Dua Telur Yang Mungkin Korang Tak Tahu!

- 06.51
advertise here
Salam semua

Best tajuk tu? hehehehe.... saja bikin gempak. Jangan pikir bukan-bukan yer anak-anak... Telur yang dimaksudkan adalah Telur-lah...telur ayam!! Bukan itu "telur" yer. So, jangan nak gatal muka happy sangat bila baca tajuk tu. Lagipun, entry ni takde kaitan dengan blog TELOR DIBASUH.

Okeh, aku tak berapa pasti sejauh mana kebenarannya... tapi korang MUNGKIN lah tak tau tentang kewujudan dua jenis telur kat Malaysia ni. Jenis yang first ialah TELUR PINDANG dan yang kedua ialah TELUR PADI. Ada sapa-sapa penah dengar atau tahu kewujudannya?

Kalau tak tau, tak pe... meh aku ceritakan ye...


TELUR PINDANG

Memula kenalkan dulu ngan Telur Pindang,

sumber: DAPUR TANPA SEMPADAN


sumber : google-lah

Aik, kenapa warnanya hitam? Bukan telur busuk ye... memang inilah kaler aslinya. Hitam-hitam si tampuk manggis korang, walaupun hitam tetap laris! Telur Pindang ni menjadi kegemaran orang Johor bila ada keramaian cam kenduri kahwin, pontong jambul dan berkhatan. Telur ni akan direbus dengan berbagai-bagai bahan dan daun contohnya laa (kalau tak salah), daun jambu, kulit bawang etc. Telur ni jugak direbus dalam waktu yang sangat lama. Berhari-hari kot. Tak sure pulak berapa lama.  Fungsi utama direbus cam tu adalah untuk ketahanan. Biasanya orang Johor ni, kalau buat kenduri mesti paling singkat pun 3 hari, jadi kalau guna telur pindang ni, boleh lah tahan lama sikit. Tak mudah busuk. Untuk masa sekarang ni, kalau nak kerja kahwin dah ada dah orang yang boleh kita tempah untuk rebus telur pindang ni. Harganya lebih kurang 80sen - 90 sen sebiji. Mahal memang mahal, tapi dicari orang....Rasanya, sedap dan tak memuakkan. 




TELUR PADI 


Mungkin ada yang tak pernah dengar pun namanya kan...






sumber: google-lah


Telur padi ni atau lebih dikenali sebagai Century Egg merupakan telur itik yang disalut dengan padi. Padi yang panas tu, menyebabkan telur padi ni kelihatan seperti jeli. Yang menariknya, telur padi tak perlu direbus untuk dimakan. Boleh makan terus lepas dikupas kulitnya. Dia lebih kurang cam telur masin jugak lah. Tapi, nak lebih sedap, telur padi ni dimakan dengan kicap, bawang dan lada digaul sama. Pegh, memang ngancam lah dengan nasi putih panas. Harganya pulak kalau tak silap aku lah lebih kurang RM 1.50 sebiji. Rasanya, lemak-lemak manis gitu. Yang macam aku ni jenis tak makan sambal belacan atau pun ikan kering, jadinya kalau tak de lauk sangat... telur padi ni lah gantinya. Balik ni aku plan nak cari telur padi lah.... sedapnya!!!!

So, amacam? Ada tak makanan pelik tapi sedap yang korang pernah makan? Share lah dengan aku. Sebabnya kalau aku pegi negeri korang aku boleh tahu... tak lah jakun sangat. Aku rasa, orang Malaysia memang unik dan kaya dengan makanan! 

Advertisement
 

Start typing and press Enter to search