Selasa, 30 April 2013

JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41
JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41

Kumpulan: Pengurusan dan Profesional

Kementerian/Jabatan: Pelbagai Kementerian/Jabatan

Jadual Gaji:

Peringkat Gaji Minimum - Gaji Maksimum

P1 : RM1,908.45 - RM5,466.95
P2 : RM2,015.37 - RM5,781.39
P3 : RM2,127.01 - RM6,122.73

Kadar Kenaikan Gaji Tahunan
RM225.00


Syarat Lantikan:


Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan P1 : RM1,908.45 ] atau
Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
[ Gaji Permulaan P1 : RM2,112.86 ] dan
lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.


Syarat Kenaikan Pangkat Secara Lantikan:
Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat adalah layak dipertimbang oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk KPSL ke jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

mempunyai kelayakan di atas; atau
lulus Peperiksaan Khas; dan
berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.


Deskripsi Tugas:
Melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.


PANDUAN PEPERIKSAAN MEMASUKI JAWATAN PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S41 : http://www.pembangunanmasyarakat.com/hop.php?ref=mySOALAN EXAM PEPERIKSAAN PEMBANGUNAN MASYARAKAT PEGAWAI

 

Kerjaya Secara Kontrak


Rutin kerja harian, N. Ganesan, 33, bermula seawal 7.30 pagi. Tugas utamanya sebaik masuk ke pejabat adalah mengambil surat khabar, menyelak helaian demi helaian dan memotong artikel yang berkaitan dengan majikannya.

Tugasnya sebagai Pembantu Am Pejabat Gred N1 secara kontrak di Jabatan Perancangan Korporat, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) itu kedengaran mudah. Bagaimanapun, setiap hari anak jati Kuala Lumpur itu perlu menyemak 10 naskhah surat khabar iaitu berbahasa Melayu, Inggeris dan Tamil.

"Setiap hari kerja, saya perlu menyemak kesemua surat khabar tersebut. Jika terdapat artikel berkaitan DBKL saya akan potong, masukkan dalam fail dan hantar ke Majlis Tertinggi DBKL. Sekiranya, ada artikel yang memerlukan jawapan balas untuk disiarkan di akhbar, saya perlu mendapatkan respons tersebut sebelum diserahkan kepada akhbar terbabit," katanya yang tinggal di Flat Sri Sabah, Cheras.

Kerjaya awal

Sebelum bekerja di DBKL, Ganesan bekerja sebagai pegawai khidmat pelanggan di Astro. Pekerjaan itu dilakukan selama tiga tahun juga secara kontrak.

Ketika berusia 27 tahun, Ganesan terlihat iklan di akhbar berkaitan kerja kosong yang ditawarkan di DBKL iaitu sebagai pengawas Gred N11. Membina kerjaya dengan pihak kerajaan merupakan impiannya sejak dahulu. Dia yang masih bujang ketika itu, telah menghantar permohonan dan menghadiri temuduga sebelum berjaya mendapat jawatan tersebut iaitu secara kontrak selama tiga tahun.

"Saya rasa sangat seronok mendapat pekerjaan tersebut, walaupun secara kontrak saya memperoleh pelbagai faedah sama seperti pekerja tetap kecuali tiada pencen. Saya juga mendapat elaun perumahan, sara hidup, perkhidmatan rawatan percuma, kenaikan gaji dan bonus. Apabila kontrak selama tiga tahun tamat dan saya ditawarkan kontrak lanjutan selama setahun," katanya yang kini telah berkahwin dan mempunyai tiga orang anak.

Pada tahun 2010, kerajaan telah memutuskan untuk memansuhkan jawatan tersebut. Ganesan perlu membuat pilihan sama ada untuk berhenti kerja atau turun gred kerana jawatan baharu itu memerlukan kelayakan akademik lebih tinggi. Ini kerana, jawatan lamanya cuma memerlukan kelayakan minimum Sijil Rendah Pelajaran manakala jawatan baharu memerlukan kelayakan minimum iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) termasuk kredit subjek Bahasa Malaysia.

"Walaupun saya bekerja secara kontrak, syukur hak saya sebagai pekerja tetap terjamin. Dalam keadaan tersebut, saya mengambil keputusan untuk turun gred kerana tidak menepati kriteria yang ditetapkan.

Selepas itu, saya dihantar ke jabatan sekarang. Saya tidak menyesal membuat pilihan tersebut kerana masih mempunyai kerja, malah berpeluang untuk memohon jawatan tetap jika ada kekosongan," katanya yang seronok melakukan tugas tersebut.

Bersyukur dapat kerja

Dalam pada itu, rakan sepejabatnya, Laili Noor Hila Talib, 28, juga bersyukur kerana memperoleh pekerjaan iaitu Pekerja Am Gred R1 walaupun secara kontrak.

Menganggur selama beberapa tahun selepas tamat SPM, pekerjaan pertama tersebut sangat mengujakannya.

"Saya gembira bekerja di sini, kerjanya pun tidak susah dan kerja-kerja banyak dilakukan dalam pejabat seperti mengirim, merekod dan memfail surat-surat yang diterima. Jika ada program pejabat pada hujung minggu, saya turut diberikan elaun kerja lebih masa," katanya yang mampu memperoleh gaji sehingga RM2,000 sebulan.

Sejak masuk kerja pada tahun 2006, ibu kepada dua anak itu turut berpeluang menyertai program-program yang dihadiri pemimpin-pemimpin negara.

"Jika lihat kepada jawatan saya, siapa sangka saya boleh bertemu ramai pemimpin negara atau pergi ke acara-acara yang diadakan di hotel-hotel besar. Ini kerana apabila berlaku acara melibatkan pemimpin negara di ibu negara saya akan bertugas sebagai penyambut tetamu," katanya.

Menurut anak kelahiran Kuala Lumpur itu, tidak ada apa yang perlu dimalukan atau dibimbangkan jika bekerja secara kontrak.

"Layanan yang kami terima jika dibandingkan dengan pekerja tetap tidak ada bezanya. Kerjaya sebagai pekerja kontrak juga bagus untuk menimba pengalaman selain membina reputasi kerja sebelum memohon secara tetap," katanya yang memberitahu gaji pekerja kontrak dipotong untuk Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) manakala pekerja tetap mempunyai pencen.

Laili tidak bimbang tentang lanjutan kontrak ekoran majikannya hanya membuang pekerja yang mempunyai masalah disiplin.

Dia juga tidak berhasrat untuk mencari kerja di tempat lain berikutan keistimewaan yang diperoleh sebagai pekerja DBKL memuaskan hatinya.

"Saya mendapat kenaikan gaji, elaun lebih masa dan faedah perubatan. Jika ada program hari keluarga, kami juga tidak ketinggalan menyertainya," katanya.

Penyanyi kontrak

Dalam pada itu, Norhaslina Mohd., 31, pula walaupun berstatus pekerja kontrak, namun lapangan kerjayanya jauh berbeza daripada Ganesan dan Laili.

Norhaslinda bertugas sebagai penyanyi di hotel-hotel atau kelab-kelab. Menggunakan nama pentas iaitu Sally, anak kelahiran Tampoi, Johor Bahru, Johor itu telah terbabit secara aktif sebagai penyanyi sejak berusia 19 tahun lagi.

Berminat dalam bidang nyanyian sejak kecil, aktiviti nyanyian Sally terus berkembang ketika zaman persekolahan terutamanya ketika di sekolah menengah.

"Pada usia 14 tahun saya telah menyertai banyak aktiviti nyanyian bukan sahaja di Johor, malah di negeri-negeri lain seperti Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang. Ketika itu, saya mendapat undangan pentas yang diuruskan oleh ejen-ejen dengan bayaran paling banyak sehingga RM150 untuk satu persembahan nyanyian.

"Saya berhenti seketika daripada menyanyi apabila ingin menduduki SPM. Selepas itu, pada usia 19 tahun, kakak saya yang bekerja di sebuah hotel di Johor Bahru telah mengesyorkan saya untuk menyanyi secara kontrak di tempat kerjanya. Ia merupakan kontrak pertama saya sebagai penyanyi yang dilakukan pada tahun 2001. Kontrak tersebut selama tiga bulan dengan kadar bayaran sebanyak RM1,500 tidak termasuk komisen," katanya.

Sejak itu, Sally tidak menoleh kebelakang lagi dan terus terbabit sebagai penyanyi sama ada di hotel atau kelab malam. Dalam tempoh 12 tahun pembabitan, banyak kontrak ditanda tanganinya yang kesemuanya diuruskan oleh ejen.

"Bidang nyanyian merupakan minat saya bagaimanapun, kerjaya seperti ini masa depanny tidak menentu. Bayaran kontrak yang diterima juga tidak tinggi iaitu sekitar RM3,000 sebulan. Sesetengah majikan memberikan tempat tinggal, makanan, dobi dan minuman percuma. Masalahnya, cuti tidak menentu dan sakit pun kena kerja atau cari pengganti dengan gajinya saya bayar.

"Selain itu, tiada kemudahan perubatan dan KWSP. Untuk mendapatkan kontrak juga bukan mudah kerana ramai penyanyi tempatan dan luar negara yang berebut untuk mendapatkannya," katanya yang pernah hampir tiga bulan tidak menerima sebarang tawaran kerja.

Untuk perancangan masa depan, Sally yang turut berbakat dalam bidang lukisan berhasrat untuk berhenti menyanyi ketika berusia 35 tahun.

"Saya mungkin membuka restoran atau menjadi guru vokal," katanya yang tidak pernah menyesal menceburi bidang tersebut.

- KOSMO!

 

Penggunaan Dakwat Kekal Tidak Jejas Ibadah
Penggunaan indelible ink atau dakwat kekal adalah harus dan dibenarkan dari aspek syarak kerana ia tidak akan menimbulkan sebarang masalah kepada ibadah umat Islam.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) Datuk Othman Mustapha dalam satu kenyataan hari ini berkata indelible ink tidak mengandungi bahan najis yang diharamkan oleh syarak, tidak memberi kesan mudarat dan tidak menghalang air untuk sampai ke kulit (telap air) apabila digunakan.

"Ini diputuskan oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang pada 11 Januari 2012 mengenai hukum penggunaan indelible ink yang akan digunakan sempena pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

"Muzakarah memutuskan perkara ini berdasarkan pembentangan laporan analisis kimia, taklimat dan penjelasan daripada Jabatan Kimia serta penjelasan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)," katanya.

Beliau berkata kenyataan itu dikeluarkan bagi memberi penjelasan kepada sesetengah pihak yang masih khuatir dan ragu-ragu sejauh mana penggunaan dakwat kekal itu dibenarkan oleh syarak dan telah dibincangkan di peringkat Muzakarah Fatwa.

Anggota keselamatan terdiri daripada pasukan tentera dan polis serta pasangan masing-masing yang menunaikan hak sebagai pengundi awal hari ini dicalit dakwat kekal berwarna merah buah saga di jari telunjuk kiri.

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof dilaporkan berkata warna dakwat kekal yang digunakan ke atas pengundi awal pada hari ini berbeza dengan warna dakwat kekal yang akan digunakan Ahad ini.

Dakwat Kekal Tidak Boleh Hilang 100 %

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sekali lagi memberi jaminan bahawa dakwat kekal yang dicalitkan di jari pengundi pada Ahad ini tidak boleh hilang 100 peratus.

Tidak kira bagaimana anda berusaha untuk membersihkan dakwat di jari anda itu, ia masih kelihatan sedikit di atas kulit.

"Saya yakin ia tidak mungkin dapat dibersihkan 100%. Dakwat itu diperbuat daripada nitrat perak. Mungkin seseorang boleh mengikis dakwat pada kuku mereka tetapi ia masih boleh kelihatan di atas kulit sekitar kuku.

"Kerani-kerani di pusat mengundi dilengkapi dengan kanta mata pembesar dan mereka akan memeriksa kesemua jari pengundi sebelum membenarkan mana-mana individu untuk mengundi," kata Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Malah jika seseorang dapat mencuci dakwat tersebut, beliau berkata, adalah mustahil untuk individu tersebut mengundi sebanyak dua kali.

"Sebaik saja seorang invidivu mengundi, namanya akan dipotong dari senarai daftar pengundi. Jadi, tiada cara bagi sesiapa saja untuk mengundi dua kali," katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan di Internet kononnya beberapa pengundi yang mengundi awal boleh membersihkan dakwat tersebut dari jari mereka.

Wan Ahmad berkata, beliau memantau beberapa pengundi yang cuba membersihkan jari mereka dengan kertas tisu sebaik saja dakwat tersebut dicalitkan.

"Mereka mungkin mengelap sedikit dakwat tersebut kerana ia tidak kering sepenuhnya. Saya mencadangkan supaya SPR tidak menyediakan kertas tisu di pusat mengundi pada 5 Mei nanti," katanya.

- BERNAMA

 

Penyimpanan cakera keras tanpa wayar


Seagate Technology mengumumkan peranti mudah alih Seagate Wireless Plus sebagai evolusi seterusnya untuk kategori penyimpanan tanpa wayar.

Direka untuk mengalir kandungan tanpa wayar sehingga lapan telefon pintar ataupun tablet dengan ruang simpanan sehingga 500 filem HD, produk tanpa wayar ini akan melanjutkan lagi gaya gaya hidup mudah alih kini.
Seagate Wireless Plus baru ini mempunyai daya tahan bateri selama 10 jam untuk menandingi tablet dan telefon pintar. Dengan pemacu 1TB yang diintegrasi, anda akan mempunyai semua yang diperlukan untuk hiburan di mana-mana termasuk dalam penerbangan ataupun perjalanan yang panjang tanpa sambungan Internet.


Peranti storan Seagate Wireless Plus ini boleh diakses melalui aplikasi Seagate Media mudah alih untuk Apple IOS, Android dan peranti Kindle Fire HD.

Aplikasi Seagate Media direka untuk semua alat-alat peranti mudah-alih, termasuk Android, Kindle Fire HD, Apple iOS dan juga akan berfungsi dengan mana-mana alat yang boleh disambungkan kepada rangkaian Wi-Fi.

Membolehkan anda menggunakan Seagate Wireless Plus untuk menikmati tontonan video, foto, muzik dan juga dokumen melalui skrin besar dengan Apple Airplay, DLNA atau aplikasi yang direka khusus untuk televisyen pintar Samsung dan pemain Blu-ray.

Info

- Wireless Plus ini mencipta rangkaian Wi-Fi sendiri - tiada keperluan untuk aliran atau muat turun kandungan dari internet.

-  Direka untuk mengalir kandungan tanpa wayar sehingga lapan pintar ataupun tablet dengan ruang simpanan sehingga 500 filem HD.

- Aplikasi Seagate Media direka untuk semua alat-alat peranti mudah-alih, termasuk Apple iOS, Android, Kindle Fire HD, dan juga akan berfungsi dengan mana-mana alat yang boleh disambungkan kepada rangkaian Wi-Fi.

- Seagate Wireless Plus adalah pemenang Anugerah Inovasi baru CES 2013.

- BERITA HARIAN

 

Pemegang kad MyKas dan Pemastautin Tetap tidak berhak mengundi


Pemegang kad pengenalan Pemastautin Sementara (MyKas) dan Pemastautin Tetap (PR) yang dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tidak berhak mengundi seperti pemegang kad pengenalan Malaysia (MyKad).

Sehubungan itu, Ketua Pengarah Pendaftaran, Datuk Jariah Mohd Said, dalam satu kenyataan semalam, menafikan sama sekali isu dibangkitkan beberapa media sosial kononnya MyKas dikeluarkan kepada warga asing untuk tujuan mengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).

“Dakwaan ini juga ternyata berniat jahat terhadap kerajaan, khususnya JPN dan dilihat sebagai usaha untuk mengelirukan orang ramai.

“Sebelum 2009, semua kad pengenalan menggunakan kad sama berwarna biru, sama ada kepada pemegang bertaraf Warga Negara atau Bukan Warga Negara.

Ada perbezaan di muka depan

“Bagaimanapun, bagi kad pengenalan MyKas, terdapat perbezaan di muka depan iaitu mempunyai catatan tarikh luput, catatan Pemastautin Sementara dan terdapat lima segi tiga berwarna hijau,” katanya.

Jariah berkata, MyKas dikeluarkan mengikut Akta Pendaftaran Negara 1959 (Akta 78) di bawah Peraturan 5(3)(c)(ii) Peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2001) kepada seseorang yang lahir di Malaysia tetapi status kewarganegaraannya tidak dapat ditentukan atau belum ditentukan.

Beliau berkata, pada 2008, MyKas yang baru dikeluarkan berwarna hijau sepenuhnya dengan mengekalkan catatan Pemastautin Sementara dan dicatat sebagai Bukan Warga Negara pada kad berkenaan serta mempunyai tempoh sah laku selama lima tahun, selain boleh diperbaharui.

Katanya, status sebagai Pemastautin Sementara bermakna mereka bukan warga Malaysia, sekali gus pemiliknya tidak mempunyai hak untuk mengundi.

- BERITA HARIAN

 

Aditif di dalam minyak petrol menghakis enjin?Setiap syarikat minyak mengadunkan pelbagai pakej aditif (bahan tambahan) tersendiri ke dalam minyak petrol, yang mengandungi kandungan kompaun dan molekul yang berbeza. Bahan aditif boleh memberikan perbezaan ketara kepada prestasi petrol.

Ada aditif dipanggil 'Detergen' dalam minyak petrol menjadi parasit dalam enjin. Aditif ini dalam jangka masa tertentu bertindak 'memakan' minyak enjin sedikit demi sedikit dan merosakkan bahagian enjin tertentu. Adalah merugikan jika aditif itu berguna untuk menanggalkan deposit tetapi mempunyai kesan sampingan sendiri terhadap enjin pada jangka masa tertentu.

Satu-satunya jenama yang menjalankan ujian anti-parasit ini adalah CALTEX yang menjalankan ujian 'No-Harm Test' di Amerika Syarikat. Ujian ini dilakukan untuk mengesan samaada terdapat mana-mana bahan aditif yang digunakan akan menjadi deposit atau tidak selepas proses pembakaran. Juga, ujian dilakukan untuk melihat sama ada aditif berkenaan akan menyebabkan hakisan atau pengurangan minyak pelincir atau tidak.

Hasilnya, terbukti penggunaan Caltex Techron selain dapat membersihkan enjin, ia juga dapat melindungi bahagian-bahagian tertentu di dalam enjin supaya berada di dalam prestasi terbaik. Selain itu, teknologi Techron juga menjadikan proses pembakaran lebih baik di mana kereta mudah dihidup di dalam apa jua suhu.

Pengguna yang sudah biasa dengan Caltex Techron pasti akan dapat merasai perbezaan dan kelebihan minyak ini berbanding jenama lain. Disebabkan itulah Caltex Techron merupakan petrol paling unggul di Eropah.


Iklan jenama tingkatkan jualan dan raih keyakinan pengguna


Jenama Samsung muncul sebagai pemenang utama Anugerah Jenama Putra 2013 anjuran Persatuan Ejen Pengiklanan Bertauliah Malaysia (4As), apabila ia dinobatkan sebagai Putra Brand of the Year.

Acara itu turut menyaksikan 31 jenama memenangi pingat emas, 33 pingat perak dan 27 pingat gangsa membabitkan 21 kategori berlainan bermula daripada peralatan dan pakaian sehingga kepada pengangkutan dan pelancongan.

Jenama yang melakukan perbelanjaan besar dalam penawaran jenama mereka kepada pelanggan menerusi pelbagai platform pengiklanan adalah jenama paling disambut pengguna” Johnny Mun, Presiden Persatuan Ejen Pengiklanan Bertauliah Malaysia

Pilihan pengguna

Antara jenama lain yang memenangi pingat emas adalah Nike, 100 Plus, Toyota, Maxis, Taylor’s University College, Gardenia, Dynamo, Sime Darby Property dan McDonald’s.

Mengulas perkembangan itu, Presiden 4As, Datuk Johnny Mun, berkata 106 pemenang dalam pelbagai kategori dipilih oleh 6,000 pengguna dari seluruh negara.

Katanya, pada anugerah kali ini, 4As mendapati media sosial membawa perubahan dalam trend komunikasi pemasaran dan ia menjangkakan perubahan itu adalah sesuatu yang kekal dan bukan bersifat sementara atau bermusim.
“Apa yang penting, kita sebagai peserta industri khususnya pemilik jenama dan pengiklan perlu memahami bagaimana media baru berfungsi dan bagaimana ia memberikan kesan kepada masyarakat secara realiti.

“Selain itu, kami turut mendapati bahawa jenama yang melakukan perbelanjaan besar dalam menyampaikan mesej dan penawaran jenama mereka kepada pelanggan menerusi pelbagai platform pengiklanan adalah jenama yang paling disambut pengguna,” katanya kepada media selepas acara pengumuman pemenang Anugerah Jenama Putra 2013 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Hadir sama, Ketua Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), Datuk Dr Wong Lai Sum serta ketua agensi pengiklanan kreatif, pemimpin jenama utama dan ketua pegawai eksekutif pelbagai syarikat terkemuka tempatan dan antarabangsa.

Mencetus inspirasi

Wong berkata, syarikat perlu meneruskan tumpuan mereka terhadap usaha pengiklanan jenama sebagai kaedah utama untuk meningkatkan jualan, membina identiti boleh dipercayai dan meraih keyakinan pengguna.

“Setiap jenama mesti mempunyai kisah tersendiri yang boleh disampaikan dengan menarik dan mencetus inspirasi. Selain itu, kekalkan prinsip berpegang pada janji, kotakan janji itu dan anda akan menambat hati pengguna dalam jangka panjang,” katanya.

- BERITA HARIAN

 

Antara Kereta Baru Dan Kereta Second HandSebelum ni aku bercadang nak beli kereta Proton..tapi tak jadi. Aku sebenarnya confuse ni..nak beli Vios TRD baru atau Vios TRD yang second hand. Minggu lepas aku dah siap telefon dealer kat Toyota pasal pasal harga Vios TRD baru. Katanya yang baru harga RM 92k..tapi dapat potongan RM 2500. Dan dia nak down payment sebanyak RM 10k. Pastu aku survey pulak dekat website carlist..jumpa Vios TRD second hand, harga RM 68k.

Dan ada jugak yang kata, tak payah beli kereta second hand sebab kos maintenance nanti tinggi. Abang aku pulak suggest ambil yang baru je. Terbaca pulak kat internet ni yang kata memadailah pakai kereta biasa-biasa je. Asalkan selesa dan dapat pergi ke sesuatu tempat, pakai jer lah kereta tu. Tapi kereta Vios TRD dah lama aku minat..hahaha. So, sape yang ada pengalaman antara beli kereta baru atau kereta second hand, please share with me.


Pembayar cukai boleh menuntut pelepasan cukai

Pembayar cukai boleh menuntut pelepasan cukai

Oleh RAVINDRAN DURAISAMY
Penulis ialah ejen cukai berkelayakan, akauntan berkanun dan anggota Institut Akauntan Malaysia (MIA), Institut Berkanun Cukai Malaysia(CTIM) dan Persatuan Akauntan Berkanun Bertauliah UK (ACCA).
Ramai yang akan berfikir dua kali untuk membuka surat daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) kerana khuatir mereka mungkin diminta membayar lebih banyak cukai. Pernah sekali seorang pelanggan menyerahkan kepada saya sampul surat daripada LHDN dan meminta saya membukanya dan untuk memaklumkan kandungan surat itu kepadanya hanya selepas beliau pulang daripada percutian singkat di luar negara.

Mengetahui yang beliau tidak pernah gagal membayar cukai, saya membuka sampul surat itu dan membaca kandungannya. Saya kemudian memaklumkan kepadanya yang beliau telah membayar cukai berlebihan dan jumlah itu akan dipulangkan kepadanya.

Jadi mengapa pula fobia dengan pihak berkuasa cukai? Sebenarnya pembayar cukai tidak perlu takut dengan mana-mana pihak, cuma mereka perlu tahu akan hak mereka dan pelepasan yang diberikan kepada mereka. Adalah penting yang pembayar cukai membaca dengan teliti borang B atau BE jika mereka mahu mengisi sendiri selain mendapatkan nasihat daripada akauntan berkanun dan ejen cukai di negara. Butir-butir ejen cukai boleh diperoleh daripada pejabat-pejabat LHDN atau dengan melawat laman web LHDN di hasil@gov.net.my

Dengan mengetahui pelbagai pelepasan peribadi yang disediakan bagi pembayar cukai, mereka boleh boleh merancang dengan yakin bayaran cukai masing-masing. Jadi apakah pelepasan cukai yang boleh dinikmati individu bagi tahun taksiran 2011 apabila mengisi borang B atau memfail butiran cukai secara atas talian pada awal 2012?

Seorang pembayar cukai boleh menuntut pelepasan RM9,000 bagi diri sendiri bagi tahun taksiran 2011. Sebelum ini, sehingga 2009, pelepasan ini hanya berjumlah RM8,000 dan angka RM9,000 ini juga dilanjutkan sehingga 2012. Satu pelepasan sebanyak RM5,000 bagi perbelanjaan perubatan, bagi pembayar cukai, pasangan, anak juga diperuntukkan kepada mereka dengan penyakit serius seperti barah, masalah jantung, kegagalan buah pinggang dan yang lain.

Tanggungan keluarga

Bagi seorang pembayar cukai yang cacat, pasangan, anak atau ibu bapa yang memerlukan peralatan sokongan seperti kerusi roda untuk membantu meneruskan dengan kehidupan boleh menikmati pelepasan maksimum sehingga RM5,000. Sejak 2005 seorang pembayar cukai yang cacat mendapat pelepasan tambahan sebanyak RM6,000 berbanding RM5,000 sebelumnya sementara suami/isteri yang cacat menerima pelepasan tambahan sebanyak RM3,500 (sebelum 2005 jumlah ini bernilai RM2,500).

Jika suami atau isteri pembayar cukai tidak mempunyai sumber pendapatan atau jika mereka memilih taksiran bersama, mereka boleh menerima pelepasan tambahan sebanyak RM3,000. Pembayar cukai juga boleh menuntut jumlah maksimum RM5,000 bagi perbelanjaan perubatan ibu bapa. Mereka boleh menuntut pelepasan menggunakan resit bayaran asal daripada pusat perubatan dan klinik yang berkenaan.

Sebagai contoh jika jumlah perbelanjaan bagi ibu bapa adalah RM8,500 maka pembayar cukai berkenaan boleh menuntut jumlah maksimum sehingga RM5,000. Bagaimanapun, katakan seorang lagi anggota keluarga menanggung separuh daripada kos perubatan itu, iaitu RM4,250 maka pembayar cukai itu hanya boleh menuntut RM4,250 dengan pelepasan baki separuh lagi dituntut oleh anggota keluarga berkenaan.

Jadi adalah penting bagi pembayar cukai untuk mengetahui berapa banyak pelepasan cukai yang beliau boleh nikmati dalam merancang jumlah cukainya. Berdasarkan pada contoh di atas pembayar cukai boleh membayar RM5,000 untuk menikmati pelepasan maksimum dan meminta seorang lagi anggota keluarga membayar baki RM3,500 yang juga boleh menuntut pelepasan mengikut jumlah baki itu.

Pelepasan sebanyak RM5,000 juga dilanjutkan hingga 2012 dan berkuat kuasa tahun taksiran 2011 ia dilanjutkan untuk meliputi perbelanjaan yang terbabit dalam menjaga ibu bapa di rumah penjagaan dan sehinggakan pusat jagaan harian.

Bagaimanapun, seorang pengamal perubatan perlu memperakukan masalah perubatan yang dihadapi ibu bapa yang memerlukan mereka berada dalam penjagaan pihak lain termasuk pusat jagaan. Anak yang dengan sengaja memilih untuk menghantar ibu bapa mereka ke rumah orang tua tidak dapat menikmati insentif ini.

Simpan resit asal

Pembayar cukai, sama ada suami atau isteri, boleh menuntut pelepasan bagi anak mereka dengan menyeluruh atau mengikut peratusan - peraturan fleksibel yang disediakan kerajaan. Bagi anak yang berusia 18 tahun dan ke bawah, pelepasan sebanyak RM1,000 diberikan tidak kira anak itu belajar atau tidak.

Bagi anak yang usianya menjangkau 18 tahun dan belajar di universiti, atau kolej atau yang setaraf, di dalam negara atau di luar negara, pelepasan sebanyak RM4,000 disediakan. Bagi setiap anak cacat yang belum berkahwin, pelepasan diberikan sebanyak RM5,000. Bagi seorang anak cacat yang melanjutkan pengajian tinggi, pelepasan tambahan RM4,000 diberikan sejak tahun taksiran 2006.

Pelepasan lain termasuk sumbangan insurans dan KWSP sehingga RM6,000. Premium insurans yang dibayar bagi manfaat pendidikan dan perubatan membawa pelepasan tambahan sebanyak RM3,000. Pelepasan sebanyak RM5,000 juga diberikan bagi yuran pendidikan dalam bidang teknikal, vokasional, industri, saintifik, teknologi, undang-undang, perakaunan, pembiayaan Islam selain kemahiran atau kelayakan di peringkat tinggi sehingga kedoktoran falsafah.

Seorang pembayar cukai juga boleh menuntut pelepasan sehingga RM1,000 bagi pembelian buku, majalah serta penerbitan lain bagi diri, pasangannya ataupun anak. Dengan itu adalah penting pembayar cukai menyimpan resit asal untuk tujuan pemeriksaan pengesahan pihak berkuasa percukaian.

Pelepasan sebanyak RM3,000 diberikan bagi pembelian komputer yang diperkenalkan pada tahun taksiran 2007 dan pembayar cukai boleh menggunakan pelepasan ini sekali dalam setiap tiga tahun. Bagi pembelian peralatan sukan, pelepasan sebanyak RM300 disediakan sejak 2008 dan bagi yuran langganan jalur lebar, pelepasan sebanyak RM500 diberikan sejak 2010.

Simpanan dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) membawa pelepasan sebanyak RM3,000 dengan insentif ini bermula pada tahun 2007. Pembayar cukai yang membeli rumah kediaman, pangsapuri atau kondominium dan menandatangani perjanjian jual-beli antara 10 Mac 2009 dan 31 Dis 2010 boleh menuntut pelepasan maksimum sehingga RM10,000 setahun bagi tiga tahun berturut-turut bermula dari tahun faedah itu dibayar.

Pembayar cukai perlu membaca panduan mengisi borang cukai dan mengambil kira lima perkara di atas. Mereka juga boleh meminta penjelasan akauntan berkanun atau ejen cukai mengenai pelepasan cukai yang mereka boleh nikmati. Kegagalan untuk mengambil kesempatan daripada pelepasan-pelepasan ini akan menyebabkan pembayar cukai membayar cukai yang tinggi.

- BERNAMA

* Artikel disiarkan di SINAR HARIAN


Senin, 29 April 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Terengganu (UMT) - Tarikh Tutup : 8 Mei 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Terengganu (UMT) - Tarikh Tutup : 8 Mei 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Terengganu (UMT) - Tarikh Tutup : 8 Mei 2013

JAWATAN:
- PEGAWAI PENYELIDIK SOSIAL N41
- PEGAWAI PERGIGIAN U41
- PEGAWAI TADBIR N41
- PEMBANTU AM PEJABAT N1

IKLAN JAWATAN DAN BORANG PERMOHONAN ONLINE:
http://job.umt.edu.my/job_online/?v=permohonan

TARIKH TUTUP : 8 Mei 2013


Jawatan Kosong Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan - Tarikh Tutup : 10 Mei 2013

Jawatan Kosong Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan - Tarikh Tutup : 10 Mei 2013

Jawatan Kosong Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan - Tarikh Tutup : 10 Mei 2013

JAWATAN:
- PEMBANTU PERPUSTAKAAN GRED S17
- PEMBANTU AM PEJABAT GRED N1

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.ns.gov.my/fileupload/jaw_0_ppans.pdf

TARIKH TUTUP : 10 Mei 2013


Jawatan Kosong Lembaga Getah Malaysia (LGM) - Tarikh Tutup : 2 Mei 2013

Jawatan Kosong Lembaga Getah Malaysia (LGM) - Tarikh Tutup : 2 Mei 2013

Jawatan Kosong Lembaga Getah Malaysia (LGM) - Tarikh Tutup : 2 Mei 2013

JAWATAN:
- PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)
- PEGAWAI KHIDMAT PELANGGAN
- PEMBANTU PENYELIDIK
- PENGAWAL KESELAMATAN
- PEMBANTU AM PEJABAT
- PEKERJA AWAM

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.lgm.gov.my/whatsnew/Jawatan_Kosong_2013_2.pdf

BORANG PERMOHONAN ONLINE:
http://lgmjob.lgm.gov.my/vacancy/Login.aspx

TARIKH TUTUP : 2 Mei 2013


Jumpa Blogger Ben Ashaari Di Pesta Buku PWTCHari sabtu lepak kat KL..sambil-sambil ke pesta buku kat PWTC. Tak sangka pulak masa pilih buku sambil usha awek, terserempak dengan Ben Ashaari. Memang tinggi dan tough orangnya. Segan pulak aku nak tegur. Lepas tu, jalan-jalan lagi jumpa pulak dengan pengacara TV 3, Ahmad Fedtri Yahya..nak tegur tapi nampak dia macam sibuk je.

Sape yang belum tengok movie Iron Man 3, cepat-cepat la tengok..cite tu memang awesome. Aku siap beli tiket 3D lagi. Tengok kat KLCC semalam rasa macam sekejap je. Sesat jugak nak cari jalan kat KL ni..aku memang fail kalau drive kereta malam-malam. Mujur la ada signboard..tapi kena jugak saman dengan kamera AES. Tunggu la surat saman sampai nanti. Katakan TIDAK pada kamera AES!

Minggu, 28 April 2013

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) - Tarikh Tutup : 15 Mei 2013

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) - Tarikh Tutup : 15 Mei 2013

Jawatan Kosong Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB)

JAWATAN:
1. Pegawai Perubatan
2. Ahli Muzik
3. Pegawai Pertanian
4. Jurutera
5. Pegawai Undang-Undang
6. Pegawai Tadbir
7. Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran/Pegawai Kesihatan Persekitaran
8. Akauntan
9. Juruaudit
10. Pegawai Penilaian
11. Penolong Pegawai Teknologi Maklumat
12. Penolong Pegawai Perancang Bandar dan Desa
13. Penolong Pegawai Undang-Undang
14. Jururawat
15. Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
16. Penolong Pegawai Kawalan Alam Sekitar
17. Penolong Pegawai Tadbir
18. Penolong Pegawai Penguatkuasa
19. Penolong Pegawai Penerbitan
20. Setiausaha Pejabat
21. Penolong Pegawai Penilaian
22. Juruteknik Komputer
23. Pembantu Pertanian
24. Pelukis Pelan
25. Juruteknik (Ukur Bahan/Awam/ Perancang Bandar dan Desa)
26. Pegawai Khidmat Pelanggan
27. Pembantu Tadbir (P/O)
28. Pembantu Kesihatan Awam
29. Pembantu Juruaudit
30. Pembantu Penilaian
31. Pengawal Keselamatan

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.mbjb.gov.my/web/guest/peluang_pekerjaan?p_p_id=56_INSTANCE_Ou6U&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-7&p_p_col_count=1

TARIKH TUTUP : 15 Mei 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Kelantan (UMK) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Kelantan (UMK) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

Jawatan Kosong Universiti Malaysia Kelantan (UMK)

JAWATAN:
1. PEGAWAI PERTANIAN G41
2. PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM S27
3. PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM S17

IKLAN JAWATAN KOSONG:
http://www.umk.edu.my/rasmi/images/hebahan%20rasmi/vacancy1.pdf

TARIKH TUTUP : 6 Mei 2013

Awas! Jam digital kamera 'skodeng'


Setiap kali masuk ke tandas awam atau mencuba pakaian baharu di pusat membeli-belah mata Husna Ahmad pasti melilau di setiap penjuru bilik.

Husna yang baru berumur 25 tahun bukanlah wanita paranoid tetapi dia takut jika ruang peribadinya dirakam lensa kaki intai.

“Bagi saya, semuanya bukan lagi rahsia sekarang, malah setiap gerak geri kita di tempat awam mungkin diperhatikan tanpa kita sedar,” ujar Husna.

Kebimbangan Husna itu berasas sementelah terlalu banyak penganiayaan privasi dilakukan terhadap kaum Hawa. Antara mangsa intipan yang menjadi tumpuan umum ialah kes membabitkan aktiviti skodeng membabitkan model dan pelakon jelita, Nasha Aziz.

Mengikut fakta kes, satu unit televisyen litar tertutup (CCTV) jenis wayarles diletakkan oleh pemilik rumah sewa Nasha di belakang unit pendingin hawa dalam bilik tidur pelakon filem Bara itu.

Bercerita aspek teknikal berhubung kes Nasha tersebut, Pegawai Sokongan Teknikal Ex Molar Enterprise, Mosaidey Mohd. Desa menjelaskan, CCTV tidak semestinya berwayar kerana teknologi terkini membolehkan pemantauan dilakukan menerusi internet.

“Bukan itu sahaja, segala kejadian seperti rompakan, kemalangan atau musibah yang menimpa di kawasan pemantauan CCTV boleh diulang tayang untuk tujuan penyiasatan dan bahan bukti,” jelas Mosaidey.

Katanya, tempoh rakaman yang dibuat bergantung kepada saiz simpanan (storage) serta jumlah pergerakan kawasan yang dipantau oleh CCTV.

“Kamera akan berfungsi sepanjang masa tetapi kualitinya bergantung kepada konfigurasi yang dibuat oleh pengguna sama ada rakaman berbentuk rakaman bersambung atau secara berterusan,” ujarnya.

Reka bentuk

Bagi kamera yang bertujuan membuat intipan atau penyiasatan, sudah tentunya bentuk yang direka bukan menyerlahkan ‘identiti’ sebagai perakam.

Hadir dalam bentuk pen, pemetik api, jam digital dan pelbagai bentuk, kamera pengintip sukar untuk dikenal pasti manakala tempoh rakaman yang boleh dibuat menjangkau sehingga dua jam tetapi semua itu bergantung kepada saiz memori kamera.

Biasanya, kamera ini digunakan oleh individu yang ingin merakam imej secara rahsia, membuat intipan malah ada sesetengah pelajar yang menggunakan kamera ini sebagai perakam untuk mendengar kuliah.

Hampir senada dengan Mosaidey, pemilik syarikat Red Sunday Enterprise yang hanya mahu dikenali sebagai Shahrul berkata, kamera pengintip mempunyai pelbagai fungsi bergantung kepada rekaannya.

“Kamera pengintip mendapat sambutan yang menggalakkan kerana senang untuk dibawa dan digunakan.

“Harga seunit kamera jenis itu bermula serendah RM150 sehingga RM700. Semuanya bergantung kepada kualiti kamera,” jelasnya yang memperoleh hasil jualan kamera ini sehingga RM40,000 sebulan.

Sementara itu, Pensyarah Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Syed Agil Alsagoff berkata, nilai positif CCTV tetap tidak boleh dinafikan.

Jelas Syed Agil, penggunaan CCTV di rumah merupakan suatu pendekatan terbaik untuk memantau keselamatan rumah dari semasa ke semasa serta boleh dijadikan bahan bukti di mahkamah.

“Kedudukan tempat rakaman CCTV tersebut haruslah menyeluruh, strategik dan tidak dipasang di tempat yang boleh mengganggu ketenteraman atau privasi tetamu seperti dalam bilik air,” jelas Syed Agil yang merupakan ahli Majis Forum Kandungan, Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CMCF).

Menurutnya, rakaman adegan-adegan yang melampau sama ada secara sukarela atau rahsia untuk disebarkan di internet merupakan satu kesalahan.

“Individu terbabit boleh dituduh dengan kesalahan di bawah Seksyen 211 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 boleh didenda sehingga RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya,” jelasnya.

- KOSMO!

 

Buku : Setia Hujung Nyawa - Fatin NabilaBuku : Setia Hujung Nyawa - Fatin Nabila

Pengantin perempuan lari? Zain Hakimi panasaran. Seseorang perlu menggantikan tempat Sofea demi maruah keluarga. Datin Adibah kalut mencari bakal menantu bidan terjunnya. Kala terpandang Ersalina Imani, hatinya terus terpaut. Gadis itu segera dilamar. Haliza menerima lamaran untuk anak gadisnya atas sebab tertentu. Juga demi menyelamatkan maruah keluarga. Ersalina terpaksa rela. Dia dinikahi Zain yang langsung tidak mencintainya. Namun, status isteri membuahkan kasih yang bukan sedikit.

Zain cuba menyemai cinta untuk si isteri. Apatah lagi Ersalina terlalu baik melayaninya. Lalu, kasihnya melimpah di hati. Kala berhasrat menyambut cinta Ersalina, isterinya disahkan mengandung. Sedangkan dia belum pernah menyentuh isterinya itu. Kepedihan ini amat dalam lukanya. Ersalina merelakan kemarahan dan amukan Zain. Bibirnya tetap tersenyum biarpun hati luka dilapah. Sewajarnya hukuman ini diterima kerana memang dia bersalah. Tekadnya untuk setia pada Zain takkan dicalar walau apa pun yang terjadi. Dia ingin setia hingga ke hujung nyawa.

Buku ini boleh diperolehi secara online di : http://mall.karangkraf.com/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=2934


 
PRU13: BN dan Pakatan 'bersaing rapat' menjelang 5 Mei 2013 - Kajiselidik UMCEDE

PRU13: BN dan Pakatan 'bersaing rapat' menjelang 5 Mei 2013 - Kajiselidik UMCEDE

Kajiselidik persepsi terbaru oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcede) menunjukkan Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR) bersaing rapat dan masing-masing dianggarkan mendapat 40 peratus sokongan rakyat.

Pengarah Umcedel, Prof Datuk Mohd Redzuan Othman berkata perbezaan antara BN dan Pakatan dalam kajiselidik yang dijalankan antara 4 April - hari Parlimen dibubarkan - sehingga Sabtu lalu, hanyalah 5 peratus.

Bagaimanapun, Redzuan tidak mahu mendedahkan siapakah yang mendahului atau peratusan sebenar yang diperolehi dalam kajian Umcedel yang sebenar.

Menurutnya, peratusan pengundi yang belum membuat keputusan telah berkurangan daripada 21 peratus pada bulan Mac kepada 9 peratus pada bulan ini.

Katanya, pengundi Cina, yang sebelum ini merupakan majoriti dalam kumpulan 21 peratus itu, kebanyakannya telah memutuskan siapa yang hendak diundi.

Redzuan percaya pengundi yang belum membuat keputusan akan menurun kepada sifar peratus pada hari pengundian nanti.

Katanya, mereka akan didorong oleh beberapa hari terakhir kempen, sepertimana yang dilihat berlaku dalam pilihan raya umum 2008, di mana empat hari akhir kempen yang aktif oleh pembangkang telah mengakibatkan berlakunya tsunami politik pada 8 Mac.

Kajiselidik selama 18 hari itu merangkumi 1,407 responden di Semenanjung Malaysia sahaja. Mereka merupakan pengundi pelbagai peringkat umur dan tidak membabitkan pengundi di Sabah dan Sarawak.

Kajian ini telah dilakukan melalui temubual dengan responden, yang setiap satu memakan satu selama 30 hingga 45 minit.

Redzuan berkata terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi pola pengundian pada 5 Mei. Hujan lebat pada waktu petang bermakna ramai yang tidak menghadiri sesi ceramah tetapi sebaliknya mendengar radio atau menonton televisyen.

'Pengundi lebih tertarik pada manifesto Pakatan'

Redzuan dan pasukan penyelidiknya juga mendapati pengundi lebih tertarik dengan apa yang ditawarkan oleh Pakatan, berbanding daripada BN.

Empat puluh dua peratus responden berkata mereka lebih suka manifesto Pakatan, manakala 36 peratus memilih BN dan 22 peratus belum membuat keputusan.

Kajiselidik itu juga menunjukkan sokongan yang hampir sama daripada masyarakat Melayu kepada BN (38 peratus) dan Pakatan (37 peratus). Bagaimanapun, lebih ramai kaum Cina memilih Pakatan (61 peratus) berbanding dengan BN (25 peratus).

Masyarakat India yang menyokong BN adalah 53 peratus) berbanding 21 peratus yang menyokong Pakatan.

Bagaimanapun, Redzuan menjelaskan bahawa sokongan kepada manifesto itu tidak semestinya diterjemahkan kepada undi.

Redzuan berkata kajiselidik tersebut mendapati tuduhan Pakatan bahawa BN mengambil idea daripada manifestonya memberi kesan kepada persepsi rakyat.

Katanya, idea seperti mengurangkan harga petrol, menghapuskan pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan mengurangkan harga kereta sangat menarik kepadsa rakyat.

Kajiselidik itu juga mendapati bahawa meletakkan poster atau bendera mempunyai kesan minimum dalam mempengaruhi pengundi, dengan 66 peratus responden berkata tidak ada kesan ke atas mereka, manakala 29 peratus berkata bendera dan poster mempunyai kesan.

Kajian ini juga menunjukkan bahawa Jelajah Merdeka Rakyat PKR menarik 19 peratus berbanding dengan kempen Janji Ditepati BN (16 peratus), diikuti Jelajah Negara Kebajikan PAS (10 peratus) dan Ubah DAP (4 peratus).

Daripada 1,407 responden, kata Redzuan, 49 peratus mengatakan mereka tidak menghadiri mana-mana ceramah.

Menurutnya lagi, kempen Janji Ditepati tidak berkesan kerana sebahagian responden, seperti para guru, mengadu bahawa mereka dipaksa menghadiri ceramah dan apa yang dicakapkan dalam kempen tersebut oleh BN itu tidak diikuti.

Redzuan menegaskan bahawa tempoh lapan hari lagi berkempen mulai esok, akan menentukan siapakah yang akan membentuk kerajaan baru.

- MALAYSIAKINI

Pemenang Anugerah Jenama Putra 2013

Pemenang Anugerah Jenama Putra 2013

Pengeluar produk elektronik Samsung menjadi pemenang terbesar Anugerah Jenama Putra 2013 apabila menerima pengiktirafan tertinggi Jenama Tahunan Putra serta menerima tiga emas menerusi kategori berbeza dalam anugerah itu berasaskan pilihan pengguna di Malaysia.

Sementara itu, 12 jenama turut dipilih sebagai Ikon Putra, iaitu pengiktirafan baru diwujudkan tahun ini untuk jenama yang memperoleh emas dalam kategori masing-masing empat tahun berturut-turut sejak Anugerah Jenama Putra dimulakan.

Tahun ini juga menyaksikan dua anugerah sebelum ini, Jenama Paling Cemerlang Tahunan dan Jenama Perusahaan Kecil Sederhana (PKS) Tahunan digabungkan menjadi Anugerah Jenama Perusahaan Tahunan yang dimenangi bersama oleh Secret Recipe dan Bonia.

Anugerah dianjurkan Persatuan Ejen Pengiklanan Bertauliah Malaysia (4A) itu memberi penghargaan kepada pencapaian cemerlang jenama di Malaysia dan perusahaan kecil dan sederhana yang dipilih melalui undian 6,000 pengguna seluruh negara.

Presiden 4A Datuk Johnny Mun berkata, sejak lima tahun lalu, model perniagaan telah berubah dengan pesat sehingga jenama dianggap aset penting dalam satu organisasi.

“Penting untuk syarikat mengambil pendekatan bersesuaian untuk kekal relevan dan memperkasa jenama mereka dengan pelanggan.

“Pembinaan jenama bukan satu tugas, tetapi satu perjalanan dan ia bukan hanya untuk menggerakkan produk tetapi juga mengubah kehidupan,” katanya dalam ucapan semasa majlis anugerah itu di Kuala Lumpur.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) Datuk Dr Wong Lai Sum yang turut hadir berkata, jenama di Malaysia perlu fokus kepada pengiklanan untuk meningkatkan jualan, membentuk identiti yang boleh dipercayai dan mendapatkan keyakinan pengguna.

Astro dan Maybank juga masing-masing memenangi Anugerah Jenama Putra 2013 bagi kategori Median dan Kewangan.

- SINAR HARIAN

Jaga Budi Bahasa Ketika Berpolitik

Jaga Budi Bahasa Ketika Berpolitik

Dengan bahang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dirasai semakin hangat, kempen politik dalam saluran alam maya turut dilihat semakin rancak dan menyengat dengan ada yang melampaui batas norma masyarakat.

Selain media konvensional, laman-laman sosial seperti Facebook, Twitter, YouTube dan Instagram turut menjadi 'medan pertempuran' anggota dan penyokong parti-parti politik.

Kempen-kempen politik ini dilihat seolah-olah tidak mempunyai batasan. Malahan sejak kebelakangan ini masyarakat Malaysia dikejutkan dengan siri video seks membabitkan ahli politik manakala penulisan politik dalam Internet banyak yang berunsur memaki-hamun.

Tinjauan umum penulis terhadap komen di beberapa laman sesawang seperti laman Facebook Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat, menunjukkan penyokong masing-masing saling mencemuh dan mengulas mengikut emosi.

Perkara yang sama turut berlaku dalam komen di laman berita atas talian seperti Malaysiakini dan Harakahdaily.

BOSAN, SEMAK KEPALA

Tetapi perkembangan ini sesuatu yang tidak disenangi oleh masyarakat Malaysia yang selama ini berpegang kepada nilai-nilai murni dan budi pekerti yang baik. Tinjauan rambang penulis mendapati, kebanyakan anggota masyarakat bukan hanya tidak selesa bahkan kecewa dengan perkembangan ini.

"Nak politik, politiklah, tapi bila dah tak jaga adab dan bahasa saya memang tak suka. Buat bosan dan semak kepala sahaja," ujar Aini Dalila Jusoh, 28, yang berasal dari Johor.

Aini turut menyelar individu-individu yang beliau kenali bertindak menghantar mesej-mesej kempen pilihan raya yang tidak wajar ke akaun Facebook miliknya. Bagi Aini, tindakan itu hanya mengganggu privasinya. Rakan karib beliau, Suniza Hanim Abdullah bersetuju dengan hal ini.

"Jika ikutkan hati, mahu sahaja saya buang mereka daripada senarai rakan saya di laman sosial," katanya yang aktif di Facebook dan Instagram menggunakan telefon pintar.

HUJAH DENGAN FAKTA

Kakitangan kerajaan, Mohamad Sayuti Wan Chik, 30, pula berpendapat, dalam keghairahan mempertahankan pendirian dan ideologi politik masing-masing, cara berkomunikasi untuk meraih sokongan tidak patut diabaikan.

Beliau tidak bersetuju bila kata-kata kesat digunakan.

"Kita semua ada pendirian dan ideologi politik masing-masing... kalau nak berhujah, biarlah dengan fakta, bukan hanya emosi dan andaian," kata Sayuti.

Pendekatan yang harus diambil adalah dengan menggunakan bahasa yang sopan, mudah difahami, mengelakkan provokasi serta mengajak pembaca supaya berfikir tentang isu yang dibawa.

"Dalam berdakwah kita tidak berkasar, biar la kita cakap berkali-kali pun tidak apa asalkan dengan cara yang lembut," katanya. Tambahnya beliau lagi, komen-komen dalam bentuk tulisan di laman sosial juga amat mudah disalah tafsir oleh pembaca kerana ia tidak menggambarkan intonasi sebenar penulis.

IMPAK KEPADA GENERASI MUDA

Seorang guru, Nasaruddin Rahmat berkata, capaian kepada maklumat tanpa tapisan mengakibatkan para pelajar terdedah kepada bahan-bahan negatif di Internet, khususnya yang berkaitan dengan politik dan pilihan raya.

"Ada dua perkara yang merunsingkan para guru tentang murid-murid sekarang. Pertama adalah tentang penyebaran video seks ahli politik dan kedua adalah kata-kata maki-hamun dalam penulisan-penulisan politik di Internet. "Video-video itu sendiri sudah membawa pengaruh buruk, kemudian bila kita baca komen-komen di bawahnya (ruangan komentar), lebih memburukkan keadaan, tak kiralah orang itu terpelajar atau tidak, semua nak lepas geram di situ," katanya yang telah berkhidmat selama 18 tahun.

Jelasnya, jika perkara ini dibiarkan, tidak mustahil negara ini akan dipenuhi dengan generasi muda yang rendah budi pekertinya. Peka dengan sebarang perkembangan baru di Internet, Nasaruddin juga kesal melihat sebahagian besar yang terlibat dalam gejala negatif ini terdiri daripada masyarakat Melayu.

"Bahasa melambangkan bangsa. Orang lihat kualiti diri kita dengan cara kita berbicara," katanya lagi.

Nasaruddin turut menyeru calon-calon pilihan raya supaya menumpukan pada isu sebenar yang memberi nilai tambah kepada rakyat.

"Kita ada masalah yang nyata hari ini. Contohnya, isu kenaikan harga minyak dan barang-barang runcit, orang susah, pendidikan dan banyak lagi.

"Sebaiknya para calon bentangkan kepada rakyat cadangan mereka untuk mengatasi masalah ini," katanya.

TERLALU BEREMOSI MEMBURUKKAN PARTI

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM) Mohd Khair Ngadiron ketika dihubungi Bernama berkata, tindakan-tindakan sebegini berlaku kerana pihak yang melakukannya terlalu beremosi untuk mempertahankan ideologi masing-masing.

"Bila terlalu beremosi, emosi akan menguasai diri dan kematangan akan hilang," kata beliau.

Mohd Khair yang bersetuju bahawa keadaan ini berlaku dalam semua parti, juga melahirkan kebimbangannya kerana tindakan sebegini tidak memberi natijah atau sudut pandang yang baik terhadap parti, mahupun calon yang bertanding.

"Saya khuatir ia akan menjadi senjata memakan tuan. Niat nak serang pihak lawan tetapi tidak berlaku kerana orang akan bersimpati... ibarat orang yang dipukul kemudiannya dipijak-pijak, selepas itu orang ramai akan bersimpati kepadanya," jelas Mohd Khair.

TUNJUK CONTOH BAIK, LUAH RASA TIDAK SENANG

Untuk menghadapi situasi ini, Mohd Khair berkata, kepimpinan tertinggi semua parti perlu menunjukkan contoh yang baik kepada ahli masing-masing agar menjadi ikutan.

"Pemimpin tertinggi biasanya agak baik bahasanya, tapi bila peringkatnya semakin ke bawah, semakin bertambah-tambah penggunaan bahasa kasar... ibarat guru kencing berdiri, muridnya kencing berlari," tegas Mohd Khair.

Ketika ditanya mengenai tindakan yang perlu diambil oleh golongan majoriti senyap dalam menghadapi keadaan ini, beliau berkata, mereka perlu menyuarakan pendapat mereka dengan cara yang baik.

"Tegurlah mereka dengan cara yang baik, bila golongan ini faham bahawa orang tidak suka apa yang mereka buat, harap-harap mereka akan berhenti. Janganlah hanya membantah dalam hati," tambah Mohd Khair lagi.

- BERNAMA


Iron Man 3 filem penuh drama, konflik dan aksi

 

Penggemar siri komik Marvel Iron Man pastinya menanti-nantikan kemunculan filem aksi penuh mendebarkan Iron Man 3 yang sudah mula ditayangkan sejak semalam.

Selepas menghadapi tekanan oleh kerajaan, media dan orang awam, untuk dia berkongsi teknologinya bersama tentera. Tony Stark kini kembali dengan musuh yang lebih bahaya.

Tidak seperti dua sekuel terdahulu, Iron Man 3 kini diarahkan oleh Shane Black tidak hanya mempertaruhkan teknologi dan aksi semata-mata tetapi turut menggabungkan konflik dalaman Stark kerana trauma ketika kejadian New York di serang (dalam Avengers) dan keinginan dan emosinya untuk melindungi kekasih hatinya, Pepper Potts.

Biarpun sedikit klise-kisah adiwira yang menyelamatkan cinta sejati, namun kelebihan cerita ini adalah teknologi baru yang dibawakan oleh Stark.

Malah, dalam filem ini, anda juga berpeluang melihat pelbagai jenis 'Iron Man' yang diciptakan Stark yang menjadikan hobi masa lapangnya mencipta dan membuat uji kaji mengenai besi yang melindungi dirinya itu.

Kisah penuh konflik

Perjalanan cerita Iron Man 3 ini telah digarap sebaiknya oleh Black dengan mengimbau kembali siapa Tony Stark pada 1999, seorang hartawan, kaki perempuan dan lelaki pintar yang tanpa sedar telah mewujudkan seorang musuh.

Kerana sikap sambil lewanya dalam semua perkara, Stark tidak sedar bahawa teknologi botani dari bekas kekasihnya sebenarnya mampu mengubah dunia.

Malah, kerana menghampakan seorang lelaki yang begitu meminatinya, Stark telah menyebabkan lelaki tersebut membenci dan berjanji untuk memburunya.

Sikap sambil lewanya juga turut menyebabkan Potts mula terasa hati kerana Stark melebihkan robotnya dalam segala hal, namun dalam masa yang sama, Stark mula mengenal erti cinta sebenar cuba untuk melindungi Potts dari sebarang ancaman bahaya.

Dek kerana ego juga, Stark tanpa sedar telah membahayakan dirinya dan Potts kerana mendedahkan maklumat tempat tinggalnya sehingga menjadi sasaran musuh.

Namun, selepas bertemu dengan seorang kanak-kanak pintar, Stark mula sedar untuk bersikap lebih bertanggungjawab dan mengubah dirinya secara perlahan.

Filem terakhir Downey?

Melihat lakonan Downey kali ini, watak Stark atau Iron Man sememangnya amat bersesuaian dengan lelaki berusia 48 tahun ini.

Biarpun hampir mencecah separuh abad, namun karisma, personaliti yang dimiliki oleh Downey membuatkan dia masih kelihatan tampan dan gagah dalam menjayakan watak Iron Man.

Namun, siapa sangka, Downey sudah membayangkan untuk tidak lagi membawakan watak Iron Man kerana faktor usia yang tidak lagi bersesuaian dengan watak tersebut.

Justeru, tidak hairanlah untuk siri terakhir dari Downey, dia memberikan lakonan yang cukup mantap dan diingati selepas anda meninggalkan pawagam.

Bagi mengetahui keseluruhan jalan cerita - dapatkah Stark melawan rasa traumanya? Dapatkah dia melindungi Potts dari bahaya? Berjayakah dia menumpaskan musuh yang sebenar, saksikan filem ini di pawagam.

Nasihat penulis, sebaik 'ending credit' naik melintasi skrin, jangan tinggalkan pawagam terlebih dahulu kerana ada penampilan khas yang akan bersama Stark pada penghujung cerita.

Iron Man 3

PENGARAH: Sean Black
PELAKON: Robert Downey Jr Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Guy Pearce, Rebecca Hall, Stephanie Szostak, James Badge Dale with Jon Favreau dan Ben Kingsley.
GENRE: Aksi/Pengembaraan
DURASI: 131 minit
KLASIFIKASI: P13
TAYANGAN: 26 April 2013
KESELURUHAN : ***** FUYOO TERBAIK!!!

- SINAR HARIAN
 

Hidangan RM3 di Taiping, PerakSeawal pukul 10 pagi lagi, beberapa buah kereta mula memasuki pekarangan rumah Hamidah Hamid yang terletak di Batu 7, Cangkat Baru, Matang, Taiping, Perak.

Situasi itu menjadi lebih meriah menjelang tengah hari hingga pukul 4 petang berikutan semakin ramai pelanggan yang datang untuk menikmati juadah yang disediakan wanita berumur 52 tahun tersebut.

Terdapat empat set meja makan sahaja yang diletakkan di bahagian anjung rumah, namun bilangan itu memadai buat Hamidah yang mesra disapa Kak Midah sementelah dia menguruskan gerai tersebut bersendirian.

Tetapi, jika pelanggan yang datang lebih ramai berbanding biasa, Kak Midah akan menjemput mereka duduk di bahagian ruang tamu rumahnya. Ruang itu sengaja dikosongkan tanpa perabot agar pelanggan boleh menikmati hidangan dengan selesa.

"Seronok kerana dapat menjamu orang ramai makan. Cukuplah empat set meja makan sahaja kerana saya tidak menang tangan untuk menguruskan gerai ini secara bersendirian. Tetapi jika ada ramai pelanggan yang datang serentak, mereka boleh makan bersila," tutur Kak Midah yang tersenyum simpul menyambut kedatangan kru Jurnal.

Premis itu bukanlah sebuah kedai makan, sebaliknya hanya sebuah rumah kampung biasa yang dibuat daripada batu. Tiada tempat memasak khas mahupun dapur besar yang dibina kerana Kak Midah memasak di bahagian dapur rumahnya sahaja.

Sepuluh lauk

Setiap hari seawal pukul 8 pagi, Kak Midah sudah mula memasak. Jumlahnya tidak banyak dan memadai untuk pelanggannya yang tidak ramai. Jika lauk hampir kehabisan Kak Midah akan memasak sekali lagi. Dia sentiasa menjaga kesegaran lauk yang dihidangkan.

"Pada setiap hari, menu yang disediakan adalah berbeza. Sekurang-kurangnya enam jenis lauk akan disiapkan. Ada makanan laut, ikan, ayam, ulaman dan sayuran," katanya yang pernah berkhidmat di sebuah kilang tekstil.

Dalam kunjungan Jurnal pada minggu lalu, kami dihidangkan dengan sepuluh jenis lauk bersama nasi putih termasuklah ayam masak merah, ikan kembung goreng, sotong masak merah, kerang rebus, pajeri nenas, peria masak asam, gulai lemak nangka, air asam, sambal belacan dan timun.

Pada hari kedua, Kak Midah menyediakan ketam masak cili, ikan kembung goreng, kari ikan, asam pedas keladi, sayur campur, jelatah timun dan sambal belacan bersama buah mangga sebagai pencuci mulut.

Namun, jenis masakan yang disediakan bukan satu-satunya faktor istimewa di gerai tersebut. Harga yang dikenakan kepada setiap pengunjung merupakan tangkal penarik pelanggan.

"Saya mengenakan bayaran sebanyak RM3 untuk setiap orang. Tidak kiralah sama ada datang bersendirian atau berkumpulan, jenis hidangan adalah sama. Kesemua lauk-pauk yang saya masak pada hari itu akan dihidangkan di meja seperti makan di rumah," ujar Kak Midah sambil melayan pelanggannya.

Tambah Kak Midah lagi, dia tidak berniat untuk mengaut keuntungan daripada perniagaan itu kerana hasrat asalnya adalah untuk melakukan amal. Dia juga tidak merancang untuk menaikkan harga pada masa akan datang biarpun ramai yang menasihati untuk berbuat demikian.

"Sebenarnya saya bukanlah mahu jadi kaya atau mengaut keuntungan lebih. Tetapi perniagaan ini adalah untuk menunaikan nazar saya sebelum ini.

"Kira-kira sepuluh tahun lalu, saya terlibat dalam kemalangan jalan raya semasa pulang daripada kerja. Akibat kejadian itu, kaki saya hampir dipotong. Namun, atas takdir Allah, kaki saya kembali pulih biarpun remuk kerana digilis lori.

"Pada ketika itu, dunia terasa gelap seketika mengenangkan masa depan keluarga sekiranya kaki sudah tiada. Apatah lagi kami bukanlah orang senang dan sudah pasti saya tidak akan mampu bekerja lagi. Suami juga hanya berkhidmat sebagai pengawal keselamatan.

"Saya pernah bernazar untuk melakukan amal jariah kepada masyarakat sekiranya boleh berjalan semula. Kini saya bersyukur kerana sudah mampu untuk bekerja semula biarpun kaki kiri masih terkesan dengan kemalangan itu," katanya yang terpaksa meneruskan hidup dengan lebih 50 batang skru yang masih terpasang pada beberapa bahagian di kaki kirinya.

Biarpun RM3 tidak memberi nilai yang besar kepada sesetengah orang, namun Kak Midah menganggapnya sebagai sebuah perkongsian rezeki sesama manusia.

"Memang ramai yang terkejut dan bertanya sama ada saya boleh mendapat pulangan modal dengan harga itu, tetapi saya sendiri dapat merasa keajaiban rezeki Allah. Kadangkala ada pelanggan yang ikhlas membayar lebih.

"Walaupun masih lagi mampu mendapat pusingan modal, tetapi saya juga mendapat bantuan pinjaman daripada AIM (Amanah Ikhtiar Malaysia). Namun, jumlah pinjaman itu tidaklah banyak dan cukup untuk membeli set meja makan dan menambah modal pusingan.

"Syukur kerana rezeki masih cukup untuk memberi wang saku kepada empat orang anak yang masih bersekolah," ujar ibu kepada tujuh orang cahaya mata itu.

Saiz sederhana

Untuk mengekalkan kesegaran hidangannya, Kak Midah akan mengunjungi Pasar Matang dan pasar malam di sekitar Matang bagi mendapatkan barangan mentah.

Dengan kos sebanyak RM70 sehari, Kak Midah boleh membeli beberapa jenis barangan termasuklah ikan, ayam, sayuran dan makanan laut kerana sudah mengenali peniaga di pasar. Biarpun perlu menguruskan perbelanjaan yang terhad, dia tidak akan sesekali membeli ikan busuk ataupun sayur yang sudah layu.

"Semua bahan yang saya beli setiap hari adalah segar-segar. Memang barangan dapur sudah mahal pada masa kini, tetapi saya memilih ikan, sotong dan ketam bersaiz sederhana kerana harganya lebih murah," katanya berkongsi rahsia.

Siti Rohani Mat Saad, 45, yang sudah beberapa kali ke gerai tersebut menjelaskan, dia pada mulanya tidak percaya tentang harga tersebut dan menganggapnya sebagai tidak masuk akal.

"Dari segi hidangan memang ia menepati cita rasa saya yang menggemari makanan ala kampung. Cuma sedikit tidak percaya pada harganya yang sangat murah untuk hidangan nasi bersama sepuluh jenis lauk. Minuman juga diberi percuma," katanya yang berasal dari Taiping, Perak.

Bagi mereka yang pertama kali ke situ mungkin berdepan sedikit kesukaran untuk menemui gerai tersebut kerena ia terletak di dalam kawasan perkampungan.

Menurut pelanggan yang pertama kali singgah ke gerai Kak Midah, Faizah Ismail, 47, sekiranya mencari lokasi gerai tersebut, pengunjung perlulah melalui jalan menuju ke Kuala Sepetang dari arah Taiping.

"Anda akan melepasi Kota Ngah Ibrahim iaitu kira-kira 500 meter untuk ke sini. Dari bandar Taiping pula, jaraknya adalah 10 km. Anda perlu bersedia untuk memasuki sebuah lorong kecil di sebelah kiri sekiranya sudah sampai ke kawasan Masjid Tengku Menteri. Lorongnya adalah bersebelahan sebuah pam minyak lama," katanya.

- KOSMO!

 
Panduan untuk gaya hidup sihat

Panduan untuk gaya hidup sihat

Oleh Prof Madya Dr. Zaitun Yassin & Dr. Mahenderan Appukutty
Persatuan Pemakanan Malaysia

Adakah  anda bangun tidur sebelum matahari terbit dan pulang ke rumah setelah terbenamnya matahari? Atau adakah anda sering bergegas dari satu mesyuarat ke mesyuarat yang lain setiap hari? Mungkin anda pernah mengalami situasi tersebut malah sering berulang.

Sebaik-baiknya, pencegahan terhadap penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti diabetes, penyakit jantung, kanser dan sebagainya, harus dimulakan sejak kecil, namun masih belum terlambat untuk dimulakan sekarang. Jangan lagi bertangguh atau menunggu sehingga anda mengalami sakit dada baru anda mengambil berat tentang kesihatan. Mula amalkan pemakanan sihat dan kehidupan aktif sekarang.Panduan untuk gaya hidup sihat:

Langkah 1 - Amalkan pemakanan sihat

Sarapan - Kajian saintifik membuktikan jika anda memulakan hari dengan sarapan yang seimbang, anda boleh fokus, meningkatkan tahap tumpuan, kepintaran dan daya ingatan.

Makan tengah hari - Jangan sesekali tinggalkan makan tengahari tidak kira sibuk manapun anda. Namun begitu, elakkan makan terlalu kenyang yang boleh menyebabkan anda berasa kembung, mengantuk dan tidak produktif.

Makan Malam - Sentiasa ingat untuk mengambil makanan yang seimbang, pelbagai dan tidak makan berlebihan. Pulang awal ke rumah untuk makan makanan yang dimasak di rumah dengan ahli keluarga.

Langkah 2 - Pilih makanan dengan bijak

- Sentiasa memilih makanan yang disediakan dengan cara sihat seperti mengukus, membakar atau sup berbanding makanan bergoreng.

- Pilih makanan rendah lemak, gula dan garam.

- Pastikan ada buah-buahan dan sayuran dalam sajian harian anda

- Elakkan mengambil terlalu banyak kuah, kerana ia biasanya tinggi lemak dan garam.

- Pilih makanan berasaskan bijirin penuh.

- Pilih makanan tinggi serat.

- Minum banyak air kosong dan elakkan minuman manis dan bergas.

Langkah 3 - Jadi lebih aktif dengan bersenam.

Langkah 4 - Pantau kesihatan anda

Rancang jadual pemeriksaan kesihatan anda secara berkala iaitu bulanan, suku tahun atau tahunan kerana anda perlu sentiasa mengetahui kedudukan tahap kesihatan anda. Anda juga boleh melakukan pemantauan diri sendiri seperti mengukur ketinggian dan berat badan supaya sentiasa dalam keadaan normal.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang maklumat pemakanan yang menarik, sertai kami di Karnival Bulan Pemakanan Malaysia 'Makan Dengan Betul, Jadi Aktif: Kekal Bebas Daripada Penyakit Berkaitan Diet' di Mid Valley Exhibition Centre (Hall 1) pada hari Jumaat dan Sabtu 3 dan 4 Mei 2013. Terdapat saringan kesihatan percuma, khidmat nasihat pemakanan oleh pakar pemakanan dan dietetik, aktiviti-aktiviti menarik dan banyak lagi. Jadi, bawa keluarga anda bersama dan sertai keriangan ini bermula jam 10 pagi.

Untuk maklumat lanjut hubungi 03-5632 3301 , lawati laman Facebook kami atau layari : www.nutritionmonthmalaysia.org.my

- UTUSAN

Google lancar komputer skrin sesentuh Chromebook Pixel


SAN FRANCISCO: Google melancarkan komputer peribadi skrin sesentuh yang direka bagi pengguna mewah sekali gus memberikan persaingan kepada Apple MacBooks.

Google berkata komputer Chromebook Pixel yang menggabungkan teknologi laptop dan tablet, menawarkan cip intel yang berdaya tahan serta skrin yang dikhususkan bagi elemen grafik yang tinggi. Ia dilancarkan di Amerika Syarikat (AS) dan Britain pada harga permulaan AS$1,299 (RM4,026.90).

“Orang ramai akan berhenti memilih MacBook Air dan menggantikannya dengan yang ini,” kata Naib Presiden Kanan Google Chrome, Sundar Pichai.

Model Pixel yang mempunyai ciri seperti sambungan bina dalam kepada perkhidmatan Internet mudah alih Verizon yang akan berada di pasaran AS pada harga AS$1,449 (RM4,491.90).

Versi yang baru dilancarkan itu boleh mempunyai sambungan dalam talian dengan teknologi hotspot tanpa wayar atau kabel.

“Ia adalah sebuah produk yang hebat,” kata Om Malik dari laman web berita teknologi, GigaOm semasa kemunculan pertama Pixel di San Francisco.

“Namun Google mempunyai masalah dengan jualan, mereka perlu bersaing dengan harga asal dan mambina asas pemaju bagi produk mewah,” katanya.

Google berharap peminat akan mengelakkan perbandingan harga dengan pesaing seperti MacBooks atau komputer riba yang menggunakan perisian Windows 8 dan memfokuskan kepada ciri skrin sentuh Pixel dan penyimpanan data yang besar dalam Google Drive yang turut dimuatkan.

“Ia kelihatan seperti agak sukar dijual,” kata Penganalisis Forrester, James McQuivey.

“Saya berharap mereka tidak bercadang untuk membuat keuntungan daripadanya,” katanya.

Dalam pada Pixel kelihatan menyasar pasaran MacBook, ia turut berdepan dengan persaingan sengit daripada komputer riba skrin sentuh berasaskan perisian Windows 8.

“Ia seolah-olah lebih kepada pengeluaran produk simbolik dengan Google cuba menyatakan ia tidak lagi menjadi penyedia peranti yang tidak berkualiti,” kata McQuivey.

Penganalisis daripada Enderle Group, Rob Enderle menyifatkan langkah Pixel sebagai “bangkai kereta api” dengan menyatakan hujah seperti selalunya komputer riba yang berharga lebih AS$600 (RM1,860) tidak mencatatkan jualan yang bagus dan Apple juga bergelut untuk menjual model MacBook Air dengan harga AS$999 (RM3,096.90)

Populariti komputer tablet yang melonjak turut menghakis keseluruhan pasaran bagi komputer riba.

“Ia hanya memeranjatkan. Saya tidak mempunyai petunjuk apa yang sedang difikirkan Google,” kata Enderle.

Pengumuman itu menambah dimensi baru kepada persaingan antara dua gergasi teknologi yang terperangkap dalam saingan sengit pada telefon pintar dan tablet.

- AFP 

 
Video menjadi viral di internet

Video menjadi viral di internet

Video-video yang dimuatnaik di internet mudah menular atau lebih dikenali sebagai viral dalam kalangan pengguna laman sosial.

Video-video ini menjadi pilihan pengguna untuk dikongsikan bersama rakan mereka melalui laman sosial terutamanya Facebook.

Ada di antara video itu mendapat komen yang baik dan ada juga sebaliknya. Namun apa pun keadaannya, mereka kian dikenali apabila berlakunya perkongsian dalam kalangan pengguna.

Bermula dengan video klip artis dari Korea, Psy dengan lagunya Gangnam Style, yang menjadikan tarian artis itu sebagai ikutan dengan adanya pelbagai video parodi untuk meniru gayanya menari.

Kemudian, teknik tarian pergerakan kepala dan badan Harlem Shake pula menjadi viral dalam kalangan pengguna laman sosial sehinggakan terdapat ribuan video yang dimuat naik mengenai tarian itu di YouTube.

Selepas itu, teknik tarian parodi oleh Bobo dengan lagu berjudul Sayang dari Shea pula mendapat tempat kerana tarian yang dilakukan mempunyai ciri-ciri yang agak unik.

Teknik itu semakin popular apabila Johan Raja Lawak turut mempromosikan tarian yang sama dalam satu majlis anugerah, selain membincangkannya ketika menjadi tetamu undangan di sebuah stesen radio tempatan.

Kini dan terbaharu yang menjadi kegilaan pengguna laman sosial Facebook adalah tarian Gwiyomi dari Korea.

Teknik tarian itu dikatakan ‘sangat comel’ dengan penggunaan tangan dan ekspresi muka yang memberi impak kepada perkongsian video di laman sosial tersebut.

Cuba anda klik di ruangan carian YouTube, sudah pasti ribuan video yang memaparkan teknik-teknik tarian tersebut telah dimuat naik, sekali gus menjadi ikutan dalam kalangan remaja di serata dunia.


Jadi, untuk menjadi popular atau menarik ramai pengikut, anda boleh mencuba teknik berkongsi video di internet.

- UTUSAN

Pemimpin adil diberi penghormatan di akhirat

Pemimpin adil diberi penghormatan di akhirat

Agama Islam sangat menitikberatkan mengenai pemilihan pemimpin yang bertanggungjawab dan berwibawa kerana setiap pemimpin berserta rakyatnya akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Jika baik pemimpin maka baiklah rakyatnya, begitulah jika berlaku sebaliknya.
Hal ini bertepatan dengan firman Allah SWT: “Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat.” (Surah An-Nisa, ayat 58)

    Sesungguhnya, Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya), dan apabila kamu menetapkan hukum antara manusia, (Allah menyuruh) kamu menetapkan hukum dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan (suruhan-Nya) itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah sentiasa mendengar, lagi sentiasa melihat.” Surah An-Nisa, ayat 58

Tugas pemimpin negara amat berat kerana perlu memelihara mandat yang telah diberikan rakyat. Oleh itu, Allah SWT memberi penghormatan besar kepada pemimpin yang adil dengan meletakkan mereka sebagai golongan pertama daripada tujuh golongan mendapat naungan Arash di Padang Mahsyar di akhirat kelak.

Mereka juga diberikan kemuliaan iaitu diperkenankan doa mereka tanpa hijab seperti diriwayatkan Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda: “Tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka iaitu doa seorang yang berpuasa hingga dia berbuka, doa pemimpin yang adil dan doa orang dizalimi.”

Makbul doa orang dizalimi

Dikisahkan, ketika Amru bin Al-As menjadi gabenor Mesir, berlaku kemarau yang menyebabkan Sungai Nil menjadi kering. Oleh itu, masyarakat Qibti memohon untuk menjalankan tradisi nenek moyang mereka iaitu upacara korban anak dara cantik supaya penunggu tidak murka kepada mereka.

Amru bin Al-As menolak permohonan mereka dan memaklumkan mengenai hal ini kepada Khalifah Umar bin Al-Khattab. Khalifah Umar memuji dan menyokong tindakan Amru serta mengirimkan sepucuk surat lain yang meminta beliau mencampakkan surat itu ke dalam Sungai Nil.

Beliau mendapati surat itu beralamat untuk Sungai Nil manakala isi kandungannya ialah: “Daripada hamba Allah, Amirul Mukminin kepada Nil Mesir. Segala puji bagi Allah, selawat dan salam ke atas Rasulullah, jika engkau mengalir kerana kehendakmu semata-mata, maka janganlah engkau mengalir lagi, tetapi jika Allah SWT yang mengalirkanmu maka kami memohon kepada Allah supaya mengalirkan kamu semula,”

Doa Saidina Umar itu telah dimakbulkan Allah SWT. Sungai Nil menjadi lebih luas dan mengalirkan air yang tidak pernah kering sehinggalah hari ini.

Kisah kedua ialah mengenai saha-bat Nabi Muhammad SAW iaitu Saad bin Abi Waqas yang didoakan Rasulullah SAW untuk dikabulkan doanya. Setiap kali beliau berdoa, Allah SWT selalu memakbulkan doanya.

Ketika Saad bin Abi Waqas menjadi gabenor di Iraq, beliau telah difitnah oleh seseorang yang menyatakan beliau tidak pandai dalam solat dan menyatakan dirinya tidak melaksanakan hukum.

Doa Said dimakbulkan

Terkesan dengan fitnah itu, maka dia pun mendoakan orang berkenaan iaitu, “Ya Allah, panjangkanlah umurnya, panjangkanlah kemiskinannya dan hadapkanlah dia ke dalam pelbagai fitnah.”

Doa Said dimakbulkan Allah SWT. Akhirnya, beberapa tahun kemudian, orang itu berdiri di jalan-jalan Kota Kufah, dia meminta-minta kepada orang ramai dan menyentuh kanak-kanak perempuan dan mengekori mereka sambil berkata “Aku orang tua yang mendapat musibah kerana doa Saad.”

Melalui dua kisah itu, terbuktilah bahawa Allah SWT tidak akan menolak doa pemimpin yang adil. Pemimpin mestilah memiliki sifat mahmudah seperti beramanah dan adil supaya doa mereka dimakbulkan demi kesejahteraan semua yang berada di bawah tanggungjawabnya.

Supaya mereka tidak termasuk dalam golongan pemimpin yang khianat seperti sabda Baginda Rasulullah SAW daripada Ma’qil bin Yasar: “Sesiapa yang ditaklifkan (diamanahkan) oleh Allah untuk memimpin rakyatnya lalu mati dalam keadaan menipu rakyat, nescaya Allah mengharamkan ke atasnya (pemimpin) syurga.” (Riwayat Muslim)

Sesungguhnya, tanggungjawab sebagai pemimpin amatlah berat. Oleh itu, jika ia dijalankan dengan sebaiknya, amat besarlah ganjaran yang akan diterima tetapi jika amanah itu tidak dilaksanakan, maka amat buruklah balasannya.

- BERITA HARIAN

Sabtu, 27 April 2013

Pencarian manusia pertama ke Planet Marikh


Sebuah organisasi Belanda di New York, Mars One sedang mencari manusia pertama menginjakkan kaki di planet Marikh.

Dipetik The Guardian, pengasas organisasi itu, Bas Lansdorp berkata, manusia yang dihantar ke planet itu bagaimanapun, tidak akan kembali ke bumi.

“Manusia di Marikh akan mengalami penurunan ketahanan tulang dan otot sekiranya dihantar kembali ke bumi. Mereka berpotensi terdedah kepada radiasi tinggi sekali gus meningkatkan risiko kanser kerana penurunan imunisasi tubuh dan berhadapan dengan kemandulan,” katanya.

Menurutnya, calon harus memiliki kekuatan psikologi dengan akan dikirimkan dengan ubat-ubatan dan pihaknya akan mengajar cara bercucuk tanam kerana keperluan tenaga seperti matahari dan air wujud di sana.

“Empat calon akan ke sana dan misi ini akan bermula pada 2023 dengan menggunakan teknologi jentera seperti SpaceX,” katanya.

Beliau berkata, perjalanan mengambil masa lapan bulan untuk sampai ke planet itu.

Kini, seramai 10, 000 individu berusia antara 18 hingga 62 tahun disahkan mendaftar untuk mengikuti program tersebut.

- The Guardian / SINAR HARIAN

 

Saiz payudara bukan ukuran seksi - My Couture


Bagi kebanyakan lelaki, kecantikan wanita diukur daripada wajahnya namun jantung kaum Adam pasti berderau tatkala melihat kehebatan aset wanita. Maka tidak hairanlah jika ramai wanita amat teliti dalam aspek pemakaian coli terutama aspek keselesaan tetapi pada masa sama ia harus memberi ilusi payudara yang lebih montok.

Berbicara mengenai coli pada suatu masa dahulu mungkin sesuatu yang tabu tetapi wanita moden kini lebih terbuka. Seseorang wanita perlu mengenal rupa bentuk dan posisi payudara masing-masing sama ada berbentuk bulat, pendulous, kecil atau di dalam posisi normal, jauh dan dekat.

Waktu paling sesuai mengenakan pakaian dalam adalah selama lapan hingga 10 jam sehari tetapi Pengarah Kreatif My Couture Sdn. Bhd., Hanim Shahrom menyarankan wanita tidak memakai coli ketika tidur.

Cerita Hanim, pemilihan saiz dan bentuk pakaian dalam yang bersesuaian sangat penting kerana secara tidak langsung ia memberikan pengaruh kepada bentuk payudara seseorang wanita.

“Pakai coli untuk diri sendiri dan ia perlulah selesa. Ada wanita beranggapan memakai coli yang menampakkan payudara lebih besar sebagai petanda seksi tetapi tanggapan itu sebenarnya salah.

“Wanita perlu sedikit ilmu tentang cara memilih dan mengetahui saiz sendiri. Kesesuaian rekaan coli dengan tubuh badan perlu diberi perhatian oleh setiap wanita kerana masih ramai yang tidak memahami konsep jenis mangkuk dan saiz ukur lilit masing-masing,” jelas wanita kelahiran Kluang, Johor ini.

Tambahnya, teknik tiga segi digunakan bagi mengenal pasti kiraan tepat untuk jenis payudara dengan menjadikan titik puting payudara dan tulang dada sebagai penanda aras.

“Boleh dikatakan hampir 70 peratus wanita Malaysia memiliki payudara bersaiz sederhana dan besar manakala selebihnya memiliki payudara kecil. Proses pembuatan pakaian dalam juga tetap rumit tanpa mengira saiz payudara seseorang wanita.

“Proses pembuatan bermula dengan penghasilan sehelai saiz prototaip, contohnya saiz 34B. Saiz ini akan diuji pakai ke atas model sebenar yang bersaiz 34B dan proses teknikal akan dilakukan ke atas pakaian dalam ini dari pelbagai aspek untuk memastikan keselesaan dan kesesuaian menurut piawaian berpandukan standard antarabangsa.

“Saya sentiasa berfikir yang terbaik untuk kaum wanita dengan menyediakan produk yang digemari. Kadangkala saya menyamar untuk mendapatkan maklum balas mengenai produk keluaran saya,” tutur isteri kepada Ahmad Dzulkifflee Mohd. Yusof, 50, itu.

Warna berani

Jelasnya, persaingan dengan jenama antarabangsa membuatkannya berusaha untuk menghasilkan rekaan unik agar dapat menarik hati pelanggan.

“Untuk menghasilkan satu rekaan pakaian dalam yang benar-benar berkualiti dan selesa, pihak syarikat memerlukan jangka masa sehingga empat bulan kerana pembuatan coli merangkumi segala aspek daripada segi pemilihan fabrik, warna dan ujian pemakaian.

“Warna-warna asas seperti hitam, coklat, kelabu serta merah jambu merupakan warna yang paling popular dan laris dalam kalangan wanita Malaysia berbanding wanita Barat yang lebih gemar warna putih dan krim.

“Pemilihan warna sangat subjektif dan berkait rapat dengan emosi seseorang wanita selain ia turut dipengaruhi oleh iklim sesebuah negara tetapi ramai juga yang teruja untuk mempelbagaikan koleksi pakaian dalam mereka dengan memilih warna-warna berani seperti merah, terracota, hijau, ungu dan warna-warna lain,” jelasnya sambil memberitahu, jangka hayat pakaian dalam bergantung kepada cara penjagaan si pemakai.

Ujarnya, selain memenuhi kepuasan emosi wanita Malaysia yang sukakan fabrik jenis renda, Hanim turut memberikan sokongan yang mantap untuk wanita tampil lebih yakin, kemas dan langsing dengan hanya dengan memakai pakaian dalam yang menepati saiz sebenar si pemakai.

“Saya meletakkan perancangan untuk menguasai sepenuhnya bidang perniagaan pakaian dalam di Malaysia, memandangkan jenama My Treasure sudah berada di pasaran sejak 1998. My Treasure menjanjikan produk terbaharu dengan kualiti dan keselesaan setanding dengan jenama antarabangsa,” tambahnya yang memiliki kilang pembuatan pakaian dalam di Kampung Jawa, Klang.

Jelasnya, koleksi My Treasure boleh dibeli dengan harga bermula RM20 hingga RM70 melalui internet dan di lebih 70 lokasi pasar raya besar AEON dan Giant.

Cerita Hanim, dia terlibat dalam keseluruhan aspek pembuatan coli bermula dengan cetusan ilham, lakaran prototaip, seni, fesyen, renda, fabrik, melatih pekerja, menilai kualiti, memahami emosi dan hati pelanggan,

Hanim mempunyai formula keselesaan sendiri dengan setiap rekaan yang diperkenalkan melalui proses dan menepati piawaian antarabangsa yang kemudian disesuaikan dengan bentuk tubuh wanita Malaysia.

“Menceburkan diri di dalam bidang ini bukan sahaja memerlukan kepakaran dari segi penghasilan produk tetapi ia lebih kepada memberikan keselesaan dan pilihan yang tepat serta paling berbaloi dengan harga yang dibayar oleh pelanggan.

“Mengekalkan pelanggan yang setia dengan produk yang dihasilkan adalah suatu cabaran perniagaan yang agak sukar memandangkan pakaian dalam berkait rapat dengan faktor keselesaan di mana perkara itu adalah sangat subjektif,” ujar wanita berumur 47 tahun ini.

My Couture boleh dilayari di : http://www.facebook.com/MyCouture.com.my

- KOSMO!

 
 

Hantar borang e-Filing dilanjut ke 15 Mei 2013Tarikh akhir untuk mengembalikan borang penyata cukai pendapatan bagi punca pendapatan bukan perniagaan (Borang BE) dan bayaran baki cukai kena dibayar melalui sistem e-Filing dilanjutkan sehingga 15 Mei ini.

Pegawai Perhubungan Awam Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Masrun Maslim berkata ini bagi menggalakkan lebih ramai orang menggunakan sistem elektronik itu yang lebih mudah dan cepat.

"Bagaimanapun, bagi mereka yang mengisi borang secara manual, tarikh akhir kekal pada Selasa ini (30 April) dan kita galakkan mereka menghantar melalui pos di mana borang-borang itu akan diterima LHDN selewat-lewatnya 3 Mei," katanya kepada Bernama.

Ketika ditanya mengenai aduan orang ramai mengenai kesukaran menghantar borang penyata cukai secara manual, Masrun berkata setakat ini LHDN tidak menerima aduan sedemikian dan mengakui ia kes terpencil.

"Semakan kami di beberapa cawangan seperti di Cheras, Wangsa Maju dan Kota Baharu (Kelantan) masih menerima borang-borang itu.

Ada kotak khas disediakan bagi mereka yang ingin menghantarnya," katanya.

Laman Web Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) : http://www.hasil.gov.my/

- HARIAN METRO

Jumat, 26 April 2013

Memey ambil keputusan kekal bertudung


Pelakon, Memey Suhaiza, 24, mengambil keputusan untuk terus mengenakan tudung sejak Ahad lalu, namun enggan menghebohkan penghijrahannya kerana bimbang niat murni itu disalah erti.

Isteri kepada aktor, Norman Hakim, 37, itu berkata keinginan berhijrah bukan di atas paksaan sesiapa, sebaliknya beliau berasa kurang selesa tanpa mengenakan hijab selepas mula memakainya ketika menghadiri acara sukan di sekolah anak tirinya, hujung minggu lalu.

Dalam proses belajar

Saya masih dalam proses belajar dan berdoa semoga niat ini akan ditetapkan-Nya. Sebelum ini pun saya sudah beberapa kali mengenakan tudung, tetapi perasaan untuk mengenakan tudung semakin kuat selepas itu membuatkan saya menetapkan niat.

Hadiah ulang tahun suami

Hasrat itu kemudian saya sampaikan kepada suami menerusi SMS (khidmat pesanan ringkas), yang sememangnya meminta saya bertudung sebagai hadiah ulang tahunnya, 8 Januari lalu. Cuma ketika itu saya belum bersedia, katanya ketika dihubungi semalam.

Terdahulu, gambarnya mengenakan tudung, baru-baru ini mendapat maklum balas positif daripada peminat yang berharap beliau terus kekal dengan imej terbabit, tambahan pula selepas melahirkan anak pertama pada 1 Februari lalu.

- BERITA HARIAN
 

Kamis, 25 April 2013

Jadi Hensem Selepas Kena Reject


Terjumpa gambar ni kat internet..rupa-rupanya mamat ni kena reject dengan bekas awek dia sebab gemuk. First impression aku, awek dia dulu ni hanya pandang luaran je. Tak hensem, tak tough..so, tak sesuai la untuk jadi pakwe dia. Mungkin sebab kena reject dengan bekas awek dia tu, mamat ni terus berubah. Daripada gemuk terus jadi fit dan hensem..rasa-rasa kalau ex-girlfriend dia tengok konpem menyesal tak habis.

Lelaki atau perempuan..memang dah jadi lumrah suka pada yang cantik. Habaq mai sikit siapa yang tak suka dapat awek comel atau pakwe hensem..hahaha. Bayangkan kalau ada perempuan cantik atau lelaki kacak tetiba tegur atau senyum kat korang? Macam mana pulak kalau lelaki atau perempuan yang biasa senyum kat korang? Rasanya pandang pun tak hingin kan. Kalau korang dah ada gf/bf dan tetiba jumpa yang lebih cantik/hensem, korang reject tak pasangan korang tu?


Rabu, 24 April 2013

Jawatan Kosong Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

Jawatan Kosong Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

JAWATAN:
- Penolong Pegawai Eksekutif (Teknologi Maklumat)
– Penolong Pegawai Eksekutif (Kejuruteraan)
– Pembantu Tadbir (Perakaunan) Gred 21
- Pembantu Tadbir (Operator Komputer) Gred 21
- Pembantu Tadbir (Juruteknik Komputer) Gred 21
- Penjaga Jentera Elektrik Gred 11
– Pembantu Am (Pemandu Kenderaan
– Pembantu Am (Penghantar Notis) Gred 1

IKLAN JAWATAN DAN CARA MEMOHON:
http://www.scribd.com/doc/137863057/Jawatan-Kosong-Lembaga-Hasil-Dalam-Negeri-Malaysia-LHDN

Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Johor - Tarikh Tutup : 31 Mei 2013

Jawatan Kosong Setiausaha Kerajaan Negeri Johor - Tarikh Tutup : 31 Mei 2013

Jawatan Kosong Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

Jawatan Kosong Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) - Tarikh Tutup : 6 Mei 2013

JAWATAN:
1. Pegawai Siasatan Gred P52
2. Pegawai Siasatan Gred P41/44

IKLAN JAWATAN:
http://www.eaic.gov.my/index.php/integriti-media/kerjaya

BORANG PERMOHONAN:
http://www.eaic.gov.my/images/borang%20Jawatan%20Kosong.pdf

Tarikh Tutup : 6 Mei 2013
Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Temerloh, Pahang - Tarikh Tutup : 3 Mei 2013

Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Temerloh, Pahang - Tarikh Tutup : 3 Mei 2013

Jawatan Kosong Majlis Daerah Jerantut, Pahang - Tarikh Tutup : 30 April 2013

Jawatan Kosong Majlis Daerah Jerantut, Pahang - Tarikh Tutup : 30 April 2013

JAWATAN:
1. Pembantu Penguatkuasa Gred N17
2. Pemandu Gred R3
3. Pekerja Awam Gred R1

IKLAN JAWATAN:
http://www.mdjerantut.gov.my/

BORANG PERMOHONAN:
http://www.mdjerantut.gov.my/download

Tarikh Tutup : 30 April 2013

SEMAKAN KEPUTUSAN KEMASUKAN KE PROGRAM MATRIKULASI 2013Semakan Keputusan Kemasukan Ke Program Matrikulasi Sesi 2013 Bagi Lepasan SPM 2012 boleh dibuat mulai 25 April 2013 (Khamis) di Laman Web Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) : http://www.moe.gov.my/


KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Top