Selasa, 25 Juni 2013

Bila Blogger Dalam Dilema!


Aku nak tanya pendapat korang tentang something. Jika korang dah jumpa someone yang korang rasa dia la yang bakal jadi suami/isteri korang, apa korang akan buat?

Aku dah tanya kawan-kawan sekerja..diorang cakap, jumpa la mak ayah dia dulu bagitahu yang kita ni suka kat anak dia. Ada jugak yang kata buat solat istikharah supaya dipermudahkan buat keputusan. Tak kurang jugak ada yang kata kenal dulu isi hati macam mana, serasi tak dia dengan kita. Yalah, kahwin bukan untuk sehari dua. Dan yang paling penting diorang cakap kenal pandai ambik hati bakal mak dan bapak mertua..kita bukan kahwin dengan dia je tapi dengan family dia jugak.

Perlukan pendapat korang tentang hal ni.
            
Yang Benar
Tuan Punye Blog


Rabu, 19 Juni 2013

Apa Korang Rasa Bila Ditipu Oleh…


Ditipu Oleh Kawan Baik 
Bayangkan semua benda dan rahsia korang cerita kat kawan baik tapi dia tikam belakang. Dicerita pulak dekat orang lain..habis satu kampung rahsia korang dijaja macam karipap panas..hahah. Aku kalau dapat kawan macam ni, sumpah sampai bila-bila aku tak percaya dah..tiada maaf bagimu.

Ditipu Oleh Girlfriend/Boyfriend 
Dah la tipu korang pastu kantoi pulak. Aku masa duk kat universiti dulu macam-macam kawan aku duk mengadu..dan aku sendiri pun terkena kena, bukan sekali tapi 2 kali. Pasangan korang kantoi dengan SMS, kantoi jumpa dengan orang lain..menyirap darah kalau dapat pasangan macam ni. Kalau benda ni terjadi kat korang, perlu ke diberi peluang kedua?

Ditipu Oleh Saudara Mara 
Orang kalau nak menipu, tak kira dah saudara ke hape..asalkan dapat apa yang dihajatkan tu jadi la. Kawan aku pernah kena tipu dengan sepupunya sendiri..sepupu dia kata ada kereta murah. Pastu bagi duit lesap macam tu je. So, do you trust your cousin? 

Selasa, 18 Juni 2013

Blogger Cinta Tak Bertauliah


Dalam banyak-banyak komen yang aku dapat, ada satu komen ni yang mintak pendapat pasal boyfriend dia. Sebelum ni pun dah ada pembaca mintak pandangan pasal girlfriend dia yang mintak nak putus hubungan. Soalan yang dia tanya macam ni : Baru2 ni sy ada masalah dgn boifren sy, dia meajuk n sakit hati kat sy smpai sy mesej n kol xnk angkat, dia xnk bgtau apa silap sy, lgsung xde respon dr dia smpai skrg dekat smggu da, apa harus sy bt ni?

Aku rasa lelaki kalau merajuk kadang-kadang tu lebih dari perempuan..hahaha. Time ni la orang kata dia bagi hint suruh perempuan pujuk. Tapi kena ingat jugak, bila lelaki dah feed up dengan perangai girlfriend dia atau nak putuskan hubungan tu, awek dia mesej atau tepon pun, dia memang tak angkat. Hinggalah satu tahap dia sendiri yang akan mesej bagitahu yang dia nak putus. Pendapat aku je la..so, apa kata korang?

Senin, 10 Juni 2013

Blogger Lucah Dalam Followers Blog Aku


Entri ni tiada kaitan dengan entri lucah ye. Asian Big Natural Boobs tu nama blog yang follow blog aku..dan aku rasa memang ramai dah blogger yang telah difollow oleh blogger lucah ni. Malas nak cakap banyak..korang tengok la gambar kat atas tu haaa...

Terfikir jugak apa motif blogger ni follow blog aku? Dia faham ke benda yang aku duk bebel dalam entri sebelum ni..tak tahu la kot-kot dia guna google translate..kekeke. Sape yang kena follow dengan blogger ni, mudah je kalau korang nak sekat blog yang korang tak suka.

                  CARA NAK BLOCK/SEKAT FOLLOWER

1. Pergi ke Dashboard dan klik di tempat followers. 


2. Selepas tu, akan keluar senarai followers korang. 
3. Pilih dan klik pada gambar profile follower yang korang nak block tu. 


4. Kemudian, klik pada pautan Block This User. 


5. Akhir sekali duduk bersila sambil minum air kopi dan biskut marie sebab masalah dah setel..hehe

Harga kereta turun

Harga kereta turun

Langkah kerajaan untuk menurunkan harga kereta secara berperingkat sebagai memenuhi aku janji dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 mula menampakkan hasilnya apabila 10 buah model kereta telah mencatatkan penurunan.

Bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini, beberapa model kereta daripada jenama Peugeot, Proton, Perodua, Volkswagen dan Honda masing-masing telah menyaksikan penurunan harga untuk fasa pertama.

Petanda awal positif ini jelas menunjukkan hasrat kerajaan menurunkan harga kereta sebanyak 20 hingga 30 peratus secara berperingkat sehingga 2017 bukan satu omongan kosong seperti yang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak.

Sepuluh model yang telah menurunkan tanda harganya di pasaran setakat ini ialah Peugeot 308 (11 peratus), Volkswagen Golf (7.1%), Viva (5.4%), Myvi (4%), Persona (3.8%), Alza (3.4%), Preve (3%), Honda Jazz Hibrid (2.5%), Saga (1.1%) dan Exora (0.7%).

Pelan penurunan harga itu dilaksanakan dengan memberikan pengurangan duti eksais secara berperingkat terhadap pengeluar kereta yang menggunakan lebih banyak komponen tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Automotif Malaysia (MAI), Mohamad Madani Sahari berkata, cara itu adalah lebih baik daripada memberikan pengurangan duti eksais sekali gus atau secara mendadak.

Katanya, walaupun duti eksais sekarang berada di tahap sekitar 65 hingga 105 peratus, tetapi pada hakikatnya, jumlah duti eksais yang dibayar oleh pengeluar kenderaan pemasangan tempatan (CKD) hanyalah sekitar 40 hingga 50 peratus.

Menurutnya, pengeluar kenderaan CKD telah membuat aktiviti tambah nilai kepada komponen tempatan dan mereka layak mendapat pengurangan duti.

"Bagi kenderaan jenis diimport sepenuhnya (CBU) dari negara yang mempunyai FTA dengan Malaysia, import duti juga telah dikurangkan.

"Sebagai contoh kenderaan CBU dari negara-negara ASEAN telah pun menikmati insentif bebas duti import bermula 2010 lagi, manakala CBU dari Jepun dan Australia juga menikmati insentif sama secara berperingkat hingga 2016," katanya kepada Utusan Malaysia.

Madani berkata, kaedah pengurangan lain yang dirancang kerajaan adalah melalui liberalisasi industri automotif tempatan dan kaedah tekanan pasaran.

"Dari semasa ke semasa, pengeluar kenderaan, vendor bersama dengan kerajaan akan membuat inisiatif untuk memperkasakan daya saing sektor automotif untuk membantu mengurangkan kos operasi, sekali gus mempengaruhi harga akhir produk," jelasnya.

Beliau berkata, penurunan harga kereta di negara ini telah dilakukan tetapi kurang dirasai rakyat kerana mereka mengharapkan penurunan yang drastik dan mungkin beranggapan harga kereta tempatan boleh menjadi setara dengan harga di Thailand.

Katanya, kerajaan telah menerangkan bahawa penurunan harga kereta mestilah dibuat secara berjadual dalam masa lima tahun kerana perlu melindungi nasib rakyat yang telah memiliki kereta.

"Ini penting, penurunan terlalu tinggi memberi impak negatif terhadap harga kenderaan terpakai, kereta yang masih lagi berhutang dengan pihak bank, industri kereta terpakai, institusi perbankan dan pihak lain yang terlibat secara langsung.

"Penurunan secara drastik juga akan merugikan semua orang terutamanya orang awam yang telah mempunyai kenderaan dan mereka akan mendapat tamparan hebat kerana harga kenderaan mereka akan mengalami penyusutan harga yang teruk.

"Bagi pengguna yang masih berhutang dengan bank, sudah semestinya jumlah hutang mereka akan melebihi nilai kereta disebabkan susut nilai pasaran semasa. Situasi ini tidak baik untuk ekonomi negara," jelasnya.

Ditanya, apakah faktor yang menyebabkan rakyat tidak merasai penurunan harga kereta, beliau menjelaskan setiap pengeluar kenderaan mempunyai strategi pemasaran yang berasingan.

"Pada permulaannya, kebanyakan pengeluar membuat penurunan melalui rebat dan promosi tetapi setengah pengeluar telah mengurangkan harga kereta secara mutlak.

"Harga kereta dan penurunannya adalah tanggungjawab pengeluar kenderaan," tegasnya sambil menerangkan peranan kerajaan adalah merangka dasar yang memberi pulangan yang baik kepada semua pihak.

- UTUSAN


http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130610/dn_04/10-model-kereta-turun-harga#ixzz2Vs0jGbUe



Tempoh visa umrah dihad 14 hari

Tempoh visa umrah dihad 14 hari

Berkuat kuasa 10 Jun 2013, tempoh visa untuk mengerjakan umrah dihadkan kepada 14 hari saja.
Peraturan baru itu turut menetapkan jemaah perlu mengesahkan visa mereka 14 hari selepas dikeluarkan, berlepas ke Makkah dalam masa 14 hari dan pulang selepas 14 hari.

    Kita perlu memberikan kerjasama bagi memudahkan Kerajaan Arab Saudi membuat penambahbaikan kemudahan di sana. Kerajaan tidak akan menyekat mana-mana individu yang ingin mengerjakan umrah kerana ia adalah kehendak peribadi” Jamil Khir Baharom, Menteri di Jabatan Perdana Menteri


Kementerian Haji Saudi membuat keputusan itu bagi mengurangkan kesesakan teruk di semua tempat penginapan, termasuk hotel bertaraf lima bintang selepas melakukan proses pembesaran kawasan tawaf di Masjidil Haram.

Sehubungan itu, umat Islam di negara ini yang bercadang mengerjakan umrah pada Ramadan nanti dinasihatkan merancang jadual perjalanan lebih teratur.

Tempoh mencukupi

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata tempoh baru itu mencukupi dan masih berada dalam lingkungan yang bersesuaian menyempurnakan umrah.
Wajar beri kerjasama

“Kita perlu memberikan kerjasama bagi memudahkan Kerajaan Arab Saudi membuat penambahbaikan kemudahan di sana.

“Kerajaan tidak akan menyekat mana-mana individu yang ingin ke sana (mengerjakan umrah) kerana ia adalah kehendak peribadi dan urusan perjalanan dibuat melalui agensi persendirian.

“Oleh itu, rancanglah perjalanan supaya ia tidak menjejaskan kerja ibadat dan menyusahkan diri sendiri, ” katanya ketika dihubungi BH, semalam.

Terpaksa ulang-alik

Sementara itu, Pengurus Operasi Rakyat Travel Sdn Bhd, Mohd Hisham Shaharudin berkata, peraturan baru itu tidak akan memberi kesan pada agensinya, tetapi berharap tempoh dua minggu itu tidak dikekalkan.

“Agensi kami tidak menggalakkan jemaah untuk menetap lama di sana kerana tempoh 14 hari sudah memadai, tapi ia bergantung kepada kemahuan dan kemampuan kewangan individu.

“Bagaimanapun, perkara ini tetap memberi kesan kerana ia menyusahkan petugas untuk ulang-alik dalam tempoh masa singkat, “katanya.

- BERITA HARIAN


Latifah Omar meninggal dunia

Latifah Omar meninggal dunia

SENIWATI Latifah Omar dilaporkan meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) petang 9 Jun 2013.

Allahyarham dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) HUKM setelah menjalani pembedahan akibat penyakit ulser.

Pelakon veteran yang berusia 74 tahun itu dimasukkan ke wad setelah mengadu sakit perut dan mengalami muntah-muntah pada Khamis lalu sebelum dibawa ke hospital.

Berita kematian tersebut disahkan Presiden Seniman, Zed Zaidi yang dihubungi Sinar Harian Online.

Menurutnya, sebelum dimasukkan ke HUKM, Allahyarham telah dimasukkan ke Hospital Islam Kampung baru namun dipindahkan ke HUKM ekoran kos perubatan terlalu tinggi.

“Beliau dipindahkan ke HUKM kerana kos terlalu tinggi. Beliau sudah menjalani dua pembedahan dan disahkan meninggal jam 6.19 petang, tadi,” katanya.

Zed Zaidi juga memberitahu, pelakon veteran, Datuk Mustapha Maarof turut mengiringi jenazah Latifah Omar untuk dibawa pulang.

“Datuk Mustafa Maarof berusaha membawa dan ingin mengebumikan jenazah di Tanah Perkuburan Ampang.

“Jenazah akan dikebumikan esok pagi,” katanya.

Turut disemadikan di tanah perkuburan itu termasuklah Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan beberapa seniman serta seniwati lain.

- SINAR HARIAN

http://www.sinarharian.com.my/latifah-omar-meninggal-dunia-1.169232



Sabtu, 08 Juni 2013

Kecoh Kerana Baju Gym Shila Amzah

 Gambar : beautifulnara.com

Sekarang ni kecoh pulak dengan gambar baju ketat Shila Amzah pergi ke gym..macam ni la dunia artis. Mungkin niat Shila Amzah nak berkongsi hobi terbaru dia bersenam kat gym tapi hanya upload gambar bahagian dada tu tak berapa kena la.

Bila peminat bagi kritikan dan komen, dia jawab "Sorry, but I don’t need any part-time people in my life"..elok la pembaca tegur..sebab Shila ni contoh dan idol bagi remaja. Kadang-kadang kita tak sedar apa yang dibuat tu salah sebab tu kena ada yang menegur. Bila Shila baca komen-komen yang negatif, sedar la dia yang dia dah buat silap. Cuba la upload gambar yang positif… takdenya orang nak kutuk..siap puji lagi ni..huhu

P/s : Apa reaksi korang bila ada orang kritik pasal diri korang?

                                                                                Part -time Reporter : Nick Nashram 
Melaporkan dari Shanghai, China

Kamis, 06 Juni 2013

Jawatan Kosong Agensi Angkasa Negara - Tarikh Tutup : 14 Jun 2013

Jawatan Kosong Agensi Angkasa Negara - Tarikh Tutup : 14 Jun 2013

Jawatan Kosong Jabatan Pertanian - Tarikh Tutup : 17 Jun 2013

Jawatan Kosong Jabatan Pertanian - Tarikh Tutup : 17 Jun 2013

Jawatan Kosong Perbadanan Stadium Malaysia - Tarikh Tutup : 24 Jun 2013

Jawatan Kosong Perbadanan Stadium Malaysia - Tarikh Tutup : 24 Jun 2013

JAWATAN:
1. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT
2. PEMBANTU TADBIR (KEWANGAN)
3. JURUTEKNIK

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.stadium.gov.my/images/JAWATAN_KOSONG/iklan_jwtn_kosong_J17__W17__F29.pdf

BORANG PERMOHONAN:
http://www.stadium.gov.my/images/borang/PSMPK13-BorangPermohonanJawatanKosong.pdf

TARIKH TUTUP : 24 Jun 2013

Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Negeri Kedah - Tarikh Tutup : 13 Jun 2013

Jawatan Kosong Majlis Agama Islam Negeri Kedah - Tarikh Tutup : 13 Jun 2013

JAWATAN:
- Pembantu Tadbir (Perkeranian Operasi) Gred N17

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.maik.gov.my/sites/default/files/jwtn%20kosong%20maik%202013.pdf

TARIKH TUTUP : 13 Jun 2013

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) - Tarikh Tutup : 10 Jun 2013

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) - Tarikh Tutup : 10 Jun 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaya (UM) - Tarikh Tutup : 9 Jun 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaya (UM) - Tarikh Tutup : 9 Jun 2013

JAWATAN:
1. JURUTEKNIK KOMPUTER
2. PENGAWAL KESELAMATAN
3. PENOLONG JURUTERA
4. PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT

IKLAN JAWATAN DAN BORANG PERMOHONAN ONLINE:
http://e-recruitment.um.edu.my/bm_jawatankosong.php?PHPSESSID=6onj83hhbkm6l52bqi36tlluf1#

TARIKH TUTUP : 9 Jun 2013


Bayi lahir dalam ketuban


Pakar obstetrik Dr Aris Tsigris menyiarkan gambar bayi yang baru lahir itu dalam laman Facebooknya selepas menyambut kelahirannya menerusi pembedahan caesarean di Amarousion, utara Athens.

Kerana ketuban itu tidak pecah, Tsigris berkata, bayi itu tidak menyedari ia dilahirkan dan bersikap seperti masih di dalam rahim ibunya, Ketuban ialah kantung berisi cecair di dalam rahim tempat bayi yang belum dilahirkan membesar. Ia juga disebut sebagai membran kerana ketuban itu terdiri daripada dua membran yang dikenali sebagai amnion dan chorion.

Ia dipenuhi dengan cecair pudar dan jernih, tempat bayi belum lahir terapung dan bergerak.

Cecair itu bertindak sebagai pengalas, melindungi embrio daripada hentakan dan cedera di samping membekalkannya cecair yang membolehkan mereka bernafas dan telan. Ia juga mengekalkan suhu bayi dalam dalam kandungan.

Cecair amnion sebahagian besarnya ialah air, tetapi selepas 10 minggu kanak-kanak itu mengeluarkan sejumlah kecil air kencing ke dalam cecair itu.

Jumlah cecair amnion meningkat secara berperingkat ketika kehamilan sehingga minggu ke 38 apabila ia berkurangan sedikit sehingga bayi itu dilahirkan.


Biasanya, ketuban akan pecah sendiri ketika lahir, yang biasa dirujuk sebagai ‘pecah ketuban.’ Tsigris berkata, peluang ketuban untuk kekal sepenuhnya selepas lahir amat jarang. Dia mengaku terkejut melihat bayi yang baru dilahirkan yang masih dalam ketuban 12 Mac lalu.

Menurutnya, bayi itu tidak berdepan dengan bahaya kerana ia masih makan melalui uri dan mula bernafas sebaik ketuban itu pecah.

Gambar itu sudah dikongsi lebih 8,000 kali.

Aktres Jessica Alba pernah bercerita mengenai anaknya, Haven yang dilahirkan di dalam ketuban pada 2011.

“Doktor tidak pernah melihat keadaan seperti itu sebelum ini. Dia memanggil jururawat dan berkata: ‘Lihat ini. Ketika itu saya masih meneran dan dia meminta saya bertahan seminit dan tidak meneran. Tetapi ketuban itu pecah sendiri sebaik bayi keluar,” kata Jessica.

Pengalaman Jessica itu mendorong dia untuk menamakan anaknya Haven.

- Daily Mail / Harian Metro

 
Universiti jual 400 ijazah PhD palsu

Universiti jual 400 ijazah PhD palsu

Polis India menyiasat sebuah universiti di India kerana disyaki mengeluarkan lebih 400 ijazah doktor falsafah (PhD) palsu dalam tempoh setahun, kata pihak berkuasa.

Polis menahan empat pegawai kanan dari Universiti CMJ di negeri timur laut Meghalaya kerana disyaki memalsukan dan menipu manakala polis kini memburu canselor yang disyaki melarikan diri.

“Kami tidak tahu di mana beliau, kerana beliau sering kali menukar lokasi,” kata pegawai kanan polis negeri, Sunil Kumar Jain kepada AFP.

Universiti persendirian yang ditubuhkan pada 2009 di Shillong itu mengeluarkan 434 ijazah PhD sepanjang tahun pengajian 2012 dan 2013 walaupun ia adalah fakulti kecil.

Keadaan menimbulkan kecurigaan di kalangan pihak berkuasa tempatan yang kemudiannya membuat aduan polis.

Satu ijazah PhD di Universiti CMJ mengambil masa dua hingga lima tahun dan bernilai sehingga 127,000 rupee (RM6,908) kata laman webnya.

“Dengan niat baik, universiti terbabit dibenarkan untuk beroperasi tetapi disebabkan hal ini ia benar-benar memalukan,” kata Ketua Menteri Meghalaya, Mukul Sangma.

Masalah serius di India

Pemalsuan pengiktirafan adalah satu masalah serius di India, disebabkan permintaan tinggi bagi kelayakan, rasuah dan peraturan yang lemah selain perkembangan sektor pendidikan yang drastik.

Pada 2011, satu siri pemalsuan lesen juruterbang didedahkan manakala pada 2010 polis menahan ketua badan kebangsaan bertanggungjawab mengeluarkan sijil perubatan kerana disyaki menerima rasuah.

The Times of India melaporkan kelmarin bahawa ijazah PhD dari CMJ dijual antara $4,000 (RM217) hingga $10,000 (RM543) dengan jumlah bayaran menentukan betapa cepat kelayakan itu akan dikeluarkan.

- AGENSI


Masalah lemah kawalan kencing wanita

Masalah lemah kawalan kencing wanita

Masalah lemah kawalan kencing atau light urinary leakage (LUL) dialami oleh satu daripada empat wanita berusia 35 tahun ke atas sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu.

Malangnya, kebanyakan wanita yang mengalaminyadiselubungi dengan salah tanggapan, perasaan malu dan cara rawatan yang salah.

Tanpa pengetahuan dan maklumat yang tepat, ramai wanita akan terus bergantung kepada penyelesaian jangka pendek dan tidak berkesan bagi menyembunyikan masalah itu.

Pakar Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Prince Court, Dr. Seri Suniza Sufian mengakui masalah LUL jarang diperkatakan secara terbuka kerana faktor malu dan rendah diri.

"Bagi individu normal yang sihat, kebiasaannya kencing boleh dikawal. Tetapi mereka yang mengalami masalah LUL, air keluar pada masa yang salah.

"Ini disebabkan lemah pundi kencing, pangkal rahim lemah, pemakaian korset yang ketat dan sebagainya," katanya

Menurut Dr. Seri Suniza, kebanyakan wanita menganggap kebocoran kecil adalah sesuatu yang normal dan bukan masalah serius.

Katanya, mereka mencuba kaedah sendiri untuk mengatasinya seperti kurang minum air, membawa bersama salinan pakaian jika basah atau memakai tuala wanita biasa secara berterusan.

"Cara ini sebenarnya tidak berkesan, malah memburukkan lagi kesihatan. Kaedah yang betul dalam menangani LUL adalah mudah.

"Mereka hanya memerlukan sedikit penyesuaian dalam kehidupan seharian seperti kerap melakukan senaman Kegel (kemut) dan mengelakkan makanan serta minuman yang boleh merangsang pundi kencing,'' kata Dr. Seri Suniza.

Beliau berkata demikian pada kempen Menghadapi Realiti Kewanitaan dan Masalah Lemah Kawalan Kencing anjuran Poise sempena Minggu Kontinens Sedunia, di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Kempen tersebut bertujuan menyebarkan mesej bahawa perubahan emosi dan keperluan fizikal seseorang wanita termasuk mengalami LUL perlu ditangani dengan pendekatan yang praktikal dan sederhana.

Sementara itu, Fisioterapis Kesihatan Wanita Hospital Prince Court, Neng Shahidah Sabullah pula berkata, menginjak ke usia 40-an wanita perlu melakukan banyak penyesuaian dalam hidup yang boleh memberi kesan emosi dan psikologi secara positif.

Ini termasuk katanya, ketika berdepan dengan masalah seperti LUL yang sedikit sebanyak akan menganggu dari segi emosi.

Sebagai pakar fisioterapi, beliau akan mengajar wanita yang mengalami LUL ini mengenai senaman Kegel (kemut) dan 60 peratus daripada mereka berjaya dirawat.

"Senaman Kegel sesuai dengan wanita dan mereka harus belajar bagaimana hendak mengawal kencing dengan melakukan kemut.

"Pemakaian bengkung turut menjadi salah satu punca LUL. Jangan pakai ketat sangat kerana akan memberikan tekanan dari bahagian atas abdomen hingga ke bawah dan membuatkan seseorang itu terasa seperti hendak kencing,'' tambah Neng Shahidah.

Dalam pada itu, Poise bersama dutanya, pelakon dan pengacara terkenal, Raja Azura, memulakan misi untuk menjelaskan kepada kaum wanita bahawa perubahan fizikal seperti LUL adalah lumrah dalam kehidupan mereka.

Raja Azura berkata, LUL memang menimbulkan rasa tidak selesa dan menjejaskan rutin harian.

"LUL adalah satu cabaran dan realiti yang perlu dihadapi secara bijak oleh kebanyakan wanita," katanya.

Sebagai sambutan menjelang Minggu Kontinens Sedunia 2013, satu program pertukaran istimewa Poise akan dijalankan sepanjang Jun dan Julai.

Melalui program ini pengguna boleh membawa sebarang pembungkus tuala wanita biasa dan menukarkannya dengan pek baru Poise.

- UTUSAN


Edwards berusia 105 tahun masih pandu kereta


NGATAKI, New Zealand – Seorang lelaki berusia 105 tahun, Bob Edwards merupakan pemandu paling tua di negara ini.

Edwards mendapat lesen pertamanya ketika dia berusia 17 tahun pada tahun 1925.

Dia yang merupakan salah seorang pemandu paling tua di dunia kini telah memandu kenderaan selama 88 tahun.

Edwards belajar memandu dengan menggunakan kereta buatan Perancis, De Dion Bouton.

Kereta tersebut tidak mempunyai stereng tetapi menggunakan tuil.

Edwards kini memiliki sebuah kereta Mitsubishi pacuan empat roda yang berwarna merah.

Menurut lelaki kelahiran England itu, selepas berhijrah ke New Zealand, dia membeli kenderaan Dodge yang merupakan kenderaan pertamanya.

Kereta itu kemudian diubah suai menjadi sebuah trak.

Edwards yang tidak pernah berhasrat untuk berhenti memandu melakukan senaman pada setiap pagi di gimnasium di rumahnya untuk mengekalkan kecergasannya.

Dia turut memasak makanan untuk dimakan bersama isterinya, Lesley yang berusia 91 tahun.

“Saya tidak berasa diri saya seorang tua,” katanya.

Edwards memandu kenderaannya tiga kali seminggu untuk pergi ke kedai yang terletak 15 kilometer dari rumahnya.

Dia juga memandu untuk melawat rakan-rakannya dan pergi ke hospital bagi memeriksa kesihatannya.

Edwards hanya pernah terlibat dalam satu nahas jalan raya.

Dia juga pernah disaman sekali dalam seumur hidupnya kerana memandu melebihi had laju.

Warga emas itu turut patah tulang pinggul tiga tahun lalu dan dinasihatkan oleh doktor supaya tidak memandu selama enam minggu.

Namun, Edwards tidak menghiraukan saranan tersebut dengan alasan dia memandu kereta automatik yang hanya menggunakan kaki kanannya.

Di New Zealand, para pemandu yang berusia lebih 80 tahun perlu menjalani ujian kesihatan dan penglihatan sekali dalam tempoh dua tahun sebelum mereka dibenarkan memandu. – Agensi

Sumber : KOSMO!

 
Tiket final Piala FA 2013 kekal RM40

Tiket final Piala FA 2013 kekal RM40

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) semalam menegaskan harga tiket final Piala FA antara Kelantan dan Johor Darul Takzim (DT) di Stadium Nasional, Bukit Jalil, pada 29 Jun 2013 ini, tetap kekal RM40.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad, berkata tidak ada sebarang perbincangan dilakukan berkaitan kenaikan harga tiket dan berharap peminat mendapatkan pengesahan rasmi supaya tidak mudah tertipu dengan spekulasi yang timbul.

“Dari awal musim 2012, kami sudah menetapkan harga tiket perlawanan akhir Piala FA adalah RM40 bagi dewasa manakala RM5 untuk kanak-kanak.

“Saya pun tidak tahu boleh timbul desas desus kenaikan harga tiket perlawanan terbabit kerana FAM tidak pernah membuat sebarang keputusan berkaitan kenaikan harga tiket.

“Semua berita mengatakan tiket perlawanan Kelantan dan Johor DT bernilai RM45 adalah tidak benar. Saya harap peminat jangan mudah terpedaya dengan khabar angin,” katanya ketika dihubungi semalam.

Sebelum ini, dalam beberapa blog dan laman sosial, penyokong kedua-dua pasukan keliru apabila terdapat banyak dakwaan harga tiket aksi final dinaikkan daripada RM40 kepada RM45.

- BERITA HARIAN



Israk Mikraj - Kisah di sebalik perjalanan Rasullulah SAW

Israk Mikraj - Kisah di sebalik perjalanan Rasullulah SAW

ISRAK MIKRAJ merupakan salah satu daripada hari kebesaran Islam selain Maulidur Rasul, Nisfu Syaaban dan Nuzul Quran yang diraikan saban tahun.

Ia dianggap peristiwa agung yang dialami Nabi Muhammad SAW sekali gus menzahirkan kekuasaan Allah yang meliputi tiap-tiap sesuatu tanpa sebarang batasan.

Ayat di atas merupakan firman Allah yang diturunkan bagi menolak kaum musyrikin yang mendustakan peristiwa Israk tatkala Nabi Muhammad SAW mengkhabarkannya kepada mereka mengenai perjalanannya dari Masjidilharam ke Masjid al-Aqsa.

Sementara Mikraj pula merangkumi perjalanan Rasulullah SAW yang naik ke langit dengan menunggang buraq sehingga sampai ke Sidratul Muntaha.

Peristiwa penting

Menurut pendakwah bebas, Ustaz Muhammad Abdullah al-Amin, ada tiga perkara penting yang perlu diketahui dalam peristiwa Israk Mikraj ini. Pertama tentang pengajaran yang boleh diambil melalui ajaran Nabi SAW tentang konsep kehidupan yang dilihat.

“Contohnya, Baginda melihat seorang perempuan tua hodoh yang diibarat sebagai dunia yang sudah terlalu tua. Kemudian, pengajaran bagaimana Nabi dikejar oleh golongan jin Ifrit dan malaikat Jibril mengajar doa yang perlu dibaca untuk berlindung daripadanya.

“Selain itu, apabila Nabi sampai di Masjid al-Aqsa, Baginda dihidangkan dengan dua pilihan minuman iaitu arak dan susu. Akhirnya Nabi memilih susu.

“Begitu juga dengan solat yang disyariatkan semula kepada Rasulullah sedangkan ibadat solat ada dalam syariat nabi-nabi terdahulu. Semua itu merupakan pengajaran dan falsafah hidup yang Nabi ajarkan kepada seluruh umatnya,” terang Muhammad ketika ditemui Kosmo! baru-baru ini.

Perkara kedua, ujar beliau, ialah ketika Nabi dibawa melawat syurga dan neraka. Ia adalah satu bentuk peringatan tentang nasib orang yang berbuat dosa dan mereka yang taat.

Tambahnya, perkara ketiga pula ialah peristiwa Israk Mikraj yang membuktikan kebenaran Islam itu sendiri sekali gus menunjukkan bahawa Allah itu Maha Berkuasa melakukan apa sahaja hatta perkara yang disifatkan manusia sebagai mustahil.

Sering berulang-alik ke bumi Palestin untuk membawa rombongan dari Malaysia dalam program Kembara Universiti Kehidupan Al-Aqsa, Muhammad memberitahu, kesan peninggalan daripada peristiwa Israk Mikraj memang berada dalam lingkungan kawasan Masjid al-Aqsa.

“Antaranya ialah tempat tambatan buraq (haiq buraq), batu tergantung as-Sakhra dan kubah arwah iaitu tempat Nabi SAW solat dengan para nabi terdahulu.

“Semua lokasi ini masih dipelihara dan dijaga dengan baik. Cuma, ia menjadi perebutan antara orang Islam dan Yahudi yang mendakwa di situ terletaknya Temple of Solomon. Tetapi hakikatnya, Masjid al-Aqsa ialah milik umat Islam yang dipenuhi pelbagai sejarah,” tegas Muhammad.

Bumi anbiya

Sejak tahun 2009, Muhammad sudah membawa ratusan rakyat Malaysia mengunjungi bumi para anbiya itu. Setiap peserta yang mengikuti program tersebut akan dibawa ke tempat-tempat istimewa tersebut bagi menunjukkan kesan peninggalannya.

“Selain bersolat di Masjid al-Aqsa, peserta turut diberi penerangan khusus mengenai setiap lokasi yang dilawati kerana setiap jengkal bumi Palestin ini dipenuhi sejarah,” ujar beliau yang bertuah kerana mengetahui sejarah Palestin daripada Imam I Masjid al-Aqsa, Sheikh Yusoff Abu Sunainah yang menjadi imam selama 27 tahun di sana.
Sheikh Yusoff juga tidak keberatan memberi surat bertulis tangan yang melantik Muhammad sebagai Duta Perjalanan al-Aqsa sebagai tanda penghargaan kepada beliau.

Sementara itu, Zulkifli Zainudin, 49, yang baru pulang dari Palestin hujung Mei lalu, mengakui perasaannya seperti tidak percaya kerana berpeluang menjejaki bumi Baitulmuqaddis.

“Alhamdulillah, saya bersyukur dan terharu kerana dapat menunaikan solat di dalam Masjid al-Aqsa, salah satu daripada tiga masjid yang disunatkan oleh Rasulullah untuk menziarahinya.

“Di sana, selain beribadat di masjid, program kami tertumpu pada ziarah dan tabarruk di makam-makam para Nabi dan auliya.

“Kawasan sekitar peninggalan sejarah termasuk dalam peristiwa Israk Mikraj masih terjaga, namun kemampuan pihak berwajib agak terhad disebabkan kekangan sumber kewangan,” kata beliau yang berkunjung ke Palestin bersama agensi pelancongan Sofa Travel di bawah bimbingan Datuk Sheikh Muhammad Fuad Kamaluddin, Pengerusi Akidah Majlis Agama Islam Negeri Sembilan.

Ujar Zulkifli lagi, melalui program ziarah tersebut, ia mampu meningkatkan lagi keyakinan dan keimanan seseorang terhadap kekuasaan Allah SWT.

Ziarah musafir

“Israk dan Mikraj adalah satu peristiwa yang berkait rapat dengan tauhid dan kepercayaan kita sebagai umat Islam. Justeru, dengan menjejaki semula kesan dan tapak peninggalan dalam peristiwa tersebut, kita dapat menambahkan rasa kasih dan cinta kepada Rasulullah SAW yang telah diangkat darjatnya ke peringkat tertinggi daripada sekalian makhluk-Nya,” ungkap Zulkifli.

Dalam pada itu, angkasawan negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha, 41, turut menyeru umat Islam yang berkemampuan agar melakukan ziarah bermusafir ke bumi Palestin.

Beliau yang berada di sana pada Mei lalu mengakui rasa seronok dan dapat memahami apa yang berlaku dalam peristiwa Israk Mikraj dengan lebih mendalam.

“Sebelum ini, kita sering dimomokkan dengan berita kekacauan dan huru-hara yang berlaku di Palestin sehingga umat Islam di seluruh dunia dilarang menziarahi Masjid al-Aqsa atas faktor keselamatan.

“Memang benar ada kawalan ketat daripada tentera Israel, tetapi masih ada ruang untuk kita beribadat di sana. Yakinlah bahawa Allah akan menjaga kita jika niat kita adalah untuk beribadah di sana,” kata Sheikh Muszaphar yang pergi ke Palestin bersama rombongan Program Angkasawan Malaysia kendaliannya.

Beliau turut membawa isterinya, Dr. Halina Mohd. Yunos, 32, serta dua anaknya, Sophea Isabella, 2, dan Sophea Natasya, empat bulan.

- KOSMO!





Papa Gomo bersara

Papa Gomo bersara

Blogger terkenal, Papa Gomo yang 'memeriahkan' alam maya dengan entri-entri kontroversi mengumumkan mahu bersara daripada dunia blogging.

Menulis dalam laman mikro Twitter menggunakan nama @PapaGomo, blogger berkenaan memaklumkan perjuangannya dalam dunia blogging sudah berakhir.

"I'm done (saya selesai). Itu yang Gomo boleh katakan dalam perjuangan dengan nama blog Papa Gomo. Bagi peluang blogger baru gegar alam maya ini," tulisnya pada Isnin lalu.

Papa Gomo merupakan blogger yang tidak asing lagi dengan hasil tulisan dan pendedahan mengaitkan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan pelbagai skandal.

Terbaru, blogger berkenaan berhadapan dengan kes saman oleh ahli Parlimen Permatang Pauh itu yang akan didengar awal tahun depan.

Saman fitnah RM100 juta itu difailkan Anwar 21 Mac lalu dengan menamakan Wan Muhammad Azri Wan Deris sebagai pemilik blog berkenaan.

Ia ekoran penayangan video lucah yang didakwa sebagai pemimpin pembangkang itu.

Wan Muhammad Azri bagaimanapun menafikan bahawa beliau adalah pemilik blog berkenaan.

Papa Gomo yang identitinya masih menjadi teka-teki dalam laman mikro Twitternya turut menulis, beliau yakin ramai lagi blogger berbakat dapat diketengahkan untuk memeriahkan PRU14 kelak.

Blog Papa Gomo juga kini tidak boleh diakses lagi.

"Gomo nak fokus pada perniagaan pakaian tu. Lagipun bulan puasa dah nak tiba dan ni masanya nak cari duit lebih," tulisnya.

"Gomo yakin PRU14 akan ada ramai blogger pro BN yang hebat.

"Semoga perjuangan rakan rakan blogger lain akan terus hebat dan menguasai arus blogger yang ada pada PRU14. Pakatan mesti dihancurkan," tambahnya lagi dalam posting berlainan.

- SINAR HARIAN


Wanita patut dihormati dan dilindungi

Wanita patut dihormati dan dilindungi

Oleh Nik Salida Suhaila
Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang
Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Tidak dapat dinafikan bahawa wanita pernah menjadi mangsa penindasan yang dilakukan melalui pendekatan sosial, undang-undang, ekonomi bahkan juga melalui budaya dan cara hidup yang menjadikan wanita sebagai golongan yang teraniaya.

Tamadun Barat membuktikan hakikat itu melalui sekatan yang dilakukan ke atas wanita daripada mengundi dalam pilihan raya, memiliki harta dan sebagainya.

Dalam dunia Islam pula, kita tidak pernah sunyi daripada kisah bayi perempuan yang ditanam hidup-hidup kerana percaya dengan momokan bahawa zuriat perempuan akan memalukan keluarga dan menyebabkan kepapaan.

Golongan wanita pula dipaksa bekerja tanpa belas kasihan, tidak boleh mempusakai harta dan boleh dicampuri dengan bebas, bahkan janda pula boleh diwarisi.

Islam angkat martabat wanita

Sejak kedatangan wahyu sehinggalah ke hari ini, Islam mengangkat martabat wanita setaraf dengan lelaki dalam urusan ibadat.

Dalam surah An-Nisaa’ ayat 124, Allah SWT berfirman yang bermaksud: ‘Dan sesiapa yang berbuat amal soleh dari lelaki atau perempuan, sedangkan dia adalah seorang yang beriman, maka dia akan dimasukkan ke dalam syurga.’

Seperti lelaki, wanita juga boleh mewarisi harta. Allah SWT berfirman dalam Surah An-Nisaa’ ayat 7 yang mafhumnya: ‘Untuk orang lelaki ada bahagian pusaka daripada peninggalan ibu bapanya dan kaum kerabatnya dan bagi orang perempuan pula ada bahagian pusaka daripada peninggalan ibu bapa dan kaum kerabatnya’.

Bahkan Allah mengingatkan bahawa Dialah yang memberi rezeki kepada setiap makhluk di muka bumi. Justeru, kepercayaan bahawa anak perempuan akan menyebabkan kepapaan adalah satu iktikad karut dan akan menghancurkan akidah umat Islam.

Allah berfirman dalam Surah Al-Isra’ ayat 31 yang bermaksud: ‘Dan janganlah kamu membunuh anak-anak kamu kerana takutkan kepapaan. Kamilah (Allah) memberi rezeki kepada mereka dan kepada kamu.’

Dengan peringatan ini, wanita Islam di Malaysia tidak lagi diletakkan sebagai ‘manusia yang berbeza’ daripada lelaki dalam peruntukan undang-undang, melainkan dalam beberapa keadaan yang mana wanita diberi kedudukan yang lebih istimewa daripada lelaki demi memberi keadilan kepada mereka kerana sejarah dan sistem pernah menindas golongan ini.

Beri kelebihan kepada wanita

Polisi kerajaan juga banyak memberi kelebihan kepada wanita berbanding lelaki, terutama dalam sektor ekonomi, perlindungan dari jenayah seksual, politik, pendidikan, pekerjaan, kesihatan dan juga dalam urusan perkahwinan dan kekeluargaan.

Masalahnya, undang-undang dan polisi masih belum cukup melindungi wanita sekiranya masyarakat seluruhnya tidak dapat menjadikan wanita sebagai golongan perlu dihormati dan dilindungi seperti yang diperintahkan Allah SWT.

Undang-undang hanya sempurna di dalam akta dan enakmen, manakala polisi pula hanya menjadi projek yang harus dilangsaikan seusai penggal tertentu sedangkan masyarakat masih tidak dapat membina struktur sosial yang memuliakan wanita.

Akibatnya, kanak-kanak perempuan dan wanita menjadi mangsa jenayah dan jenayah seksual dalam atmosfera awam dan juga dalam institusi keluarga.

Keganasan demi keganasan menjadikan wanita sebagai mangsa fizikal dan psikologi sehingga wujudnya keruntuhan sosial seperti sumbang mahram, rogol, zina, pembuangan anak, poligami tanpa keadilan, gangguan seksual di pejabat dan sebagainya.

Sesetengah wanita pula masih mengamalkan gaya hidup jahiliah dan bebas bersosial serta tidak meletakkan diri dalam pakaian muslimat yang sebenarnya sehingga tidak segan silu dijadikan ‘permainan’ dunia.

Banyak faktor zalimi wanita

Kerelaan wanita itu sendiri untuk dijadikan alat maksiat sering kali dijadikan alasan oleh mereka yang suka menyalahkan golongan ini sebagai ‘sengaja mencari pasal’, sedangkan banyak lagi faktor lain yang menyebabkan wanita dizalimi, tetapi tidak pula ketara dibahaskan.

Amaran dan hukuman yang sedia ada masih belum mampu mencegah penularan jenayah terhadap wanita. Paling penting menyedarkan setiap ahli masyarakat supaya melindungi wanita, walaupun mereka sengaja mendedahkan diri kepada jenayah seksual, dalam masa yang sama mendidik dan mentarbiyah golongan ini mengikut neraca Islam dan moral.

Inisiatif Jawatankuasa Muzakarah Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia ke-87 menubuhkan kumpulan pakar berperanan memberi penjelasan secara ilmiah berkaitan isu semasa kepada masyarakat adalah tindakan yang tepat.

Ia sesuai dengan keperluan negara hari ini yang kekurangan pandangan pakar dalam menangani masalah membabitkan wanita Islam.

Keutamaan hari ini ialah memperbetulkan salah faham serta kekeliruan mengenai wanita Islam selain menasihati pembuat dasar atau pihak terbabit dengan isu semasa berkaitan wanita melalui kerangka dasar, sosial, undang-undang, media serta pembangunan insan.

- BERITA HARIAN


Rahsia Memenangi Perolehan Tender Kerajaan

Rahsia Memenangi Perolehan Tender Kerajaan

Kali ini saya kongsikan tips di mana untuk anda mendapatkan iklan dan peluang memasuki sebut harga atau tender. Pertama anda boleh dapatkan iklan di akhbar-akhbar utama.

Kedua di laman web jabatan atau agensi kerajaan, ketiga anda boleh pergi sendiri ke jabatan atau agensi kerajaan dan melihat iklan tawaran sebut harga dan tender di papan kenyataan Jabatan dan Agensi.

Keempat anda boleh terus menghubungi bahagian yang menguruskan sebut harga atau tender untuk bertanyakan tentang sebut harga atau tender yang mereka telah atau akan iklankan.

Kelima mereka yang akan menghubungi anda dan mahu syarikat anda menyertai sebut harga mereka, untuk mencapai ketahap ini anda perlu mempunyai hubungan yang baik dan telah menunjukkan kualiti kerja yang terbaik kepada Jabatan atau Agensi tersebut.

Dapatkan ebook lengkap yang berkongsi pelbagai tips dan rahsia dalam menyertai kontrak kerajaan dan bagaimana untuk anda bermula.

Tuan Khairul Nizam Bakar telah menghasilkan ebook Rahsia Memenangi Perolehan Kerajaan. Beliau berkongsi rahsia membina perniagaan dan memenangi kontrak kerajaan dalam ebook ini.

Klik link untuk mendapatkannya: http://www.perolehankerajaan.com/hop.php?ref=my




Rabu, 05 Juni 2013

Aduh, Sakitnya Perempuan Melahirkan Anak !


Terjumpa gambar ni kat facebook..tengok gambar je dah kecut perut. Tu belum rasa lagi. Teringat movie Junior, lakonan Arnold Schwarzenegger yang lelaki melahirkan anak..agak-agaknya kalau betul macam mana la..huhuhu. Yang lelaki tu, cubalah korang tanya ibu atau isteri..betapa seksanya untuk melahirkan anak. Hargailah ibu dan isteri anda ye.

Pada wanita pulak, bertuahnya korang dipilih menjadi wanita. So, wahai wanita sekalian, jagalah diri korang agar Allah sentiasa menjagamu. Jangan kerana kasih dan cinta nafsu, maruah tergadai..skema giler ayat..hahah. Ok, kelas bersurai :) 



Jurutera Perbadanan Putrajaya maut di Gunung Everest


Seorang kakitangan Perbadanan Putrajaya (PPj) yang menyertai misi menawan puncak Gunung Kala Patthar dan Everest Base Camp, meninggal dunia selepas diserang penyakit akut gunung (AMS), kelmarin.

Jurucakap Kedutaan Malaysia di Kathmandu, Nepal, ketika dihubungi mengesahkan mangsa, Mohammad Shahrulnizam Ahmad Nazari, 25, (gambar) penolong jurutera PPj, meninggal dunia jam 7.15 malam waktu Malaysia, kelmarin, ketika berada di Labuche dalam perjalanan ke Everest Base Camp.
Seorang lagi koma

Seorang lagi rakan mangsa yang belum dikenal pasti identitinya dikatakan koma dan mendapat rawatan di kem berhampiran selepas diserang penyakit sama.

Bagaimanapun, katanya, usaha membawa keluar jenazah dan rakannya dari kawasan Labuche pada ketinggian 4,100 meter dari aras laut menghadapi kesukaran berikutan cuaca buruk, berawan dan ribut salji.

Ekspedisi Gunung Kala Patthar dan Everest Base Camp yang bermula 27 Mei lalu hingga 10 Jun ini disertai 14 kakitangan PPj termasuk 11 lelaki dan tiga wanita mewakili Kelab Sukan dan Kebajikan PPj (KRISSputra).

Timbalan Pengarah Kanan Komunikasi Korporat PPj, Zaharah Salamat, berkata pihaknya menerima maklumat mengenai kematian Mohammad Shahrulnizam jam 1.30 petang, kelmarin.

Katanya, sebaik menerima maklumat, perbadanan terus menghubungi Wisma Putra bagi menyelaras usaha menyelamat mangsa bersama Pejabat Perwakilan Malaysia di Kathmandu, namun terhalang akibat cuaca buruk.

“Usaha membawa mangsa untuk mendapatkan rawatan segera gagal kerana cuaca buruk dengan awan tebal menghalang helikopter ke lokasi insiden. Klinik perubatan di Pheriche juga ditutup kerana musim pendakian utama tamat,” katanya.

Bawa pulang jenazah

Katanya, PPj dan wakil Wisma Putra sedang berusaha menerbangkan jenazah kembali ke tanah air secepat mungkin selepas segala urusan berkaitan selesai.

“Susulan insiden terbabit, perbadanan mengarahkan semua pendaki ekspedisi membatalkan rancangan ke Everest Base Camp dan pada masa kini selamat tiba di Pheriche, kira-kira lima jam dari Labuche. Sehingga kini, semua pendaki dilaporkan dalam keadaan stabil dan selamat.

“Atas dasar keprihatinan terhadap warga kerja PPj dan ahli keluarga mereka, PPj diwakili Naib Presiden Kanan PPj, Datuk Muhamad Haitamin Ishak dan Ahli Jawatankuasa (AJK) KRISputra melawat keluarga mangsa hari ini (semalam),” katanya.

Sementara itu, bapa tiri kepada Mohammad Shahrulnizam, Mohd Zaini Basron, 51, berkata, beliau sekeluarga reda dengan pemergian Allahyarham.

“Arwah begitu teruja sebaik mendapat tahu terpilih sebagai peserta mendaki Gunung Everest, namun tidak sangka ajal arwah tiba ketika melakukan aktiviti digemarinya itu,” katanya.

Beliau berkata, dua hari sebelum anaknya itu bertolak ke Nepal, mereka sekeluarga sempat mengadakan majlis doa selamat.

- BERITA HARIAN

 


 


 

S Shamsudin Meninggal Dunia di Singapura


Seniman seangkatan Allahyarham Tan Sri P Ramlee, S Shamsudin atau nama sebenarnya, Samsudin Dali, 84, meninggal dunia akibat serangan jantung di rumahnya di West Avenue 6, Bukit Batok, Singapura, pagi semalam.

Anak bongsunya, Mohamed Arifin, 44, yang berada di rumah ketika kejadian itu berkata, pada mulanya dia terdengar ibu, Puteh Ismoon, 77, menjerit memberitahu ayah tidak sedarkan diri ketika bersarapan.
Tak pernah mengadu sakit


Mohamed Ariffin berkata, dia terus menghubungi hospital dan melakukan bantuan pernafasan kecemasan (CPR) kepada ayah sementara menunggu ambulans tiba.

"Ketika ibu menyuapkan mi rebus, arwah meminta minuman jus epal. Ketika ibu masuk semula ke bilik, ibu dapati ayah sudah tidak sedarkan diri ketika bersandar di atas katil. Lalu ibu terus menjerit nama saya.

"Saya terus melakukan bantuan CPR sementara menunggu ambulans sambil dibantu pegawai kesihatan yang berada dalam talian ketika itu, tetapi gagal," katanya ketika ditemui pemberita di kediamannya di sini, semalam.

Mohamed Arifin berkata, ayah kemudian dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan (NUH) sebelum disahkan meninggal dunia pada jam 10.56 pagi.
"Sepanjang tiga tahun terlantar akibat penyakit batuk kering dan Parkinson, arwah tidak pernah mengadu sakit dada atau mengalami serangan jantung. Bagaimanapun, pagi tadi (semalam) wajahnya kelihatan pucat," katanya.

Allahyarham terkenal dengan lakonannya bersama P Ramlee dan Datuk Aziz Satar dalam beberapa filem komedi termasuk Seniman Bujang Lapok, Pendekar Bujang Lapok, Ali Baba Bujang Lapok, Tiga Abdul dengan filem terakhir pada 2010, Eee Hantu! arahan Majed Salleh.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, tujuh anak dan 14 cucu. Jenazah Allahyarham dijangka dikebumikan di Pusara Abadi Chua Chu Kang, Singapura kira-kira jam 10 pagi, hari ini.

Selain teman seangkatan dan artis generasi baru, pemergian Allahyarham yang lebih mesra disapa Pak Sudin turut mendapat perhatian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang melayangkan mesej melalui Twitter mengenai kematian Pak Sudin serta mendoakan rohnya ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

Renung wajah isteri

Sementara itu, Puteh berkata, sejak kebelakangan, arwah sentiasa merenung wajahnya dan meminta badannya dibersihkan dengan kerap selain tidak banyak berkata-kata.

"Saya ada beberapa kali meminta maaf kepada arwah. Namun arwah beritahu tidak perlu meminta maaf kerana saya tidak melakukan apa-apa kesalahan.

"Saya bersyukur apabila hajat terakhir arwah ingin menikmati mi rebus dapat ditunaikan. Arwah sempat menjamah juadah itu sebelum meninggal dunia," katanya.

Turut hadir menziarahi Allahyarham, rakannya yang juga pelakon veteran, Abdul Wahid Ahmad, 83, atau dikenali sebagai Wahid Satay.

Wahid menyifatkan pemergian Allahyarham suatu kejutan. Baginya arwah adalah seorang abang yang banyak membantu pada zaman Studio Jalan Ampas.

"Ini suatu kehilangan besar. Arwah yang membawa saya berjumpa dengan P Ramlee dan Datuk Aziz Satar, selain banyak membantu saya walaupun kami berlainan syarikat penerbitan.

"Kali terakhir saya berjumpa arwah adalah ketika menghadiri majlis penghargaan artis veteran bersama bekas Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim di Kuala Lumpur, awal tahun ini," katanya.

- BERITA HARIAN


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PakSudinsudahtiada/Article


 
Hidup bersederhana elak sikap dicela

Hidup bersederhana elak sikap dicela

Dalam kehidupan hari ini, adakah wang boleh membeli segala-galanya atau benarkah wang menjadi punca segala-galanya.

Meniti arus kehidupan hari ini yang serba mencabar, wang yang mencukupi amat diperlukan untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Kehidupan tanpa wang menyebabkan diri dan keluarga berada dalam kesukaran, tidak sempurna dan berdepan bahaya.

Dalam hal ini, sukar untuk membayangkan kehidupan segelintir masyarakat yang tidak mempunyai pekerjaan tetap untuk mencari rezeki, tetapi sudah biasa berdepan dengan situasi ketiadaan wang. Namun, hakikatnya keadaan ‘terputus wang’ juga turut berlaku kepada mereka yang mempunyai kerjaya.

Keadaan ini berpunca kegagalan mengurus kewangan hingga menyebabkan mereka berhutang atau perbelanjaan melebihi pendapatan.

Pengurusan kewangan berhemat

Hutang adalah jalan penyelesaian sementara, tetapi jika gagal diuruskan dengan baik, hutang boleh menyebabkan hidup menjadi lebih buruk seperti bankrap. Justeru, Islam menganjurkan umatnya mengatasi masalah menerusi pengurusan kewangan secara berhemat dan mengelak sikap boros.

Islam mengajar umatnya supaya hidup secara bersederhana terutama dalam aspek perbelanjaan untuk meneruskan kehidupan seharian.

Rezeki yang diperoleh perlu dibelanjakan dengan sebaik mungkin atau ditumpukan kepada perkara yang perlu saja.

Membeli sesuatu yang tidak diperlukan tanda sikap berlebih-lebihan. Sikap itu dicela dalam Islam. Firman Allah SWT bermaksud: “Dan jangan kamu berlebih-lebihan, sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang berlebih-lebihan.” (Surah al-Anam, ayat 141)

Islam turut menggalakkan umatnya menabung dan berjimat. Sabda Rasulullah SAW bermaksud: “Simpan sebahagian daripada harta kamu untuk kebaikan masa depan kamu, kerana itu lebih baik bagimu.” (Hadis riwayat Bukhari).


Perbuatan berbelanja melebihi keupayaan kewangan melambangkan sikap lupa diri. Dalam hal ini, umat Islam perlu menyedari harta dimiliki anugerah daripada Allah SWT untuk dibelanjakan untuk tujuan kebaikan.


Belanja boros

Firman Allah yang bermaksud: “Dan berikanlah kepada kaum keluargamu yang dekat, orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing. Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros dan melampaui batas.” (Surah al-Israk, ayat 26)

Demikianlah Islam memberikan panduan dalam pengurusan sumber kewangan dan pendapatan. Jika tips yang dinyatakan dalam al-Quran dan sunah ini diabaikan, maka ia boleh menjejaskan kualiti kehidupan umat.

- BERITA HARIAN


http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Hidupbersederhanaelaksikapdicela/Article



Peluk tanda penghargaan

Peluk tanda penghargaan

Sudahkah anda berdakapan dengan pasangan anda hari ini? Dalam sehari berapa kali sebenarnya anda berdakapan dengan pasangan? Atau langsung tidak pernah.

Memberikan dakapan kepada pasangan sama ada secara spontan atau berbentuk penghargaan sebenarnya memberikan satu sentuhan fizikal yang paling rapat di antara anda berdua.

Pakar terapi kekeluargaan, Virginia Satir dalam artikel yang ditulis oleh Parveen Chopra berkata, setiap pasangan memerlukan sekurang-kurangnya empat dakapan sehari untuk meneruskan kelangsungan hidup, lapan dakapan sehari untuk memperbaiki rasa kejiwaan dalam diri dan 12 dakapan sehari untuk cinta terus mekar.

"Dua belas dakapan sehari?" Mungkin itu terlalu banyak tetapi sebenarnya amalan untuk memeluk pasangan bukanlah sesuatu yang sukar - semudah memakai tali pinggang keledar, tidak sampai pun lima saat.

Anda hanya perlu lingkarkan tangan kepada tubuh pasangan anda, erat dan mesra dan rasailah perbezaan perasaan ketika anda berdua sedang berdakapan.

Bukanlah satu yang keterlaluan sekiranya anda mengamalkan tatacara berdakapan dengan pasangan. Cuma lakukan dengan tertib, jangan pula keterlaluan ketika di khalayak awam.

Mungkin boleh lakukannya pada waktu pagi sebelum anda berpisah ke tempat kerja, ketika bertemu pada waktu makan tengah hari, pada minum petang, sebelum makan malam atau selepas makan malam (menyatakan keterujaan anda memakan makanan hasil masakan isteri anda).

Anda juga boleh berdakapan seketika ketika sedang membasuh pinggan bersama-sama. Mungkin ketika menonton rancangan kegemaran anda berdua, sebelum waktu tidur dan ketika waktu pagi apabila bangun dari tidur.

Mungkin ada yang mengatakan ini sudah keterlaluan. Pasangan tidak akan berdakapan terlalu banyak dalam sehari seperti mana pasangan pengantin yang baru berkahwin.

Malah mungkin ada yang menggambarkan perbuatan itu akan menjadi satu rutin yang memenatkan. Kita mungkin setuju dengan pandangan ini, jadi kita kurangkan jumlah dakapan.

Seorang doktor dari United Kingdom, Dr. Miriam Stoppard berkata, rahsia kebahagiaan rumah tangga adalah sekiranya anda mendakap pasangan sekurang-kurangnya empat kali sehari.

Sebenarnya, berapa kali pun anda mendakap pasangan, dakapan sebenarnya merupakan satu penawar bagi mengubati hubungan suami isteri yang sedang 'sakit', menjadi penggalak kepada jiwa untuk meneruskan hubungan cinta antara suami dan isteri.

Pakar sains telah menggariskan, sejak berabad lalu sentuhan menerusi dakapan mengundang kepada kepercayaan dan kejujuran individu.

Apabila anda mendakap pasangan secara tidak langsung anda sebenarnya sedang melakukan komunikasi tanpa suara sambil menyalurkan perasaan kepada si dia.

Antara perasaan yang anda ingin sampaikan - dialah insan yang paling penting dalam hidupnya, dialah insan yang paling istimewa dan sebagainya.

Dakapan boleh mengembalikan pemikiran pasangan ke arah yang positif, mengurangkan stres, menstabilkan tekanan dan rasa kurang keyakinan.

Lagipun perbuatan ini percuma dan mudah dilakukan.

Namun, jangan disalahertikan dakapan sebagai dorongan untuk melakukan seks.

Sebagai contoh, jangan anda merasakan, kemahuan isteri anda untuk minta dipeluk atau didakap sebagai satu dorongan permintaan seks.

Golongan ini sebenarnya memerlukan dakapan di saat mereka merasakan kesedihan dan rasa tidak selamat dan perlukan jaminan anda sebagai seorang suami.

Perasaan cinta sebenarnya tidak diukur sebanyak mana anda menyentuh pasangan anda, tetapi berapa kali anda cuba merapatkan diri anda dengan pasangan.

- UTUSAN

http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20130604/kn_03/Peluk-tanda-penghargaan


Pentingnya Menulis Nota Wasiat

Pentingnya Menulis Nota Wasiat

Sejak  ibunya meninggal dunia lima tahun lalu, Masyitah Mohamed, 54, masih buntu memikirkan urusan hal tanah pusaka milik ibunya. Meskipun hal tersebut sudah diketengahkan kepada adik-beradiknya untuk mencari penyelesaian, Masyitah pula dituduh yang tamakkan harta.

Hakikatnya, beliau mahu meringankan beban yang ditanggung arwah ibu. Lebih malang, isu tersebut menyebabkan dia dan adik-beradiknya tidak bertegur sapa.

"Sejak itu saya tidak lagi membangkitkan isu tanah tersebut. Mereka sukar dibawa berunding. Saya sedar bahawa masalah akan menjadi semakin rumit jika seorang demi seorang daripada kami meninggal dunia," katanya yang mempunyai lapan beradik.

Masyitah mungkin merupakan salah seorang daripada ribuan masyarakat Islam yang berdepan dengan masalah tersebut.

Hakikat ini diakui sendiri oleh Md. Ghazali Ibrahim, 41, yang berpengalaman menyiapkan lebih 5,000 surat wasiat secara sukarela sebelum ini.

Menurut adik kepada bekas penyanyi utama kumpulan nasyid Rabbani, arwah Ustaz Asri Ibrahim itu, orang- orang dahulu mereka lebih gemar berwasiat dengan mulut sahaja tanpa dokumen yang akhirnya menimbulkan masalah.

Sebab itulah, kata Md. Ghazali, apabila berlaku kematian, adik-beradik perlu duduk berbincang dan dokumenkan apa yang pernah disuarakan oleh ibu bapa.

"Buat surat persetujuan sebelum ke pejabat pusaka dan mahkamah. Orang kita tidak faham, apabila sebut sahaja faraid, ia jadi wajib.

"Memang faraid wajib jika menemui jalan buntu. Kita perlu juga ingat wasiat si ayah ketika masih hidup, sepakatlah adik-beradik," saran beliau ketika ditemui di Bangunan Tabung Haji, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Tuntutan membuat wasiat ini, ujar panel program kuliah Solat di TV AlHijrah itu turut termaktub dalam al-Quran, surah al-Baqarah ayat 180 hingga 182, "Diwajibkan ke atas kamu membuat wasiat apabila datang tanda-tanda kematian."

Hampir sedekad berkecimpung dalam bidang faraid, wasiat dan pusaka, bekas pelajar Sekolah Menengah Agama Hishamuddin Sungai Bertih, Klang, Selangor itu kemudiannya mengambil keputusan membukukan pengalaman beliau dalam hal ehwal faraid dan wasiat.

Beliau membukukan pengalamannya itu selepas hampir dua tahun berkecimpung dalam bidang tersebut. Sebelum itu, beliau aktif mengadakan ceramah ke seluruh Malaysia, bersiaran di radio dan televisyen.

Rujukan orang ramai

Alasan beliau mudah dan ada logiknya. "Lazimnya, orang mudah terlupa jika sekadar mendengar ceramah, jadi apabila dibukukan, mereka bukan sahaja boleh simpan buat rujukan, malah boleh dihadiahkan kepada rakan-rakan," kata Md. Ghazali yang tampil dengan buku pertamanya iaitu Kenapa Mesti Merancang Pusaka yang diterbitkan pada tahun 2006 dan 2007.

Selepas tamat pembelajaran di peringkat menengah, Md. Ghazali melanjutkan pengajian dalam bidang al-Quran dan Tahfiz di Karachi, Pakistan. Beliau kemudiannya menyambung pengajian Bahasa Arab di Kaherah, Mesir.

Ketika meneruskan pengajiannya di Baghdad, Iraq selama enam tahun untuk ijazah syariah pengajian Islam, Md. Ghazali berkesempatan bertalaqi dengan beberapa ulama di Baghdad.

Hari ini, banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan menulis wasiat pada harga antara RM300 sehingga RM5,000.

Namun, Md. Ghazali menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati kerana ada pelanggan yang tidak pernah melihat surat-surat wasiat yang dibuat oleh syarikat-syarikat berkenaan.

"Buku Nota Wasiat hasil tulisan saya boleh dijadikan rujukan orang ramai jika ingin menulis wasiat sendiri.

"Sebenarnya semua orang boleh tulis wasiat tetapi mereka tidak tahu gaya bahasanya. Jadi, di dalam buku tersebut ada disertakan contoh surat-surat wasiat dan hibah," kata bapa kepada enam anak itu yang turut menulis beberapa buku lain.

Antaranya termasuklah Bahagi Biar Adil, Urus Harta Sebelum Mati dan RM42 Bilion Pusaka Belum Dituntut? dengan pengisian santai serta mudah difahami.

Apabila membuat wasiat, seseorang itu perlu mendokumentasikan aset seperti membuat senarai harta, hutang dan sebagainya selain melampirkan salinan buku bank atau geran yang diperlukan sebagai rujukan kepada waris.

Anak kelahiran Kampung Bukit Naga, Klang, Selangor itu menjelaskan, waris yang tidak tahu menguruskan harta pusaka selepas kematian kedua-dua ibu bapa antara punca utama mengapa pusaka jadi bertimbun-timbun sehingga hari ini. Dianggarkan, pusaka yang tidak dituntut berjumlah RM42 bilion.

Menurut Md. Ghazali yang juga moderator program Dikir Zikir di TV AlHijrah, penyediaan sesebuah wasiat itu perlu betul, jika tidak ia boleh dicabar dan tidak boleh dilaksanakan.

Misalnya, sesuatu wasiat itu tidak boleh melarang waris daripada mengambil harta. Apabila wasiat tidak betul, ia boleh menimbulkan perselisihan.

Beliau menegaskan, setiap umat Islam wajib memandang serius isu wasiat. "Wasiat yang tidak ditunaikan boleh memberi kesan kepada si mati (merana) dan waris pula menanggung dosa," jelasnya sambil memberitahu kesedaran wasiat dalam kalangan orang Islam sangat rendah berbanding bukan Islam. Ia berlaku kerana tidak faham dan kurang ilmu.

Pentingnya dokumen

Md. Ghazali yang banyak membuat lawatan ke Jordan, Syria dan Palestin mengakui bahawa ramai masyarakat Islam masih kabur lagi tentang wasiat, hibah dan harta sepencarian.

"Wasiat tidak wajib tetapi kalau kita nak beri lebih kepada isteri, perlulah buat dokumen atau deklarasi harta sepencarian kerana kita tidak boleh wasiatkan separuh daripada harta kepada isteri melalui wasiat kerana ia tidak boleh melebihi satu per tiga.

"Wasiat juga tidak boleh diberikan kepada waris kerana anak-anak ada bahagian dalam faraid. Ia perlu diberikan kepada orang lain, anak tiri, anak angkat dan sebagainya," kata graduan yang berkelulusan Ijazah Syariah dari Universiti Saddam For Islamic Studies, Baghdad, Iraq itu.

Jika seseorang mahu memberikan harta kepada anak-anak, contohnya rumah, mereka boleh hibahkan harta tersebut dengan membuat dokumen persetujuan hibah.

Bagi memudahkan orang ramai, Md. Ghazali turut menawarkan perkhidmatan menyediakan wasiat. Syarikat yang dinamakan Wasiyyah.com Sdn. Bhd. itu beroperasi di Shah Alam.

Beliau menyeru orang ramai supaya tidak menangguhkan isu pembahagian harta pusaka bagi mengelakkan masalah pada kemudian hari.

"Jika tiada masalah pusaka, buatlah sesuatu untuk waris kita. Rancang pusaka, buat wasiat atau hibah kerana mungkin esok lusa kita meninggal dunia," ujarnya.

- KOSMO!



Hampir 100 Petisyen Pilihan Raya Umum Ke-13 Difailkan

Hampir 100 Petisyen Pilihan Raya Umum Ke-13 Difailkan

Malaysia akan dapat melihat rekod petisyen pilihan raya yang menghampiri jumlah 100 yang difailkan sebelum tarikh akhir pada 12 Jun 2013 ini.

Dalam usaha terakhir ini, kedua-dua parti, Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat berharap untuk mengubah keputusan pilihan raya umum ke-13 melalui petisyen.

Pakatan Rakyat ketinggalan 23 kerusi untuk membentuk kerajaan manakala Barisan Nasional (BN) kekurangan 15 kerusi untuk mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen.

BN memperoleh 133 daripada 222 kerusi Parlimen manakala DAP menang 38 kerusi, PKR 30 dan PAS 21.

PKR paling banyak mengemukakan petisyen pilihan raya dalam Pakatan Rakyat dengan hampir 20 kes manakala DAP optimis memfailkan lima kes.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali berkata, parti itu akan memfailkan "empat atau lima" petisyen pilihan raya untuk kerusi negeri di Terengganu, di mana Pakatan Rakyat hanya kekurangan dua kerusi untuk membentuk kerajaan negeri.

Parti itu dijangka memfailkan hampir 15 kes di seluruh negara.

"Kita tahu bahawa rekod dalam petisyen pilihan raya tidak begitu baik. Malah, kita tidak pernah memenangi apa-apa setakat ini, tetapi kita lihat pada kali ini," kata Mustafa, Selasa.

Sebanyak 29 petisyen pilihan raya difailkan selepas pilihan raya umum 2008 tetapi hanya satu yang berjaya.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dilaporkan berkata parti itu akan memfailkan petisyen pilihan raya di lebih daripada 50 kerusi parlimen dan negeri sebelum tarikh akhir, tetapi dia tidak menyatakan kerusi berkenaan.

Beliau berkata Umno juga telah mengkaji sama ada untuk memfailkan petisyen di 37 kerusi yang lain.

Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata petisyen pilihan raya parti itu adalah di semua di kerusi di mana mereka kalah tipis, seperti Bentong (379 undi), Cameron Highlands (462 undi), Labis (353 undi) dan kerusi DUN Paloh di Johor (103 undi).

Beliau mengakui ia akan menjadi satu perjuangan yang sengit untuk memenangi pilihan raya kecil jika keputusan pilihan raya telah dibatalkan.

"Menyediakan bukti dan dokumentasi tidak mudah, tetapi pilihan raya umum ini adalah berbeza. Permintaan daripada pengundi dan tekanan awam begitu besar dan menjadi tanggungjawab kita untuk menggunakan setiap saluran yang boleh," kata Loke.

Dilaporkan bahawa Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria telah memberi jaminan bahawa petisyen boleh diselesaikan dalam tempoh setahun jika segala-galanya berjalan dengan lancar.

- mSTAR

Senin, 03 Juni 2013

5 Jenis Orang Yang Bakal Jadi Jodoh Anda


Berdasarkan pemerhatian aku la, kebanyakan jodoh yang orang biasa dapat..biasanya datang daripada kategori kat bawah ni. Kalau tak percaya cuba baca.

1. Orang Yang Dibenci
Kalau masa kecik-kecik dulu korang pernah benci atau menyampah dengan someone..maklum la kecik-kecik dulu hingus memeleh lagi. Tapi bila dah besar cantik bergaya, orang yang korang benci tu jugak korang berkenan.

2. Kawan Sekolah Dulu
Yang ni ramai..habis SPM masing-masing lost contact. Jumpa pun masa buat reunion. Masa ni la boleh nak usha-usha balik..tu pun kalau ada yang masih single..hehehe. Kawan sekolah aku dulu ramai yang pasangan diorang dari sekolah yang sama. 

3. Kawan Masa Universiti
Aku nak habaq kat korang, kalau nak cari pasangan kat universiti tempat korang study sekarang ni memang terbaik. Dan biasanya hubungan korang akan kekal sampai korang kahwin. Lagi satu, susah bila korang dah kerja dan baru nak cari pasangan macam tuan punye blog ni..kekeke

4. Kawan Sekerja
Yang ni standard la..kahwin dengan rakan sekerja satu bumbung. Tak kiralah artis ke, doktor ke, cikgu ke..diorang kata mudah kahwin dengan orang yang kerja satu pejabat atau yang sama kerja dengan kerja kita..mudah nak faham tugas diorang kot.

5.Mak Ayah Cari
Kalau dalam kategori 4 jenis orang kat atas tu tak jumpa jugak, jodoh korang biasanya mak ayah akan cari. Mak ayah
kan dah lama makan garam..mesti dia cari yang terbaik. Kawan aku dapat isteri mak ayah dia cari. Terkejut jugak dia tengok muka isteri dia yang........................................bersambung :)


Jawatan Kosong Kerajaan Negeri Terengganu - Tarikh Tutup : 18 Jun 2013

Jawatan Kosong Kerajaan Negeri Terengganu - Tarikh Tutup : 18 Jun 2013

JAWATAN:
1. PENOLONG PEGAWAI PERIKANAN GRED G27
2. PENOLONG PEGAWAI PERTANIAN GRED 27

IKLAN JAWATAN:
http://spn.terengganu.gov.my/v4/index.php?option=com_content&view=category&id=69&Itemid=265&lang=bm

BORANG PERMOHONAN ONLINE:
http://spn.terengganu.gov.my/eSUPERNET/online1.php

Tarikh Tutup : 18 Jun 2013

Jawatan Kosong Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia - Tarikh Tutup : 14 Jun 2013

Jawatan Kosong Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia - Tarikh Tutup : 14 Jun 2013

Minggu, 02 Juni 2013

Harga Rokok Naik 3 Peratus

Harga Rokok Naik 3 Peratus

British American Tobacco Malaysia (BAT Malaysia) mengumumkan kenaikan tiga peratus bagi harga semua jenama rokoknya berkuat-kuasa Isnin, 3 Jun 2013.

Mengulas mengenai kenaikan harga tersebut, Datuk William Toh, Pengarah Urusan, BAT Malaysia berkata, "Sama seperti semua syarikat lain, BAT Malaysia berdepan dengan tekanan inflasi, kos buruh dan kos input, yang membawa kepada peningkatan kos operasi".

Selain itu, kuantiti industri tembakau sah juga terjejas akibat peningkatan berterusan perdagangan rokok haram (pada 2012 berada pada 34.5 peratus), katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.

"Bagi menangani peningkatan kos dan tekanan perdagangan rokok haram kami memutuskan untuk menaikkan sedikit harga sebanyak tiga peratus bagi semua jenama rokok kami," kata Toh.

Harga baharu rokok yang berkuat kuasa pada Isnin, 3 Jun adalah seperti berikut:

DUNHILL range RM10.50

KENT range RM10.50

BENSON & HEDGES RM10.50

PETER STUYVESANT range RM9.00

PALL MALL range RM9.00

PALL MALL Plain RM10.90

LUCKY STRIKE PLAIN RM10.90

ROTHMANS INTERNATIONAL RM10.90.

BAT Malaysia merupakan sebahagian daripada kumpulan British American Tobacco, kumpulan tembakau terkemuka dunia.

- BERNAMA


Apa yang anda perlu ketahui tentang kad kredit

Apa yang anda perlu ketahui tentang kad kredit

Sebelum menggunakan kad kredit, anda perlu memahami terma dan syarat yang diberikan seperti berikut:

Had kredit

Ini adalah had maksimum ditetapkan bagi setiap kad. Jika had ini habis digunakan, anda tidak boleh menggunakan kad sehingga anda menjelaskan sebahagian daripada bayarannya.

Lazimnya, had kad kredit adalah 2 hingga 3 kali ganda pendapatan bulanan anda. Sekiranya anda menggunakan had maksimum, ini bermakna anda telah membelanjakan 2 hingga 3 bulan pendapatan masa depan anda!

Yuran dan caj

Terdapat pelbagai jenis yuran dan caj yang anda perlu fahami, termasuk:
• Yuran penyertaan – Pengeluar kad kredit mungkin akan mengenakan yuran penyertaan sekali sahaja. Yuran ini mungkin berbeza antara satu pengeluar kad dengan yang lain
• Yuran tahunan – Ini adalah yuran yang perlu dibayar apabila anda telah menerima kad kredit. Terdapat juga pengeluar kad kredit yang mengecualikan yuran ini jika anda memenuhi syarat penggunaan kad kredit anda
• Caj kewangan – Ini adalah caj yang dikenakan keatas baki yang belum dijelaskan selepas tarikh akhir pembayaran dan dikira berdasarkan baki harian.

Pada masa ini pemegang kad kredit dikenakan faedah secara bertingkat. Ini bertujuan untuk menggalakkan penggunaan kad kredit secara berdisiplin.
• Yuran pendahuluan wang tunai – Yuran ini dikenakan setiap kali pendahuluan wang tunai dilakukan dan biasanya antara 3% hingga 5%. Yuran ini merupakan caj kewangan tambahan dan dikira dari tarikh wang tunai tersebut diambil
• Caj bayaran lewat – Ini adalah caj yang dikenakan jika anda gagal menjelaskan jumlah minimum bulanan sebelum tarikh akhir pembayaran yang ditetapkan. Jika anda membayar selepas tarikh ini, anda akan dikenakan caj kewangan (faedah ke atas baki belum jelas) dan juga caj bayaran lewat
• Cukai perkhidmatan – Bermula tahun 2010, setiap kad kredit akan dikenakan cukai perkhidmatan tahunan sebanyak RM50 ke atas pemegang kad utama dan RM25 ke atas pemegang kad sampingan. Bayaran ini akan dimasukkan dalam penyata kad kredit anda

Tempoh tanpa faedah

Anda boleh menikmati tempoh tanpa faedah, kebiasaannya antara 20 hingga 50 hari dari tarikh urus niaga mula direkodkan, sekiranya anda tidak mempunyai sebarang jumlah tertunggak dari bulan sebelumnya.

Oleh itu, sekiranya anda hanya membayar sebahagian atau jumlah minimum baki yang perlu dibayar, anda akan dikenakan faedah ke atas semua pembelian yang dibuat melalui kad kredit dari tarikh urus niaga direkodkan. Ini bermaksud jika bil kad kredit anda tidak dijelaskan dengan sepenuhnya pada tarikh akhir pembayaran dan baki dibawa ke bulan berikutnya, anda tidak akan menikmati tempoh tanpa faedah. Faedah akan dikenakan ke atas urus niaga yang seterusnya dan faedah ini akan dikompaunkan pada kadar harian sehingga baki dibayar sepenuhnya.

Kemudahan Pemindahan Baki

Pemindahan baki membolehkan pemegang kad kredit memindahkan semua atau sebahagian daripada baki kad kredit dari satu bank ke bank lain untuk tujuan menjimatkan caj faedah. Biasanya, bank akan menawarkan kemudahan ini pada kadar ‘promosi’ untuk menggalakkan anda memindahkan baki kad kredit kepada mereka. Ini mungkin cadangan yang baik kerana anda dapat menjimatkan kos faedah. Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan pemindahan baki, tanya diri anda soalan berikut:
• Berapa lamakah kadar ‘promosi’ ini ditawarkan?
• Apakah kadar efektif selepas tamat tempoh kadar promosi tersebut?
• Adakah kadar promosi ini juga untuk pembelian baru?
• Adakah anda akan dikenakan yuran pemindahan baki?
• Adakah anda akan dikenakan yuran pembatalan atau penyelesaian awal?

Walaupun ini mungkin strategi yang baik untuk mengurangkan caj faedah ke atas baki kad kredit yang belum dibayar, anda perlu juga meneliti terma dan syarat kemudahan seperti ini.

Contohnya, ada syarat yang menyatakan anda hanya boleh membuat bayaran minimum 5% ke atas jumlah yang dipindahkan sewaktu tempoh promosi dan anda dilarang membayar lebih atau melangsaikan sepenuhnya. Selain itu, mungkin ada tempoh ‘lock-in’ yang melarang anda memindahkan baki ke bank lain tanpa membayar penalti terlebih dahulu. Sekiranya anda masih menggunakan kad yang telah dipindahkan bakinya, pastikan anda menggunakan baki had kad tersebut secara berhemah. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada berbelanja melebihi kemampuan anda.

Anda juga perlu mematuhi jumlah dan jadual pembayaran yang telah dipersetujui. Jika anda gagal membuat bayaran, kadar promosi akan bertukar kepada kadar biasa atau 17.5% berserta dengan caj bayaran lewat dan penalti yang lain. Syarat di atas juga merangkumi ‘skim bayaran ansuran fleksibel’ yang ditawarkan.

Skim bayaran fleksibel / Skim tanpa faedah

Kemudahan ditawarkan oleh pengeluar kad kredit dan peniaga terpilih di mana pemegang kad boleh membayar pembelian secara ansuran antara 3 hingga 24 bulan tanpa faedah bergantung kepada had kredit pemegang kad.

Liabiliti pemegang kad sampingan

Pemegang kad utama akan dipertanggungjawabkan untuk menanggung semua pembayaran ke atas pembelian yang dibuat oleh pemegang kad sampingan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengeluar kad kredit memerlukan pemegang kad sampingan menanggung liabiliti sekiranya pembayaran tidak dibuat.


- AKPK


http://www.akpk.org.my/learning/articles-and-tips/id/535/categoryid/3/apa-yang-anda-perlu-ketahui-tentang-kad-kredit


Buku sifat solat Nabi


Apabila memperkatakan tentang sifat solat Rasulullah SAW, terdapat banyak pendapat yang mungkin bercanggah antara satu sama lain memandangkan wujudnya perbezaan mazhab dalam Islam.

Justeru, bagi mengelakkan salah faham berlaku dalam kalangan umat Islam di Malaysia, pendakwah bebas, Muhammad Abdullah tampil dengan buku bertajuk Sifat Solat Nabi Mengikut Mazhab As-Syafie.

Muhammad berkata, buku itu merupakan hasil rangkuman daripada kursus-kursus solat yang pernah diadakan sebelum ini.

“Ia diterbitkan dengan kerjasama Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) sebagai salah satu usaha memupuk kefahaman yang jitu mengenai kesempurnaan ibadah solat yang merupakan Rukun Islam kedua.

“Buku ini ditulis bagi menjelaskan mengenai cara solat dan perkara-perkara yang dilaksanakan oleh Nabi Muhammad mengikut mazhab Imam Syafie yang menjadi pegangan umat Islam di Malaysia. Ia turut disertakan dengan dalil-dalil daripada hadis-hadis sebagai hujahnya,” ujar beliau yang turut dikenali sebagai Ustaz Amin.

Menurut beliau, sebagai seorang Muslim, kita harus memahami bahawa solat itu merupakan tiang agama. Ia adalah satu ibadah yang dianugerah oleh Allah SWT terus kepada Rasulullah tanpa perantaraan Jibril a.s.

“Nabi sendiri menyatakan bahawa sesiapa yang mendirikan solat, maka dia telah mendirikan agama dan sesiapa yang meninggalkannya, maka dia telah meruntuhkan agama.

“Malah, baginda juga pernah bersabda bahawa sesungguhnya sempadan antara seseorang dengan kekafiran adalah meninggalkan solat. Ini menunjukkan betapa pentingnya solat dalam kehidupan kita sehari-hari,” terang Muhammad.

Tambahnya, dengan memperbaiki solat bermakna kita akan menyempurnakan ibadah tersebut seterusnya menggapai reda Ilahi.

“Keberhasilan daripada kesempurnaan solat itu akan menyelamatkan kita daripada dua perkara. Pertama solat menjadi penghalang melakukan kemungkaran di dunia dan kedua terhindar daripada azab api neraka di akhirat kelak.

“Justeru, saya berharap para pembaca termasuk saya sendiri dapat menunaikan solat dengan sempurna melalui panduan yang diberikan dalam buku ini,” ujar beliau.

Buku itu juga dilengkapi dengan teori yang secukupnya berasaskan nas-nas serta dalil mengikut pandangan mazhab Syafie di samping contoh-contoh gambar yang tepat dan padat.

Panduan bergambar turut disertakan dalam contoh-contoh pelaksanaan solat yang betul, salah dan kurang tepat sebagai rujukan kepada masyarakat Islam melaksanakan ibadah ini.

Terdapat lapan bab yang disusun mengikut tertib bagi memudahkan pembaca. Ia dimulai dengan pengenalan umum mengenai solat, tujuh kesempurnaan solat, rukun solat serta sifat solat Nabi dari takbir sehingga salam meliputi perkara rukun, sunat dan makruh.

Tidak ketinggalan menjaga 10 perkara yang berkaitan dengan sembahyang, lain-lain berkaitan, khusyuk dalam sembahyang dan perbahasan kesalahan dalam solat.

“Solat yang baik apabila dapat disempurnakan dengan sebaik-baiknya. Bagi orang yang beriman, solat merupakan penyejuk hati dan antara sumber ketenangan serta kebahagiaan.

“Ini kerana solat yang disempurnakan dengan jiwa tauhid yang mendalam akan menjadikan rasa kehambaan melekat kuat di hati. Kecintaan pada Allah itu disulami dengan perasaan takut dan harap kepada-Nya.

“Oleh itu, orang yang beriman akan menjaga solat wajibnya dan memperbanyakkan solat sunat, bahkan rindu serta terhibur dengan ibadah ini,” ungkap Muhammad mengakhiri bicara.

- KOSMO

 
Ramai tidak sedar fibroid rahim

Ramai tidak sedar fibroid rahim

Kekerapan ketumbuhan fibroid di rahim dan pangkal rahim biasanya 40 peratus pada wanita terutama pada usia subur atau boleh hamil. Seramai 40 peratus wanita dengan fibroid tidak menghadapi sebarang masalah dan tiga perempat wanita yang mempunyai fibroid tidak menyedarinya kerana tidak mempunyai sebarang tanda atau kesakitan.

Pakar Runding Obsetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Kelana Jaya, Dr. Dharmini Veerakumaran berkata, biasanya doktor hanya dapat mengesan melalui ujian pelvik atau ultrasound.

“Ini berlaku apabila pesakit mengadu kedatangan haid yang luar biasa banyak atau berterusan lama," katanya semasa ditemui di pejabatnya baru-baru ini.

Menurut beliau, fibroid boleh berlaku di pelbagai tempat seperti dalam rahim, luar rahim serta pangkal rahim.

“Fibroid bukan kanser dan hanya satu dalam 3,000 kes yang menjadi penyebab kanser kecuali ia sememangnya kanser," katanya.

Fibroid boleh berlaku sama ada dalam satu biji yang besar atau beberapa biji yang kecil tetapi dalam bilangan yang banyak.

Biasanya fibroid yang tidak mengganggu pesakit akan dibiarkan saja tetapi saiznya yang semakin membesar dan keras seperti guli kapur menyebabkan pesakit tidak selesa.

Dr. Dharmini berkata, simptom fibroid bergantung kepada kedudukannya.

“Misalnya terdapat pesakit yang mengalami darah haid yang banyak dan berterusan lebih daripada tujuh hari, sakit di bahagian ari-ari, kerap kencing, sukar kencing, sembelit dan sakit pinggang.

“Fibroid di bahagian luar rahim biasanya menyebabkan haid yang berpanjangan," katanya.

Pesakit yang mengalami sakit di bahagian ari-ari, haid yang banyak dan sakit apabila melakukan hubungan intim sepatutnya mendapatkan rawatan doktor.

Ini kerana biasanya wanita yang mengalami fibroid rahim tidak mengalami sebarang kesakitan dan 75 peratus daripada mereka tidak mengetahuinya.

“Biasanya fibroid akan mengecut apabila wanita mengalami fasa menopaus mungkin kerana pada peringkat itu hormon tidak aktif," katanya.

Wanita yang hamil dengan fibroid akan mengalami sakit di bahagian rahim menyebabkan keguguran atau bersalin bayi tidak matang kerana rahim mereka tidak boleh berkembang.

Biasanya ibu yang mempunyai fibroid di rahim biasanya dinasihatkan bersalin secara pembedahan kerana bayi akan bersaing untuk ruang dengan fibroid.

“Pakar perubatan biasanya akan memberikan penerangan terperinci kepada pasangan yang mempunyai fibroid.

“Ibu akan dinasihatkan agar berehat di rumah hingga cukup bulan," katanya.

Bagaimanapun pembedahan membuang fibroid tidak boleh dilakukan semasa proses bersalin tetapi enam bulan selepas itu.

Ini kerana ketika proses bersalin, keadaan rahim yang kembang dan kaya dengan salur darah menyebabkan risiko pendarahan.

“Ini akan menyebabkan risiko rahim rosak dan perlu dibuang," katanya.

Mengenai rawatan, Dr. Dharmini berkata, tidak terdapat ubat untuk mencairkan fibroid seratus peratus.

Bagaimanapun terdapat ubat suntikan untuk mengecutkan fibroid sementara dengan memberikan ubat untuk menyebabkan menopaus sementara biasanya selama enam bulan.

Biasanya pesakit mendapat rawatan kerana pendarahan yang teruk akibat fibroid yang besar dan mereka yang memerlukan pemindahan darah.

“Pesakit akan diberikan ubat untuk menopaus sementara selama enam bulan dan ubat menambah hemoglobin dalam darah," katanya.

Bagaimanapun fibroid yang besar memerlukan pembedahan antara 10 hingga 20 sentimeter.

“Jika fibroid bersaiz kecil ia boleh dikeluarkan melalui pembedahan kecil," katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan fibroid tumbuh kembali, katanya, benih yang ada menyebabkan risiko tumbuh memang ada.

Dr. Dharmini berkata, kini banyak penyelidikan sedang dijalankan untuk mengecutkan fibroid tanpa memberikan kesan sampingan kepada rahim.

- UTUSAN


Top