Selasa, 31 Desember 2013

Benda Yang Ada Dalam Wallet Lelaki Dan Purse Perempuan


BENDA YANG ADA DALAM WALLET LELAKI
1. I.C

2. Kad ATM
3. Lesen memandu

4. Duit kertas/duit syiling
5. Gambar awek


BENDA YANG ADA DALAM PURSE PEREMPUAN
1. I.C
2. Duit kertas/duit syiling
3. Kad ATM
4. Kad nikah
5. Kad daftar klinik/hospital
6. Kad jemputan kahwin
7. Kad ucapan raya
8. Surat pajak
9. Resit beli kopok lekor
10. Resit beli baju tahun lepas

11. Resit ATM
12. Tisu

13. Gambar pakwe
14. Minyak angin
15. Kunci

Agak-agak apa lagi yang ada dalam purse perempuan eh? cer cerita sikit..hehe

Dah 27 Tahun Rupanya Blogger Ini!


Masuk tahun 2014, rupanya dah 27 tahun umur aku. 2 tahun dah jadi blogger. 1 tahun dah jadi cikgu. Yang paling penting, masih lagi diberi peluang untuk bernafas..alhamdulillah.

AZAM UNTUK TAHUN 2014
1. Nak jadi cikgu yang tegas, garang tapi penyayang.
2. Nak cuba ubah gaya penulisan blog.
3. Nak eratkan lagi hubungan dengan blogger.
4. Nak letak iklan affiliate dalam blog.
5. Nak mula berjimat..2014 ni tahun BN--> barang naik.
6. Nak masak sendiri tiap-tiap malam.
7. Nak beli handphone baru :)

PENCAPAIAN BLOG SELAMA 2 TAHUN
1. Mempunyai pagerank 3.
2. Bilangan followers baru 15++
3. Mencapai lebih daripada 1 juta pageviews.
4. Pageviews dalam 4k sehari.
5. Masih lagi menggunakan domain blogspot..akan ditukar kepada com.

Minggu pertama persekolahan ni memang sibuk..minggu ni jugak minggu orientasi pelajar baru. Kalau jumpa cikgu ni, tegur-tegurlah ye..untung-untung dapat belanja..bonus pun dah nak masuk ni..hehe. Selamat tahun baru kepada semua. Share sikit azam korang untuk tahun baru.


Senin, 23 Desember 2013

Blogger Akan Dikenakan Cukai Mulai Tahun Depan ?


Blogger yang ada di Malaysia akan dikenakan cukai mulai tahun depan. Mana-mana blogger yang tidak bersetuju dan enggan membayar cukai tersebut akaunnya akan disekat dan title blogger dilucutkan serta merta. Kalau la ada statement macam ni, memang aku mengamuk la..hehe.

Bukan apa, sekarang ni petrol naik, elektrik naik, tol naik, gula naik, tambang bas sekolah naik, tambang lrt naik, cukai pintu naik, air naik, astro naik dan akhir sekali cukai GST. Yang tak tahu makna GST atau dalam bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Harga barang dan cukai cepat je naik..aku pun nak naik jugak la, naik angin.
 
Bagi aku, GST yang akan diperkenalkan akan membebankan rakyat. Banyak harga barang dan perkhidmatan akan dinaikkan..gaji naik sikit tapi harga barang naik berganda-ganda. Nampaknya lambat lagi la nak kahwin. Nak jimat kena tanam sayur la..nak beli sayur datang rumah aku..hehe

P/S : Tajuk entri saje je buat gempak..harap-harap jangan la masin mulut aku :)

Minggu, 22 Desember 2013

7 Cara Nak Jadi Kaya Dengan Cepat Dan Mudah


Mesti ramai yang terfikir nak jadi kaya kan? Kalau korang pernah terfikir, apa kata ramai-ramai pakat cuba cara-cara yang kat bawah ni.

1. Kahwin dengan orang kaya/jutawan..nanti duk kat rumah goyang kaki je.

2. Simpan sekurang-kurangnya 1/3 pendapatan yang diperoleh setiap bulan dari duit gaji..jangan simpan dalam poket, simpan dekat bank. Pastikan korang ada dua bank. Satu bank untuk gaji masuk dan satu lagi untuk simpan.   


3. Labur duit di Amanah Saham Nasional Berhad (ASB) untuk dapat dividen. Selain ASB, pelaburan dalam emas dan hartanah juga boleh bagi keuntungan yang tinggi. 

4. Minta sedekah, kalau korang tak malulah..hehe. Ada kes orang menyamar jadi peminta sedekah dan hasil yang diperolehi sampai 4k ke atas dalam masa sehari.

5. Buat kerja part time, kisahlah nak jual burger ke, baju atau pun bukak kedai makan..sekurang-kurangnya masuk jugak side income. Yang malas nak keluar rumah, apa kata cari kerja Jobdirumah.com je.

6. Masuk skim cepat kaya, labur RM100 jadi RM100 000. Jangan terpengaruh ye dengan skim macam ni. Skim yang cepat, yang shortcut dan tak payah susah payah ni, banyaknya yang menipu. 

7. Masuk jadi ahli politik, gaji diorang berkali-kali ganda..tu belum kira dengan elaun lagi.


P/S : Kalau korang dah kaya jangan lupa kat aku, kita kan kawan lama :)

Sabtu, 21 Desember 2013

Suka Hati Aku Nak Cium Dan Upload Gambar Di Facebook !


Macam-macam la remaja zaman sekarang ni. Bangga+ng pulak dapat upload gambar tengah berpeluk dan bercium kat facebook..tergamam tak tau nak komen apa pasal perangai budak zaman sekarang. Halal haram tak fikir dah..tolak tepi. Tak suka orang kutuk dan marah , tapi buat benda yang mengundang kutukan dan kemarahan orang ramai.

Bila orang nasihat, kata kubur masing-masing, tak payah jaga tepi kain orang. Sebab kubur masing-masing la orang nak tegur. Kalau kubur sama senang, masa malaikat tanya boleh tolong jawabkan. Rasa malu dah buang dalam tong sampah, rasa takut pada Allah dah tau ke mana..kesian lah kat mak bapak wahai anak-anak ye. 

Sekian ceramah dari Ustaz Nick.

Kamis, 19 Desember 2013

Azab Dan Balasan Meninggalkan Solat 5 Waktu Dengan Sengaja


Secara ringkasnya balasan tinggal solat :

SUBUH : Allah akan mencampak ke dalam neraka Jahannam selama 60 tahun.
ZOHOR : Dosa seperti membunuh 1000 orang islam.
ASAR     : Dosa seperti meruntuhkan kiblat umat islam iaitu Ka'abah.
MAGRIB : Dosa seperti berzina dengan ibu bapa sendiri.
INSYA'    : Allah tidak redha tinggal di buminya dan guna segala nikmatnya.

Ada yang dalam kubur menangis meronta-ronta nak kembali hidup sebab nak qada solat-solat yang ditinggalkan..nauzubillah

Rabu, 18 Desember 2013

Perempuan Pantang Nampak 4C

Korang percaya tak kebanyakan perempuan pantang nampak 4C..kalau nampak je mula la gelabah dan tak senang duduk. Nak tahu apa benda yang 4C tu baca kat bawah ni. 

1) Camera
Perempuan memang pantang nampak camera..nampak je terus posing. Tu belum lagi kira camwhore/self capture. Tak kira dalam kereta mahupun dalam tandas..hehe. Memang majoriti perempuan suka ambik gambar sendiri kan kan kan. Tak eh? ok,fine. 

2) Crush
Yang ni bukan candy crush ye..hehe. Perempuan mesti ada crush punya..lebih-lebih lagi kalau lelaki tu baik, kacak, selalu bagi nasihat dan macam-macam lagi la. Cakap je pasal lelaki tu mesti blushing. Agak-agak berapa kali stalk fb crush korang? 

3) Cermin
Perempuan dengan cermin memang tak boleh dipisahkan. Bangun pagi terus mengadap cermin kan. Pergi jalan mana-mana jumpa cermin, berhenti kejap betulkan tudung. Dalam handbag mesti ada cermin kan..paling kurang pun cermin compact powder tu. Jadi la kan, daripada tak ada langsung :) 
 
4) Cicak
Classmate perempuan aku tengok je cicak lalu depan dia, terus melompat naik atas meja..aku terbahak bahak gelak. Bila ditanya geli jawabnya.

Selasa, 17 Desember 2013

Bonus Separuh Bulan Gaji Januari 2014 & Jadual Pembayaran Gaji 2014


PEMBERIAN BONUS SEPARUH BULAN GAJI 2014

Kira-kira
1.4 juta penjawat awam akan menerima bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500, demikian diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2014. Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bagi meringankan lagi beban golongan pesara, kerajaan juga memberi Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM250. Bayaran bonus dan bantuan khas kewangan ini akan dibayar pada awal Januari 2014.

JADUAL PEMBAYARAN GAJI 2014

Tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2014 adalah seperti berikut :


P/S : Masuk bonus nanti jangan lupa belanja aku pulak. Tak kisah pun makan kat mana, belanja makan kat secret recipe pun ok jugak..hehe :)

Minggu, 15 Desember 2013

Pernah Tak Diganggu Dengan Nombor Telefon Ini?


Tengah bercuti kat rumah pun ada je nombor-nombor telefon yang sangat annoying mengganggu..ingatkan siapa, rupanya telemarketers yang offer insurans. Cakap tentang diorang punya insurans macam nombor telefon ini : 0320750000, 0320366888, 0320550700, 0322039688, 0327874200, 0327263500, 0320366888, 0320941222, 01112315979, 01112164979, 0379629200.

Aku memang takkan layan tawaran yang di offer dalam telefon. Kadang-kadang tu biarkan dia bercakap habiskan air liur..tapi aku tak pernahlah marah-marah. Paling kejam pun putuskn talian time dia tengah bercakap..pastu off handphone. Bukak balik ada misscall..haha

Jika korang ditelefon oleh syarikat atau agen insurance yang cuba ambil nombor kod kad kredit atau nom akaun, jangan dedahkan. Semua tu bohong..zaman sekarang ni orang nak cari untung dengan jalan mudah. Sebagai info, pihak bank atau insuran tidak akan menawarkan sebarang produk melalui atas talian. Kalau nak beli insurans, better jumpa agent yang sah, jangan melalui telefon.



Jumat, 13 Desember 2013

Felixia Yeap, Dari Playboy Kepada Berhijab..Salah Ke?


Bekas majalah Playboy, Felixia Yeap yang mengubah penampilannya dengan berhijab mendapat banyak reaksi negatif..mempersendakan islam la, tak sesuai la, macam-macam la orang kata. So, persoalannya, salah ke orang bukan islam nak berhijab?

Pandangan aku, kalau korang tengok gambar dia berhijab dengan pakai pakaian tak ketat ok je. Dia nak berubah syukurlah. Orang islam sendiri pun pakai hijab tapi baju seluar ketat macam tak pakai baju..dia bukan islam tapi tahu cara pakaian menutup aurat yang sebenar. Tak perlulah pandang sinis..beri je komen yang positif. Mana tahu hasil komen positif kita dia terbukak hati ke arah Islam. Moga Allah berikan dia hidayah..nak tahu cerita sebenar baca blog dia kat sini Felixia Yeap Blog

 

Senin, 09 Desember 2013

Cari Pasangan Jauh Atau Pasangan Dekat?


PASANGAN DEKAT

Kawan-kawan aku cakap kahwinlah dengan orang yang dekat, tak adalah dekat sangat. Kalau jauh pun setakat 2 3 jam sudah sampai, tak letih sangat, Jangan kahwin dengan anak jiran sebelah sudahlah..hehe. Nanti raya boring tak boleh balik kampung. Bukan apa, susah nak berjumpa kalau cari pasangan yang jauh, lebih-lebih lagi kalau dah kahwin. Jumpa masa hujung minggu je. Bila berjauh terseksa merindu, sesaat bagai setahun kononnya. Wah wah wah, meriahnya bercinta..

PASANGAN JAUH

Bila nak berkembang zuriat kalau asyik cari pasangan yang dekat..kata diorang la. Bagus jugak kan cari pasangan jauh, bercampur budaya tu. Kalau kahwin orang jauh, luas pengembaraan korang..setakat orang utara kahwin dengan orang timur, kira dekat sebab boleh naik kereta. Tapi dapat orang borneo, kena fikir 2-3 kali jugak la...sebab adventure sangat nak sampai ke sana...huhu 

P/S : Orang kata kalau dah jodoh nak buat macam mana kan..so, korang cari pasangan jauh atau dekat?

Sabtu, 07 Desember 2013

20 Tempat Honeymoon Paling Best Di Malaysia

Musim cuti sekolah ni rasanya ramai yang bakal kahwin. So, kalau korang masih tak boleh nak decide tempat mana yang best untuk honeymoon kat Malaysia, aku suggest korang boleh cuba usha tempat ni. Yang tak kahwin lagi pun nak pergi bercuti boleh je..hehe

Pulau kat Malaysia banyak. Malam-malam lepak bawah sinaran bulan tepi pantai..menghayati suasana berbulan madu.

1. PULAU REDANG
2. PULAU LANGKAWI
3. PULAU TIOMAN
4. PULAU PANGKOR
5. PULAU PERHENTIAN
6. PULAU KAPAS
7. PULAU MABUL
8. PULAU SIBU
9. PANTAI PORT DICKSON
10. PANTAI DESARU
11. CHERATING
12. TANGJUNG ARU

Kalau yang suka pergi ke tanah tinggi atau tempat sejuk, tempat-tempat kat bawah ni memang sesuai. Sejuk-sejuk ni bagus kan untuk suasana honeymoon..hehe

1. BUKIT FRASER
2. BUKIT TINGGI
3. BUKIT LARUT
4. BUKIT BENDERA 
5. GUNUNG KINABALU
6. KUNDASANG
7. GENTING HIGHLAND
8. CAMERON HIGHLAND


Jumat, 06 Desember 2013

Blog Nick Nashram Sekarang Pagerank 3


Setelah sekian lama aku tunggu, akhirnya blog ni dah berpagerank 3. Bagi yang tak tahu lagi, pagerank ni digunakan oleh Google untuk menilai tahap populariti sesebuah blog atau website. Pagerank ni bermula dari 0 sampai la 10. Nak tahu berapa pagerank blog korang, cuba check kat SINI.

Pagerank ni pun memainkan peranan dalam menentukan carian di google. Ada jugak orang kata kalau nak dapat pagerank tinggi, rajin-rajinlah komen di blog yang berpagerank lebih tinggi dari kita dan sistem komennya adalah dofollow. Kalau tak tahu apa DOFOLLOW DAN NOFOLLOW, baca kat bawah ni. Dengan memberi komen kat blog-blog yang buat sistem komen dofollow, korang akan dapat backlink dengan mudah. Blog aku ni dofollow, rajin-rajin la komen ye :)

Top