Sabtu, 30 Juni 2012

Perlu ke Baca Quran Walaupun Tak Faham?

Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran. Cucunya ingin menjadi seperti Atuk dan meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.
 
 
Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun, dan jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’ Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata, ‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai dan bawakan Atuk seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu bocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa dan berkata. ‘Kamu hendaklah berjalan lebih cepat,’ dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi. Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni, dan dia pergi untuk mengambil baldi. Orang tua itu berkata, ‘Atuk tidak mahu sebaldi air, Atuk mahu seguni air. Kamu tidak cukup kuat mencubanya.’ dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih bocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai dan berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi kamu fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut dan buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar dan dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika kamu membaca Al-Quran. Kamu mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila kamu membacanya, kamu akan berubah dengan sedirinya, dalaman dan luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita
 
 

Once A Cikgu, Always A Cikgu

People in other professions do not have lifelong titles. But with teachers, even after retirement, people still call them cikgu. Once a cikgu, always a cikgu. Kepada yang dah jadi cikgu atau bakal bergelar cikgu, beruntunglah anda sebab sampai mati pun anda akan dipanggil cikgu.


Sama juga dengan cikgu yang dah tak mengajar kita atau yang dah pencen, bila kita jumpa diorang mesti panggil depa ne cikgu, kan? Tak ada kot yang panggil pak cik/mak cik. Mesti rasa bangga bila orang sentiasa hormatkan kita dengan panggilan tu. Cikgu tetap cikgu dalam hati semua orang.

Masa sekolah dulu, aku paling suka cikgu bahasa Inggeris sebab dia sporting. Tiap kali dia bagi latihan, jarang je aku rasa aku buat. Tapi sebabkan suka kesportingan dia tu, so tiap kali dia masuk mesti ada dalam kelas. Kalau subjek lain pernah jugak la cari port tempat lepak. Kadang-kadang sampai lepak dekat rumah sewa. Pandai-pandai la, jangan sampai kena tangkap. Kalau kawalan ketat, libarary la nampaknya jadi port. Masa SPM tak buat dah macam tu.

Bila dah kerja rasa macam nak jadi balik student. Kalau ambil 30 subjek pun rasanya semua dapat A kot. Sekarang ne baru tahu macam mana susah nak jadi cikgu. Dulu masa jadi student time cikgu mengajar duk buat bising, tak bagi perhatian. Masuk kelas pun lambat. Bila cikgu marah mulalah tarik muka. Sekarang ne dah diri sendiri dah jadi cikgu baru faham macam mana perasaan cikgu dulu. 

Aku pernah halau students satu kelas sebab buat bising. Dah la time tu bulan puasa. Kita ne duk sibuk buat lesson plan untuk mengajar esok sampai tak sempat nak sahur diorang pulak buat tak endah je. Tapi macam tu la asam garam jadi cikgu. Bila dah tahu cikgu marah, barulah datang nak minta maaf. Kalau jumpa students dalam facebook pun mesti diorang akan tegur "sir, sihat ke?". Kalau jumpa dekat luar pun, panggilan cikgu tu dari jauh lagi diorang panggil. So, sekali jadi cikgu, selamanya anda adalah guru :)


Cara Nak Besarkan Bahu

Bagaimana membesarkan otot bahu? Apakah tip-tip membesarkannya? Bolehkah jadi seperti Markus Ruhl?


1. Shoulder Press Berdiri

Tambahkan shoulder press berdiri, samada menggunakan dumbbell atau barbell. Kenapa berdiri? Berdiri akan aktifkan otot-otot pengimbang (stabilizer) berbanding duduk yang mengikat kebanyakan otot dan berkerja pada bahagian atas sahaja. Beban tertumpu pada pinggang apabila duduk jika dibandingkan dengan berdiri. Anda ingin badan berbentuk X, lakukan senaman ini sambil berdiri tapi pastikan menggunakan cara yang betul. 


2. Shoulder Press Tanpa Sokongan

Bagaimana shoulder press yang anda lakukan? Tahukah anda, shoulder press dengan menggunakan kerusi bersandar lagi bahaya daripada kerusi rata? Jika melakukan shoulder press yang bersudut tegak, elakkan kerusi yang bersandar. Kerusi bersandar akan memberi satu corak rekruit pada sekumpulan otot di belakang.


3. Push-up

Ada di antara anda yang tidak boleh berhenti berlatih. Apa kata jika ada masa terluang, lakukan push-up. Push-up secara tidak langsung akan menyasarkan otot bahu. Cuba tinggikan kaki, mungkin letakkan kaki anda di atas kerusi atau tempat lebih tinggi. Terdapat beberapa push-up yang boleh anda buat. Antaranya ialah Classic Push-Up, Wide Grip Push-Up, Shoulder Drop Push-Up, Deep Push-Up, Bouncing Push-Up, Semi-Planche Push Up, Planche Push-Up (juga dikenali sebagai ultimate push-up) dan One Arm Push-Up. 


4. Berenang

Pernah tengok seorang perenang? Bagaimana bahunya? Berenang banyak menggunakan otot bahu, jadi apabila seorang berenang, mahu tidak mahu, badannya akan cuba adaptasikan badan dengan aktiviti itu iaitu, bahu yang besar. Berenang bukan sahaja baik untuk membina otot tetapi juga satu senaman kardiovaskular yang baik.


sumber : zakikhan.net

Jumat, 29 Juni 2012

Tahniah Irma Hasmie! Selamat Sudah Diijabkabulkan.

As Salam semua


Mungkin ada yang terlupa bahawa hari ni merupakan hari bahagia buat Irma Hasmie dan pasangan Rezza Shah Azmeer Dato' Radzuan. Tahniah buat Irma dan suami. Moga kekal jodoh hingga ke syurga. Aku suka Irma Hasmie ni sebab dia merupakan artis yang jelas ikhlas penghijrahannya menutup aurat. Bertambah cantik dan manis pulak tu.  Alhamdulillah! 







Bahaya Buka Lampu Masa Tidur

Baru aku tahu rupanya tidur dengan lampu terbuka bahaya jugak. Patutlah bila bangun badan rasa lemah semacam je. Tak tahulah betul ke tak fakta ne sebab ne pun berdasarkan apa yang aku baca kat internet. Lagi pun kalau tidur tutup lampu jimat elektrik tu. Tapi kalau tidur siang tak payah la buka lampu..waktu siang mana ada hantu..hahah


Sebenarnya, bagi korang yang selalu tidur dengan lampu menyala ne ada bahayanya sebab boleh berisiko menghidap penyakit leukemia. Mengikut kajian yang dibuat, penyelidik menyatakan bahawa tubuh kita perlukan suasana gelap dalam menghasilkan proses kimia yang melawan kanser iaitu menghentikan produksi zat melatonin.Tubuh memerlukan bahan kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan bahan melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russel Reiter dari Texas University mengatakan “sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit, otak anda segera mengesan bahawa lampu menyala seharian dan penghasilan bahan melatonin menurun”.
 
Jumlah mereka yang mengidap leukimia meningkat dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda dibawah 15 tahun di diagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal. 
 
Satu persidangan berkaitan tentang penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa mereka menderita kanser akibat terlalu lama memasang lampu waktu tidur di malam berbanding dengan yang tidak pernah memasang lampu waktu tidur.

Hal ini dikatakan memberi tekanan kepada produksi melatonin di dalam badan dimana normalnya berlaku antara jam 9 malam sehingga jam 8 pagi. Penelitian sebelum ini telah menunjukkan bahawa golongan yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift malam yang memiliki risiko untuk terkena kanser payudara (pekerja wanita).

Orang buta tak ada masalah terhadap proses melatonin dalam diri mereka dan memiliki risiko yang lebih rendah untuk mengidap kanser. Bagi ibu bapa, mereka disarankan untuk menggunakan mentol lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

Rabu, 27 Juni 2012

Bila Perempuan Tak Hargai Daranya

Aku pelik la dengan sesetengah remaja perempuan zaman sekarang ne..siap berbangga lagi bila diri tu tiada dara. Budak sekolah pun tak terkecuali. Memalukan betul. Kenapa la senang sangat bagi dara korang tu pada kaum lelaki a.k.a BOYFRIEND? Ada pendapat mengatakan seks itu perlu sebagai bukti kasih sayang dan cinta diorang, so tak hairanlah berapa ramai anak gadis hilang dara sebelum kahwin. Bagi kaum lelaki kalau dah dapat..eerm..habis madu sepah dibuang. Tapi bagi kaum perempuan, apa yang diorang buktikan kepada kononnya bakal suami mereka..tak ke semua tu akan mengudang masalah besar! Dekat facebook pun benda camne dah jadi perkara biasa.

Masalah hilang dara sebelum bernikah banyak dah berlaku. Hilang dara pun banyak sebab. Mungkin sebab terjatuh, aktiviti lasak, kena rogol dan sebagainya. Kalau kes macam ne semua orang faham. Bukan salah perempuan.  Tapi bagi yang hilang dara pada jantan memang akan dipandang serong.


Sebenarnya rasa kesian jugak dengan perempuan kerana penderitaan yang diorang tanggung lebih banyak berbanding lelaki yang membuatnya ,sedangkan si jantan yang mengaku mahu bertanggungjawab ghaib entah kemana dah. Nasi dah jadi bubur,telan je lah bubur tu. Lebih malang lagi jika perempuan tu mengandung...jika anak itu lahir, lelaki mana yang nak pelihara anak tak sah tarafnya tu? kalau ada pun, lelaki yang terlalu baik sampai sanggup berkahwin dengannya. So, hargai la di atas apa yang telah Tuhan anugerahkan pada diri kita...jangan mudah menyerahkan sesuatu yang berharga pada mereka yang tak sepatutnya. Seronok kejap je merana seumur hidup.


Selasa, 26 Juni 2012

Lelaki Akan Berhenti Merokok Kalau....


Bukan senang tau nak berhenti hisap rokok ne. Bila dah ketagih susah nak tinggal. Bagi pizza depa ne tetap pilih rokok. Masa berbuka puasa pun aku tengok ada orang yang sanggup hisap rokok dulu dari makan benda lain. Mujur aku bukan perokok walaupun kawan pujuk banyak kali dah suruh hisap rokok..hahah.Tapi lelaki akan berhenti merokok kalau..





Kebanyakan perempuan tidak suka lelaki merokok, tapi lelaki pun tak suka perempuan shopping melampau-lampau. So fair and square la kan? Tak payah la nak cerita tentang bahaya merokok, penyakit akibat merokok ke. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Kalau dah perokok tegar memang payah wei nak berhenti.

Betulkah Single : Incomplete?

The purpose I wrote this entry was to kill my boredom, sitting in front of my laptop everyday for 24 hours, almost gone crazy. Well, if you look at the title of this entry, perhaps you don’t agree with me on this but well, whatever you think it is, is what that is.

Singlehood : Incomplete? "Sape yang kata camne weh?" Well, people used to say that. I know it because I’m single, and I have a lot of single friends. Over the years, I’ve constantly heard people around me, including myself, look upon friends getting attached, lament about their singlehood, about the quality of people they are meeting, why they are not meeting someone special, when they will meet their soulmate and whether they are even have a soulmate and so on. Even when I was surfing through the internet especially Facebook , I came across various posts and comments by different people, sighing about their state of singlehood.

But it does not bother me as I really believe in the concept of soulmates and there being a someone special out there for all of us. All you gotta do is kept on searching until you manage to find your Mr/Mrs Right. And I feel extremely happy for people around me who are happily attached. But people seems to have portrayed singlehood as some sort of a disease. Many believe that they’re incomplete until they find their soulmate. For me "tak tau la nak cakap camne..mungkin ada betul jugak".

I didn’t think too much about getting a relationship because my parents had a mandate that I was not allowed to get into a relationship until I graduated from university. They said "kerja dulu baru kawen..kalau tak kerja nak bagi makan anak orang dengan apa". I tried to break that mandate before by getting into a relationship because it seemed somewhat ridiculous and unreasonable notion. Well, that relationship did not last long and so I presumed, it was better adhering to my parents mandate and remain in a state of singlehood.

Friends around me started getting attached, one by one. Recently, I received a lots of wedding invitation cards from my friends. And then I was thinking "Aku ne dah tua ke diorang cepat sangat kawen". Whenever I catch up with my old friends, they would ask me if I’m attached yet  which make me curious "kenapa la soalan cepu mas ne selalu ditanya". As for me, there is nothing that needs to be embarrassed if you are still single. I’m single but I’m happy..yoshhhhh. Sometimes, I wondered if I was ever going to meet my special someone or if I was going to be single for the rest of my life. "mintaklah dijauhkan..hahah".

Sometimes, being in a relationship could actually drive someone to such level of unhappiness. I saw a couple of my friends who had some sort of quarrel with their girlfriend/boyfriend and they ended up to split up. Shouldn’t relationships be a happy thing? Why would something that is supposed to bring us bliss, result in so much unhappiness in ourselves? Suffice it to say that, "cinta kat Tuhan adalah cinta yang kekal dan sejati". why I say so..because in the end, when your lover leaves you, you will only have nothing left but yourself alone. However, God is always there for you :) 

Senin, 25 Juni 2012

8 Cara Nak Usha Dia Jadi Kekasih Anda

Sebelum ne aku ada buat entry 8 Cara Nak Buat Bekas Kekasih Anda Menyesal .Yang ne entry baru pulak. Korang baca la ye.


8 Cara Nak Usha Dia Jadi Kekasih Anda

1. Kalau anda ternampak si dia tengah berjalan sorang-sorang, buat muka orang cemas. Kalau dia tanya "Awak pehal ne?" Cakap la dekat dia "Ada emergency..kucing kat rumah nak beranak tapi bateri tepon habis". Pura-pura pinjam tepon dia kejap pastu miscall kat tepon anda. Dapatlah nom tepon dia.

2. Mesti korang biasa cakap macam ne "Eh, aku suka la dekat dia tu, tapi segan la nak bagitahu". Kalau macam tu, sila guna orang tengah ye. Suruh kawan anda yang kenal dengan dia usha nom tepon tu dulu. Mula la bermesej dengan tanya khabar. Jangan straight to the point terus. Take time,nanti tak pasal-pasal sakit jantung dia dengar.

3. Kalau si dia tu lelaki, cuba berlakon seolah-olah anda kena ganggu dengan budak-budak jahat. Pakat dulu dengan kawan-kawan lelaki anda suruh jadi geng-geng jahat. Bila dia dah dekat, cuba jerit "Tolong saya" kuat-kuat. Kalau boleh buat pengsan sampai dia datang baru anda bangun.

4. Buat-buat ada kerja untuk bercakap dengan dia. Walaupun benda tu..alllaaaaaaaaa orang kata "small matter".tapi sekurang-kurangnya anda dah wujudkan peluang untuk mendekati dia. Bagi salam dulu..pastu kalau dia jawab salam, senyum la sikit. Tu petanda anda boleh usha dia. Tapi jangan excited sangat sampai terlompat-lompat.  

5. Kalau anda berada kat libarary, buat-buat la ayat macam "Awak,nak mintak tolong sikit..buku ne ada dekat rak mana ye?". Mintak tolong dia carikan buku tersebut untuk anda. Kalau boleh, sembunyi buku tu terlebih dahulu. Lama sikit masa anda bersama dengan dia. Ha, time ne la anda dia tahu pasal dia. Tanya la ambil kos apa, tahun berapa dah..

6. Kalau si dia tu perempuan, hantar la bunga setiap hari. Letak sekali note kat situ dan tulis  "Peminat misteri". Kalau anda buat macam tu selama 2 minggu mesti dia tertanya-tanya siapalah penghantar ne. Time ne la anda boleh tulis nom tepon sekali. Jangan hantar bunga yang diambil kat belakang rumah jiran sudah la. Nanti kantoi.

7. Kalau anda selalu ke kolej atau ke tempat kerja dengan kereta, cuba ajak sekali dia tumpang kereta anda. Sekali dua memang dia akan tolak. Tapi bila dah berkali-kali ajak mesti dia tumpang jugak. Masa dalam kereta tu boleh la berbual. Pastikan kereta anda bersih ye. Kalau tak sekali naik pastu tak nak dah.

8. Bila nampak dia online dekat Facebook atau Skype, tegur je la. Jangan la mula-mula nak kenal tu dah tulis "Eh, saya suka kat awak lah..jom kapel". Tak pasal-pasal anda kena remove terus. Kalau add dia balik konpem tak approve. Kena la slow-slow dulu. Tak kenal maka tak cinta kata orang.

Pastikan status si dia tu masih single dan available ye :)


Cara Nak Pikat Hati Wanita

Wanita biasanya selalu cari kesempurnaan pada lelaki. Orang putih kata 'prince charming'. Diorang akan tertarik pada lelaki yang kacak bergaya. Kalau diorang jumpa lelaki yang tampan dan kaya memang takkan tolak. Bagi yang tidak ada rupa paras menarik, jangan bimbang sebab ada cara lain nak pikat hati wanita ne.
 
Anda mesti pandai bergaya
Kalau anda pandai bergaya, wanita secara automatik akan fikir anda seorang yang up to date. Kalau kita tengok sekarang ne ramai wanita yang suka lelaki yang berpakaian kemas sebab nampak mereka ne berpelajaran. Tak ada rupa lain cerita bro. Jangan berpakaian selekeh sebab first impression dari wanita tu penting. Tak kisahlah baju tu murah ke mahal, tapi kalau anda pandai bergaya tetap nampak macho.
 
Anda mesti pandai pilih jenama
Kalau anda ada duit lebih belilah pakaian yang berjenama sikit nak bagi nampak bergaya. Sebab bila pakai pakaian yang berjenama mahal ne wanita akan fikir anda ada kerjaya yang hebat. Kalau anda yang ada kerjaya yang gajinya kurang RM 1000 sebulan, tentu anda fikir banyak kali jugak nak beli baju yang berharga RM 100 sehelai ne. Tapi pada wanita ne, diorang dapat beza tau apa pekerjaan anda berdasarkan baju yang anda pakai. So, pandai-pandailah pilih ye bro.


So, tu je la tip yang aku rasa boleh kot pakai. Yalah, selain rupa paras, penampilan pun penting jugak kan kalau nak pikat hati wanita. Kalau anda pakai selekeh, belum sempat buka mulut nak usha dah awal-awal kena tolak. Ingat, first impression bro. Ia bukan mengenai tanggapan anda tapi fikir apa tanggapan orang terhadap anda.


Memori Tragedi KB Mall


KB Mall dibuka pada 2005 sehingga kini, banyak menyimpan memori dan tragedi. Antaranya adalah.

Tragedi kereta terbang

Tragedi KB Mall 6 Disember 2009

Pada 6 Disember 2009 jam 5:00 petang, penduduk Kota Bharu dikejutkan dengan kejadian KB Mall Runtuh atau Kereta Terbang ekoran dentuman yang sangat kuat dimana sebuah kereta dari tempat paking tingkat atas melanggar tembok bumbung dan menjunam kedalam pasaraya tersebut. Kereta tersebut menggelongsor laju di antara dua tangga bergerak di tempat kejadian. 


Kejadian yang menggemparkan itu telah menyebabkan beratus-ratus pengunjung termasuk di tingkat lain lintang-pukang keluar bangunan apabila terdengar bunyi dentuman kuat seperti letupan bom. Dalam insiden ini, dua pelajar dari Kolej Kesihatan Masterskill maut ditempat kejadian manakala dua yang lain cedera parah. Al- Fatihah. 

Tragedi cubaan bunuh diri

Tragedi KB Mall 24 Mac 2011 

Pada 24 Mac 2011 jam 5:00 petang, sekali lagi tragedi berlaku di kompleks ini iaitu cubaan membunuh diri apabila seorang gadis nekad terjun dari bangunan ini. Bagaimanapun gadis tersebut berjaya terselamat walaupun telah jatuh dari bangunan tersebut tanpa sebarang kecederaan kerana pasukan Bomba dan Penyelamat telah meletakkan beberapa tilam dibawah bangunan tersebut. Kejadian ini telah menyebabkan kesesakan lalulintas yang teruk dikawasan tersebut.

Apa yang lebih membanggakan, KB Mall dipilih mewakili Malaysia sebagai 'Tempat membeli belah paling ramai dikunjungi di Malaysia ' menewaskan beberapa pusat beli-belah tersohor yang lain seperti Mid Valley, Sogo, dan Sunway Pyramid pada tahun 2008.


Minggu, 24 Juni 2012

Memaafkan Kawan Yang Busuk Hatinya

As Salam semua

Manusia mana yang tak pernah lekang melakukan kesilapan. Baik kecil, tua dan muda. Ada kala, kesalahan tu sangat besar di mata kita sehingga merasa terasing dan seolah-olah satu dunia menghukum kita. Berlawanan bagi kesalahan, adalah sifat pemaaf. Maaf bukan sekadar maksudnya melupakan perbuatan tu, malahan maaf juga perlukan keikhlasan. Jangan maaf hanya di bibir, tapi ada dendam kesumat.  Perkara memaafkan kesalahan dan kesilapan orang lain ini sangat besar manfaatnya, begitu juga besar pahalanya. Tapi, berapa ramai di antara kita yang ikhlas memaafkan kesalahan orang lain? Lagi-lagi yang melibatkan kejujuran, kesetiaan, amanah dan kepercayaan. 


Sifat pemaaf ni juga merupakan penghalang kepada sifat dendam. Manusia bila marah, sudah pastilah mahkluk yang teramat suka melompat gembira ketika itu adalah syaitan. Tak pernah putus cucuk jarum suruh kaum adam ni bertelagah dan bermasam muka antara satu sama lain sehingga terputus sillaturahim yang terbina. Namun, kalau dilihat secara rasionalnya, insan yang bermasam muka ni sangatlah tak matang. Orang yang matang, berpendidikan, waras akal fikiran tak de nya nak layan perasaan marah tu sampai berbulan-bulan, bertahun-tahun, sampai ke anak cucu. Duduk baik-baik. Cakap elok-elok. Bawak berbincang dan huraikan satu persatu. Yang salah ditegur, yang tak betul dibetulkan dan yang dah elok diperkemaskan. Barulah hubungan sesama manusia menjadi harmoni. 

Aku pernah dengar quotes yang kata, "Trust is like a paper, once it crumpled it can't be perfect". Tang tu aku tak nafikan. Bila seseorang telah meletakkan kepercayaan kepada kau, jangan sekali-kali kau musnahkan kepercayaan tu. Never and never! Kepercayaan adalah satu sifat yang memerlukan terlalu lama masa untuk dibina, tapi nak musnahkannya....phewwww...sekejap je! 


Aku sendiri pernah rasa, bila mana kawan baik hilang percaya pada aku. Menuduh aku dengan segala keburukan. Melupakan segala kebaikan yang pernah aku lakukan. Hanya kerana cakap-cakap insan yang berhati busuk melihat kebahagiaan kami bersahabat. Sungguh, ketika itu aku menangis semahunya. Aku sedih dan rasa teraniya sebab dia meninggalkan aku, yang dulunya dijanjikan sebagai sahabat baik dunia akhirat hanya kerana termakan cakap-cakap manusia bijak yang bodoh itu. Dan ketika itu, aku berdoa supaya Allah tunjukkan siapa yang sebenarnya kawan dan siapa lawan

Aku percaya pada janji Allah, janji yang tepat dan pasti. Walaupun sebagai kawan yang diputuskan, aku tetap berdoa supaya kawan baik aku tu mendapat keputusan yang cemerlang dalam exam dan berjaya ke menara gading. Aku tetap sayang dia.  Akhirnya, manusia yang memutuskan sillaturahim antara aku dan kawan aku tu mendapat pengajaran. Iya, kami diantara yang berjaya dalam peperiksaan tapi dia tak kemana. Cita-citanya tak kesampaian. 

Dan ketika itu, aku bersyukur. Bukanlah kata aku gembira sebab cita-citanya tak kesampaian, aku simpati juga, tapi dia perlu sedar bahawa khilaf memutuskan sillaturahim itu besar dosanya. Berat balasannya. Dia perlu muhasabah diri dan jangan buat lagi.  Sungguh, itulah waktu yang paling sukar untuk aku lalui. Waktu yang aku terpaksa lupakan mereka semua sebagai insan yang pernah mekar dalam hati aku sebagai sahabat sejati. Alhamdulillah, kini aku bahagia dengan manusia yang ikhlas menjadikan aku kawan. Bukan untuk mengambil kesempatan apatah lagi untuk mentelagahkan sesama kawan. Syukur!  Dan sebagai kawan, aku juga mendidik hati aku untuk terus ikhlas memaafkan mereka, walaupun sehingga hari ni tak pernah satu pun ucapan kemaafan dihulurkan. Aku ikhlas...


p/s: Sama-sama kita maafkan sesama kita sebelum kita tidur.


Sabtu, 23 Juni 2012

Jangan Berkawan Dengan Bekas Teman Lelaki

Bila status anda dah berubah, jadi girlfriend/boyfriend atau isteri/suami orang, banyak benda yang perlu dikawal. Jika anda perempuan, batas pergaulan yang perlu dijaga. Jika anda lelaki, jangan pandang ringan soal perlakuan. So, nak bagitahu la sikit batas seorang perempuan nak berkawan dengan lelaki. Mesti ada orang kata "Ala, kawan je, tu pun nak kecoh". Ha, kena ingat, silap berkawan buruk padahnya!


Kalau anda single lagi tak ada masalah dengan siapa anda berkawan. Biasalah, tak ada hati yang perlu dijaga. Tapi lain pulak cerita bila anda dah kapel atau dah kahwin ne. Baik sekali mana pun hubungan anda dengan kawan tu, kalau dia dan anda berlainan jantina jagalah batas pergaulan anda.

BATASAN NAK BERKAWAN DENGAN LELAKI

Jangan keluar makan malam bersama
Kalau anda sayang hubungan anda dengan pasangan anda tu, elakkan daripada keluar makan berdua dengan kawan lelaki. "Kami dah lama tak jumpa, lagi pun dia ne kawan sekampung". Tak kira apa alasannya, anda tak boleh makan sekali kecuali ditemani oleh kawan-kawan lain. Kalau kawan lelaki tu ajak jugak, cuba tolak dengan baik. Ingat, di antara dua orang pasti ada yang 'ketiga' dan boleh mengundang curiga. Tak pasal-pasal anda bergaduh dengan pasangan anda.

Jangan dekati tempat yang romantis
Jangan cuba-cuba nak dekati diri dengan kawan lelaki dekat tempat yang romantis. Mungkin ada yang cakap "Kami di sini sebab atas dasar nak berbincang tentang kerja". Ini kerana perasaan romantik tu boleh bercambah bila anda berada kat tempat sunyi, santai dan dingin. Bila dah berada dalam situasi ne, tak ingat dah dekat pasangan tu.

Jangan bercerita pasal rahsia
Perempuan memang suka bercerita tapi kena hati-hati jugak sebab bukan semua benda anda boleh kongsi terutamanya dengan kawan lelaki. Kalau anda berkongsi jugak sesuatu yang anda tak kongsi dengan pasangan anda kepada kawan lelaki, ini bermakna anda lebih mengutamakan dia berbanding pasangan anda. Mengadu masalah kepada kawan lelaki akan mendatangkan perasaan yang tak sepatutnya.

Jangan bersahabat dengan bekas teman lelaki
Mungkin pasangan anda cakap dia tak kisah dengan siapa anda berkawan tapi anda kenalah bijak supaya pasangan anda tu tak terasa hati. Memang di mulut dia cakap tak kisah tapi dalam hati mesti ada perasaan curiga. Berhubung semula dengan bekas teman lelaki anda boleh mengimbas kenangan lama semasa anda bercinta. Secara tak langsung, cinta lama boleh bertaut. So, jauhilah ye kalau anda sayang hubungan dan pasangan anda.

Jumat, 22 Juni 2012

Sabarlah Wahai Cikgu Di Pedalaman

 sekolah di pedalaman

Di pedalaman, setiap sekolah mempunyai masaalah yang lebih kurang sama. Ada sekolah yang tak ada makmal komputer dan ada sekolah yang tak ada padang permainan. Ada juga sekolah yang tak ada kantin ( murid makan free sebab dapat RMT ). Oleh sebab tu, cikgu terpaksa la balik ke rumah pada waktu rehat untuk memasak makanan mereka sendiri.

Ada juga sekolah yang tak cukup kuarters guru dan guru terpaksa bersesak-sesak dalam satu rumah . Kalau tinggal di kawasan seperti kaum melanau di Sarawak ‘ok’ lah kerana mereka tinggal di rumah seperti orang melayu dan kadang kadang ada rumah yang boleh di sewakan.Tapi kalau mengajar di kawasan kaum Iban? .Memang susah..lagipun rumah panjang dengan sekolah jauh sangat.

 tong air yang digunakan untuk menadah air hujan

Selain itu,masalaah paling utama kebanyakan sekolah di pedalaman ialah tak ada kemudahan air bersih. Terpaksalah menadah air hujan untuk kegunaan harian. Pilihan lain ialah mandi di sungai je lah. Elektrik pulak ,ada sekolah menggunakan generator dan ada sekolah yang mendapat perkhidmatan eletrik syarikat SESCO. SESCO ni macam TNB lah kalau kat semenanjung. Tapi ada tempat tertentu selalu ‘black out’ gara gara kelemahan SESCO ni.


 antena handphone rekacipta org kampung untuk menarik line..

 Line telefon memang susah nak dapat di kawasan pedalaman. Ada sekolah yang gurunya terpaksa naik ke atas bukit untuk menelefon . Kalau bernasib baik ada tempat atau sekolah yang dapat, tapi kena letak handphone kat dinding.Ada juga sekolah tertentu line telefon menggunakan antena yang di reka sendiri oleh penduduk tempatan.

 tiang antena handphone
 
Untuk perkhidmatan internet tak ada masaalah kerana sekarang ni setiap sekolah ada perkhidmatan ‘School Net’ kecuali ‘school netnya rosak dan tak dibaiki. Masaalah dalam aspek mengajar pula macam macam. Ada murid yang tak ada buku tulis kerana tempat tinggal mereka tak ada kedai runcit. Nak keluar ke bandar amat jauh dan memakan masa yang lama dan modal yang banyak. Nak marah pun kadang kadang tak sampai hati. Nak meminta murid membawa barang untuk tujuan pembelajaran memang lah susah.Contohnya nak meminta mereka membawa akuarium mini untuk kemahiran hidup memang susah kerana jarak ke bandar bukannya dekat. Memakan masa berjam-jam sehingga ada yang memakan masa 8 jam untuk ke bandar.


 pengangkutan utama di kawasan pedalaman ke bandar

Jadi kalau anda di tempatkan ke pedalaman cuba-cuba la tanya dengan kawan-kawan yang mengajar di sana. Kalau kalau ada tips yang boleh di gunakan. Saya menulis berdasarkan pengalaman di Sarawak dan juga dari cerita kawan-kawan. Kalau pedalaman Sabah saya tidak tahu bagaimana.Tapi rasanya tak jauh berbeza dengan di Sarawak.


sumber : http://duniacikgu.wordpress.com


Korang Tahu Tak Asal Usul Solat ?

Apa yang korang tahu tentang solat 5 waktu yang duk buat tiap-tiap hari? iya, betul..ianya wajib kat kita sebagai seorang muslim. Di sini ada info asal usul solat datang dari mana. Jom baca sama-sama :)
 
SOLAT SUBUH

Orang yang pertama mengerjakan solat Subuh, Nabi Adam iaitu tatkala keluarnya Nabi Adam dari Syurga lalu dihantar ke bumi. Perkara pertama dilihatnya ialah kegelapan,membuatkannya berasa takut sangat. Lalu apabila fajar Subuh keluar, maka Nabi Adam menunaikan solat dua rakaat.

Rakaat pertama : Bersyukur terlepas dari kegelapan malam.
Rakaat kedua : Bersyukur siang telah menjelma.


SOLAT ZOHOR

Orang pertama mengerjakan solat Zohor Nabi Ibrahim A.S., iaitu tatkala Allah S.W.T. memerintahkan menyembelih anaknya Nabi Ismail A.S. seruan datangnya waktu tergelincir matahari, lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaat.

Rakaat pertama : Bersyukur bagi penebusan.
Rakaat kedua : Bersyukur dibukakan dukacitanya juga anaknya.
Rakaat ketiga : Bersyukur dan bermohon keredhaan Allah.
Rakaat keempat : Bersyukur korbannya digantikan kibas.
 
SOLAT ASAR

Orang pertama mengerjakan solat Asar ialah Nabi Yunus A.S., iaitu tatkala dikeluarkan Allah dari perut ikan nun. Ikan nun memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai ketika itu telah masuk waktu Asar. Maka bersyukurlah Nabi Yunus segera menunaikan solat empat rakaat tanda bersyukur diselamatkan Allah daripada 4 kegelapan, iaitu:

Rakaat pertama : Kelam kesalahan.
Rakaat kedua : Kelam air laut.
Rakaat ketiga : Kelam malam.
Rakaat keempat : Kelam perut ikan.
 
SOLAT MAGHRIB

Orang pertama mengerjakan solat Maghrib ialah Nabi Isa A.S.,tatkala dikeluarkan Allah dari kejahilan dan kebodohan kaumnya, sedang waktu telah terbenamnya matahari. Bersyukurlah Nabi Isa lalu menunaikan solat tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut, iaitu:

Rakaat pertama : Menafikan ketuhanan selain Allah Maha Esa.
Rakaat kedua : Menafikan tuduhan tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga : Meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan hanya satu iaitu Allah, tiada dua atau tiga.
 
SOLAT ISYAK

Orang pertama mengerjakan solat Isyak ialah Nabi Musa A.S., tatkala Nabi Musa tersesat mencari jalan keluar negeri Madyan, sedang dadanya penuh dengan perasaan dukacita. Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacita waktu Isyak akhir. Lalu Nabi Musa menunaikan solat empat rakaat tanda bersyukur kehilangan perasaan dukacita tersebut, iaitu:

Rakaat pertama : Dukacita terhadap isterinya.
Rakaat kedua : Terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga : Terhadap Firaun.
Rakaat keempat : Terhadap anak Firaun.



Kamis, 21 Juni 2012

Blog Yang Pernah "Kutuk" Blog Hanya Dari Mata Terbongkar @ Apa Kata Wanita!

As Salam semua

Sambil-sambil blogwalk, sambil-sambil tu teman mak aku melepak depan tv. Biasalah waktu macam ni, dah lepas masak semua kan, masing-masing melingkar lah menghirup deruan angin sejuk air-cond. Nyaman tak terkata. Mak aku memang favourite dia kalau hari Jumaat tengok Apa Kata Wanita kat TV2. Boleh tahan jugak lah talk-show ni. Isu wanita kan aku suka. Kata nak mempertahankan hak wanita, haruslah isu-isu macam ni aku amek pusing. 

Salah satu tarikan yang aku suka kat rancangan AKW ni adalah dia ada buat review untuk blog. Satu peluang yang bagus untuk blogger-blogger mummy yang memang ramai dah sekarang. Semua bercerita perihal anak-anak, parental skill, rumah tangga, kerjaya dan macam-macam lagi. Sebab kehidupan wanita akan lengkap bila punya keluarga kan... so every sweet moment perlu direkodkan. 

Tuptup... eh eh eh macam kenal lah blog yang direview hari ni....

ni yang sempat dicapture dari tv. sorry, gambar mendongak sebab melingkar kat lantai kan. 

 Tu diaaaa... BLOG PINK UMMI. Alaaa PU yang pernah kutuk blog aku tu! Hehehehe...  Cantiknya blog PU dalam tv. Sangat ohsemmm. Aku apa lagi lah, terus bagitau kat mak. 

" Mak, ni blog kawan kita!" muka bangga
" Blog kawan kau? Kau kawan dengan mommy-mommy ke?"
" Biasalah kita kan kawan semua orang! Senang nanti di hari muka."
" Feeling lah tu dah nak kawen ni...."

Kelasss mak aku. Terus je shoot, aku kena perli. Hahahaha. Walau apa pun, tahniah pada Pink Ummi atas pencapaian blog yang sungguh hebat. Dapat masuk tv terus! Aku masuk blog PU, bederu-deras trafik menyinggah blog PU.  Tahniah sekali lagi Pink Ummi. Semoga terus sukses. Jom singgah blog comel Pink Ummi ni. 





Masih Ingat Tak First Date Korang?

Adakah korang pernah bercinta? Korang ingat lagi ke first date korang? Apa yang korang buat masa first date korang?Best ke tak first date korang? Ke korang tak pernah bercinta? Sekarang ne nak bercinta senang. Jumpa dekat facebook pastu chatting. Bila dah kenal dan berkenan, mula la nak kenal face to face. Cuba bayangkan situasi di bawah ne sebagai anda.

Anda ada berkenalan dengan seorang lelaki ne. Kira-kira setahun jugak la anda berchatting dengan dia. Bila ditanya pasal kerja dia cakap yang dia ne kerja sebagai CEO. Lebih-lebih lagi tempat dia kerja pun sama dengan anda. Apa lagi, senyum sakan la jawabnya. Maklumlah, hati dah berkenan.

Dalam hati dah tak sabar-sabar nak jumpa ne. So, anda buatlah temujanji pertama. Omputeh kata first date. Dah set masa dan tempat nak jumpa. Malam tu konpem tidur tak lena, makan tolak ke tepi. Tidur pun tersenyum sampai ke pagi. Hati pulak berdebar-debar nak jumpa. 


Seperti yang dijanjikan, anda pun pergi untuk jumpa dengan dia. Pakai cantik-cantik ne. Perfume habis sebotol disembur kat badan. Disebabkan dia CEO, anda mesti terbayang betapa segak dan kacak dia bila jumpa anda nanti. Jam pun dah berapa kali tengok. 

Bila anda disapa oleh dia, rupa-rupanya lain dari apa yang disangka. Terus jiwa jadi kacau. Maklum la, orang kata first impression tu penting. Cadang nak jumpa lama, 10 minit pastu dah blah..hahah. Cerita ne rekaan aku saje. Tetapi ramai jugak yang first date korang yang ok dan kekal sampai ke hari ne. Yang tak ada jodoh tu nak buat camne. Apa pun semoga berbahagia :)
 

Cikgu Pun Kena Belasah!


Seorang guru sebuah sekolah menengah di Chalok, Setiu, menerima lima jahitan di kepalanya apabila dibelasah seorang pelajar tingkatan lima yang berselisih faham dengannya, kelmarin. 

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, guru berusia dalam lingkungan 30-an itu dikatakan menegur pelajar berkenaan, menyebabkan remaja berkenaan berang dan bergegas pulang ke rumahnya sebelum mengambil sebatang cota.

Tidak lama kemudian, pelajar berusia 17 tahun terbabit kembali ke sekolah yang terletak kira-kira empat kilometer dari rumahnya bersama abangnya berusia 21 tahun dan seorang rakan abangnya berusia lingkungan 20-an.


Pelajar itu kemudian terus memukul gurunya di bahagian kepala dengan cota berkenaan menyebabkan guru lelaki terbabit rebah dalam keadaan kepalanya berlumuran darah. Akibat kecederaan itu, guru berkenaan menerima lima jahitan di kepala. Dia kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Setiu pada petang kejadian.

Apalah nak jadi dengan budak sekolah zaman sekarang ne? Mana letak rasa hormat bila cikgu pun nak pukul. Layan pun macam kawan. Belajar seribu tahun pun kalau tak hormat dekat cikgu hidup tak berkat. Sekarang ne semakin menjadi-jadi pulak. Bukan setakat guru lelaki jadi mangsa, malah ada kes guru perempuan yang ditumbuk sebab menegur pelajarnya.

Kepada semua guru dan juga bakal guru (peringatan untuk diri sendiri jugak) bersedialah anda untuk menghadapi pelajar jenis macam ne. Kepada guru lelaki, aku suggest baik pergi workout dekat gym bagi nampak tough sikit baru budak takut. Kepada guru perempuan, sila bawak bodyguard sekali :)

sumber : Harian Metro

Yang Sini Sayang, Sana Pun Dia Sayang

As Salam semua

Menjadi seorang lelaki, salah satu tanggungjawab yang dipikul tak kiralah hari ni mahupun hari mendatang adalah tanggungjawab dalam membuat keputusan.  Faktanya, setiap keputusan itu punya risiko tersendiri. Ada baik, ada buruk. Itu yang merunsingkan. Ditambah pula jika si lelaki memang lemah skill untuk membuat keputusan. Maklumlah, manusia kan. Aku sendiri kadang-kadang haru biru apabila disuruh buat keputusan. Lebih-lebih lagi kalau keputusan tu melibatkan masa depan. 


Bila salah seorang kawan lelaki aku mintak pendapat aku mengenai reason yang sesuai untuk dia lepaskan salah satu pilihan hati, aku jadi buntu. Perasaan simpati menyelubungi diri aku. Yang kiri dia sayang, yang kanan pun dia sayang. Dua-dua kalau boleh dia mahu jadikan suri dalam hatinya. Keduanya menambat hati, dan keduanya terbukti antara yang terbaik. Namun, mana mungkin dua hati dapat dikasihi seadilnya?

Aku nasihatkan dia untuk mengikut pilihan emak. Memang dah terbuktikan pilihan emak sememangnya pilihan terbaik. Walaupun kita tahu, emak juga manusia. Kadang-kadang melakukan kesilapan. Tapi, emak mana yang tak mahu melihat anaknya bahagia. Tentulah pilihan emak adalah pilihan yang membawa ke syurga. Namun, hati yang ditinggalkan perlu dijaga. 


Aku bagi cadangan pada dia supaya jangan putuskan sillaturahim antara dia dan yang tak terpilih tu. Jadikan hubungan sebagai seorang kawan. Yes, memang aku seratus peratus pasti alasan tu akan meremukkan hati  perempuan tersebut. Tapi percayalah cakap aku. Perempuan akan rasional melalui masa. Hari demi hari, Insya-Allah dia akan sedar bahawa tak semua benda yang diharapkan menjadi kenyataan.

Perempuan memang akan menangis jika orang yang disayang memilih orang lain sebagai pilihan hati tapi perempuan lebih rela menangis mendengar penjelasan daripada menangis sebab cinta yang penuh kepura-puraan. Kiranya, lelaki kena gentleman. Berterus teranglah walaupun pahit. Jangan simpan-simpan. Sini kata sayang, sana pun kata sayang. Kaum perempuan sedar, hidup memang penuh dengan pilihan. Dan mungkin pilihan si lelaki itu adalah yang terbaik buat dirinya. Redha sahaja! 

Last sekali nasihat aku pada kawan lelaki aku tadi, aku nasihatkan dia untuk buat solat istikharah. Walaupun, emak dah buat pilihan, macam aku kata tadi... emak juga manusia. Adakala khilaf dalam membuat penilaian dan pentafsiran. Kawan lelaki aku rasa dia tak layak. Sebab katanya dulu dia jahat. Solat pun lompong sana sini. Tak kan Allah nak bantu dia dalam buat keputusan. Aku ingatkan dia satu perkara. Soal jodoh ni rahsia Allah. Manusia tak dapat meneka. Mungkin Allah beri dia pilihan jodoh sebab Allah nak dia balik pada-Nya. Benda yang baik, mana mungkin Allah susahkan. Pasti Dia bagi jalan. Cuma kita ni lah hamba-Nya... kena beringat. Kena bertawakal! 





p/s: sometimes, the best way to stay close with someone you love is by being JUST A FRIEND.



Rabu, 20 Juni 2012

Tip Makanan Seimbang Semasa Sahur dan Berbuka

Tip dan panduan minggu ini akan memberikan beberapa cara untuk pelajar menghadapi bulan puasa dengan lebih bersedia tanpa rasa lesu dan mengantuk. Berikut ini beberapa panduan khusus ketika sahur dan berbuka puasa supaya tubuh kita tetap sihat dan segar selama sebulan.

SEMASA SAHUR:

*Jangan lupa selalu makan makanan berkhasiat ketika sahur atau berbuka puasa. Walaupun menu sederhana, yang penting mengandung lima unsur gizil engkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin, dan mineral.

* Banyakkan mengambil jenis makanan berserat yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh kita memerlukan waktu lebih lama untuk mencerna makanan yang banyak mengandungi serat. 
 

* Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyak minum air putih pada malam hari kerana kita memerlukan tenaga yang banyak pada waktu siang.

* Kurangkan makanan berlemak atau terlalu tinggi karbohidrat kerana ia akan membuatkan anda rasa mengantuk ketika belajar.

* Ambil vitamin A, B, dan C tetapi jika anda sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur berwarna hijau tua, kekacang, kurma maka anda tidak perlu risau kekurangan zat itu.
 

* Bagi penderita gastrik, makanan yang perlu dihindarkan ialah ketam,mi, daging berlemak, ikan dan daging yang diawetkan, sayuran mentah, sayuran berserat, minuman yang mengandungi soda dan perencah (cuka,lada, asam).

* Elakkan terus tidur selepas bersahur kerana tubuh memerlukan waktu untuk mencerna makanan. 
 
SEMASA BERBUKA

* Elakkan minum air sejuk atau ais tetapi minumlah air panas atau suam bagi mengelakkan perut anda kembung terutama pesakit gastrik.

* Makan makanan manis dan berserat seperti kurma, sumber terbaik untuk menambah tenaga dan kemudian rehat kira-kira setengah jam sebelum mengambil hidangan berbuka untuk memberikan keseimbangan terlebih dulu pada pencernaan kita. 
 

* Elakkan makan berlebihan dan mengambil makanan yang masam.

* Berbuka puasa hendaklah dilakukan secara bertahap dan tidak terburu-buru supaya sistem pencernaan anda tidak terkejut.

* Banyakkan pengambilan sayur, buah, dan daging tanpa lemak.

* Selepas berbuka puasa jangan terus tidur. Tubuh memerlukan waktu untuk mencerna makanan. Jangan lupa solat terawih sekali ye :)

sumber : facebook

Top