Sabtu, 28 Februari 2015

Menarik Foto Lawak Giler - 585

Salam semua pembaca blog gaban comel kali ini admin nak kongsi gambar-gambar yang pelik, aneh dan lucu untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk kita menjalani kehidupan kita .Gambar-gambar ini dikutip di internet, untuk paparan di blog gaban comel ini untuk kita segarkan semula minda kita . Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.
Cara Membuat Skru Paling Kecil di Dunia (VIDEO)


Video ini menunjukkan bagamaina cara membuat skru kecil yang biasa digunakan untuk jam tangan. Skru dibuat dengan bahan logam dan mesin yang bekerja  secara automatik akan mengubahnya menjadi skru.


Jom saksikan video berikut ini:
 

Jumat, 27 Februari 2015

Menakjubkan! Keindahan Tasik Ini Terbentuk Oleh Kejatuhan Meteor.

  Kanada menyimpan fenomena alam luar biasa, iaitu Pingualuit Crater Lake (Tasik Kawah Pingualuit) yang  berada di Wilayah Quebec. Berbeza dengan tasik pada umumnya, Pingualuit mempunyai keunikan dan daya tarik tersendiri. Keunikan apakah itu?

Bentuknya hampir sempurna bulat dan tepiannya dikelilingi dinding kawah yang sedikit lebih tinggi. Sehingga kelihatan seperti tasik kawah di gunung berapi atau  nampak seperti kawah di bulan. Tapi ternyata tidak demikian setelah dilakukan ekspedisi dan penyelidikan.


 Pingualuit terbentuk daripada sebuah meteorit kuno yang menghentam bumi. Menurut kajian jatuhnya meteor dari angkasa yang akhirnya membentuk tasik kawah itu dianggarkan kurang lebih 1.4 juta tahun yang lalu.

Kedalaman tasik unik ini kira-kira 400 meter, berdiameter 3.44 km, dan bibir tepian kawahnya menjulang setinggi 160 meter. Menariknya lagi iaitu airnya, dipenuhi air bersih berwarna biru dan sangat bening. Pingualuit termasuk salah satu tasik paling jernih atau bening di muka bumi. Visibilitasnya mencapai 35 meter, ertinya hingga kedalaman 35 meter dari permukaan benda yang ada di dalam tasik boleh kelihatan.

Sumber air yang mengisi tasik ini belum diketahui secara jelas. Dianggarkan air yang memuaskan hanya berasal dari air hujan dan salji di mana sewaktu-waktu akan hilang melalui pengewapan.

Menarik Foto Lawak Giler - 584

Salam semua pembaca blog gaban comel kali ini admin nak kongsi gambar-gambar yang pelik, aneh dan lucu untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk kita menjalani kehidupan kita .Gambar-gambar ini dikutip di internet, untuk paparan di blog gaban comel ini untuk kita segarkan semula minda kita . Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.


Lembu Ini Mempunyai Tubuh Berotot Sama Seperti Ahli Bina Badan.

Penternak lembu di sebuah bandar di Belgium mempunyai program khusus untuk membuat lembu mereka berotot. Otot-otot dari lembu itu bukan dibentuk dengan ubat-ubatan kimia, tapi hasil kacukan antara lembu dan seladang.

"Ini semua hanya tentang bagaimana menetapkan pembiakan lembu-lembu itu. Untuk membuat Belgian Blues selama 100 tahun, penternak hanya perlu mengawinkan antara lembu dan seladang yang mempunyai otot yang kuat, "kata wakil National Geographic Channel. "Dan hasilnya adalah seekor lembu dengan berat berpuluh-puluh tan."

"Ada pembangunan gen yang mampu mengatur pertumbuhan otot pada lembu," tambahnya. Berita tentang lembu bertubuh tegap seperti bina badan sebenarnya sudah ada sejak 2013 lalu.

 
Inilah Coklat Kecantikan Pertama Yang Menghasilkan Kulit Awet Muda.

 Dibangunkan oleh sekutu makmal Universiti Cambridge, Esthechoc disebut-sebut sebagai "coklat kecantikan" pertama di dunia. Esthechoc adalah coklat hitam dengan 70 peratus koko yang mengandungi anti-oksidan tahap tinggi dua kuat yang membantu membalikkan proses penuaan semula jadi kulit.

Sepotong Esthechoc 7,5g mempunyai flavanol coklat sebanyak 100g coklat biasa, dan mempunyai jumlah astaxanthin yang sama seperti 300g salmon liar. Zat-zat ini dipercayai dapat membantu meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan bekalan darah ke kulit, sehingga kulit kelihatan lebih sihat dan muda.

Syarikat berasaskan Cambridge bio-perubatan, Lycotec, menguji coklat pada sukarelawan yang berusia antara 50 dan 60 tahun. Mereka lantas menyatakan manfaat yang terlihat hanya dalam masa tiga minggu.
"Selepas 3-4 minggu dari pengambilan harian oleh sukarelawan berusia 50-60 tahun, Chocolate Kecantikan tidak hanya mampu menekan penanda kerosakan keradangan sub-klinikal dalam darah mereka, tetapi juga membalikkan kemelesetan yang berkaitan dengan peredaran mikro dan bekalan darah mereka untuk rangkaian periferi seperti lemak subkutan dan kulit, "terang syarikat tersebut.

"Perkara itu membuat dorongan signifikan penghantaran oksigen ke rangkaian dan pemulihan pernafasan mereka," lanjut mereka. "Keperluan fisiologi penting dalam mengawal dan menyokong kesihatan kulit."

Hal terbaik tentang Esthechoc adalah bahawa coklat ini hanya mengandungi 38 kalori setiap hidangan, yang secara signifikan kurang daripada coklat biasa, sehingga boleh dinikmati cukup banyak tanapa rasa bersalah bahkan oleh pesakit diabetes. Malangnya, Lycotec tidak banyak bercerita tentang rasa coklat itu.
Walaupun demikian, tuntutan bahawa coklat ini benar-benar memberi kesan kepada kulit masih perlu diuji lagi. Ahli akademik lain menyatakan bahawa mereka masih memerlukan penelitian lebih lanjut untuk membuat tuntutan itu lebih kuat.

Saintis Cari 'Black Hole' Giant Berukuran 12 Bilion Massa Matahari.
Lubang hitam yang berusia 'remaja' ini menghisap benda-benda di angkasa hingga mereka memancarkan cahaya yang sangat kuat

 Fakta telah baru ditemui dalam bidang astronomi alam semesta. Para pakar mencari lubang hitam raksasa yang masanya bersamaan dengan 12 bilion kali masa matahari.

Lubang ini dijumpai sejak bintang dan benda angkasa lain disedut blackhole itu. Benda-benda tersebut kemudian memancarkan cahaya 40 kali lebih kuat berbanding Galaksi Bima Sakti.

Diketahui bahawa usia "black hole" ini sangat tua, kira-kira 1 bilion tahun atau tepatnya 875 juta tahun. Namun umur tersebut tidak cukup tua untuk saiz lubang hitam sebesar itu.

Penemuan tersebut membuat para penyelidik mempersoalkan teori blackhole yang dipercayai selama ini. Menurut teori, lubang itu seharusnya terbentuk hampir bersamaan dengan Big Bang pada masa pembentukan semua planet.

"Penemuan tersebut sangat mengejutkan kerana menghadirkan cabaran serius terhadap teori pertumbuhan black hole di masa-masa awal pembentukan alam semesta," kata penulis kajian Xue-Bing Wu, astrofisikawan dari Peking University, Beijing.

Walaupun demikian, Avi Loeb dari Jurusan Astronomi Harvard meyakini bahawa kemungkinan blackhole raksasa ini terbentuk dari dua lubang hitam yang menyertai. Boleh juga lubang hitam ini berasal dari letupan bintang purba yang sangat besar.

Menarik Foto Lawak Giler - 583

Salam semua pembaca blog gaban comel kali ini admin nak kongsi gambar-gambar yang pelik, aneh dan lucu untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk kita menjalani kehidupan kita .Gambar-gambar ini dikutip di internet, untuk paparan di blog gaban comel ini untuk kita segarkan semula minda kita . Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.
Pelik! Pembedahan Pemanjangan Kaki Jadi Trend Baru di Dunia Kecantikan.


Trend selalu berubah setiap saat. Tidak terkecuali untuk pembedahan pemanjangan kaki. Sebabnya, prosedur kecantikan yang satu ini tengah menjadi trend yang berkembang di dunia kecantikan.

Pembedahan  memanjangkan kaki dianggap sebagai sebuah keajaiban bagi orang-orang yang bertubuh pendek. Kerana pembedahan ini dapat menambah tinggi badan antara 5 hingga 8 cm. Prosedur dengan tahap kerumitan yang sangat tinggi tersebut membuat pesakit harus mengeluarkan kesemua wang simpanan.

Di Amerika sendiri, kos
pembedahan ini mencapai sekitar US $ 85 ribu . Tidak hanya di Amerika, pembedahan pemanjangan kaki juga menjadi sangat popular di China. Seorang lelaki bernama Kong Jim Wen bahkan telah menghabiskan kos lebih dari US $ 8 ribu untuk melanjutkan kakinya di tahun 2003 lalu.


"Rasanya sakit, tapi mempunyai tubuh tinggi sangat penting," katanya. "Saya akan mempunyai lebih banyak peluang dalam hidup dan juga peluang yang lebih baik untuk mencari pekerjaan yang baik dan juga suami yang baik."

Keputusan Kong Jim Wen untuk memanjangkan kakinya rupanya telah mendapat sokongan daripada kedua ibu bapanya. Mereka bersetuju untuk membiayai
pembedahannya dan mengatakan bahawa hal tersebut adalah pelaburan untuk anak perempuan mereka di masa depan. "Kerana dia pendek, dia menjadi kurang percaya diri. Tetapi (pembedahan ) ini boleh mengubahnya," kata ibu bapa Kong Jim Wen.

Sementara itu, menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal antarabangsa Orthopedics 2006, prosedur pemanjangan kaki mempunyai risiko.
Pembedahan ini boleh menimbulkan komplikasi dan menyebabkan kerosakan saraf, masalah pinggul serta lumpuh.

Kamis, 26 Februari 2015

Kafe Kambing Jadi Tempat Popular Pelancong Asing di Korea Selatan.


Korea Selatan kerap kali disamakan dengan kafe-kafe yang cukup unik. Tidak terkecuali dengan kafe milik Lee Kwang Ho tersebut. Siapa yang menyangka jika keputusannya untuk meletakkan beberapa kambing biri-biri di kafenya justru membuat nama kafenya diburu oleh pelancong asing yang berkunjung ke Korea Selatan.

Kwang Ho berjaya membuat kafe yang diberi nama Nature Cafe itu dikerumuni oleh banyak pencinta haiwan. Kafe yang dibuka sejak 2011 ini menghidangkan pelbagai minuman seperti kopi, teh dan juga kuih-kuih. Populariti kafenya pun semakin meningkat kerana tahun 2015 yang menurut kalendar Lunar merupakan Tahun Kambing.Tentunya banyak orang yang ingin melihat kambing dan kafe Kwang Ho pun menjadi tempat paling strategik untuk dikunjungi. Ia mengaku tidak tahu bagaimana kafenya boleh menjadi begitu terkenal. Bahkan para pengunjung yang datang ke Nature Cafe berasal dari seluruh dunia.

"Kami merancang untuk pergi ke sebuah ladang kambing biri-biri, tetapi itu terlalu jauh dan kita tidak punya cukup masa untuk pergi ke sana," kata pengunjung bernama Lee Hyeon Ji. "Kemudian kami memutuskan untuk melihat kambing di Seoul."

Berikut adalah video kafe kambing biri-biri  di Seoul:

 

Menarik Foto Lawak Giler -852

Salam semua pembaca blog gaban comel kali ini admin nak kongsi gambar-gambar yang pelik, aneh dan lucu untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk kita menjalani kehidupan kita .Gambar-gambar ini dikutip di internet, untuk paparan di blog gaban comel ini untuk kita segarkan semula minda kita . Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.


Menarik! Kereta Ini Boleh Bercahaya Dalam Gelap.


Syarikat pengeluar kereta ternama, Nissan, baru saja melakukan penemuan baru. Sebabnya, kereta-kereta buatannya kini boleh menyala di malam hari atau glow in the dark. Perkara ini pun membuat Nissan tercatat sebagai pengeluar kereta pertama yang menerapkan cat berpendar di kenderaannya.

Cat khas itu pun diuji pada kereta elektrik Nissan LEAF. Untuk membuat cat tersebut, Nissan bahkan sampai harus meminta bantuan  Hamish Scott yang mencipta Starpath. Starpath adalah cat pelapis yang menyerap cahaya ultraungu di siang hari dan kemudian memantulannya di malam hari selama 8-10 jam.
Cat glow in the dark memang sudah sering dijual di pasaran, namun cat yang satu ini lebih unik kerana menggunakan formula rahsia yang seluruhnya terbuat dari bahan organik.

Di dalamnya ada kompaun Strontium aluminat yang memang boleh menyala di dalam gelap. Strontium aluminat merupakan serbuk kimia tidak berbau dan tidak berwarna yang mempunyai ciri-ciri boleh menyala dalam gelap lebih lama daripada cat biasanya.


Fenomena Pelik '3 Matahari Muncul' di Ruang Udara Rusia.

 Fenomena pelik baru saja muncul di atas langit bandar Chelyabinsk, Rusia.Penduduk di bandar tersebut seolah-olah benar-benar bertuah boleh menyaksikan kemunculan "3 Matahari" di atas kaki langit.

Menurut kaji cuaca tempatan, pemerhatian ini kerap kali dikenal dengan sebutan "Halo". Fenomena tersebut merupakan ilusi optik yang disebabkan daripada kristal ais di udara yang akhirnya membiaskan ke cahaya matahari.


"Kristal ais yang tidak boleh dipandang dengan mata kasar itu adalah produk dari suatu pagi yang sangat sejuk dengan suhu sekitar 25 darjah," kata Ketua Badan Ramalan Cuaca, Galina Sheporenko. Bahkan beberapa hari sebelum ini, penduduk setempat juga dikejutkan dengan pemandangan tidak terduga lainnya.


Salji berwarna biru muncul dan menutup jalan-jalan di bandar tersebut. Setelah diselidiki, ternyata salji berwarna biru ini berasal dari tumpahan cecair kimia yang berasal dari sebuah kilang pewarna telur  yang menguap dan bercampur dengan salji.

Menarik Foto Lawak Giler - 581

Salam semua pembaca blog gaban comel kali ini admin nak kongsi gambar-gambar yang pelik, aneh dan lucu untuk kita hilangkan tekanan setelah sehari suntuk kita menjalani kehidupan kita .Gambar-gambar ini dikutip di internet, untuk paparan di blog gaban comel ini untuk kita segarkan semula minda kita . Selamat menyaksikan dan selamat berhibur.Top