Jumat, 30 Januari 2015

Kepada 0320551200 - Jangan Telefon Lagi Boleh Tak?

Dari bulan lepas lagi asyik terima panggilan dari nombor ni 0320551200. Mula-mula tak nak angkat sebab malas nak layan panggilan dari salesman yang jual insuran tu. Tapi kalau tak angkat takut nombor mana-mana menteri yang nak bagi job ribu-ribu ke..melepas..hehe. So, ada satu hari tu adalah terangkat sekali.

Insurans : Hai, boleh bercakap dengan Encik Nik?

Aku :(Sape pulak ni..dalam fikiran mesti orang yang nak promote insuran ni) ye saya (jawab lambat-lambat)
 
Insurans : Saya dari Bank Rakyat, encik ada masa tak?
 
Aku : Saya tengah kerja ni..sekejap tu boleh la.
 
Insurans : Ok, kami ingin kenal kan..bla bla bla...insuran dari kami ni..pot pet pot pet (tak fokus apa yang dia bebel..haha)

Sebelum dia pot pet lagi, aku terus letak telefon and off sekali..

Hari ni je dapat 5 kali call dari 0327247300 dan 0320551200 . Aku rasa sekarang ni makin menjadi la gangguan dari telemarketing ni. Bayangkan tengah drive, tiba-tiba handphone berbunyi. Cepat-cepat kita angkat ingatkan ada panggilan penting dari mana-mana orang, bila angkat rupanya telemarketing. Tengah tidur, tengah masak, tengah mandi, bila dengar panggilan konpem korang lari nak jawab panggilan tu kan. Memang angin satu badan la bila kita jawab, dia nak promote insuran yang boleh jadi scam. Ganggu privasi orang je.

So, kalau dapat nombor macam ni, jangan percaya sangat..terus save no ni, 'PENIPU'. Kalau dapat je panggilan dari nombor tu, terus reject. Berhati-hati semua. Jangan bagi apa-apa info pun kat diorang..entah dari mana dapat nombor kita ni..sudah tentu dari pihak tak amanah, lelongkan nombor kita.

Antara nombor yang korang jangan angkat

0320750000, 0320366888, 0320550700, 0322039688 , 0327874200, 03-2724-9600, 0327263500 , 0320366888, 0320941222 , 01112315979, 01112164979, 0379629200, 036044400, 0320551200, 0327261700, 0327247300 dan banyak lagi.

Top