Senin, 31 Oktober 2011

Mega Giveaway CPB : Mehlah Kritik Kalau Berani.

As salam semua

* ENTRY NI PANJANG & BANYAK AYAT SARKASTIK. HARAP SUDI BACA SAMPAI HABIS






Photobucket


Korang kenal dengan perempuan yang buat 5 jari tu *mintak penampar agaknya?* Kalau korang tak kenal, aku rasa tu satu kerugian besar dalam dunia blogging korang. Nama dia CIK PUAN BUNGA *kak, kau tak yah perasan ada Cik lagi lah* hehehe. Dia bukan penjual bunga ataupun pekebun bunga, tapi dia ada hati yang berbunga-bunga. Wah! Kenapa? Sebab kat blog dia sekarang ni tengah running MEGA GIVE AWAY! Part paling best part INI. Tapi lagi best, yang bawah ni. Kau baca betul-betul. Berani tak berani makcik ni kan.


Dia ajak kita gaduh wei dengan dia. Ceh, dia belum kenal lagi kot aku sapa. Kau tengok kak, badan aku. Kalah kau kak. Sekali tuiiiing je ni! Kehkehkeh. Ok, fine. Dah orang bukak gelanggang kan. Tak kan nak cabut lari. Aku sahut cabaran kau kak. Kita lawan! Kalau korang nak jadi penyokong aku, korang KLIK SINI. Tapi kalau korang nak jadi penyokong CPB, korang KLIK SINI! 


Lets fight kak!

1. HEADER CPB

Yang Pedas: Korang tengok. Apa punya takde kelas kan header dia. Takde colour langsung. Putih je. Plain. Tu haaa letak gambar kasut sepasang, beg sebijik *cilok mana tak tau*, bajet hot lah! Nak tunjuk apa tak tau. Tak nampak pun jenama LB ke, Proda ke, Geass ke, baru ada kelassss!!!

Yang Manis: LESS IS MORE. Haaa...itulah yang korang tak tau. Header yang perfect untuk seorang mama hot macam CPB. Sebagai mama dan seorang guru, tak kan lah nak letak gambar jelir-jelir lidah sebagai header blog kan? Cukuplah dengan menampilkan pemilihan warna yang menarik iaitu merah sebagai tanda HOT dan putih sebagai tanda kesucian hati seorang mama. Kasut tu tandanya, blog ni berkaitan dengan setiap langkah CPB setiap hari. Banyak ilmu, cerita menarik dan kelakar yang dikongsi. Semuanya bermanfaat dari perspektif seorang mama. Beg tu pulak lambang kepada sifat keibuan. Cuba korang perhati, kan selalunya mak yang pakai handbag. Jadi, CPB ni jelas sifat keibuannya dalam membesarkan putera tercinta dan membahagiakan sebuah keluarga!


2. PAGES


Yang Pedas: Mendalah letak pages-pages bagai ni. Ceh, ada tips, tutorial bagai. Tapi taklah hebat blog dia pun. Basic je blog CPB ni. Tu, Parenting Issues tu, CPB ni dia pakar ibu bapa ke? Anak kecik lagi kot, belum banyak pengalaman! Toksah lah letak segala bagai tips tu. Buku kat luar kan banyak! 

Yang Manis: MESRA PENGGUNA. Kau tengok, betapa pemurah dan baik hatinya CPB berkongsi ilmu. Kedekut-kedekut ni bukan sifat CPB. Jelas keikhlasan dia jadi pendidik sampai terbawak-bawak ke blog. Segala bagai tips ada dan untuk semua lapisan umur. Bukan hanya menjurus pada mak-mak sahaja. Korang tak percaya? Meh kau tengok ni...


Untuk Si Pencinta Kecantikan:


Untuk Si Bakal Ibu Muda:


Untuk Si Food Lovers:


Untuk Si Kaum Adam:


Untuk Si Blogger:


Untuk Si Manja Baby:


Untuk Si Suami Isteri:



Haaa.... kau tengok. Complete tak complete blog CPB ni. Semua ada. Dari A-Z. Jadi, blog CPB ni bukan sekadar kau sorang boleh baca tau. Kau dengan satu family kau boleh baca. Mana kau nak dapat blog macam tu? Dah macam blog Klinik Kesihatan Keluarga dah tau. Kelasss kau CPB! CPB bagi tips berdasarkan fakta dan pengalaman dia. Bukannya main reka sesedap rasa. Kata orang, pengalaman ni lah yang mengajar kita erti kehidupan. So why not kita ambil pengalaman orang dan jadikan panduan dalam hidup.


3. FORMSPRING


Yang Pedas: Alaaa menyemak lah benda ni letak kat atas page. Makan ruang je. Letak kat tepi tak boleh ke? Nak letak tengah dunia buat hape?

Yang Manis: CIKGU SIBER! Yes, zaman sekarang ni bukan macam dulu, kau nak tanya soalan kat cikgu kau kena angkat tangan. Tunggu sampai dia nampak kau baru lah korang boleh menyampuk. No.no.no! La ni, kau ada soalan, tak kira siang, malam, subuh, pagi, senja korang boleh terus je tanya kat CPB ni. Kau tanyalah apa soalan pun, dia senang hati akan jawab *as long as your question tu make senselah!*. Bukan tu je, kau nak mintak dia ajar kau buat sesuatu pun boleh. Contoh, "Cikgu macam mana nak eja perkataan FLOWER dalam bahasa Tamil?" nanti CPB akan buat entry berkaitan persoalan kau tu dan boleh lah kau orang share sama-sama! Tak ke hebat cikgu zaman sekarang?


4. IKLAN


Yang Pedas: Ni kan blog bukan tempat iklan. Toksah lah blog letak iklan. Buruk kot!

Yang Manis: FIKIRAN JAUH. Kau tengok title sidebar tu. TABUNG BULUH. Tu maksudnya CPB ni seorang yang berfikiran jauh. Menabung hari ni untuk hari esok. Tabungan sekarang bukan sekadar hanya melalui bank, blog pun boleh dijadikan pelaburan tau. Yelah, manalah tau esok lusa duit iklan kat blog CPB ni boleh taja Adam sambung belajar. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit.  Lagipun takdelah semak sangat blog CPB ni dengan entah apa menatang iklan. Masih diterima apa letak seketul kat situ. 


5. BANNER

Yang Pedas: Banner gambar kapal terbang? Budak-budak sangat. Tak cunlah! Tak padan dengan usialah banner dia tu.

Yang Manis: COOL. Apa gile kau tak cool banner macam tu? Kalah Air Asia tau! Ada kapal terbang yang boleh terbang-terbang lagi dalam banner CPB. Kau ada? Banner ni lah lambang blog CPB. Lambang jalinan ukhuwah maya yang dicipta CPB melalui blog. Banner ni jugak menunjukkan CPB rajin terbang a.k.a melawat blog orang lain. Bukkannya duduk semata-mata dan mengharapkan orang lain je jenguk dia.


6. FOLLOWER


Yang Pedas: Ek eleh, ingatkan follower dah ribu riban! Ciput gitu je. So takdelah hebat sangat! Blogger hebat follower mesti paling command 3k lah kak!

Yang Manis: MENGHARGAI ORANG LAIN. Kau cuba baca apa CPB classify follower dia? VVIP. Tau apa maksud? Very-Very Important Person. Kau tengok betapa sayangnya dia kat follower dia sampai dia letakkan follower dia sebagai orang-orang penting dalam hidup dia. Kuantiti tak menunjukkan kualiti. Harap maklum. Biarlah banyak mana pun follower sesebuah blog tapi kalau tuan punya blog  tak tahu menghargai follower dia nak buat apa kan? pssst... LIYANA LUNIA pun follow dia tau! Sentap hati gua nak!


7. BLOGLIST
Yang Pedas: Kata bloglist, tapi tak nampak pun senarainya. Nak hide pulak! Leceh lah blog CPB ni. Buatlah macam orang lain, listkan blog-blog best ni kat sidebar. Senang. Tinggal klik je. 

Yang Manis: UP SAMA-SAMA. Yes, CPB bukan nak naik sorang. Blogslist ni maksudnya dia buat promotion percuma pada teman-teman blogger yang lain. Bukan nak naik sorang-sorang. Selain tu, bloglist dia ni pun sebagai tanda CPB menghargai follower dia. CPB sort up kategori yang sesuai untuk mereka yang berminat nak join bloglist tu. Oh, kelainan lah yang CPB buat tu. Kalau orang selalu senaraikan berjela-jela, dia buat compartment. Klik je lah. Bukan susah sangat pun! 


8. MAMAHOOD

Yang Pedas: Alaaa ni anak pertama je buat cam ni. Tengah rajin. Nanti kalau dah ada anak 5-6 jangan haraplah nak show off macam ni. Tiap-tiap bulan nak rekod pasal kandungan bagai. 

Yang Manis: PENGALAMAN BERHARGA. Proses menjadi seorang ibu tu sangat-sangat bermakna dan manis bagi seorang perempuan tau. Rasa diri tu complete dah! Aku sangat suka part ni bila mana kenangan mengandungkan Adam dishare bersama. Ni jugak boleh jadi panduan buat ibu-ibu muda yang sedang hamil kat luar sana. Malahan nanti kalau Adam dah besar, dia boleh baca sendiri dan lihat macam mana mama-nya Si CPB ni mengandungkan dia, melahirkan dan membesarkan dia. Sentimental Value tu!


9. ADAM IRFAN XAHARIS

Yang Pedas: Macamlah dia sorang je ada anak. Semua nak tulis dalam blog. Anak nak susu, anak muntah, anak demam, anak mula jalan. Eh please....

Yang Manis: IBU PENYAYANG. Tengok anak kau membesar depan mata, kau tak dapat bayangkanlah macam mana best dan seronoknya perasaan tu. Sebab tu CPB share segala kemanisan tu dalam blog dia. Dia rekod perkembangan Adam supaya dia dan suami dapat pantau perkembangan baby nya. Macam aku cakap tadi, dalam entry dia tu semua penuh dengan tips yang sangat bagus. Kau ingat senang ke nak besarkan anak?


10. FAMILY ON BOARD


Yang Pedas: Bloglist dia semua kaum kerabat dia. Sifat kronisme yang tinggi! 

Yang Manis: LOVELY FAMILY. Boleh berinteraksi online je family CPB ni. Tak yah lah nak tunggu setahun sekali masa raya je baru nak jumpa dan share all the story. Senang nak stalk. Kalau rindu sangat, bukak blog baca je kisah-kisah mereka. Kan sweet! Mak Long ada, Adik CPB pun ada. Jadi dari situ nampak kemesraan mereka. So, blog CPB ni mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan mereka tau!



KESIMPULANNYA:  PERFECT!!!

Dah kau tak payah lagi nak cari blog-blog lain yang secukup ni. Semua dah ada dalam blog CPB ni. Cukup sempurna untuk dijadikan blogger mama terhebat! Kau bacalah satu persatu entry dia, aku boleh gerenti kau tak menyesal untuk tekan button NEXT PAGE kat bawah page CPB tu. Kau gelak tak sudah ada lah. Ayat dia kaw-kaw! Cukup sifat dan cukup buat orang geli hati. Walaupun kadang-kadang dia akan mulakan entry dengan karutan Pak Pandir dia tu dulu. Tapi contentnya semua lengkap. Dia jujur dalam setiap entry. Sampai aku yang duduk beratus kilometer ni pun boleh rasa feel dia dalam menyampaikan mesej. Kau boleh tengok macam mana gigihnya seorang ibu melayan kerenah anak bujang yang mula nakal, *KLIK SINI* macam mana bersemangatnya dia mendidik anak untuk jadi insan berjaya, *KLIK SINI* macam mana sweetnya dia sebagai isteri yang solehah kepada suaminya, *KLIK SINI*, macam mana friendlynya dia dengan kawan-kawan, *KLIK SINI*, macam mana baiknya dia sebagai seorang kakak *KLIK SINI*, dan macam mana kentalnya semangat dia sebagai pendidik *KLIK SINI*. Dah kak, dah penat aku kembor a.k.a selongkar blog kau kak! Kehkehkeh. Tu semua entry yang aku suka. Kalau boleh aku nak letak semua entry CPB tapi dah tak larat ni ha... Kau orang masuklah sendiri blog dia. Baru kau tau apa erti nikmat dunia!!!! Dan masa tu kau baru tahu yang kau dah kena ubat guna-guna dari CIK PUAN BUNGA! 

Lastly, supaya aku tak kena singkir awal-awal. Aku tag 2 orang blogger yang aku rasa ada chance untuk menang dalam bab contest-contest ni :

1. KAK NIDA yang jugak MAMA HOT @ http://radinsah.blogspot.com/
2. AZHAFIZAH yang suka pink @ http://www.azhafizah.com/


p/s: Ada harapan menang tak??? 



Penduduk Bumi Ke- 7 Billion Sudah Dilahirkan

As Salam semua

Hari ni semua orang suka dengan tarikh ni kan... Nombor cantik katanya. 11.1.11 Memang cantik. Tapi ada satu lagi sejarah berlaku semalam. Kelahiran penduduk bumi yang ke 7 Billion! Ramai gila kan penduduk bumi. Patutlah bumi semakin panas. Baby tu dilahirkan di Manila, Filiphines jam 11.50 malam tadi. Baby tu nama dia Danica Camacho menjadi simbol Global Population Projection yang dipantau oleh United Nation. Kelahiran baby comel tu disambut dengan flash kamera daripada wartawan tempatan dan international. Malahan siap ada kek lagi yang tertulis simbol 7B Philippines dari UN. 

Comelnya budak ni. Geram tengok baby

with her mom

P/s: makin banyak penduduk bumi, makin meningkat usia bumi dan makin hampir pada akhirnya!



Acuvue Advance Plus Percuma Dah Ditebus. Korang Nak Jugak?

As Salam



Dalam ENTRY INI aku ada promote kat korang pasal Contact Lens Percuma. Jadi, lepas aku balik dari Johor hari tu, aku pun pergilah redeem kat Focus Point Mid Valley. Barang Free haruslah amik cepat-cepat kan. Heheh.

Kat Focus Point tu, promoter dia baik sangat. Penuh minat terangkan kat aku pasal contact lens ni. Aku kan budak kampung, mana pandai pakai contact lens. Ni lah baru nak cuba. Itu pun free. Kalau nisbah nak beli sendiri, jangan harap lah! Bukan gebang ke apa, tapi aku takut sebenarnya nak guna lens ni. Kan macam -macam cerita ada. Yang lens terbakar masa kat bbq, yang lens masuk belakang mata, yang buta, yang itu, yang ini. Haish seram. Tapi nekad je lah amek promotion ni. 

So far, aku belum guna lagi. Tengoklah kalau keadaan memerlukan sangat-sangat aku akan guna. Tak beli apa solution bagai. Masih terfikir-fikir nak guna ke tak nak. Aku buat entry ni sekadar nak promote je benda free tu dan lagi satu pasal nak buktikan this promotion betul-betul wujud since hari tu ada yang tanya pasal kesahihan promotion ni. Kata orang, ada rezeki tak kan makan sorang! Ye tak? 


p/s: Lens ni colourless ye. Entry menarik berkaitan hukum memakai lens SILA KLIK SINI.




Serba Salah. Maafkan Aku!

As Salam semua

Penangan 2 budak kecik ni KLIK SINI dan SINI JUGA memang hebat. Tak tahu aku nak cakap apa. Kecik lagi dah hebat macam ni apatah lagi besar nanti. Ramai pengikut ni. Bukan calang-calang. Disebabkan mereka trafik blog aku naik mendadak. Thank you so much to both of you... You really make me happy. 

Kebelakangan ni memang ramai yang datang singgah, follow dan komen kat blog  yang tak seberapa ni. Macam-macam feedback yang diberikan pada aku dan blog. Terima kasih jugak aku ucapkan pada semua visitor yang sudi datang. Terima kasih sebab menyukai blog ini dan memberikan respon anda. Kerana anda, blog ini berharga. *feeling atas pentas Grammy Award*  Aku sangat suka baca respon dan komen orang. Sebab pada aku, itulah kepuasan berblogging. Bila mesej dan ilmu yang kita sampaikan di-digest oleh pembaca. 

Tapi, serba salah aku dibuatnya, aku belum pun berkunjung ke blog mereka. Banyak jemputan tu yang mengajak aku datang blog mereka. Wait!!! Aku bukan blogger kerek ye. Sebab aku jugak pernah berada di tempat korang berada. Di mana kita punya layanan macam endah tak endah je. Jadi, jangan risau aku akan datang dan terjah semua blog yang singgah, follow dan komen blog aku. Cuma sekarang ni kekangan masa dan tugas membataskan aktiviti kegemaran aku tu. Next week, aku cuti panjang sikit. Raya Haji + Mid Sem. Haaa... time tu korang tunggulah kedatangan aku ke blog korang. Boleh??? 





p/s: Love to appreciate other people. What you give, you will get back!

Minggu, 30 Oktober 2011

Cemas! Tayar Bas Meletup dan Hampir Meragut Nyawa Aku.

As Salam semua


Alhamdulillah, masih lagi diberi rezeki untuk bernafas di bumi Allah ni. Mungkin kalau tidak, hari ni aku dah takde lagi kat dunia ni. Semalam merupakan pengalaman yang sangat mencemaskan buat aku. Bila tayar bas yang aku naiki untuk balik ke KL meletup di tengah jalan dan menyebabkan bas terpusing beberapa kali. Kejadian berlaku hampir dengan R&R Tangkak. Fuh!!! Memang cuak lah. Cemas dan menakutkan. Dahlah sebelah jalan highway tu gaung. Mujur driver tu tak bawak bas terlalu laju dan dia cekap mengawal stereng. Pakcik bas tu pun tak emo bila ada masalah. Cool je dia setelkan masalah tu dan tak lah menyebabkan kita stress kan... 

Bayangkanlah, lepas terpusing beberapa kali tu, bas boleh terberhenti betul-betul melintang tengah highway. Semua dah panik bila bas berhenti melintang tu kan, nasib baik kejadian pagi dalam pukul 9 gitu..kereta belum banyak. Dah ada kereta yang mula hon-hon dari jauh. Alhamdulillah, bas selamat dibawa ke tepi dan dalam 10 minit lepas tu ada bas ganti untuk bawak kiteorang ke KL. Selamat dah sampai! 

Itulah, bila fikir balik maut memang boleh datang pada bila-bila masa je. Kita sedia atau tidak, maut tetap akan datang. Tak lebih sesaat, tak kurang sesaat! Sharp dan takde nego-nego! Sedangkan malaikat maut sendiri datang kepada kita 70 kali sehari, meninjau persiapan kita ke sana:


Sebuah hadis Nabi s.a.w. yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a., bahawa Rasullulah s.a.w. bersabda yang bermaksud, "Bahawa malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari." Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang bergelak ketawa.
Maka berkata Izrail:
"Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa."

Jadi, sama-samalah kita saling mengingati kematian. Semoga kita semua bersedia menghadapi maut dan semoga kita semua dimatikan dalam keadaan yang baik iaitu keadaan Khusnul Khatimah. Jom sama-sama kita mohon ye...Insya-Allah... 

اللهم اختم لنا بحسـن الخاتمة ولا تختم علينا بسـوء الخاتمة

Ya Allah, akhirilah hidup kami dengan husnul-khatimah (akhir yang baik), dan jangan Kau akhiri hidup kami dengan suu-ul-khatimah (akhir yang buruk)”

p/s: Syarikat bas harapnya lebih tumpukan pada keselamatan penumpang. Keadaan bas perlu sentiasa dijaga dan diambil berat! 


Sabtu, 29 Oktober 2011

Iklan Kosmetik Ini Menghina Kejadian dan Ciptaan Allah SWT!!!

Salam semua

Aku tau dalam dunia hari ni, persaingan dalam arena bisnes memang sangat sengit. Sapa yang tak nak untung kan. Kalau boleh semua orang nak jadi jutawan. Kaya raya. Produk laku ribu-ribu lemon. Barulah gempak jadi bisnesman atau bisneswoman macam tu. Part tu aku tak marah pun. Memang kita digalakkan untuk mencari rezeki di Bumi Allah ni seolah-olah kita akan hidup seribu tahun lagi. 

Tapi ada satu part yang aku kesalkan. Kesal sekesal-kesalnya. Bila doktrin "matlamat menghalalkan cara" diterapkan dalam diri,  itu yang jadi dah tiada lagi sifat kepedulian dalam diri. Aku tak pasti kesalahan ni daripada pihak mana. Tapi yang pasti, ada suatu hinaan dalam pengiklanan produk ni. Korang nilai dan bukak mata hati tu luas-luas. Cuba fikir di luar kotak pemikiran.

Sumber iklan ni : Majalah Wanita *cover depan perkahwinan Eira Syazira*


Korang nampak tak yang aku line merah tu. Kalau masih tak dapat tangkap apa yang aku cuba sampaikan, here it is...

1. "Rahsia Wajah Hodoh Bertukar" ---- Mengucap panjang aku bila baca statement ni. Semata-mata nak lariskan produk sanggup MENGHINA KEJADIAN & CIPTAAN ALLAH SWT. Mengatakan sebaik-baik kejadian Allah adalah hodoh yang bermaksud buruk, keji dan banyak lagi perkataan negatif. Adakah pengeluar produk itu tak percaya dengan ayat kat bawah ni atau dia tak percaya Al-Quran? *nauzubillah* :



Allah telah berfirman dalam surah At-Tin ayat yang ke-4;

لَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ

"Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya."

Ibnu Khatir telah menjelaskan ayat ini dengan berkata" Allah SWT telah menciptakan manusia dalam sebaik-baik bentuk kejadian, ketinggian dan keindahannya.

Manakala, Al-Maraghi pula berkata "Kami telah mencipta manusia dalam bentuk yang paling baik. Kami jadikan manusia bersifat tegap, bertulang tumit indah, mampu mencapai maksud yang diinginkannya dengan tangannya, tidak seperti haiwan yang memungut sesuatu dengan mulutnya" 


Jadi, pada hemat korang wajar atau tidak promotion keterlaluan sebegitu? Tidakkah pengeluar produk itu menghina Allah SWT semata-mata kerana apa? Yes, keuntungan!


2. "Wajah Hodoh Bertukar" ---- Mampukah seorang manusia biasa mengubah atau menukar kejadian yang terbaik ini? Dalam masa 5 saat pulak tu. Sedangkan Allah mencipta 'sebaik-baik kejadian ini' dalam masa 9 bulan *semasa dalam kandungan* Tahukah pengeluar produk tentang hukum mengubah kejadian Allah? 

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas'ud  "Allah mengutuk para wanita yang mentatu dan ditatukan kulitnya, yang mencabut bulu kening dan dicabut bulu keningnya, para wanita yang mengasah giginya untuk kecantikan dan yang mengubah ciptaan Allah".

Huraian:

Maksud mengubah ciptaan Allah s.w.t. ialah membuat perubahan pada ciptaan Allah S.W.T yang telah sempurna secara pandangan umum dan adat atas dasar tidak berpuas hati dengan anugerah itu, bukan kerana memperbaiki atau memulihkan kecacatan. 

Kalau ada yang kata produk tu tidak mengubah kejadian Allah sebab tak termasuk dalam kategori tatu, cabut bulu kening dan mengasah gigi, hanya sekadar memperelok  tapi perkataan "BERTUKAR" tu telah menyebabkan niat pengguna berubah. Bukankah lebih sesuai jika diiklankan sebagai "Wajah Kusam atau Bermasalah Hilang!" Fikirkan ye...


3. Pada hakikatnya...

Masya-Allah, wajah testimoni tu sempurna. Sangat sempurna. Cukup sifat. Bersyukurlah! Cuma kulit mukanya sahaja yang bermasalah. Bukan kejadian atau rupa mukanya! Segala pancaindera terletak di tempat yang sebaiknya sebagaimana orang lain jugak. Bukankah iklan tu menghina kejadian Allah? Satu persoalan lagi, Bukankah iklan tu menjatuhkan maruah dan air muka testimoni tersebut? Kalaulah akak testimoni tu atau mungkin ahli keluarganya seperti anak-anak, suami dan ahli keluarganya baca dan tahu tentang iklan ni, korang rasa akak ni malu tak bila dikatakan sebegitu rupa? *Aku pasti akak ni jadi testimoni tanpa tahu agenda iklan sebegini*


Aku memang terperanjat sangat bila tengok iklan ni. Macam-macam aku fikir. Memang orang nak cepat kaya! Tak kisahlah apa cara, yang penting produk laku dan dapatkan keuntungan. Niat aku bukan untuk memalukan atau merugikan syarikat tersebut tapi aku harap syarikat pengeluar produk D'Herbs Healthy Marketing bersifat terbuka dalam menerima teguran dari seorang pengguna ni dan  lebih berhati-hati dalam mengiklankan produk. Tumpukan pada sensitiviti agama, kaum dan individu.  Jika tak pasti tanyalah pada yang pakar dan dapatkan kepastian sebab itu semua adalah tanggungjawab dan amanah sebagai seorang peniaga yang jujur.

Renungkanlah dengan minda dan hati terbuka bahawasanya diri manusia dan segala makhluk di alam ini adalah hak mutlak Allah S.W.T, Oleh itu kita hendaklah mematuhi segala hukum dan kehendak agama dengan baik. Janganlah tertipu dan terpengaruh dengan tabiat orang yang suka menurut hawa nafsunya disebabkan sikap tidak bersyukur dan tidak berpuas hati dengan ciptaan dan anugerah Allah di mana sikap ini sebenarnya merupakan sikap yang diwarisi daripada syaitan.


p.s: Seperti selalu, aku bukan muslimah yang sempurna tapi aku cuba untuk menjadi muslimah terbaik! 



Contest Blog Menawan Kalbu 2011 | Sponsors Hadiah Yang Unik!


Salam semua

Actually my project tadi dengan adik adalah nak pergi cari hadiah untuk Contest Blog Menawan Kalbu by Askarr Pink dan Amalina. Dua budak sekolah yang gempak giler dalam blog. Kalah blog aku! Well, this is my first time aku jadi sponsor. Sebelum ni aku handle sendiri kan contest, tapi kali ni nak rasa duduk belakang tabir. Jadi penasihat je. *layak kah??*



Sapa-sapa yang belum join lagi, aku rasa korang patut join. Bersaing secara sihat. Setiap blog ada kelebihan masing-masing. Korang kena ingat... pandangan orang berbeza-beza. Mungkin pada korang, blog korang tu biasa-biasa je, tapi di mata judges mungkin berbeza! Jadi, apa tunggu lagi.. KLIK SINI UNTUK JOIN.

Well, tadi aku ada baca komen-komen dari para peserta kat blog Amalina. Ramai yang tanya, hadiah apa tu yang aku sponsor? Jadi kat sini, meh aku explain apakah benda yang berjaya meragut hati aku tadi.


UNIQUE SQUARE PHOTO FRAME


Comeyyyh!!! 
Dah nama pun unik kan? So mestilah designnya unik jugak. It looks really elegant tau! Cool gile kalau kita susun atas meja study ataupun kat meja tepi katil bilik kita. Lagi cool, susun aturnya boleh diubah mengikut citarasa korang. 


Kalau ada 2 set, boleh susun macam ni. 

Macam ni pun boleh. Stabil.

Ni nampak nice... tapi macam pig sikit pun ada kan?

Ni paling cool. sempoi

Looks very elegance

Kelainan sikit

Jadi, sekarang korang dah clear belum apa binatang comel segi empat tu. Hehehe. Well, aku memang suka benda yang elegan ni sebab betul-betul nampak cool! Korang jangan menyesal pulak ye kalau korang tak menang hadiah unik ni sebab korang tak join contest hebat ni. 



p/s: Thank you so much pada semua contestant. Insya-Allah saya akan kunjung balik.



Movie Tak Layan, Sushi Ok Jer!

Salam semua

Aku bukanlah peminat Korea dan Jepun segala bagai. Sampai sekarang aku tak pernah tengok satu pun Drama Korea. Entahlah kenapa. Tak ada hati langsung. Running Man tu just tengok sikit-sikit je. Knowledge aku pasal Korea ni sangatlah cetek ye. 0.01% je agaknya. Kumpulan Penyanyi Korea yang aku tau tak sampai 10 pun. Tapi, akak dan adik aku peminat tegar Korean Drama. Sanggup berhabis beratus-ratus ringgit nak beli DVD bagai. Download sana sini. Kalau balik cuti tu, channel kat TV wajiblah ONE HD tu kan. Geram je rasa. 

Itu cuma part movie je lah. Part makan aku tak tolak. Walaupun baru start tahun ni lah tekak aku ni boleh menerima Sushi. Maklumlah aku kan anak Malaysia. Tekak aku terima masakan Banjar dan Jawa je. Yang lain tu boleh lah terima jugak tapi terkulat-kulat lah nak masuk perut. Kehkehkeh. Tapi, disebabkan kasih seorang akak pada adiknya, ikutkan jugaklah ye. Tadi aku belanja adik aku makan kat Sushi King Kluang Mall. Hampir kopak jugaklah dibuatnya tapi tak kisahlah sebab ni hadiah untuk dia. Exam yang lepas keputusan dia Dean List katanya... so asyik menagih janji je lah pada aku. Selagi tak tunaikan, merengek je manjang! Hehehe. Sorry Seha!


Pening aku tengok sushi pusing-pusing
Wajiblah ada gambar tukang sponsor kan.


Meal adik aku

Meal aku

Green tea je yang aku mampu

Dapat voucher RM 20 and membership card. 10% discount lg... jimat

To my dear adek. Belajar sungguh-sungguh. Senangkan mak dan ayah. Tahniah sebab dapat Dean List. dan lepas ni dapatkan flat ye....Dah senang nanti jangan lupa akak pulak. 

Jumat, 28 Oktober 2011

Saya Islam Tapi Saya Gay

Salam semua



Another current issue yang memang dah lama aku cuba nak ketengahkan. Tapi maklumlah, dengan orang-orang yang kononnya bijak pandai ni bukan mudah nak lawan. Kena bagi yang kaw-kaw baru kasi dia terdiam. Orang macam ni dia rasa dia menongkat langit. Rasa dialah paling cool dengan buat semua benda tak senonoh tu. Padahal pada hakikatnya, mereka belum kenal bagaimana hebatnya KUASA ALLAH SWT. Bila dah tersungkur, baru kau tahu erti penyesalan....Korang baca dan nilaikan sendiri, betapa bangsa kita memang dah hancur dan menuju kemusnahan....


SAYA ISLAM TAPI SAYA GAY



"Saya peduli hape kalau Tuhan tu murka? Selama ini segala dosa yang saya buat pun bukannya dapat apa apa balasan pun dari Dia? Dimana Tuhan?"

Itu jawapan yang diberikan oleh seorang manusia yang zahirnya dilahirkan berjantina lelaki tulen bernama Shah ( dia ingin digelar sebegitu dan bukan nama sebenar) apabila diajukan soalan tentang kehidupannya sebagai seorang gay dari sudut perspektif agama.

"Saya dah bosan la bang orang datang bagi 'syarahan' pasal dosa menjadi seorang gay ni. Bermacam macam ustaz, alim ulama semuanya cakap benda yang sama: dosa dosa dosa. Takde modal lain ke?"

Saya sabar mendengar keluhan hatinya itu sambil menarik asap rokok Dunhill merah. Kedengaran kanak kanak bermain sambil menyanyikan lagu Nenek Nenek Si Bongkok Tiga di meja belakang. 

"Saya mengaku saya seorang Islam tetapi saya tak menafikan bahawa saya seorang gay. And I'm proud of it! Bukan saya minta menjadi seorang gay, memang saya dilahirkan begini. Bagaimana saya nak melawan nafsu dan dorongan saya kalau dah dilahirkan begini?"

Anda keliru?

Ingin saya nyatakan disini bahawa Shah ialah salah seorang pengikut blog gay Sherita Aziz seperti yang telah disingkap kegiatannya di laman blog Mazidul Akmal Sidik ( klik disini http://bit.ly/u0HeaW ). Tujuan Shah berjumpa dengan saya kerana dia tidak berpuas hati dengan apa yang telah ditulis oleh abang Mazidul di blog beliau mengenai kegiatan gay di alam maya.

Shah mencapai Blackberry Torch nya untuk membalas pesanan ringkas daripada sahabatnya, sementara saya meminta segelas ais kosong daripada pelayan restoran. Maklum lah, senang dapat kencing manis, maka ais kosong lah saya teguk. 

Shah menyambung bicaranya, "Saya tahu menjadi gay ini salah dari segi agama tapi seperti yang saya cakap, dimana Tuhan? Waktu saya main bontot lelaki lain, dimana Tuhan? Saya buat dosa, dimana balasan dari Tuhan? Orang cakap ingat balasan akhirat, eh tu kubur sendiri masing masing punya la. Balasan buat dosa didunia pun saya tak nampak, inikan pula balasan akhirat? Haha!"

Sungguh megah sekali dia berbicara. Tetapi saya diamkan diri lagi kerana mahu mendengar apa yang ingin dia luahkan lagi jauh dari sudut hatinya.

Walhal semasa menelefon saya untuk berjumpa dia amat takut apabila saya memberi cadangan agar abang Mazidul turut bersama menyertai kami.

"Kami warga gay memilih untuk menjadi gay walaupun dilahirkan Islam. Itu pilihan kami sendiri. Itu hak kami sebagai manusia. Jadi tolong lah respek kami dan jangan kacau kami lagi. Kalau tak suka, blah la dari blog tu. Apa susah? Kami bukan kacau sesiapa pun, kenapa nak kacau kitorang?"

Sepanjang perbualan kami, jelas terpampang di wajah Shah bahawa dia sedang marah. Membelek jam tangan, saya tengok waktu sudah kian meningkat. Saya bertanyakan satu lagi soalan kepadanya. 

"Kau mengaku kau Islam tapi kau mengaku kau gay. Kau ada buat solat lima waktu?"

"Solat bang. Cuma solat Jumaat sahaja, nak cover up takut orang banyak bertanya"

Saya padamkan rokok yang dihisap. 

"Beginilah Shah. Bercakap pasal agama dengan kau memang tak jalan sebab kau dah hari hari dengar benda sama tapi tak makan saman. Nak menyuruh kau bertaubat, tak boleh kerana pintu hati kau belum terbuka. Nak paksa atau pukul kau untuk hentikan kegiatan kau memang tak boleh kerana Islam bukan agama paksaan dan bukan agama yang ganas". 

"Betul tu bang, betul betul saya sokong". Pertama kali kulihat dia senyum sejak pertama kali dia duduk semeja dengan ku setelah sejam setengah.

"Saranan aku, kau keluar Islam. Tolong jangan kau cemar dan nodai nama baik agama Islam dengan kepuraan serta kegiatan songsang kau. Bila dah terbuka hati nak taubat, kami hulurkan dua tangan menjemput kau masuk Islam semula. Kedua, kau tukar warganegara. Memandangkan kau dah lupa asal usul kau dan kau rasa tidak bebas kau menjalankan aktiviti main bontot di negara ini. Kau boleh buat semua ini?"

Dia terdiam seribu bahasa. 

"Kau cakap korang ada hak sebagai manusia, kami pun ada hak sebagai penduduk tanah air ini juga dan kami majoriti. Islam pegangan hidup kami, Malaysia tanah air kami. Abang Mazidul tegur kerana tidak mahu korang merebakkan penyakit kronik korang di kalangan anak bangsa kami". 

Ketika ini muka Shah a.k.a gay hero kampung sudah mula merah padam. 

"Aku nak quote ayat kau tadi tapi aku nak modify sikit je: Kalau tak suka, blah la dari agama dan negara kami, boleh kami katakan perkara yang sama juga pada korang. Kerana ini hak kami. Kalau balasan Tuhan pun kau boleh persoalkan, inikan pula keputusan untuk tukar agama".

Shah terus mengemaskan barang barangnya dan mengangkat kaki beredar tanpa berkata apa apa. 

Weh dol! Air limau ais kau minum ni siapa nak bayar?

Hampeh.


Kredit utk :

Seriusly, aku respect 5 bintang pada Bro Adam Vai ni. Golongan ni nak kita hormat mereka sebab hak kebebasan asasi yang mereka manipulasi tu. Tapi macam mana dengan hak asasi kita? Hak asasi agama kita, bangsa kita. Cakap jelah memang nafsu kau tak dapat kawal. Tak payah nak berdolak dalih. Cukup!


p.s: aku juga bukan Muslimah yang sempurna, tapi masih kenal syurga dan neraka!




Contact Lens Percuma Untuk Anda Dari Acuvue!

Salam semua

Aku tau ramai orang hari ni suka pakai contact lens kan? Malangnya aku adalah orang yang langsung tak penah cuba contact lens. Sebab utama, takut dan fobia dengan banyak cerita ngeri pasal contact lense. Huh, lagipun aku susah sikit nak jaga benda yang remeh-remeh ni. Tapi bila tengok orang lain pakai lens, looks nice and cool. Maklumlah kan, spectacles ni ada kurangnya jugak. Skru cepat longgar, cermin calar, bingkai patah. Macam-macam lah aku penah kena since aku start pakai spectacles masa darjah 5. Baru-baru ni aku memang ada plan nak tukar spectacles baru sebab power dah naik. Jadi bila drive lebih-lebih lagi waktu malam, pandangan macam tak clear sangat. Tapi, student kan... kena lah pikir patpulahlapan kali. Tak kan sepanjang hidup kau nak disponsor mak bapak. So, aku tundalah dulu niat tu.



Tapi, don't worry!!! Acuvue merealisasikan impian aku dan impian anda!!! Ada promotion untuk Trial New Product daripada Acuvue yang mana korang boleh dapatkan contact lens percubaan secara percuma! Aku pun apa lagi lah kan...cepat-cepat je isi form.  


 Lepas dah isi all the details, korang pilih korang nak cuba contact lens yang mana. Korang nak yang daily disposable atau bi-weekly disposable.



Macam aku, aku pilih Acuvue Advanced. Nak cuba sebab katanya Acuvue Advanced tu dilengkapi dengan Hydraclear yang ada banyak kebaikan iaitu:

1. UV Protection
2. Hydrogel Material
3. Easy Handling
4. Fresh

Nak cerita lebih, aku masih tak pasti. Tunggulah nanti bila aku dah guna, aku akan review produk ni. Tapi korang boleh KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai Hydraclear ni.

Oh ye, part yang make appointment tu, korang kena pilih korang nak check mata kat mana. Macam aku, aku pilih kat Mid Valley lah, paling dekat kan. Aku amik kat Focus Point. Lepas je korang dah pilih dan isi form dengan tepat dan betul, korang submit form tu. Tak sampai berapa saat, korang akan dapat mesej pengesahan untuk redeem Acuvue Lense korang di kedai appointment korang tu.



Dah siap. Bila korang dah dapat mesej tu, ia adalah redeem coupon sebenarnya. Dalam masa 2 minggu korang pergi kedai yang korang dah buat appointment tu, than check mata korang lepas tu dapatkanlah Trial Pack Contact Lense dari Acuvue. Mudah kan nak dapat contact lense percuma? Lepas ni boleh review sama-sama.  Jadi, kalau korang nak jugak Contact Lense Berkualiti ni, KLIK SINI untuk ke peringkat seterusnya. Trial program ni tamat pada 31 Disember 2011. 


p/s: Apa perasaan korang masa 1st time mengenakan contact lense. Don't worry, aku pakai yang colourless.


Kamis, 27 Oktober 2011

Pujian Melambung-Lambung. Terharu Rasanya!

Salam semua


Aishhh malu aku. Malu untuk meluahkannya.*sambil tutup muka* Tak penah aku kena puji sampai macam ni wei. Rasa macam kekasih hati, si Fahrin Ahmad sedang memuji-muji kecantikan aku. *eh, salah kecantikan blog aku*. Alhamdulillah, ada yang sudi menghargai blog Hanya Dari Mata ni. Terima kasih banyak-banyak pada JH. Bukan senang kan nak memenangi hati pembaca, dan bukan senang nak menyampaikan mesej penulisan kita. Tapi aku percaya, setiap blogger ada kekuatannya tersendiri. Asalkan kita jangan hipokrit, ikhlas dan matang dalam setiap penulisan. Barulah feel entry tu sampai kepada pembaca. Sekali lagi terima kasih daun keladi, JH.  Nak kenal JH tu siapa? 










Jangan Letakkan Diri Anda Dilayan Seperti Pelacur.

Salam semua

Aku malu untuk bercerita hal ni. Bukan untuk membuka aib orang lain tapi aku rasa aku patut share masalah ni sebab aku percaya masalah ni dihadapi oleh ramai gadis kat luar sana. Aku sendiri masa mula-mula berhadapan dengan kes macam ni aku keliru nak bagi nasihat pada dia. Tapi, aku rasionalkan diri aku dan beri nasihat serta pandangan sebagai kawan dan sebagai seorang perempuan.




Aku tak tau sejauh mana kebenarannya tapi ada kajian yang menyatakan gadis hari ni kebanyakannya dah takde dara. Malahan, paling sengkek pun ringan-ringan katanya. *paleotak* Well, kisah yang aku sebenarnya tak nak dengar ni finally berlaku depan mata aku. Gadis seusia aku, mengaku dia dah tidur dengan 5 orang lelaki. Wat! Tersedak aku dengar. Mengucap panjang aku. Sorang pun dah haram, inikan lagi lima. Takde perasaan takut langsung ke? Aku terkebil-kebil tengok muka dia yang laju je menutur bicara pengakuan tu. Kalau ikut hati aku, memang dah lama dah nak Paaaaaaaangggg je budak ni. Tapi aku sabar. Tak leh emo sangat. Budak ni tanya aku dia nak berubah tapi kawan-kawan sekeliling dia menyebabkan dia susah nak berubah. 


Miss J: Aku nak berubah, tapi aku tak boleh lari dari lelaki tu semua. Semua tu kawan aku.
Aku: Kawan kau kata? Kawan yang bawak kau ke neraka? Nak buat apa? Kau jauhkanlah diri. Kau ubah cara hidup kau slow-slow. Insya-Allah kau boleh. 
Miss J: Tapi, kalau lah aku keluar dengan lelaki ni, aku dah kata aku tak nak buat "benda" tu, dorang tetap tak percaya. Dorang kutuk aku. Bila dorang 'sangap', dorang cari aku. Bila dah puas, dorang blah. Macam pelacur dah aku rasa.
Aku: Kau tau kenapa?
Miss J: Kenapa?
Aku: Sebab pakaian kau. Apa yang kau pakai menyebabkan kau 'dilayan' macam tu. Cuba kau jangan pakai seksi. Tutup aurat tu. Ini tidak, kau pakai skirt sampai nampak pangkal peha, kau pakai baju tak berlengan, dada terbelah nampak segala lurah. Ketat dan sendat, keluar pulak dengan lelaki yang memang 'nak' benda tu. Memanglah dorang geram dengan kau. Kalau kau cover aurat kau, kau pakai elok-elok, aku percaya dorang pun akan hormat kau sebab nafsu dorang tak dirangsang. 
Miss J: Aku suka pakai seksi lah.
Aku: Aku nasihat ni beb, sebab tadi kau tanya aku kau taknak orang layan kau macam pelacur. Bila nak..datang, tak nak blah. Tapi pada hakikatnya kau yang letakkan diri kau untuk dilayan macam tu. 
Miss J: Aku try lah....
Aku: Kau boleh, kuatkan dalaman kau sekali. Kalau kau niat, Insya-Allah ada jalan Dia bagi pada kau. Allah akan lindungi orang yang menutup aurat tau. Ikhlaskan diri kau.
Miss J: Thanks.
Aku: Emmmm....


Apa pandangan korang? Betul ke nasihat aku tu? Aku fikir secara rasionalnya mata orang lelaki ni jahat. Lagi-lagi kalau dirangsang. Memang atas bawah lah dipandangnya kita ni. Aku kesian sebenarnya bila kawan aku diperlakukan macam tu. Tapi aku cuba bantu mana yang mampu. Moral support. Selebihnya terpulang pada dia. 

Aku pun bukan baik mana. Keluar jugak dengan kawan-kawan lelaki waktu malam. Tapi, as long as kita jaga diri kita, kita tau batasan dan sentiasa ingat Tuhan, aku percaya kita dilindungi. Aku pun nasihat pada Miss J, supaya dia sentiasa ingat mak bapak kat kampung bila dia nak buat sesuatu benda jahat. Insya-Allah kita akan terhindar daripada benda tak baik. Aku harap kita sama-sama doakan Miss J berjaya mengubah hidup dia. 

p.s: Klik LIKE kalau korang setuju dengan tindakan aku tu.




Top