Rabu, 29 Februari 2012

Karipap Secret Recipe Berinti Ulat!

As Salam semua

Bukan nak tambah minyak lagi kat api, tapi sebagai peringatan bersama. Biasalah kan, benda-benda instant ni memang perlukan kebersihan yang tip top. Lagi pulak melibatkan makanan. Jangan ambil lewa. Sebab ia berkaitan kesihatan seseorang. Mari aku sajikan Karipap Berinti Ulat


*Sapa yang peng-geli toksah tengok! Yang tengah makan pun, jangan tengok dulu!





Geli ok! Kembang tekak dah ni. So, ingat sentiasa take pre-caution. Tak kiralah kat mana pun. Walaupun di rumah sendiri. Selamat menjamu selera.

Comel Je...

As Salam semua

Sapa tak suka benda comel kan. Aku pun suka. Tapi tengok keadaan lah. Aku suka benda yang comel dan kena harganya. Jangan kata comel, tapi harga mahal macam nak jual emas. Ni salah satu benda comel yang aku beli semalam. Sumpah comel dan murah!

Korang rasa ni apa??


Ni stick note. Comel tak? Sumpah cute gile. Lagi-lagi cloud dengan love tu. Comel seyh!


Lagi aku beli stick note Safari Printed. Ni semua gara-gara ubat guna-guna Si Cikgu English Geek nilah. Aku tak tahu lah apa sebab. Tapi dalam ramai-ramai blogger, dia punya ubat guna-guna memang kuat weh! Macam hari tu, dia kata suka Paisley Printed kan... esoknya aku pergi KLCC nampak shawl Paisley aku ingat dia. Jalan mana-mana ntah, nampak Hello Kitty ingat pada Kitty Kepam Adam Irfan Xaharis. Dan ni aku nampak safari printed, tak pikir panjang terus beli. 


Btw, aku ada satu project ni. Project baik punyer! Kalau korang nak tau, kena tunggu next entry. Aku akan cuba update secepat mungkin. ;) Salam sayang.

Selasa, 28 Februari 2012

Sisi Sedih Seekor Ibu Kucing

As Salam semua

Kan aku dah cakap, sekali idea datang mencurah-curah.

Sebelum kau hayati satu persatu ayat aku, kau tengok dalam-dalam mata kucing ni ye.

memandang bilik berkunci tu
Ini kisah sedih seekor ibu kucing. Time aku nak taip ni pun, kucing tu masih mengiau-iau. Kisahnya begini. Sebelum cuti semester yang lepas, kucing ni beranak dalam kotak yang ada dekat balkoni bilik aku. Ada 3 ekor anak dia. Comel sangat. Mata bulat, perut pun buncit. Lepas cuti semester, aku tengok kucing ni dah pindah bilik sebelah. Kebetulan bilik sebelah tak berkunci dan takde penghuni. Anak dia dah mula dah nakal. Tidur kat kasut orang, main tali kasut bagai. Kira dah macam penghuni tetap untuk kubik aku ni. Semua penghuni kubik tak kisah pun. Kadang-kadang kiteorang main sama-sama dengan anak kucing ni. Comel kan. 

Tapi, entah satu hari tu aku perasan yang tiba-tiba anak-anak kucing tu dah takde. Puas aku cari keliling blok. Pun takde. Sekor pun tak nampak. Sekali entah macam mana, budak depan bilik aku bagitau yang anak-anak kucing tu ada orang dah buang ke tempat lain. WHAT!!! Wei... anak-anak kucing tu kecik lagi kot. Tak putus susu lagi. Patutlah mak dia ni mengiau sepanjang masa. Tunggu depan bilik sebelah ni. Sebab makcik cleaner dah kunci bilik tu. So kucing tu ingat anak dia terperangkap dalam bilik ni. Kesian sangat. Aku tak tahu lah apa sebab dan benci sangat orang yang pisahkan anak kucing tu dengan mak dia. Kalau ye pun nak buang, angkut sekali dengan maknya. Jangan pisahkan! Sedih gila aku rasa. Entah, aku tak tahu macam mana nak cakap dekat kucing tu. Tapi, sumpah aku tersentuh. Sob sob sob! Lagi sedih, budak tu bagitau yang puting susu ibu kucing ni membengkak sebab susu tak keluar kan. Aduhai. Kesiannya. 

Kalau aku tahu sapa yang buat dajal ni memang aku kerjakan. Aku nak dia rasa macam mana berpisah dengan mak. Takde belas kesian langsung. Oh kucing, sabar ye. Insya-Allah anak-anak kau selamat kat tempat baru! T_T




Blog Masuk InTrend!

As Salam semua

Sapa tak bangga? Sapa tak kembang kan, bila blog masuk majalah. Fuhyooo. Kuncup-kuncup hidung ni! Masuk InTrend lagi tu. Bukan calang-calang punya majalah!



Eh, tapi bukan blog aku daaaa. Blog course-mate aku. Sorang batch aku dan yang sorang senior aku. Glamer seyh! Dan dua-dua memang diakui fashionista! Superb.



yep, Adwina Syafinaz

Tahniah pada semua blog yang menjadi pilihan InTrend. Bukan senang nak masuk blog pilihan ni. Ada berjuta blog kat Malaysia ni. Dan bagi aku, memang harapanlah kalau nak masuk majalah bagai ni kan.... Kehkehkeh
Kalau nak tau sapa lagi tersenarai, sila beli InTrend baru.



p/s: Sapa kata budak law nerd? 


Senin, 27 Februari 2012

Kurang Menyengat Dah!

As Salam semua



Tergerak hati nak bukak Nuffnang. Lama jugak tak tengok. Alhamdulillah, naik jugak lah sikit earning. But not that thing yang dicakap hari ni. Tapi pasal visitor. Kelihatan merudum. Jatuh banyak jugak tu.  Entah kenapa aku rasa, blog aku macam dah tak best je. Memanglah takde orang cakap gitu. Tapi aku sendiri yang rasa. Sedih jugak lah. Bukan takde idea. Ada. Tapi kekangan masa dan kesibukkan tugas memang menyebabkan masa nak update blog terabai sikit. 

Itulah namanya mood kan. Kalau ada mood, 3 entry sekaligus pun taip laju je. Seronoknya dia keluar seketul seketul. Tapi kalau dah takde, kau ketuk kepala kat dinding pun belum tentu keluar mood menulis tu. Sebab tu lah ada penulis atau apa je yang berkaitan idea dan mood ni memerlukan penghayatan dan memang mengambil masa nya tersendiri untuk menghasilkan masterpiece yang berkualiti. Cewah! 

Back to my blog. Hati aku ni jahat sikit tau. Selalu compare kan dengan orang lain. Bukan jeles, tapi kadang-kadang perasaan cemburu tu membuak-buak. Ada beberapa blog yang aku memang minat sangat cara penulisannya. Santai, kelakar, informatif, tak meleweh-leweh, tak kerek, dan segala macam ramuan ada. Aku rasa entry aku tak macam tu pun. Rasa macam, entry aku entah apa-apa je. Korang ada rasa gitu tak? Walau apa pun, aku akan cubalah sedaya upaya aku untuk memperbaiki gaya penulisan entry aku. Gaya mutu dan keunggulan kan?



Sabtu, 25 Februari 2012

Jadi Bini Orang!

As Salam

Kompang dipalu, pengantin malu.
Ewah. Alhamdulillah, semalam salah sorang member segonjeng aku masa di STK dah selamat jadi bini orang. Tahniah, tahniah Syiqin dan pasangan.


Jeles? Apa ke tidaknya, aku dengan kawan-kawan aku dah mula membajet lepas ni sapa, lepas tu sapa. Siap ada yang kena kenen-kenen kan lagi. Biasalah kan adat orang tua, bila kenduri kahwin mula lah masing-masing risik khabar anak orang itu, anak orang ini. Aku je, 3 orang bekas cikgu aku kata lepas kawan aku ni, aku yang kahwin. Amboi... ni kalau bapak aku tau ni mau kena sembelih. Walau apa pun, mestilah doakan yang terbaik untuk kiteorang!


Kawan aku ni kahwin tak nak bersanding, kira just makan beradab je lah kan. At first aku rasa macam, kurang meriah je takde sanding-sanding kan. Tapi, aku salah. Kahwin  takde pelamin pun ok what. Ala kadar tapi meriah sangat! Meja makan beradab tu sangat cantik dekonya.. So, takde pelamin pun ok je. Save cost pun ye jugak. Lagipun, bila fikir balik segan jugak ek nak sanding-sanding ni.


Yang ini pulak geng STK aku. Yang bertudung hitam tu Belon namanya. Comelkan? Dah lebih 5 tahun kiteorang tak jumpa. Alhamdulillah, kat majlis kahwin ni jumpa dan berborak tak ingat dunia. Dia dah grad dan sekarang kerja kat Damansara as auditor. Lepas ni, boleh selalu jumpa sebab Damansara tu bukan jauh mana dengan UM kan. Yang tengah tu pulak bakal doktor, Ain. Insya-Allah lepas ni dia pulak. Mak dia dah ada yang berkenan tu. Ain sungguh berdedikasi. Sebab dia wish posting kat Sabah. Bangga aku dengar ke-dedikasi-annya tu! 

Ada lagi sebenarnya geng aku. Tapi yang tak datang tu semua ada urusan, ada kerja dan tak dapat cuti kan. Walau apa pun, Insya-Allah ada rezeki kita boleh jumpa sama-sama dan gonjeng lagi. Sama macam zaman sekolah dulu kita buat! Friends forever till Jannah ye! 



Kamis, 23 Februari 2012

Driver Perempuan Selalu Kena Buli Kan?

As Salam semua

Ini cerita panas. Viva kesayangan yang banyak berjasa kena kiss dengan Myvvi. Dah lah cuaca panas, tambah panas lagi. Tapi ada yang lagi panas. Biasalah orang kalau dah eksiden ni, dia je yang betul. Walaupun terang-terang nampak dia salah. Eh, tak tetap nak tegakkan benang yang basah. 

baby viva aiiiii
Situasinya begini.

Kereta aku dah lama berhenti sebab traffik light merah. Kebetulannya, kalau sebelum ni dia yang drive, aku jadi mem besar duduk sebelah. Tapi tadi dia penat, so aku lah yang drivenya.  Tengah dok borak-borak sementara tunggu lampu hijau, DUMMMMM!!! Aku tak keluar dulu. Bukan sebab takut sebab tak tau nak buat apa. Rasional kan diri dulu... waktu tu aku pandang cermin pandang belakang, driver belakang lelaki. Aku pun turun. Dia pun turun. Tiba-tiba...

Driver Myvvi : Macam mana boleh eksiden? *suara garang and buat muka gengster
Aku : Eh, hello!!! Sapa langgar sapa? Saya dah lama berenti kat traffik light ni kot tiba-tiba awak langgar. Apa hal? *aku tinggi suara sambil buat muka berani. Dah lah reverse, nak tengok teruk ke tak!

Driver Myvvi tu  masuk kereta. dan try to reverse. Time dia reverse tu, kereta dia boleh mati enjin dan terhentak ke depan, langgar lagi kereta aku! Sah!!! Budak ni, FAIL bawak kereta. Kecik je aku tengok dia. Alhamdulillah, kereta aku tak de apa-apa. Calar ke kemek ke semua takde. Licin je. Toleh kereta dia pulak. Damn!!! Calar dan crack ye bumper dia. Kereta baru pulak tu! Rasakan bang...

Aku : Pasal kereta saya takde apa-apa, so saya malas nak buat report-report. Kereta awak, salah awak, settel sendiri

Driver Myvvi tu garu-garu kepala, muka berpeluh-peluh dan barulah suara baik sikit... 

Driver Myvvi: Sory ek kak, abang! 
Aku: Ni kereta manual ke? Tak reti bawak ek? * sambil buat muka kerek aku masuk kereta. 

Aku cakap dengan kawan aku tu, "Agaknya lah kan, kalau yang driver perempuan keluar buat muka takut-takut mesti abang tu dah buli kan? Silap-silap kita kena bayar padahal dia yang langgar kita! Sorry lah, saya bukan perempuan jenis tu ye, abang!" Kawan aku pun pikir benda yang sama rupanya. Sebab dia kata, lelaki ni kalau tengok driver perempuan mesti nak salahkan perempuan tu. Cakap bawak macam siput lah, brek emergency lah, padahal dia yang bawak macam pelesit! 

Syukur, dia tak langgar dengan momentum yang kuat. Kalau kuat, aku rasa kereta aku terinjak ke depan dan boleh kena langgar dengan kereta dari arah yang lain. Simpang tu sibuk pulak tu! Haisssh....syukur sangat. 

Moralnya, ini pada driver perempuan ye...

  • Kalau korang berada di tempat yang betul, jangan takut. Jangan bagi diri korang kena buli. Tapi jangan tunjuk berani sangat pun ye jugak. Call lelaki-lelaki yang boleh dipercaya seperti abang, ayah, suami, kawan lelaki atau sapa je untuk datang ke tempat kejadian. Jangan settel sorang-sorang. 
  • Kalau di waktu malam, dinasihatkan korang jangan keluar daripada kereta seandainya sorang-sorang dan kawasan gelap. Just bukak sikit je tingkap dan lock kereta. 
  • Paling penting, cuba dapatkan nombor plate dia dan seberapa banyak identiti kereta atau pemandunya. Sebab itu semua boleh membantu! 
Walau apa pun, selagi mampu jangan lah terlibat dalam kemalangan. Drive carefully ye... 



Selasa, 21 Februari 2012

Janji Ye Jangan Bagitau Orang Lain!

As Salam semua

Ini kisah ragam manusia. Manusia kan macam udang. Banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam. Aku pasti, korang mesti tau ragam ni...



Beberapa jam kemudian....



See. Kau nampak tak macam mana mudahnya orang boleh bukak rahsia orang lain. Berjanji bagai katanya, tapi janji taik kucing. Kes macam ni lah yang boleh menyebabkan maruah orang tergadai, hubungan orang berantakan, gossip boleh tersebar dan khabar angin bertebaran. Tak elok bawak mulut ni. Dari sorang kepada sorang, dari sorang kepada sorang yang lain.

Semuanya bermula dengan "Kau janji ye, jangan bagitau orang lain. Aku bagitau kau sorang je ni!". Tapi last-last... berapa ramai yang tahu cerita tu? Seseorang bagitau kita sesuatu perkara atas sebab kepercayaan yang tinggi  jadi janganlah kita hampakan dan khianati kepercayaan orang tu. Lagi pulak, bawak mulut ni sangat-sangat tak elok. Boleh punah dan hancur masyarakat kalau ada orang macam ni. Jadi, sama-sama muhasabah diri kita semua ye. Sebagai renungan, ni ada sepotong hadis...


“Tanda-tanda munafik ada tiga; apabila berbicara dusta, apabila berjanji mengingkari, dan apabila dipercaya khianat.” (HR. Muslim, Kitabul Iman, Bab Khishalul Munafiq no. 107 dari jalan Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu)






p/s: Ingatan buat aku jugak...



Wordless Wednesday : Peninggi Badan

As Salam semua

Dapatkan di pasaran. Konfius aku. Cemana badan tinggi ye?


Takut Kucing

As Salam semua

Lepas Isyak tadi, tangan gatal bukan paint. Tak niat pun nak update sebarang entry hari ni. Entah. Mood ke laut. Tapi, dalam kepala memang dah ada point nak story. Pasal kucing. Eh, bukan. Orang yang geli atau takut kucing. Penah jumpa tak? 

 




Aku takde masalah pada situasi 1dan 2. Lantak dia lah kan...Yang annoying nak mati, tu situasi nombor 3. Aku rasa macam mengada-ngada lah pulak kalau budak perempuan takut kucing over-over ni. Sampai jerit meroyan tak tentu hala. Macam nampak rimau gamaknya. Lagi parah, lari kelam kabut sampai kerusi tunggang terbalik. Sambil ketawa dan jerit-jerit manja. Kau tak rasa itu attention-seeker ke namanya? 

Kucing je kot. Kalau ye pun kau geli atau tak suka atau allergic atau apa sahaja alasan, janganlah meroyan menjerit-jerit. Its too much lah! Nampak macam kau cari publisiti murahan. Pernah aku jumpa ada sorang budak perempuan ni, punya takut dengan kucing, dia amik air panas yang dia minum curah kat kucing tu. Mencicit kucing tu lari sebab kepanasan. Tak ke aniya tu namanya. Salah apa kucing tu dengan kau. Halau elok-elok sudahlah! Kucing pun ada perasaan lah. Plus, kucing haiwan kesayangan Nabi tau... 


* Jangan gelak dengan hasil parkinson tangan 


Senin, 20 Februari 2012

Shopping Yok! | Jadual Tarikh Terima Gaji & PTPTN

As Salam semua




Sebelum semua tutup mata, ni nak bagi perkhabaran gembira ni. Apa lagi sumber kegembiraan terhebat abad ini kalau bukan duit. Ini aku dapat beberapa info yang sangat bagus untuk kita semua merancang di hari muka, menyelesaikan apa yang patut dan paling penting dah boleh plan nak berjimba. Kehkehkeh

1. JADUAL GAJI BAGI KAKITANGAN KERAJAAN 


*sumber ni disahkan ye...

2. JADUAL PENERIMAAN PTPTN




Amacam? Senyum sampai telinga tu. Yang lain-lain aku tak dapat info pulak. Kalau ada, aku bagitau lagi ye. Selamat bershopping. Jangan lupa bayar yang wajib dulu! Shopping tu nombor dua lah! Oh, mana-mana yang berkenaan, ingat entry ni free? Donate 5% kat tabung ayam Nuffnang aku tu. Belum penuh lah... 



Jumat, 17 Februari 2012

Allah Juga Pinjamkan Mereka Pada Kita | Eqbal Zack Writing Contest

As Salam semua


Dalam dunia yang maha luas ini, tak ada guna barang satu sen pun harta mahupun wang ringgit kita andai tanggungjawab sebagai anak diabaikan. Tak bermakna juga segala pangkat, ijazah mahupun apa jua sijil kejayaan tanpa diiringi doa restu dari insan bergelar ibu dan bapa. Kerana redha Allah itu bergantung pada redha mereka. Betapa sesungguhnya Allah jua memuliakan seorang insan yang bernama ibu dan bapa. 

Kedut-kedut usia memamah wajah-wajah yang menjanjikan syurga buat kita. Urat-urat besi, menghilangkan kelembutan tangan yang pernah memukul punggung kita, memiat telinga kita demi mendidik sekujur jiwa menjadi anak yang soleh dan solehah. Mata bundarnya, tawa sayunya dan air mata gembiranya tak pernah lekang bila anak-anak pulang menjenguk mereka. Mereka insan setia, juga insan mulia. Setia menanti memendam rindu buat sang anak yang sibuk menakhoda bahtera kehidupan. Pengorbanan mereka tiada tolok bandingnya. Tak sedikit pun terpacul di bibir mereka "Ayah, mahukan duit. Ibu mahukan emas dan permata!". Namun yang dititip tiap kali ciuman singgah dipipi mereka adalah, "Jaga diri baik-baik. Jangan tinggal solat dan belajarlah rajin-rajin. Kamulah harta mak dan ayah!" Mereka ketepikan segala kepentingan.Apa yang menjadi tunjang utama mereka adalah anak ini telah sempurna dijadikan seorang manusia. Ayah mengerah peluh dan tenaga siang dan malam supaya perut kecil kita ini tidak masuk angin. Ibu bersengkang mata setia menanti kita melakar huruf A,B,C, mengeja dan membaca supaya ilmu penuh didada. Kerana mereka sedar, hanya ilmu suluh kehidupan.  

Namun, disaat tua nya mereka. Mana menghilangnya kita? Dibiarkan sepi dua tubuh memendam rindu kesumat. Melarikan pilunya jauh-jauh menerawang awanan. Pulanglah wahai anak. Ibumu penuh sarat dengan rindu. Ayahmu tak tertanggung lagi ingin mendakapmu. Jangan diseksa batin mereka. Semaikanlah kasih sayang yang pernah mereka baja pada kamu satu masa dulu. Berbaktilah selagi hayat mereka masih diberi pinjam, selagi mata mereka masih belum terpejam...


298 patah perkataan


* Doakan kejayaan aku untuk entry kali ni. Kalau korang nak join sama pun boleh jugak. Hadiahnya menarik. 

PRIZE x 1
(BAHASA MELAYU)
Winner will get CASH RM100 + gift from eqbalzack.com

PRIZE x 1
(BAHASA INGGERIS)
Winner will get CASH RM100 + gift from eqbalzack.com

CONSOLATION PRIZE x 3
Winner will get CASH RM10 + gift  from eqbalzack.com


Untuk maklumat lanjut, sila layari : www.eqbalzack.com


Kamis, 16 Februari 2012

Tak Dengar Khutbah, Solat Jumaat Tak Sempurna!

As Salam semua


Hari Jumaat merupakan penghulu segala hari. Umat Islam disarankan supaya memperbanyakkan ibadah-ibadah sunat yang lain di samping memenuhi kewajiban menunaikan solat fardhu Jumaat. Pada hari Jumaat juga Umat Muhammad diharuskan untuk melakukan segala aktiviti termasuklah mencari rezeki yang dikurniakan oleh Allah. Kebebasan ini tidak dikecapi oleh kaum Bani Israil terdahulu di mana syariat Nabi Musa melarang sama sekali kaumnya daripada mencari rezeki pada hari kebesaran mereka iaitu hari Sabtu sebaliknya mereka diperintahkan supaya memperuntukkan masa tersebut melaksanakan ibadah. Berbeza dengan syariat Nabi Muhammad, Allah S.W.T memberi kebebasan dan  ruang yang cukup luas kepada hambanya untuk mencari rezeki  dengan apa cara sekalipun termasuklah berniaga dan berjual beli. . Namun begitu, terdapat beberapa keadaan dan waktu khusus   yang dilarang oleh Allah S.W.T menjalankan sebarang bentuk perniagaan dan jual beli pada penghulu segala segala hari ini. Allah S.W.T berfirman di dalam surah al-Jum’ah ayat 9:

Yang Bermaksud, Wahai orang-orang yang beriman! Apabila dikumandangkan seruan mengerjakan Solat Jumaat, maka bersegeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah S.W.T dan tinggalkanlah jual beli (pada saat itu) ; yang demikian adalah lebih baik bagi kamu , jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya). Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah dari limpah kurnia Allah S.W.T, serta ingatlah akan Allah S.W.T banyak-banyak (dalam segala keadaan) supaya kamu berjaya ( di dunia dan di akhirat).
Ayat tadi jelas menunjukkan larangan Allah S.W.T terhadap Umat Islam yang melakukan urusan jual beli ketika mana azan Jumaat telah dikumandangkan. Larangan ini ditujukan kepada mereka yang ditaklifkan kefarduan Solat  Jumaat sama ada peniaga lelaki dan pembeli lelaki yang kedua-duanya memenuhi syarat-syarat wajib Jumaat seperti sihat, baligh, berakal dan tidak bermusafir. Larangan ini membawa maksud haram urusan jual beli  dijalankan ketika azan Jumaat telah dilaungkan. Imam Ibn Kathir al-Syafie menyebut:

Ertinya : Para ulama bersepakat berkenaan pengharaman jualbeli selepas azan yang kedua.
( Tafsir Ibn Kathir, 4/367)

Jika disoroti sejarah, berniaga dan berjual beli pada hari Jumaat juga dilakukan pada zaman baginda Rasulullah tetapi bezanya  aktiviti jual beli itu itu ditangguhkan setelah berkumandangnya azan, atau dengan lebih tepat lagi ketika khatib sedang berkhutbah di mimbar. Hal ini tidak berlaku sama sekali di masjid-masjid di negara kita. Lihatlah bagaimana keghairahan si peniaga melariskan jualannya, si pembeli sibuk membeli belah sedangkan pada waktu tersebut khatib sedang berkhutbah. Perlu diingat walaupun hukum jual beli tetap sah tetapi ia dilakukan dalam waktu yang diharamkan. Perkara inilah yang menjadi punca ayat al-Quran di atas tadi diturunkan.

Imam Ahmad, Bukhari, Muslim dan Tirmizi mengemukakan riwayat sebuah hadith daripada Jabir r.a katanya: Sewaktu Nabi Muhammad SAW sedang berkhutbah pada hari Jumaat, tiba-tiba datang satu rombongan perniagaan. Lalu kebanyakan sahabat pergi kepada mereka sehingga yang tinggal bersama Nabi Muhammad SAW ketika itu hanya 12 orang sahaja. Lau Allah S.W.T menurunkan ayat yang bermaksud “ Malangnya apabila mereka Nampak perniagaan atau hiburan, mereka lantas menggapainya. Mereka meninggalkan engkau ( wahai Muhammad) bersendirian tegak berkhutbah.

Istimewanya Solat Jumaat berbanding dengan solat lain ialah kerana  terdapatnya khutbah. Justeru tidak sempurna solat Jumaat seseorang itu tanpa mendengar khutbah. Malahan menurut jumhur ulamak, khutbah merupakan antara syarat sah solat Jumaat.  Sa’id bin Jubair berpendapat bahawa khutbah menyamai 2 rakaat solat zuhur, seandainya khutbah ditinggalkan dan mengerjakan Solat Jumaat sahaja bererti kita telah meninggalkan dua rakaat solat Zuhur.

Realiti yang berlaku, ramai di kalangan jemaah tidak berminat untuk masuk ke dalam masjid mendengar apa yang ingin disampaikan oleh khatib, sebaliknya mereka rasa lebih selesa berada di luar masjid. Lebih menyedihkan lagi ada yang sempat berbual-bual kosong ketika khatib sedang berkhutbah. Sikap ini jelas mencerminkan sifat sombong kita kepada Allah S.W.T.

Allah S.W.T  memberi ganjaran yang besar kepada mereka yang sering berusaha datang awal ke Masjid  pada hari Jumaat terutama sebelum khatib berkhutbah. Dalam sepotong hadith Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila tiba hari Jumaat, maka pada setiap pintu masjid  terdapat malaikat yang mencatat orang-orang yang masuk mengikut urutan. Apabila imam / khatib telah duduk di atas mimbar, maka malaikat menutup buku catatan mereka dan datang untuk mendengar khutbah.

Kesimpulannya, seluruh Umat Islam sama ada penjual, pembeli dan para jemaah lelaki hendaklah berlapang dada dan mengambil berat isu yang telah menjadi wabak yang perlu ditangani  kerana ia melibatkan hukum haram dan tidak sahnya solat Jumaat seseorang.  Justeru beberapa pendekatan dicadangkan :

Pertama: Aktiviti jual beli hendaklah ditagguhkan sementara waktu ketika mana  azan kedua berkumandang.

Kedua: Perniagaan boleh diteruskan dengan syarat urus niaga tersebut dijalankan antara penjual wanita dan pembeli wanita sahaja.

Ketiga:  Para jemaah lelaki disarankan agar menangguhkan urusniaga di samping  mengambil peluang  masuk awal ke dalam masjid mendengar khutbah .  

sumber: Portal Rasmi Masjid Negara Malaysia, JAKIM





Blogger Hebat Me'Rasuah' Nak Menang Giveaway?

As Salam semua

Lama tak up citer panas. Sebab sekarang musim panas kan. Jadi, malas sikit nak up-up citer panas ni. Kang nanti tak memasal ada orang terbakar. Apa cerita best kali ni ye? 

Ok, bagi mereka yang pernah organize giveaway, contest, segmen atau apa je yang memerlukan paticipation daripada blogger-blogger lain, pastinya pernah mengalami situasi yang mana 'feedback yang tak diingini' hadir selepas event tu diadakan. Lebih-lebih lagi setelah keputusan keluar. 


Biasalah. Kita memang tak kan dapat puaskan hati semua orang. Itu prinsipnya. Kalau kau kata nak jaga hati A, nanti mesti muncul B yang kata keputusan tak adil lah, C pulak kata, keputusan tipu lah dan pelbagai lagi rungutan. Lagi sadis, kalau cemuhan dan cacian dilemparkan. Lebih kejam, dia terus unfollow blog kita. Padahal matlamat utama nak merapatkan sillaturahim tu tapi lain pulak jadinya. 

Al-kisahnya, tadi ada seorang blogger mengadu pada aku. Kesian jugak aku tengok dia kena. Baru-baru ni dia ada buat satu giveaway. Best jugak hadiah yang dipertaruhkan. Kira mendapat sambutan jugaklah give away adik manis ni. Aku pun tumpang gembira. Malangnya, selepas keputusan diumumkan, ada seorang blogger ni, *boleh tahan hebat jugaklah  datang kat FB dia dan maki adik manis ni. Katanya, keputusan tu tak betul. Hadiah tu sepatutnya milik dia bukan si pemenang. Adik manis ni tak tepati janji and so on...

Terkejut jugak aku. Aku tanya pada adik manis tu, kenapa blogger hebat tu cakap macam tu kan. Dia kata, sebagaimana syarat g.a, dia memang gunakan random.org, tapi si blogger hebat ni dah lobi dia awal-awal sebab berkenan benar dengan hadiah tu. Dia 'rasuah' adik manis ni supaya keputusan tu berpihak pada dia. Macam-macam yang dia 'rasuah', sedangkan adik manis ni tak minta pun. Blogger hebat tu letak blog adik manis kat bloglist dia, buat entry puji-puji adik manis ni. Padahal, itu semua bukan adik manis ni nak. Dia berharap, dengan buat begitu hadiah berpihak padanya. Keji perangai kau kan blogger hebat?

Aduhai. Tepuk dahi aku dengan perangai orang macam ni. Macam ni pun ada ka? Malu.Malu. Kalau memang itu bukan rezeki kau, dihalang macam mana pun memang tetap itu bukan kau punya. Bila macam ni, secara tak langsung melambangkan sikap kau yang tak faham konsep rezeki. Dahtu, memutuskan sillaturahim pulak. Positif lah sikit. Kalau ye pun, kau berminat nak hadiah tu...janganlah sampai buat tak baik macam ni. Menabur fitnah bagai kata orang lain penipu, tak jujur dan macam-macam lagi kejian. Abis perangai kau yang cuba melobi orang tu tak keji pulak? Apa kau ingat kau ada follower beribu, semua orang kena bagi kau extra layanan? Please lah! 

Aku harap janganlah ramai blogger kat luar berperangai macam ni. Takde rezeki ye sudah. Cuba lagi kat tempat lain. Mungkin rezeki bukan untuk g.a tersebut. Lagipun pasal benda kecik nak berparang-parang, apa kes? Tak matang lah kau! 




Cinta Buku Lagi Pt.2

As Salam semua

Orang lain semua post sekali je pasal Baucer Buku, aku post masuk ni dah 3 kali. Tak pe kan, korang masih sudi baca kan? Well, untuk kesekian kalinya... sebagaimana yang aku pernah bagitau KAT SINI, akhirnya impian aku terlaksana untuk dapatkan koleksi buku tersebut. 


Bukan senang tau nak jumpa buku-buku Fixi ni. Aku pergi MPH Mid Valley habis stok, sama jugak ke Borders dan Kinokuniya. Semua sold out! So, memang sah lah buku-buku ni semua best belaka. Lagi best, tanpa disangka rupanya masa aku tengah survey-survey buku tu, aku dilayan sendiri oleh salah sorang penulis buku hebat ni. Guess who?


Dia adalah penulis buku Sperma Cinta. *kelas tak tajuk buku?* Namanya Saudara LingLung. Aku tak tahu pulak kenapa nama dia gitu. Tengok orangnya kacak jugak. Boleh tahan! Awwww....



Dah nama blogger kan, mana boleh lepaskan peluang kalau tak camwhore. Ye, kat bawah ni ada Saudara LingLung. Kakak yang sebelah aku tu, tak ingat pulak namanya sapa. Tapi cantik sangat dia. Dahlah baik. Layan je kerenah aku yang pot-pet-pot-pet tanya itu ini. 

*gambar gegar. maaf. tangan Dia kaku. 
Sebelum aku terlupa, bagi mereka yang berminat nak beli buku keluaran Fixi  dan Lejen ni, korang boleh dapatkan buku-buku ni di Booth Fixi yang dibuka setiap Jumaat, Sabtu dan Ahad sepanjang Bulan Feb hingga Mac ni. Lokasinya, berhadapan dengan Butik Adidas *bukan Adidas Women* di The Curve. Bukan tu je, dapat potongan RM2 bagi setiap novel yang dibeli. Berbaloi tu! Dan aku gunakan baucer RM100 aku untuk buku-buku ni. 

Bukan tu je, ada orang baik hati nak belanja aku buku. Jadi untuk itu, aku amek lah 3 buah buku ni kat MPH The Curve. Memang best! Lagi-lagi kisah khalifah-khalifah tu.. menyentuh jiwa! 


Jadi, untuk minggu lepas, aku memang shopping buku sakan lah. Puas rasanya. Seriously, I Love Books! Dan ini adalah hasil rembatan minggu lepas. 


Nampak tak 3 barang kat tepi tu, marker colourfull, sketch book n note pad. Marker tu sangat best sebab boleh buat 2 in 1. Ada marker dan ada cop-cop bergambar. Sketch book tu pulak aku suka sebab papernya adalah 100% kertas recycle. Pun orang belanja. Weee ;)

cun tak? 
Makanya sekarang ni, masa terluang akan diisi dengan membaca buku-buku ni semua. Membaca kan jambatan ilmu. Ye tak? 


p/s:  Sapa yang baru tahu mengenai Fixi, tambah info korang kat SINI



Masihkah Kita Mengeluh Setelah Melihat Foto-foto ini?

Jika kamu merasa pekerjaan anda sangatlah berat, bagaimana dengan dia??





Bila Anda merasa gaji anda sangat sedikit, bagaimana dengan anak yg malang ini??



Jika Kamu merasa belajar adalah sebuah beban, contohlah semangat dia..




Jika Kamu merasa belajar adalah sebuah beban, contohlah semangat dia..



Jika kamu sempat merasa putus asa, ingatlah orang ini!



Pantaskah kita mengeluh tentang makanan disaat ia sedang membayangkan makan happy meal??



Jika Kamu merasa hidup Kamu sangat menderita, apakah Kamu juga merasakan penderitaan seperti orang ini??



Jika Kamu merasa hidup Kamu tidak adil, bagaimana dengan dia??



Di saat kita kecil dimanja dan di sayang, manjakah mereka??

Tidakah merasa bersalah kita masih selalu tidak mendengarkan bahkan melawan ibu kita?



Bukan komentar penyesalan yang admin minta buat menuh2in kotak komentar, tapi berjanjilah para diri sendiri, lalu lakukan. Talk less do More! terima kasih udah lihat postingan ini.. sebarkan lewat share box dibawah jika dirasa ini penting untuk orang2 yang kalian sayangi..

Renungan Bagi Para Suami, Betapa Susah Menjadi Istri

Serba salah jadi seorang istri, seringkali apapun yang dilakukan tetap saja menuai kritikan suami

Kalau dia keluar rumah, kita menilainya tidak betah di rumah, mengabaikan urusan anak-anaknya dan membiarkan mereka dididik oleh pembantu. Sedang kalau dia mengurung dirinya di dalam rumah kita berkata bahwa dia enggan menambah wawasannya melalui pertemuan dengan orang lain atau malas menambah pengetahuannya menyangkut apa yang terjadi di luar batas rumah.

Kalau ia tidak bertanya tentang ihwal pekerjaan suaminya, kita menilainya sebagai perempuan yang tidak memiliki arti, tidak dapat meningkat bersama suaminya menuju masa depan, dan tidak juga berusaha untuk berbagi kesulitan dengan suaminya. Sedang bila ia menanyakan ihwal pekerjaan suaminya, maka kita berkata bahwa dia ingin mencampuri segala urusan suaminya.

Kalau dia sayang ibunya dan menggunakan setiap kesempatan untuk mengunjunginya, maka kita menilainya masih kekanak-kanakan; berlari menuju ibu untuk meminta saran buat setiap langkah yang diayunkannya. Sedang bila ia mengurangi kunjungannya kepada ibunya, ia dinilai perempuan yang angkuh yang enggan meraih manfaat dari pengalaman ibunya.

Kalau dia berbicara tentang politik, kita berkata bahwa dia ingin memamerkan pengatahuannya. Sedang kalau dia berbicara menyangkut tetangga, kita berkata bahwa dia seorang yang sempit wawasannya, yang tidak memerhatikan kecuali persoalan yang remeh. Kalau dia berbicara tentang cinta, ia dinilai sebagai wanita picik yang menduga bahwa dunia hanyalah cinta dan asmara.

Kalau dia mengabaikan pakaiannaya, kita menilainya perempuan bodoh yang menduga bahwa tujuan kerapian adalah memancing suami bukan untuk mempertahankannya. Tetapi bila dia memerhatikan pakaiannya kita menuduhnya masih remaja dn bahwa dia lupa bahwa suaminya membeli untuknya pakaian melalui keringat, darah dan stres yang dialaminya.
Kalau dia meminta kepada suaminya agar diajak ke pesta, kita menuduhnya sangat egois dan lupa bahwa suaminya butuh istirahat setelah bekerja keras. Sedang kalau dia mengusulkan kepada suaminya agar tetap berada dirumah, kita menuduhnya sebagai pencemburu yang memenjarakan suami di rumah dan menghalanginya menghirup udara segar.

Wahai para suami, cobalah mengerti kami!!

Rabu, 15 Februari 2012

Rayuan Yang Bikin Cewek Klepek-Klepek

Rayuan Yang Bikin Cewek Klepek-Klepek

Berikut Kumpulan Rayuan Gombalnya gan....!! Dijamin Cewek cewek cantik bakalan klepek-kelepek jatuh cinta ma agan .. huehuhuee

Cowok : Sepertinya malam ini terasa gelap sekali
Cewek : kenapa gitu bang
Cowok : karena bintangnya ada disisiku.


Jika aku disuruh memilih…
Untuk bernapas atau mencintaimu.
Aku akan menggunakan napas terakhirku untuk mengatakan “aku mencintaimu”


Jika ada 100 orang yang mencintai kamu pastilah aku salah satu dari mereka
Jika ada 10 orang yang mencintai kamu pastilah aku juga salah satu dari mereka
Jika tak ada 1 orang pun yang mencintai kamu pastilah saat itu aku sudah tidak ada di dunia, karena aku tidak bisa memilikimu


Cowok : kenapa malem ini gelap banget ya
Cewek : mendung kali bang
Cowok : kayaknya nggak dech
Cewek : trus napa bang
Cowok : soalnya bulannya sedang menerangi dan menemaniku disini


Cowok : bapak kamu maling ya?
Cewek : ih…..kow jahat si bapak ku dibilang maling kow gitu?
Cowok : iya soalnya kamu pintar banget mencuri hatiku 
Cowok : Neng kamu capek gak?
Cewek : Hah? (bingung)
Cowok : Soalnya eneng berlari-lari terus di pikiran abang


paling enggak nyambung kamu tau gak..
Pemilu kemaren aku gak milih sby..
Tapi Aku milih kamu


Aku udah pernah jatuh dari jembatan,
aku udah pernah jatuh dari tangga.
Semuanya gak enak.
Tapi ada satu jatuh yang paling enak, yaitu jatuh
cinta sama kamu


Yank...
Rasa kangen aku sama kamu ibarat mencret...
Susah nahannya

cowok : boleh nanya nga?
cewek : nanya apaan?
cowok : bapak km dulu astronot yah?
cewek : ga tuh, emank knp?
cowok : soalnya AKU LIHAT BINTANG DIMATAMU


Co : Hei punya korek ga?
Ce : Ga punya..
Co : Klo nama punya kan?


Cowo : Mbak-mbak, maaf ya…
Cewe : Knapa?
Cowo : Minta tolong sebentar jangan bergerak…
Cewe : ?? Emang knapa mas? (Bingung karna ga kenal ama si cowo)
Cowo : Saya perlu bukti, jadi saya foto sebentar pake Handphone saya ya.. (cklik!! sambil ambil foto pake HP)
Cewe : ????? (tambah bingung) Bukti buat apa ya???
Cowo : Ngga Kmaren temen saya bilang ga ada tuh yang namanya “Cewek secantik bidadari”. Dengan foto ini saya mau tunjukin kalo dia salah.
Cewe : ???????? Oya? (Mukanya merah) Nama mas siapa?Selanjutnya terserah anda.


Tadi malam aku kirim bidadari untuk menjaga tidurmu. Eh, dia buru-buru balik. Katanya, 'Ah, masa bidadari disuruh jaga bidadari?

SANGAT MENGHARUKAN Kisah 100 Hari Saja

SANGAT MENGHARUKAN Kisah 100 Hari Saja

Pada suatu hari Peter dan Tina sedang duduk bersama di taman kampus tanpa melakukan apapun, hanya memandang langit sementara sahabat-sahabat mereka sedang asyik bercanda ria dengan kekasih mereka masing-masing.

Tina: ‘Duh bosen banget. Aku harap aku juga punya pacar yang bisa berbagi waktu denganku.’

Peter: ‘kayaknya cuma tinggal kita berdua deh yang jomblo. cuma kita berdua saja yang tidak punya pasangan sekarang.’ (keduanya mengeluh dan berdiam beberapa saat)

Tina: ‘Kayaknya aku ada ide bagus deh. kita adakan permainan yuk?’
Peter: ‘Eh? permainan apaan?’

Tina: ‘Eng… gampang sih permainannya. Kamu jadi pacarku dan aku jadi pacarmu tapi hanya untuk 100 hari saja. gimana menurutmu?’
Peter: ‘baiklah… lagian aku juga gak ada rencana apa-apa untuk beberapa bulan ke depan.’
Tina: ‘Kok kayaknya kamu gak terlalu niat ya… semangat dong! hari ini akan jadi hari pertama kita kencan. Mau jalan-jalan kemana nih?’
Peter: ‘Gimana kalo kita nonton saja? Kalo gak salah film The Troy lagi maen deh. katanya film itu bagus’

Tina: ‘OK dech…. Yuk kita pergi sekarang…. ntar pulang nonton kita ke karaoke ya… ajak aja adik kamu sama pacarnya biar seru.’
Peter : ‘Boleh juga…’
(mereka pun pergi nonton, berkaraoke dan Peter mengantarkan Tina pulang malam harinya)

Hari ke 2:
Peter dan Tina menghabiskan waktu untuk ngobrol dan bercanda di kafe, suasana kafe yang remang-remang dan alunan musik yang syahdu membawa hati mereka pada situasi yang romantis. Sebelum pulang Peter membeli sebuah kalung perak berliontin bintang untuk Tina.

Hari ke 3:
Mereka pergi ke pusat perbelanjaan untuk mencari kado untuk seorang sahabat Peter. Setelah lelah berkeliling pusat perbelanjaan, mereka memutuskan membeli sebuah miniatur mobil mini. Setelah itu mereka beristirahat duduk di foodcourt, makan satu potong kue dan satu gelas jus berdua dan mulai berpegangan tangan untuk pertama kalinya.
Hari ke 7:
Bermain bowling dengan teman-teman Peter. Tangan tina terasa sakit karena tidak pernah bermain bowling sebelumnya. Peter memijit-mijit tangan Tina dengan lembut.

Hari ke 25:
Peter mengajak Tina makan malam di Ancol Bay. Bulan sudah menampakkan diri, langit yang cerah menghamparkan ribuan bintang dalam pelukannya.

Mereka duduk menunggu makanan, sambil menikmati suara desir angin berpadu dengan suara gelombang bergulung di pantai. Sekali lagi Tina memandang langit, dan melihat bintang jatuh. Dia mengucapkan suatu permintaan dalam hatinya.

Hari ke 41:
Peter berulang tahun. Tina membuatkan kue ulang tahun untuk Peter. Bukan kue buatannya yang pertama, tapi kasih sayang yang mulai timbul dalam hatinya membuat kue buatannya itu menjadi yang terbaik. Peter terharu menerima kue itu, dan dia mengucapkan suatu harapan saat meniup lilin ulang tahunnya.

Hari ke 67:
Menghabiskan waktu di Dufan. Naik halilintar, makan es krim bersama, dan mengunjungi stand permainan. Peter menghadiahkan sebuah boneka teddy bear untuk Tina, dan Tina membelikan sebuah pulpen untuk Peter.


Hari ke 72:
Pergi Ke PRJ. Melihat meriahnya pameran lampion dari negeri China. Tina penasaran untuk mengunjungi salah satu tenda peramal. Sang peramal hanya mengatakan ‘Hargai waktumu bersamanya mulai sekarang’. Kemudian peramal itu meneteskan air mata.

Hari ke 84:
Peter mengusulkan agar mereka refreshing ke pantai. Pantai Anyer sangat sepi karena bukan waktunya liburan bagi orang lain. Mereka melepaskan sandal dan berjalan sepanjang pantai sambil berpegangan tangan,merasakan lembutnya pasir dan dinginnya air laut menghempas kaki mereka.
Matahari terbenam, dan mereka berpelukan seakan tidak ingin berpisah lagi.

Hari ke 99:
Peter memutuskan agar mereka menjalani hari ini dengan santai dan sederhana.
Mereka berkeliling kota dan akhirnya duduk di sebuah taman kota.

15:20 pm
Tina: ‘Aku haus. Istirahat dulu yuk sebentar. ‘
Peter: ‘Tunggu disini, aku beli minuman dulu. Aku mau teh botol saja. Kamu mau minum apa?’
Tina: ‘Aku saja yang beli. kamu kan capek sudah menyetir keliling kota hari ini. Sebentar ya’
Peter mengangguk. kakinya memang pegal sekali karena dimana-mana Jakarta selalu macet.
15:30 pm
Peter sudah menunggu selama 10 menit and Tina belum kembali juga.
Tiba-tiba seseorang yang tak dikenal berlari menghampirinya dengan wajah panik.
Peter : ‘Ada apa pak?’
Orang asing: ‘Ada seorang perempuan ditabrak mobil. Kayaknya perempuan itu adalah temanmu’

Peter segera berlari bersama dengan orang asing itu. Disana, di atas aspal yang panas terjemur terik matahari siang, tergeletak tubuh Tina bersimbah darah, masih memegang botol minumannya. Peter segera melarikan mobilnya membawa Tina ke rumah sakit terdekat. Peter duduk diluar ruang gawat darurat selama 8 jam 10 menit. Seorang dokter keluar dengan wajah penuh penyesalan.

23:53 pm
Dokter: ‘Maaf, tapi kami sudah mencoba melakukan yang terbaik. Dia masih bernafas sekarang tapi Yang kuasa akan segera menjemput. Kami menemukan surat ini dalam kantung bajunya.’

Dokter memberikan surat yang terkena percikan darah kepada Peter dan dia segera masuk ke dalam kamar rawat untuk melihat Tina. Wajahnya pucat tetapi terlihat damai. Peter duduk disamping pembaringan tina dan menggenggam tangan Tina dengan erat.

Untuk pertama kali dalam hidupnya Peter merasakan torehan luka yang sangat dalam di hatinya. Butiran air mata mengalir dari kedua belah matanya. Kemudian dia mulai membaca surat yang telah ditulis Tina untuknya.
Surat Untuk Peter

Dear Peter…
ke 100 hari kita sudah hampir berakhir. Aku menikmati hari-hari yang kulalui bersamamu. Walaupun kadang-kadang kamu jutek dan tidak bisa ditebak, tapi semua hal ini telah membawa kebahagiaan dalam hidupku. Aku sudah menyadari bahwa kau adalah pria yang berharga dalam hidupku. Aku menyesal tidak pernah berusaha untuk mengenalmu lebih dalam lagi sebelumnya. Sekarang aku tidak meminta apa-apa, hanya berharap kita bisa memperpanjang hari-hari kebersamaan kita. Sama seperti yang kuucapkan pada bintang jatuh malam itu di pantai, Aku ingin kau menjadi cinta sejati dalam hidupku. Aku ingin menjadi kekasihmu selamanya dan berharap kau juga bisa berada disisiku seumur hidupku. Peter, aku sangat sayang padamu.


23:58
Peter: ‘Tina, apakah kau tahu harapan apa yang kuucapkan dalam hati saat meniup lilin ulang tahunku? Aku pun berdoa agar Tuhan mengijinkan kita bersama-sama selamanya. Tina, kau tidak bisa meninggalkanku! Jari yang kita lalui baru berjumlah 99 hari! Kamu harus bangun dan kita akan melewati puluhan ribu hari bersama-sama! Aku juga sayang padamu, Tina. Jangan tinggalkan aku, jangan biarkan aku kesepian! Tina, Aku sayang kamu…!


Mengungkap Rahasia Cewek Cantik

Mengungkap Rahasia Cewek Cantik

Cewek cantik dan seksi. Kebanyakan cowok punya rasa tidak percaya diri jika mau "menembak" cewek cantik dan seksi itu. Yaa, mereka khawatir dan takut ditolak atau dicuekin, dan malu jika itu terjadi, karena bisa menjatuhkan harga diri si cowok. Masak sih kok ditolak dan dicuekin si cewek... hahaha..
Padahal jika para cowok tahu kelemahan si cewek cantik nan seksi itu, wah... dijamin bakal jadi cowok yang "pede" setengah hidup deh...



Ok, saya beberkan bagaimana sebenarnya yang ada di dalam pikiran CEWEK CANTIK nan SEKSI ini:


1. Dia sebenarnya juga sangat berharap perhatian dari para cowok di sekelilingnya. Itu bisa dicermati dari gayanya yang memang sengaja dibuat-buat untuk menarik perhatian cowok. Jika gak ada satu pun cowok yang perhatian, aslinya dia akan merasa dongkol banget deh... hehehe...

2. Kalo sudah berhasil memikat cowok agar "ngiler" setelah melihat dirinya, maka si cewek berlagak jual mahal. Tujuannya biar si cowok makin ngebet ke dia, dan kepikiran terus sampai terbawa mimpi. Namun jika ternyata si cowok malah gak berani atau gak melanjutkan pendekatannya, dijamin si cewek pasti jadi kecewa dan mentalnya langsung down... karena akting memikat cowok gagal total... hahaha.. Padahal aslinya dia ngarep banget tuh cowok tetap berjuang untuk mendapatkan dirinya.

3. Cewek cantik nan seksi sebenarnya tidak butuh cowok yang ganteng, keren, atau atletis six pack. Cewek itu hanya butuh cowok yang punya KEPRIBADIAN BAIK dan MENGAGUMKAN, yaitu apakah si cowok punya mobil pribadi, rumah pribadi, villa pribadi, deposito pribadi dan hal-hal lain yang dimiliki secara pribadi... hwhwhwhw..

Cara Wujudkan Mimpi dalam 30 Hari

PERNAHKAH Anda terjaga di malam hari dan sulit memejamkan mata karena memikirkan terlalu banyak hal?

Sambil menunggu rasa kantuk datang, khayalan Anda melayang dan membayangkan mimpi-mimpi yang selama ini belum terpenuhi.

Lalu Anda ingat, ini bukan kali pertama Anda berkhayal seperti ini.

Menurut John Williams dalam bukunya, Screw Work, Let’s Play, orang-orang yang mengalami kondisi semacam ini termasuk dalam kategori scanner.

Otak para scanner dapat memindai begitu banyak ide hingga seringkali merasa sulit untuk fokus hanya pada satu ide saja.

Menjadi seorang scanner memang baik, namun akan lebih baik lagi jika Anda tak hanya menjadikan ide-ide yang muncul sebagai khayalan semata.

Jadi, berhentilah bermimpi dan mulailah wujudkan imajinasi Anda.

1. Dari sekian banyak ide yang muncul di benak Anda, pilihlah salah satu yang sangat ingin Anda wujudkan.

Yakinkan pada diri Anda, Anda mampu merealisasikan mimpi ini.

2. Identifikasikan keinginan Anda, jelaskan apa yang membuat Anda sangat bersemangat menjalaninya.
Gambarkan dalam satu kalimat singkat dan jadikan sebagai pegangan motivasi jika sewaktu-waktu semangat Anda mulai kendur.

3. Tetapkan batas waktu setidaknya 30 hari untuk mewujudkan impian Anda.

Bangkitkan pemikiran dalam diri Anda, Anda mampu melakukannya sebelum batas waktu yang Anda tetapkan. Tak usah pedulikan hambatan yang mungkin akan muncul dan menghalangi rencana Anda.

4. Buat daftar tugas, teliti apa saja yang harus Anda lakukan selama 30 hari untuk meraih keinginan Anda.

5. Jika rencana Anda tidak berhasil selama batas waktu yang ditentukan, segera singkirkan rencana Anda jauh-jauh.

Jika Anda memberi perpanjangan waktu, Anda hanya akan memberi kesempatan pada diri sendiri untuk bersantai-santai ria dan kehilangan optimisme yang muncul sedari awal.

Sebaliknya, jika Anda berhasil melakukannya sebelum 30 hari, Anda dapat melakukannya lagi untuk keinginan Anda yang lain.


Top