Selasa, 26 Februari 2013

Cerita Blogger Cari Pencuci Muka


Balik sekolah tadi singgah kejap kat Watson..sebab nak cari pencuci muka. Tadi ada cikgu sekolah aku tegur. Katanya " eh, masa masuk sekolah haritu nampak cerah..kenapa nampak gelap sikit?" Tak gelap macam mana, dah 3 minggu aku berjemur tengah panas latih budak main futsal..dari pukul 3 sampai pukul 6.

Dulu aku guna pencuci muka Nivea For Men..pastu tukar kepada pencuci muka lain pulak. Dan sekarang ni aku kekal guna pencuci muka Clean And Clear, yang botolnye kaler ungu..hehehe. Lelaki pun kena jaga jugak penampilan diri ni. Dah lama guna rasa macam selesa pulak. Ada tak produk pencuci muka yang boleh instantly brighten skin?

Senin, 25 Februari 2013

Kenapa Celcom Suka Makan Duit Top Up?


Bayangkan, apa agaknya reaksi korang apabila kredit handphone yang baru top up tiba-tiba je habis..konpem terkejut dan bengang tahap dewa kan? So far, aku dah guna 6 simcard celcom dan 1 simcard maxis. Dan simcard celcom aku yang ke 5 yang buat nak marah kat celcom. Bayangkan kalau aku top up RM 10 tak sampai 5 jam tengok dah tinggal baki RM 3..dan kalau top up RM 5 tinggal RM 1 la jawabnya. Rasa macam kena songlap kredit pun ada. 

Aku memang tak subscribe apa pun. Sekali dua boleh dimaafkan lagi..tapi kalau tiap-tiap kali top up hilang..sape yang tak geram. Nak tak nak terpaksa tukar nombor baru..dah la nombor tu cantik pastu banyak kenangan pulak..kekeke. Memang tersangat frust..sekarang ni pun still guna celcom lagi. Tapi kalau nombor celcom ni buat hal jugak, nak beralih kepada maxis pulak. Korang pernah kena?


Minggu, 24 Februari 2013

4 Sebab Kenapa Aku Tak Suka On Facebook Chat


Baru aku perasan, dalam tahun 2013 ni memang cukup jari aku nak kira berapa kali aku on facebook chat..tak sampai 10 kali pun..kekeke. Kalau korang nak tahu, 4 sebab ni la yang buat aku tak suka nak on facebook chat.

1. SPAM

Sebelum ni banyak sangat spam yang masuk..yang jenis virus pulak hantar link suruh kita klik. Bila klik mula la benda-benda yang mengarut tersebar. Yang bukan jenis virus pulak (orang la tu) hantar benda promosi, mintak tolong like gambar dan macam-macam lagi la. Sebab tu aku offline terus.

2. GANGGU KONSENTRASI

Memang bahaya betul on facebook chat ni..bukan apa, 3 minit fokus untuk buat kerja tapi 30 minit fokus untuk chat..
pantang dengar bunyi chat masuk..hehehe. Sebab tu la blog bersawang. Ganggu konsentrasi je nak create and publish new entri kat blog. 

3. TAKDE AWEK TEGUR
Selalunya bila aku free, takde pun orang atau awek yang nak tegur..hahah. Rugi je on facebook chat dan skype. Kadang-kadang ada kawan aku yang hantar mesej kenapa tanya“kenapa tak on facebook chat?” padahal time tu aku online je..dan biasanya aku akan buka facebook chat bila ada hal-hal kecemasan.

4. SUKA JADI STALKER

Salah satu sebab aku tak suka on facebook chat sebab aku suka jadi stalker. Masuk page orang pastu tengok la status yang diorang tulis. Ok, nak bagi tips sikit..jangan stalk page orang sambil on facebook chat, nanti kantoi la korang tengah online sebab lampu menghijau..kekeke

P/S : Adakah korang macam aku jugak?


Rabu, 20 Februari 2013

Kepada Cikgu : Aku Saman Kalau Rotan Anak Aku


Kepada pakcik/makcik yang bernama 012-264XXXX..maaf la ye, saya nak bagi respon sikit pada komen pakcik/makcik ni. Saya punye respon pendek je..kalau tak nak anak pakcik/makcik kena marah,dirotan atau didenda sebab masalah disiplin, pakcik/makcik bukak la sekolah sendiri pastu ajar anak tu semua subjek ye. Dan kalau anak pakcik/makcik tak buat kerja sekolah atau tak nak belajar, tepuk sikit kepala anak tu pastu cakap la "bagusnya anak aku ni".

Kalau pakcik/makcik nak tahu, saya pergi sekolah tiap-tiap hari pukul 7 pagi balik pukul 5 petang sebab nak ajar anak pakcik/makcik supaya jadi orang berguna. Tapi kalau pakcik/makcik nak ambil tindakan terhadap kami sebab marah,denda atau rotan anak pakcik/makcik sebab tak buat kerja rumah atau malas belajar...saya tak tau nak kata apa dah.
 

Selasa, 19 Februari 2013

Kongsi 7 Perkara Tentang Diri Anda


Mungkin ada yang dah kenal pasal diri korang..mungkin jugak ada tertanya-tertanya sape la korang ni. Lebih-lebih lagi kalau blogger baru..konpem la nak tau serba sikit pasal diri korang tu kan..bukan bajet artis tau..kekeke. So, biar aku start dulu 7 perkara yang aku nak kongsi tentang diri aku.

**********************************************

1. Tinggi aku 170 cm dan berat 65kg..yang tu timbang tahun lepas punye..heheh

2. Selalu habiskan masa kat gym..bukan nak badan ketak-ketak pun..saje nak bagi fit.

3. Seorang yang suka shopping baju..bayangkan RM 500 aku boleh habiskan dalam sehari.

4. Tak suka durian..kuih atau kek yang dibuat daripada durian..pening!.


5. Status kerja sebagai cikgu walaupun ramai orang kata aku ni student lagi.


6. Suka melancong..kalau aku dah kaya, satu dunia aku pergi..nanti jangan lupa klik iklan nuffnang tu ye :)

7.  Everytime when i listen to music, i sing along
..even suara tak sedap..hahaha

Aku dah kongsi 7 perkara pasal diri aku..turn korang pulak..nak buat entri pun boleh :)


Sabtu, 16 Februari 2013

BBQ Dan Gathering Bersama Bloggers

Actually gathering dan buat BBQ ni tahun lepas lagi..bloggers pun dalam kalangan kawan-kawan aku je. Time ni belum kenal korang lagi. Part yang paling best dapat jumpa sesama blogger..sambil-sambil ratah ayam. Dah habis makan ayam, terjun mandi kat sungai tu. Antara menu yang istimewa ialah ayam bakar, ikan bakar, jagung bakar dan bihun goreng campur sosej..semuanye dimasak oleh tuan punya blog ni..hehehe




Bihun tu hangit sikit sebab masak dalam rice cooker. Tapi sebab lapar habis je bantai..hahah. Entah la, bila agaknya dapat jumpa followers blog aku ni. Dalam dunia blog dah kenal..nak kenal pulak depan-depan ni. 

Entri lain yang anda mesti baca :



Jumat, 15 Februari 2013

Sebab Blogger Perempuan Lebih Ramai Dari Blogger Lelaki


Memang dah fakta majoriti blogger yang paling ramai kat Malaysia ialah blogger perempuan. Dan dalam kategori blogger terkenal jugak dimonopoli oleh blogger perempuan (ada orang kata lelaki). Satu entri biasanya aku dapat 30 komen daripada pembaca. Dalam 30 komen tu, hanya 5 je komen daripada blogger lelaki..hahaha. Kalau korang tengok purata students kat universiti pun 70% perempuan dan 30% lelaki.

SEBAB BLOGGER PEREMPUAN RAMAI

1. Rajin menulis..sekali buat entri sampai 10 perenggan.
2. Suka kongsi cerita..kebanyakkan cerita personal, cerita pasal hati dan perasaan.
3. Nak tunjukkan apa yang ada pada diorang..contoh dari segi kecantikan,kepandaian.
4. Memang nisbah lelaki dan perempuan besar..1 lelaki 4 perempuan ye..kekeke 


 
SEBAB BLOGGER LELAKI KURANG

1. Kurang dapat publisiti.
2. Malu nak promote blog..maklum la kitorang ni low profie :)
3. Malas nak menaip..assignments pun ada upah kawan buat.
4. Lelaki suka buat benda adventure..bagi diorang blog hanya untuk perempuan.

 

Kamis, 14 Februari 2013

Couple Belum Tentu Lagi Kahwin


Sekarang ni hampir separuh blogger kat Malaysia update entri tentang kisah putus cinta antara Shila Amzah dan Sharnaaz. Betul la apa orang kata..couple bertahun-tahun belum tentu kahwin. Even korang nampak secocok pun tapi kalau Allah kata dia bukan jodoh korang, kena terima dengan hati terbuka.

Bab couple ni aku nak sentuh sikit la. Memang bagus kalau korang dah ada pasangan. Cuma bila ada sesetengah lelaki/perempuan yang mementingkan boyfriend/girlfriend lebih daripada mak ayah dan kawan. Yalah, nak keluar makan dengan kawan pun takkan la nak kena report 24 jam. Hatta, password fb pun bagi kat pakwe/makwe pegang. Nak taat dan setia biarlah bertempat. Jangan sampai cinta menjual prinsip dan kehormatan pada ikatan yang belum sah. (skema giler ayat..hehehe)

Yang single pulak, relak la..jodoh korang belum sampai lagi.Nanti jumpa la pemilik sebelah hati korang tu. Tapi serius aku cakap takde istilah bosan kalau korang single. Korang ada family, ada kawan, ada hobi..apa nak bosan. Buat apa pun, tak perlu nak jaga hati pihak sebelah sana. Ok, sekian :)


Entri lain yang anda mesti baca :


Rabu, 13 Februari 2013

Satu Hari Tanpa Blog


Sepanjang aku berblog, masa yang paling lama aku ambil nak update entri ialah 5 hari. Sebab sibuk dengan kerja, motherboard laptop buat hal, mood ke laut, penat dan jiwa kacau. Bab jiwa kacau tu member aku ada bagitahu, "Bro, kalau kena simptom jiwa kacau, kau kena carik awek sorang..barulah tak stress". Dalam masa 5 hari tu, asyik duk teringat kat blog je. Bahaya betul bila dah ketagih berblogging ni.

Kalau korang perasan, blogging ni ada dua tahap. Satu tahap dimana korang rasa bosan dan malas nak update. Satu lagi tahap dimana korang bersemangat nak update setiap hari..setiap jam pun ada..lebih-lebih lagi bila dapat BE dari Nuffnang..hehehe. Maaf la kepada pembaca yang selalu singgah di blog ini sebab tiada entri terbaru untuk dikongsi. Agak-agaknya macam mana korang rasa bila satu hari tak menulis entri?


Selasa, 12 Februari 2013

Nak Berjaya Kena Kahwin Dulu


Siapa yang nak cemerlang..nak dapat CGPA 4.0, cepat-cepat la kahwin..berita kat atas tu yang kata ye..heheh. Tapi betul, kawan aku masa kat universiti dulu yang dah kahwin asyik dapat dekan je. Kita yang tengok pun jeles. Maybe sebab makan minum terjaga..masalah kewangan tu masing-masing boleh bantu. Kita kalau malas turun makan bantai maggi je..takde duit minta dengan PAMA..hahaha

Nak berjaya mudah je..rajin la berusaha. Dah kahwin pun kalau tak baca buku tak lulus jugak exam. Sama jugak yang bujang..kalau 24 jam asyik duk SMS pakwe/makwe ke laut jugak result tu. Resepi cemerlang mudah je..usaha,doa dan tawakal. Sekian :)


Minggu, 10 Februari 2013

Korang Approve Semua Friend Requests Di Facebook?


Masa mula-mula berblogging dulu, ada je friend request terus approve. Masa tu memang excited..maklum la, ada orang add kita. Bila sampai satu tahap aku rasa takde guna kawan banyak kat Facebook tapi ramai yang tak kenal. Friends beribu-ribu pun tapi tak tegur buat apa? Senyap macam tu je. Baik korang delete terus dan bagi chance tu kat kawan-kawan yang memang sah-sah dah akan tegur korang.

 
Semalam aku dah approve dalam 20 orang..rata-rata kalangan bloggers. So, tinggal lagi 217 friend requests..tak nak approve sebab tak kenal. Hak kita kan untuk memilih siapa yang boleh ada dalam friendlist kita? Bagi aku Facebook, hanya khusus untuk kawan-kawan yang aku kenal..samada kawan masa study dulu, kawan bloggers dan pensyarah. Yang perempuan lagilah kena hati-hati nak approve strangers. Banyak kes gambar korang kena cilok dan digunakan untuk benda yang tak baik. Hak approve hak kami ye..kekeke


Sabtu, 09 Februari 2013

Bila Blogger Masak Bihun Sup

Hari ni awal aku bangun..semangat nak masak bihun sup..terpengaruh selepas tengok video MasterChef US kat youtube. 2 hari lepas dah siap cari menu dan resepi nak buat bihun sup ni. Semalam dah kumpul semua bahan nak buat bihun sup pagi ni baru masak. Berjam-jam jugak la nak siapkan bihun sup ni. Hasil yang tak seberapa kat bawah ni.

Bihun yang diambil daripada maggi..masukkan dalam air panas siap.

Perasa kicap tambah cili..nak bagi bihun sup pedas.

Kuah bihun sup..ada udang,sayur,kubis dan telur.

Tapi kuah tu bila rasa terlebih garam pulak..heheh. Terpaksa la tambah air. Ingatkan dah boleh makan dah. Kalau masuk masterchef ni konpem dah dapat ayat "You are fired". By the way, resepi bihun sup ni aku buat untuk sorang je..kekeke. Nanti la kalau ada buat jamuan ke hape, aku jemput korang ramai-ramai.


Jumat, 08 Februari 2013

Curi Wifi Rumah Jiran


Dah seminggu lebih bil broadband celcom aku tak pergi bayar lagi. Bukan apa, pergi sekolah memang konpem dah ada internet. Balik sekolah bukak laptop dapat wifi dari rumah jiran sebelah. Bukan aku yang hack wifi rumah jiran aku ye. Dia pasang wifi tapi tak letak password..heheh. Jiran aku memang baik. Orang bagi wifi free kena la guna..nanti membazir pulak :)

P/S : Korang pernah dapat tak wifi free dari rumah jiran korang?

Jangan Mengada-Ngada Sambut Hari Valentine's Day


Kalau korang perasan, dalam bulan Februari ni kita ada hari sambutan Maulidur Rasul dan perayaan Thaipusam. Dan kalau korang perasan jugak, pada bulan ini iaitu pada 14 Februari 2013, ada satu lagi hari yang kononnya istimewa bagi remaja yang baru nak kenal dunia cinta ni… iaitu Hari Memperingati Kekasih atau pun Valentine's Day.

Rasanya tiap-tiap tahun dah jelaskan makna sebenarnya Valentine’s Day ni tapi masih ada yang sambut tanpa langsung fikirkan soal akidah. Nabi dah kata, “siapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia termasuk dalam kaum tersebut.” Kalau tak kisah, dan masih nak ambik mudah..sila buat. Silakan sambut Valentine’s Day. Jalan yang selamat ialah tak payah sambut terus, atau padamkan terus Valentine’s Day tu dari kalendar peribadi kita.

Memang tak payah nak ikut...kalau nak buat sesuatu sebagai tanda penghargaan pada orang yang tersayang, banyak lagi hari lain..kenapa perlu tunggu tarikh 14hb 2? Kita orang islam ni tak payah la sambut hari memperingati kekasih..sebab islam pun dah suruh umatnya berkasih-kasihan..sambung silaturrahim tu dan jangan sesekali putuskannya.

Kamis, 07 Februari 2013

Tahniah Blogger Nick Nashram Sebab Lulus Temuduga SPP


I was so excited when called for SPP interview. But when somebody asked me how the interview went, I was unable to respond with confidence to this question because I was not quite sure how it will turn out. Today, the result came out and alhamdulillah, i successfully passed the SPP interview.

Terima kasih kepada semua blogger yang wish kat aku dalam entri Minta Doa Semua Blogger Untuk Temuduga SPP...akhirnya dimakbulkan..terima kasih dan terima kasih. Korang memang blogger yang cantik dan hensem. Kalau korang ada dekat sini sekarang ni konpem aku dah belanja :)


Dia Suka Tapi Dia Tak Nak Couple


Ini adalah soalan yang ditanya oleh salah seorang pembaca blog aku..bukan aku reka tau..heheh. Soalan yang dia tanya macam ni : "Saya nak tanya..kekasih saya beritahu saya bahawa kita putus tapi kita jadi kawan rapat...dalam masa yang sama dia cakap "saya akan tunggu awak sampai awak abis study n kerja" awak trus masuk pinang saya..apa maknanya itu ek??

Aku pun confused jugak nak jawab soalan ni. Ok, aku interpret berdasarkan pengalaman aku sendiri..ex gf aku dulu pun cakap dia nak putus tapi tetap nak berkawan. So, maknanya dia nak hubungan tu sekadar kawan je la..tak lebih dari tu. Tapi aku tolak sebab kita pilih dia bukan sebab nak kawan tapi kerana nak jadi pasangan.

Cuma yang peliknya kenapa ex-gf shafiq kata "saya akan tunggu awak sampai awak abis study n kerja" awak trus masuk pinang saya"..kenapa perlu putuskan hubungan kalau dia setia dan sanggup tunggu? Aku cuma nak tunggu jawapan daripada korang camne.

Minggu, 03 Februari 2013

Cashout Earning Nuffnang RM 1000


Akhirnya earning Nuffnang blog aku dah mencecah RM 1000. 3 tahun duk tunggu baru dapat jumlah angka 1k. Ehem, actually ni la ayat yang aku akan tulis 3 tahun akan datang bila nak cashout earning Nuffnang..jangan marah ye..hehehe. Setelah 13 bulan letak iklan Nuffnang dalam blog, hari ni baru officially boleh cashout. Orang lain 2 3 bulan je terus dapat cashout. Aku punye berbulan-bulan ambil masa. Tak banyak pun RM 50 je. CPUV tak melekat satu pun kat blog aku. Tak tau nak guna umpan apa dah.



Trafik blog boleh la maintain 1k sehari dengan update sekali sehari. Aku dengar ada orang cakap kalau kita pemegang status gliterrati, pilih tarikh pada hujung bulan untuk cashout...sebab kalau tarikh lain cek akan sampai dalam masa 2 bulan. Kalau korang cashout hujung bulan, cek akan sampai dalam masa sebulan je. So, korang punye earning Nuffnang dah berapa?


Apa Jenis Loghat Negeri Anda?


Aku dari dulu kecik sampai besar merantau je kerjanya. Yalah, lahir di Terengganu, membesar di Kelantan, belajar di Kedah dan Perak pastu kerja kat Johor. Dan benda yang aku paling pelik ialah bahasa. Macam-macam jenis slang atau loghat yang aku jumpa masa belajar dulu dan kerja sekarang. Loghat orang utara, loghat orang pantai timur, loghat orang selatan semua aku dah dengar. Kadang-kadang tu masa cakap terikut jugak dengan loghat diorang.Contoh kat bawah ni :

Loghat Kelantan         : Kawe raso nok make nasik doh ni.

Loghat Terengganu : Mung ni nakok paik..beghat nanang.

Loghat Kedah          : Hampa makan biskut tawaq celup ayaq kopi je?

Loghat Johor           : Ko nak beli kereta beso jugak ekkk?


Loghat Perak            : Kome deghoyan dah bebunge

Loghat Nogori         : Den donga Siti bolom di pinang laie.

Agak-agaknya korang boleh faham tak semua loghat kat atas tu? :)


Sabtu, 02 Februari 2013

Alhamdulillah, Dapat Kekasih Baru


Kalau korang pernah baca entri aku sebelum ni Wishlist Untuk Tahun 2013, ni la dia kekasih baru aku sekarang ni. Kekasih baru tu bukan orang ye..tapi kamera DSLR Nikon. Misi nak cari kekasih betul-betul tak tercapai lagi..hehehe. Tak kaya dan tak hensem orang tak pandang sekarang ni. Actually, banyak kali dah usha, ni baru boleh angkut dengan duit gaji baru masuk. Jadi, ada 4 benda lagi yang belum tercapai. Ada je kamera DSLR tapi tak pandai guna pun..hehehe. So far, benda apa yang korang dah tercapai?

P/S : Sesape yang nak pinjam sila la roger ye..tengah baik hati ni :)



Top