universiti Malaya!

Salam semua


Tadi aku ada post kat Sahabat Blogger , satu komuniti yang sangat-sangat aktif! (Tak caya korang pegi la join, salah gaya inbox email sampai beribu email sehari.) tentang group untuk blogger-blogger UM. Sebab aku dah banyak jugak blogwalk tapi aku tak jumpa UM Blogger community. So aku pelik lah, memang tak ada komunti untuk blogger UM atau ada tapi aku yang tak alert. Than, ada blogger yang inform aku, UM Blogger Community memang ada... maybe aku je yang tak perasan kot. Maaf yer....

Sebenarnya, aku sangat berkenan bila tuan blogger buat satu column kat sidebar khas untuk member-member sekampus dengannya. Tak kiralah, first year ke, final year ke, fakulti mana sekalipun... rasa macam bersemangat sangat bila jumpa blog yang mana bloggernya  sama universiti ni.... pastu, boleh share cerita-cerita menarik yang berlaku sekitar kampus. Boleh bayangkan gitu!

Jadi, kat sini aku nak mintak tolong pada blogger-blogger  yang belajar kat UM untuk tinggalkan link dorang kat comment bawah ni beserta fakulti korang . Aku nak promote blog korang kat blog aku yang tak seberapa ni di samping aku akan jadi readers & follower yang setia untuk blog korang. Boleh??? Harapnya sudilah yer.....

Pada, student universiti lain, jangan amek hati yer.... aku tetap akan jadi pembaca dan follower setia korang. Jangan risau! Aku sangat suka memberi sokongan pada semua blogger. Tak kira baru atau lama. Asalkan semangat untuk menulis blog tu, tinggi dalam diri korang..... Selamat Berblogging dengan Gembira!






*saranan dari Cik Noyu Aida: Ex- UM & Alumni pun boleh gak!! sila-sila... jemput-jemput!




Top