Sabtu, 25 Januari 2014

Kisah Sepotong Kue Yang Melengeda [Wajib Baca]

Kisah Sepotong Kue Yang Melengeda [Wajib Baca]

Seorang wanita sedang menunggu di bandara suatu malam.
Masih ada beberapa jam sebelum jadwal terbangnya tiba.
Untuk membuang waktu,ia membeli buku dan sekantong kue di toko bandara, lalu menemukan tempat untuk duduk. Sambil duduk wanita itu membaca buku yang baru saja dibelinya. Dalam keasyikannya , ia melihat lelaki disebelahnya dengan begitu berani mengambil satu atau dua dari kue yang berada diantara mereka. Wanita tersebut mencoba mengabaikan agar tidak terjadi keributan. Ia membaca, mengunyah kue dan melihat jam. Sementara si Pencuri Kue yang pemberani menghabiskan persediaannya. Ia semakin kesal sementara menit-menit berlalu.

Wanita itupun sempat berpikir: "Kalau aku bukan
orang baik sudah kutonjok dia!“.
Setiap ia* mengambil satu kue, Si lelaki juga
mengambil satu. Ketika hanya satu kue tersisa, ia bertanya-tanya apa
yang akan dilakukan lelaki itu. Dengan senyum tawa di wajahnya dan tawa gugup, Si lelaki mengambil kue terakhir dan* membaginya dua.
Si lelaki menawarkan separo miliknya sementara ia makan yang separonya lagi.*Si wanita pun merebut kue itu dan berpikir : “Ya ampun orang ini berani* sekali, dan ia juga kasar malah ia tidak kelihatan berterima kasih”.
Belum pernah rasanya ia begitu kesal. Ia menghela napas lega saat* penerbangannya diumumkan.


Ia mengumpulkan barang miliknya dan menuju pintu gerbang.*
Menolak untuk menoleh pada si "Pencuri tak tahu terima kasih". Ia naik pesawat dan duduk* di kursinya, lalu mencari bukunya, yang hampir selesai dibacanya. Saat ia* merogoh tasnya, ia menahan nafas dengan kaget.
Disitu ada kantong kuenya, di* depan matanya !!!
Koq milikku ada disini erangnya dengan patah hati.
Jadi kue* tadi adalah milik lelaki itu dan ia mencoba berbagi. Terlambat untuk minta maaf, ia* tersandar sedih. Bahwa sesungguhnya dialah yang kasar, tak tahu
terima kasih.
Dan dialah pencuri kue itu !
Dalam hidup ini kisah pencuri kue seperti tadi sering terjadi.
Kita sering* berprasangka dan melihat orang lain dengan kacamata kita sendiri serta tak jarang kita berprasangka buruk terhadapnya. Orang lainlah yang selalu salah
Orang lainlah yang patut disingkirkan
Orang lainlah yang tak tahu diri
Orang lainlah yang berdosa
Orang lainlah yang selalu bikin masalah
Orang lainlah yang pantas diberi pelajaran Padahal
Kita sendiri yang mencuri kue tadi
Kita sendiri yang tidak tahu terima kasih.

Kita sering mempengaruhi, mengomentari , mencemooh pendapat, penilaian atau* gagasan orang lain .
Sementara sebetulnya kita tidak tahu betul permasalahannya.

Kamis, 23 Januari 2014

Kalau Lah Salji Turun Di Malaysia


Kecoh dalam facebook yang salji bakal turun di Malaysia. Tapi, aku perasan jugak..sejak 2 3 hari ini..keadaan macam sejuk semacam. Air paip pun sejuk. Mandi tengahari pun rasa sangat sejuk air paip tu. Masa kanak-kanak dulu berangan nak rasa macam mana sentuh salji. Kalau la salji turun kat Malaysia, benda yang aku nak buat : 

1. Nak pergi kedai bundle cari baju sejuk.
2. Nak main salji sampai beku tangan.
3. Nak beli benih strawberry & anggur, tanam belakang rumah.
4. Nak beli sirap & susu banyak-banyak, nanti jugak boleh buat ABC.
5. Nak cuba main ice-skating even tak pandai.
6. Nak ajak kawan-kawan main baling salji.

Bunyi macam seronok. Tapi kalau tengok dari segi side effect tu banyak jugak. Penoreh tak boleh pergi menoreh, nelayan tak boleh turun ke laut even budak sekolah pun malas nak pergi sekolah..nak mandi kena guna air panas. Siapa masa kecik dulu suruh mak masak air panas pastu campur dengan air sejuk nak mandi, cepat mengaku!

Selasa, 21 Januari 2014

Jatuh Cinta Dengan Stranger

Pernah tak korang alami situasi di mana tiba-tiba korang suka atau jatuh cinta dengan stranger? Padahal orang tu pertama kali korang jumpa. Tak kisah la jumpa dalam facebook atau blog atau jumpa face to face. Terserempak kali pertama atau first time tengok gambar orang tu terus korang jatuh cinta..hehe. 

That is what happened to me. Disebabkan benda macam ni berlaku kat aku, so aku nak dedikasikan la poem ni kat orang yang aku suka tu. Tak berani nak cakap so luahkan melalu puisi ni :)


Jangan lupa baca puisi Ciptaan Dua Blogger ye.

Minggu, 19 Januari 2014

Cerita Panas : Lagi Artis Baru Berbikini Di Bali


Cepat je korang bukak ye nak tahu cerita pasal artis ni..haha. Mana ada cerita pasal artis baru berbikini. Tapi sebab korang dah bukak entri ini, wajib baca entri yang penting ni. Walaupun niat korang nak tengok artis berbikini.

Kenapa Minum Air Penting?
1. Nak elak daripada buah pinggang rosak.
2. Nak hilang penat dan mengantuk.
3. Nak turunkan berat badan.
4. Nak elak daripada kena ulser.

Air tin elakkan minum sebab ada kes pesakit yang mati dijangkiti virus Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yang mengandung leptospira.

Bagaimana Nak Tahu Pengambilan Air Yang Cukup?
1. Jarang rasa dahaga
2. Warna urin jernih dan tiada warna
3. Kena minum sekurang-kurangnya 5 gelas sehari..tak cukup air boleh mati (water dehydration), terlebih air pun boleh mati jugak (water intoxication).

Air ni penting ye..even artis berbikini yang kat pantai pun kena minum air yang banyak :)

Jumat, 17 Januari 2014

Senarai Kenderaan Yang Sesuai Guna Petrol RON95


Tidak semua kenderaan sesuai guna RON 95. Untuk senarai model kereta yang boleh guna RON 95, baca perakuan daripada pengeluar kat bawah ini.


KUMPULAN AUTOMOTIF NAZA : RON95 sesuai bagi kereta Naza Ria, Naza Citra, Naza Suria, Naza Citra II Rondo, Kia Sportage, Kia Carnival, Kia Carens, Kia Picanto, Kia Optima, Kia Spectra5, Kia Spectra, Kia Rondo, Naza 206 Bestari, Peugeot 206, Peugeot 407, Peugeot 308 Turbo, Peugeot 308Vti dan Naza Forza manakala Naza Sorento, Kia Sorento dan Kia Pregio menggunakan diesel.

UMW TOYOTA MOTOR : RON95 sesuai bagi kegunaan semua kenderaan Toyota dan Lexus yang dijual oleh syarikat itu tanpa perlu bimbang akan masalah kerosakan enjin atau hilang prestasi. 

HONDA MALAYSIA : RON95 sesuai semua model yang diedarkan oleh syarikat itu kecuali model Civic Type R dicadangkan menggunakan RON97 kerana enjinnya yang berprestasi tinggi.

PROTON/PERODUA : RON95 sesuai digunakan bagi semua kereta keluaran Proton dan Perodua.

Memang semua kenderaan boleh guna RON95..cuma bila guna petrol yang tak sesuai, bagi kesan pada enjin dan 'nyawa' kenderaan pun boleh disingkatkan. Petrol yang baik ialah petrol yang sesuai dengan RON yang diperlukan oleh enjin. Apa pun, isi minyak RM50 belum tentu penuh lagi tangki :(

Kamis, 16 Januari 2014

5 Sebab Kenapa Korang Masih Single



Menurut kajian aku, orang yang kata macam ni sebabnya kerana:

Belum Jumpa Jodoh
Kalau korang masih single mesti ada yang akan cakap “setiap orang Tuhan dah tentukan jodohnya..masa je cepat dan lambat”. So, jangan takut la ye.. doa banyak-banyak untuk dapat jodoh yang baik.

Memilih Sangat
Kalau korang jenis perfectionist, bab-bab memilih pasangan memang susah la. Tipu la kalau korang tak nak pasangan yang handsome atau cantik. Ala, cantik pada pandangan korang cukup la tu. Tapi kalau nak hidup membujang lama sebab nak cari pasangan idaman tu, silakan la ye.
 
Playboy Atau Playgirl
Yang jadi playboy atau playgirl ni susah sikit. Hidup nak enjoy je. Syarat nak jadi playboy atau playgirl mestilah handsome, cantik, kaya dan pandai mengayat..hehe. Jangan mainkan perasaan orang..ingat hukum karma. You get what you give, whether it's bad or good.

Nak Cover Single
Siapa yang masih single kat sini angkat tangan? Hehe. Biasanya kalau orang tanya “ Eh, kau takde awek/pakwe lagi ke?”. Dan jawapan yang standard biasanya dijawab “Ala, hidup single lagi best”. To a certain extent, ada jugak point yang single ni best..tapi mungkin jugak tu alasan sebab nak jaga air muka. Tak apa ,kalau ada oanrg cakap “Single lagi best” kita sokong je :)

Tak Nak Ada Komitmen

Kadang-kadang tengok bertahun-tahun couple tapi akhirnya tak jadi. Padahal semua ciri-ciri yang dia nak dah ada pada orang tu. Couple dah lama, dah suka sama suka tapi takut nak bagi komitmen. Tak takut ke single sampai ke tua? hehe

Sabtu, 11 Januari 2014

Mak Cik, Kenapa Tengok Saya?


Petang semalam bukak peti sejuk tengok ada lagi tak bahan-bahan untuk masak. Yang ada sayur kubis dengan timun je. Maklum la dalam entri INI dah bersumpah tak nak makan kat luar dah. Dinner mesti kena masak.

Ambil kunci kereta terus pergi ke Mydin Jasin. Sampai sana pilih troli yang besar sikit, takut ambil yang kecik melimpah pulak barang. Tengah asyik memilih ikan dengan ayam, baru perasan ada seorang mak cik ni duk tengok aku. Pandang kiri kanan..manalah tahu dia tengok orang lain ke. Aku pun senyum je la. 

Dengan gaya macam orang tak bersalah, mak cik ni bawak troli dia jenguk ke dalam troli aku. "Beli ayam ye" Aku pun senyum sekali lagi "A'a..beli ayam, nak masak malam ni. "Dah kahwin belum"? Wah, mak cik..tanya soalan cepu emas terus. "Mak cik jarang tengok orang lelaki yang tak kahwin lagi ni datang shopping beli sayur, ikan, ayam semua". Mujurlah mak cik yang tak tanya soalan macam dalam entri INI.

Kadang-kadang segan jugak bawak troli pergi pasaraya nak beli barang dapur ni..haha. Rasa macam perempuan pulak. Rupa-rupanya hari sabtu hari tanpa plastik. Jenuh nak isi bonet kereta dengan barang dapur. By the way, lelaki pun pandai masak jugak..sedap tak sedap lain kira :)

Jumat, 10 Januari 2014

Perempuan Nak Kahwin Lelaki Kaya, Lelaki Miskin Macam Mana?


Semalam ada terbaca kat satu page pasal perempuan pilih lelaki yang dikira stabil dari segi ekonomi untuk dijadikan pasangan. Antara komen-komen pedas yang ditulis macam kat bawah ni :

1. Lelaki miskin ni cuba fikir, kala dia ada anak perempuan, dia nak ke kahwinkan anak perempuan dia dengan lelaki miskin jugak?

2. Selagi ada kudrat improvekan diri...sediakan keperluan asas. Kalau keperluan asas pun tak mampu nak bagi....gua pun berfikir dua tiga kali nak kahwin dengan lelaki camtuuuuu.............

3. Takde la nak yang kaya sangat pun.. kang takleh geng, susah plak...yang stabil je. Kena realistik. Setakat cinta tak bagi kenyang perut wehhh :lol:

4. Kalau miskin, boleh diubah, asalkan rajin dan ada kemahuan, InsyaAllah. Yelah parents pun kalau nak kahwinkan anak mesti la cari yang sekufu, yang boleh jaga anak depa elok-elok, bukan kasi anak kahwin pastu melarat miskin. 

Yang ni komen-komen daripada pembaca..komen anda macam mana?

Kamis, 09 Januari 2014

Nak Jadi Tough Seperti Blogger Ben Ashaari


Banyak blogger kat Malaysia yang orang kata boleh dijadikan idola untuk lebih berjaya dalam dunia blog ni. Bagi aku, blogger Ben Ashaari ni memang menjadi idola sebab susuk badan dia yang nampak gagah, ala-ala Aaron Aziz. Sebelum ni pernah terserempak dengan Ben Ashaari. Memang tinggi dan tough orangnya. Segan pulak aku nak tegur. 

Sekarang ni tengah nak bagi badan fit je. Nak jadi tough macam Ben Ashaari memang tak terlawan la. Sekadar fit pun kira ok la. Orang kata lelaki kalau yang dah kahwin perut memang cepat naik..hehe. Kawan-kawan lain weekend pergi dating, untung la orang yang ada pasangan. Aku lepak kat gym je. Jangan risau ye kalau jodoh lambat datang..sampai masanya ada la tu :)

Rabu, 08 Januari 2014

Kenapa Perlu Sewa Iklan Di Blog Nick Nashram?


Setelah dua tahun blog Nick Nashram beroperasi, maka admin blog ini berbesar hati akan menawarkan ruang/tapak iklan untuk disewa dengan harga yang berpatutan iaitu RM10 sebulan. Admin hanya menyediakan tapak iklan yang bersaiz 125 x 125 pixel sahaja yang diletakkan di sidebar sebelah kiri. Anda boleh letak apa jua iklan yang anda mahu tetapi bukan iklan lucah.

Macam Mana Boleh Terfikir Untuk Sewa Iklan?


Sebenarnya sebelum dah terfikir nak buat tapak untuk sewa iklan. Tiba-tiba ada orang hantar mesej tanya nak iklankan website dia di blog ini. Harap-harap ramai lagi yang nak sewa tapak iklan di blog ni :)

Kenapa Perlu Sewa Iklan Di Blog Nick Nashram?

1. Melebihi satu juta pageview, walaupun blog ini adalah blog personal.
2. Jumlah follower tetap meningkat.
3. Trafik antara 3k-4k sehari.
4. Pagerank blog adalah 3.
5. Lebih sejuta pelawat yang datang dari Malaysia, dan selebihnya dari negara-negara lain.
6. Iklan akan dibiarkan selama seminggu untuk membolehkan iklan dibayar semula tapi jika setelah seminggu belum mendapat bayaran , iklan akan di gugurkan.

So jangan lepaskan peluang ini. Sekiranya berminat, anda boleh hantar email ( nick87siriusblack@gmail/com ) atau melalui facebook kepada aku butiran berikut:
  • Tajuk iklan
  • Banner bersaiz 125 x 125 dalam format JPG atau GIF (Animated GIF pun boleh)
  • Link URL pengiklanan
Iklan akan terus diletakkan secepat mungkin setelah bayaran diterima.

Minggu, 05 Januari 2014

Cikgu, Saya Suka Angry Bird !

Situasi 1
Pelajar : Wah, ada cop angry bird dalam buku tulis.
Aku       : Lain kali, kalau latihan yang cikgu bagi jawab semua betul, cikgu cop gambar lain pulak.

Saje je nak motivate students..tengok cop yang ada gambar angry bird beserta tulisan Excellent, Complete It, Untidy Handwriting, barulah diorang semangat nak siapkan kerja yang diberi. Pendekatan nak tarik students supaya lebih rajin kena guna macam-macam cara.


Situasi 2
Pengetua : Bagi surat dekat Cikgu Nick.
Aku           : tengok sampul surat tertulis nama Nick Nashram......

Ingatkan surat daripada siapa, rupanya daripada blogger Cik Pensil. Siapa Cik Pensil ni? Kalau korang nak tahu, dulu aku pernah buat praktikum kat sekolah dia. Tak sangka pulak daripada kenal sebagai cikgu dengan pelajar, terjumpa pulak kat alam maya sebagai blogger..what a small world. Dapat hadiah penanda buku yang comel ni. Thanks a lots for the present :)

P/S : Siapa yang rasa baik hati nak bagi hadiah, amat-amat dialukan la..hehe

Rabu, 01 Januari 2014

Pinjam Duit RM 85,000 Untuk Kahwin

Aku rasa jika pinjaman setakat 20k tu rasanya dah cukup untuk sebuah perkahwinan yang sederhana. Tak perlulah nak bermewah jika tak mampu. Jangan la sebab nak menunjuk ke hape sampai sanggup nak berhutang. Sanggup ke nak bayar hutang rumah, hutang kereta tambah lagi dengan hutang kahwin.

Tepuk dada tanyalah poket. Kalau nak mewah-mewah sangat pergi usha anak-anak orang kaya. Tapi kan bila difikir balik rasa macam kurang nikmat hidup kahwin dengan orang kaya dan dapat segalanya depan mata serta merta berbanding kahwin dengan orang biasa dan berusaha bersama-sama sampai jadi kaya. Itu baru puas hati. Apa pun, terpulang pada diri masing-masing :)



Top