Kamis, 07 Mei 2015

Tips Dan Petua Bagi Pasangan Yang Bergaduh

TO WOMEN
  • A man who truly loves you will never let you go no matter how hard the situation is.
TO MEN
  • A woman who truly loves you will be angry at you so many things but never leave you. 

Hubungan kita dengan pasangan ni ibarat gigi dan lidah. Tengah sedap-sedap makan nasi, boleh pulak gigi tu gigit lidah. Have you ever bit the inside of your cheeck? Yeah, the pain is the worst. Macam tu jugak la hubungan kita dengan pasangan. Kadang-kadang ok, tapi silap hari bulan gaduh sakan. Lebih kurang macam Tom and Jerry jugak la, cerita kartun tikus dan kucing. Gaduh pastu berbaik semula.


Petua Bila Pasangan Bergaduh

1. Jika berlaku pertengkaran, cari jalan penyelesaian, bukan cari kelemahan pasangan anda.

2. Jika berlaku pertengkaran tentang sesuatu topik, janganlah ungkit perkara atau masalah lain kerana ia mungkin boleh membesarkan masalah itu. 

3. Jangan bertindak menggunakan fizikal atau melemparkan barang seperti pinggan mangkuk. Masalah bertambah sulit jadinya.

4. Jangan guna perkataan kasar dan menyakitkan hati. Guna perkataan yang lembut. Kalau tak mampu pun, cuba kawal nada suara tu.

5. Jangan biarkan pihak ketiga seperti mentua, ,kawan, ipar atau adik-beradik terbabit dalam pertengkaran kerana ia menambahkan kecurigaan dan api pertengkaran. Selesaikan secara baik antara pasangan.

6.  Kalau keadaan jadi makin tegang, ambil masa untuk tenangkan diri dan situasi. Sebab bila kita marah, kita lebih cenderung untuk buat keputusan mengikut emosi. Bila perasaan tu dah ok, baru bincang dan settle masalah tu.

7. Jangan bertengkar di depan anak-anak kerana ini menjadikan anak-anak tertekan dan mewujudkan masalah lain.

Kalau ada tips lain, sila tambah ye kat komen :)

Rabu, 06 Mei 2015

Cincin Kahwin Yang Paling Unik Dan Kreatif

Cincin kahwin merupakan salah satu barang hantaran dalam perkahwinan. Dari segi bentuk, kebanyakkan yang memakainya adalah bentuk yang biasa-biasa sahaja. Apa kata kali ni cuba pakai cincin yang luar biasa, unik dan kreatif macam kat bawah ni. Tak percaya? Jom tengok koleksi cincin yang unik dan kreatif


Kalau rasa jari-jari tu gatal ke, cincin ni sesuai dipakai untuk melancarkan peredaran darah. Juga sesuai bagi pasangan yang suka meraba sana sini. Pakai cincin ni konpem duk diam.


Bagi yang tak perasan, tulisan atas cincin ni merupakan sebuah cerita. Nak abadikan kisah cinta korang, elok la tulis atas cincin tu. Anak cucu cicit korang pun boleh baca nanti.


Khas untuk pengumpul burung, beli la cincin yang berbentuk sangkar ni. Kalau bosan, boleh dengar burung bersiul.


Cincin ni tengok pun dah tahu harga mesti juta-juta punya. Disaluti emas dan berlian. Sekali tengok macam design dalaman jam pun ada.


Cincin yang bentuknya seakan kulit siput atau cengkerang hidupan laut. Kalau pakai ni, tercucuk kat badan, sakan berdarah. 



Cincin ni pulak mirip cincin hero Green Lantern. Kalau korang pakai jangan berlagak tayang kat orang pulak. Cincin takde power ye..tak pasal-pasal kena rompak.

Ok, nak beli cincin kat atas tu boleh pm aku ye..nak bagi special price ni :)

Selasa, 28 April 2015

Menunggu Cek Yang Ke 4 Dari Nuffnang

 Payment Advice from Nuffnang

Baru terima Payment Advice yang Nuffnang hantar melalui email. Tengah menunggu cek yang ke 4 sampai kat tangan. Rezeki bulan 4 walaupun tak banyak...lebih kurang RM400 lebih je. Memang boleh buat sangat duit dengan blog. Dengan syarat korang mesti rajin la. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

Ni baru salah satu cara buat duit dengan blog. Belum termasuk sewa tapak iklan dengan tulis advertorial. Bulan ni pun ada jugak la yang nak sewa tapak iklan tu. Trafik untuk bulan April agak stabil sikit, tapi jauh lagi nak capai 5k unique views sehari. 

 Blog Statistic in April

Sebenarnya, ada banyak lagi cara yang belum aku cuba lagi untuk dapat duit dengan blog. Dalam proses nak jana lebih pendapatan lagi ni.Semoga jadi perangsang untuk korang jugak ye :)

Adakah Status Glitterati Nuffnang Akan Hilang Kalau Letak Google Adsense?




Kalau anda jadikan blog untuk menjana side income, kenapa harus bergantung pada satu advertiser sahaja? Awal bulan April, berita gembira untuk para blogger di Malaysia kerana Google Adsense telah mengumumkan bahawa platform pengiklanan mereka telah menerima kandungan Bahasa Melayu (Malay). Sebelum ini, ianya terhad kepada blog yang berbahasa Inggeris dan bahasa-bahasa yang supported sahaja. Ini bermakna anda boleh mendaftar dengan Google Adsense untuk menjana pendapatan yang mana earning yang diperolehi dibayar dalam bentuk dollar.


Aku dah hantar permohonan untuk letak iklan Google Adsense. Lebih kurang seminggu, permohonan tu dah approved. Syarat nak letak iklan Google Adsense mudah je. Antaranya :
  • Kandungan blog yang ditulis mesti original, no copy paste.
  • Kandungan blog tidak mengandungi entri lucah.
  • Gambar yang digunakan mestilah hak milik diri sendiri. 
  • Jangan klik iklan sendiri, kalau tak kena akaun kena banned.
  
Walaupun permohonan dah approved, tapi sekarang ni masih dilema samada nak letak atau tidak. Semalam dah letak iklan Google Adsense tu tepi sidebar tapi sebab takut Nuffnang tak 'sekepala' dengan Google Adsense ni, terus buang balik. Kena setia pada yang satu kalau guna platform pengiklanan Nuffnang ni. Kalau curang, hilanglah status Glitterati tu. 

Diambil dari Nuffnang, "Exclusive Nuffnanger" is a Nuffnang blogger who has NO advertisements from, mentions of, or links to other ad networks originating from South East Asia, or any ad networks we deem as competitors on his/her blog.
  • Is Nuffnang considered a competitor by Google Adsense? 
  •  Adakah Status Glitterati Nuffnang Akan Hilang Kalau Letak Google Adsense?
    Mohon pencerahan kalau siapa yang tahu pasal ni. Kalau boleh pasang iklan Google Adsense sekali dengan iklan Nuffnang, bertambah jugak side income nanti. Dah hantar tiket pasal ni kat Nuffnang, tapi tak balas lagi. Nak tahu Nuffnang jawab apa, stay tuned for the next entry.

    Minggu, 26 April 2015

    Wanita Ini Dikecam Sebab Guna Troli Logo Tak Halal


    Sekeping gambar yang diambil di sebuah pasar raya yang menunjukkan seorang wanita menggunakan troli yang berlogo tidak halal untuk membeli barang keperluan. Gambar yang dimuatnaik di Facebook mendapat pelbagai reaksi daripada pembaca. Antaranya : 

    Lepas baca ni baru aku tahu troli pun ada dua jenis, halal dan non halal. Tapi rasanya untuk pasar raya yang tertentu sahaja. Kalau Mydin atau Tesco, semua troli jenis yang sama sahaja. Rasanya wanita ni pun tak sedar yang pasar raya tu ada asingkan troli untuk barangan yang halal dan non halal.

    Jumat, 24 April 2015

    Kelas Mana Paling Best Kalau Artis Malaysia Yang Jadi Cikgu?


    Confirm bapak-bapak yang hantar anak kat sekolah sanggup tunggu sampai anak habis kelas. Alasan nak tengok anak belajar..hehe.


    Agak-agak kelas mana yang paling best? Kalau korang tanya aku, kelas yang paling best konpem KELAS CANCEL..hahaha

    Selasa, 21 April 2015

    Misteri Paip Terbuka Sendiri Pada Waktu Malam


    Pernah tak anda alami situasi dimana paip yang berada dihadapan rumah terbuka dengan sendiri pada waktu malam? Situasi ni berlaku pada jiran sebelah rumah aku, yang mana paip di kawasan rumahnya dah 2 kali terbuka dengan sendiri. Bangun pagi nak pergi kerja baru sedar tengok air dari paip melimpah. Jika situasi sama berlaku pada anda, jangan sesekali keluar rumah untuk tutup sebab..........

    TAKTIK PENCURI UNTUK MASUK 

    1. Taktik Buka Paip Air
    Sekiranya anda terdengar/ terlihat paip di luar rumah terbuka dengan sendiri pada tengah malam, jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut. Perompak akan buka paip air di luar rumah, kemudian sembunyi dan menunggu sehingga penghuni rumah tu keluar untuk menutup paip tersebut. Bila penghuni rumah keluar, perompak akan keluar dari persembunyian dan menyerbu dengan parang ke leher mangsa.

    2. Taktik Menyamar Sebagai Pembaca Meter Elektrik & Air
    Salah satu taktik pencuri nak masuk ke dalam rumah ialah dengan cuba menyamar sebagai pembaca meter elektrik atau meter air. Kalau ada yang mengaku
    sebagai pembaca meter elektrik atau meter air dan ingin masuk ke dalam rumah,  jangan benarkan sebab biasanya pembaca meter yang sebenar akan gunakan teropong untuk tengok meter tu dari luar rumah.

    3. Taktik Menyamar Sebagai Jurujual  
    Elakkan dari mempelawa jurujual masuk ke dalam rumah. Biasanya, jurujual akan berpura-pura menjual barang yang dimana tuan rumah perlu mengajaknya masuk untuk mencuba terlebih dahulu barangan yang dijual seperti alat penutup gas atau barangan make up sebelum merompak mangsa.
      
    4. Taktik Rompak Ketika Buka Pintu Pagar 
    Perompak biasa akan hendap dan serbu mangsa ketika mangsa membuka pintu pagar rumah. Mangsa biasanya mereka yang guna gate jenis automatik. Gate jenis automatik ambil masa untuk buka & tutup. Pastikan anda tidak diekori semasa membuka pintu pagar. Satu lagi, elakkan dari memanaskan enjin kereta dengan pintu pagar terbuka. Anda mungkin akan masuk semula dalam rumah dengan keadaan pintu rumah dan pintu kereta terbuka dan ini memberi peluang kepada perompak.
     
    Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya). Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

    Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
    Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk

    Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
    Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk

    Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
    Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk

    Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ