Selasa, 31 Desember 2013

Benda Yang Ada Dalam Wallet Lelaki Dan Purse Perempuan


BENDA YANG ADA DALAM WALLET LELAKI
1. I.C

2. Kad ATM
3. Lesen memandu

4. Duit kertas/duit syiling
5. Gambar awek


BENDA YANG ADA DALAM PURSE PEREMPUAN
1. I.C
2. Duit kertas/duit syiling
3. Kad ATM
4. Kad nikah
5. Kad daftar klinik/hospital
6. Kad jemputan kahwin
7. Kad ucapan raya
8. Surat pajak
9. Resit beli kopok lekor
10. Resit beli baju tahun lepas

11. Resit ATM
12. Tisu

13. Gambar pakwe
14. Minyak angin
15. Kunci

Agak-agak apa lagi yang ada dalam purse perempuan eh? cer cerita sikit..hehe

Dah 27 Tahun Rupanya Blogger Ini!


Masuk tahun 2014, rupanya dah 27 tahun umur aku. 2 tahun dah jadi blogger. 1 tahun dah jadi cikgu. Yang paling penting, masih lagi diberi peluang untuk bernafas..alhamdulillah.

AZAM UNTUK TAHUN 2014
1. Nak jadi cikgu yang tegas, garang tapi penyayang.
2. Nak cuba ubah gaya penulisan blog.
3. Nak eratkan lagi hubungan dengan blogger.
4. Nak letak iklan affiliate dalam blog.
5. Nak mula berjimat..2014 ni tahun BN--> barang naik.
6. Nak masak sendiri tiap-tiap malam.
7. Nak beli handphone baru :)

PENCAPAIAN BLOG SELAMA 2 TAHUN
1. Mempunyai pagerank 3.
2. Bilangan followers baru 15++
3. Mencapai lebih daripada 1 juta pageviews.
4. Pageviews dalam 4k sehari.
5. Masih lagi menggunakan domain blogspot..akan ditukar kepada com.

Minggu pertama persekolahan ni memang sibuk..minggu ni jugak minggu orientasi pelajar baru. Kalau jumpa cikgu ni, tegur-tegurlah ye..untung-untung dapat belanja..bonus pun dah nak masuk ni..hehe. Selamat tahun baru kepada semua. Share sikit azam korang untuk tahun baru.


Senin, 23 Desember 2013

Blogger Akan Dikenakan Cukai Mulai Tahun Depan ?


Blogger yang ada di Malaysia akan dikenakan cukai mulai tahun depan. Mana-mana blogger yang tidak bersetuju dan enggan membayar cukai tersebut akaunnya akan disekat dan title blogger dilucutkan serta merta. Kalau la ada statement macam ni, memang aku mengamuk la..hehe.

Bukan apa, sekarang ni petrol naik, elektrik naik, tol naik, gula naik, tambang bas sekolah naik, tambang lrt naik, cukai pintu naik, air naik, astro naik dan akhir sekali cukai GST. Yang tak tahu makna GST atau dalam bahasa Inggeris Goods and Services Tax adalah sejenis cukai di mana apa sahaja barang dan perkhidmatan yang digunakan oleh pengguna mengandungi elemen cukai. Harga barang dan cukai cepat je naik..aku pun nak naik jugak la, naik angin.
 
Bagi aku, GST yang akan diperkenalkan akan membebankan rakyat. Banyak harga barang dan perkhidmatan akan dinaikkan..gaji naik sikit tapi harga barang naik berganda-ganda. Nampaknya lambat lagi la nak kahwin. Nak jimat kena tanam sayur la..nak beli sayur datang rumah aku..hehe

P/S : Tajuk entri saje je buat gempak..harap-harap jangan la masin mulut aku :)

Minggu, 22 Desember 2013

7 Cara Nak Jadi Kaya Dengan Cepat Dan Mudah


Mesti ramai yang terfikir nak jadi kaya kan? Kalau korang pernah terfikir, apa kata ramai-ramai pakat cuba cara-cara yang kat bawah ni.

1. Kahwin dengan orang kaya/jutawan..nanti duk kat rumah goyang kaki je.

2. Simpan sekurang-kurangnya 1/3 pendapatan yang diperoleh setiap bulan dari duit gaji..jangan simpan dalam poket, simpan dekat bank. Pastikan korang ada dua bank. Satu bank untuk gaji masuk dan satu lagi untuk simpan.   


3. Labur duit di Amanah Saham Nasional Berhad (ASB) untuk dapat dividen. Selain ASB, pelaburan dalam emas dan hartanah juga boleh bagi keuntungan yang tinggi. 

4. Minta sedekah, kalau korang tak malulah..hehe. Ada kes orang menyamar jadi peminta sedekah dan hasil yang diperolehi sampai 4k ke atas dalam masa sehari.

5. Buat kerja part time, kisahlah nak jual burger ke, baju atau pun bukak kedai makan..sekurang-kurangnya masuk jugak side income. Yang malas nak keluar rumah, apa kata cari kerja Jobdirumah.com je.

6. Masuk skim cepat kaya, labur RM100 jadi RM100 000. Jangan terpengaruh ye dengan skim macam ni. Skim yang cepat, yang shortcut dan tak payah susah payah ni, banyaknya yang menipu. 

7. Masuk jadi ahli politik, gaji diorang berkali-kali ganda..tu belum kira dengan elaun lagi.


P/S : Kalau korang dah kaya jangan lupa kat aku, kita kan kawan lama :)

Sabtu, 21 Desember 2013

Suka Hati Aku Nak Cium Dan Upload Gambar Di Facebook !


Macam-macam la remaja zaman sekarang ni. Bangga+ng pulak dapat upload gambar tengah berpeluk dan bercium kat facebook..tergamam tak tau nak komen apa pasal perangai budak zaman sekarang. Halal haram tak fikir dah..tolak tepi. Tak suka orang kutuk dan marah , tapi buat benda yang mengundang kutukan dan kemarahan orang ramai.

Bila orang nasihat, kata kubur masing-masing, tak payah jaga tepi kain orang. Sebab kubur masing-masing la orang nak tegur. Kalau kubur sama senang, masa malaikat tanya boleh tolong jawabkan. Rasa malu dah buang dalam tong sampah, rasa takut pada Allah dah tau ke mana..kesian lah kat mak bapak wahai anak-anak ye. 

Sekian ceramah dari Ustaz Nick.

Kamis, 19 Desember 2013

Azab Dan Balasan Meninggalkan Solat 5 Waktu Dengan Sengaja


Secara ringkasnya balasan tinggal solat :

SUBUH : Allah akan mencampak ke dalam neraka Jahannam selama 60 tahun.
ZOHOR : Dosa seperti membunuh 1000 orang islam.
ASAR     : Dosa seperti meruntuhkan kiblat umat islam iaitu Ka'abah.
MAGRIB : Dosa seperti berzina dengan ibu bapa sendiri.
INSYA'    : Allah tidak redha tinggal di buminya dan guna segala nikmatnya.

Ada yang dalam kubur menangis meronta-ronta nak kembali hidup sebab nak qada solat-solat yang ditinggalkan..nauzubillah

Rabu, 18 Desember 2013

Perempuan Pantang Nampak 4C

Korang percaya tak kebanyakan perempuan pantang nampak 4C..kalau nampak je mula la gelabah dan tak senang duduk. Nak tahu apa benda yang 4C tu baca kat bawah ni. 

1) Camera
Perempuan memang pantang nampak camera..nampak je terus posing. Tu belum lagi kira camwhore/self capture. Tak kira dalam kereta mahupun dalam tandas..hehe. Memang majoriti perempuan suka ambik gambar sendiri kan kan kan. Tak eh? ok,fine. 

2) Crush
Yang ni bukan candy crush ye..hehe. Perempuan mesti ada crush punya..lebih-lebih lagi kalau lelaki tu baik, kacak, selalu bagi nasihat dan macam-macam lagi la. Cakap je pasal lelaki tu mesti blushing. Agak-agak berapa kali stalk fb crush korang? 

3) Cermin
Perempuan dengan cermin memang tak boleh dipisahkan. Bangun pagi terus mengadap cermin kan. Pergi jalan mana-mana jumpa cermin, berhenti kejap betulkan tudung. Dalam handbag mesti ada cermin kan..paling kurang pun cermin compact powder tu. Jadi la kan, daripada tak ada langsung :) 
 
4) Cicak
Classmate perempuan aku tengok je cicak lalu depan dia, terus melompat naik atas meja..aku terbahak bahak gelak. Bila ditanya geli jawabnya.

Selasa, 17 Desember 2013

Bonus Separuh Bulan Gaji Januari 2014 & Jadual Pembayaran Gaji 2014


PEMBERIAN BONUS SEPARUH BULAN GAJI 2014

Kira-kira
1.4 juta penjawat awam akan menerima bonus setengah bulan gaji atau minimum RM500, demikian diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2014. Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, bagi meringankan lagi beban golongan pesara, kerajaan juga memberi Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM250. Bayaran bonus dan bantuan khas kewangan ini akan dibayar pada awal Januari 2014.

JADUAL PEMBAYARAN GAJI 2014

Tarikh pembayaran gaji bulanan bagi tahun 2014 adalah seperti berikut :


P/S : Masuk bonus nanti jangan lupa belanja aku pulak. Tak kisah pun makan kat mana, belanja makan kat secret recipe pun ok jugak..hehe :)

Minggu, 15 Desember 2013

Pernah Tak Diganggu Dengan Nombor Telefon Ini?


Tengah bercuti kat rumah pun ada je nombor-nombor telefon yang sangat annoying mengganggu..ingatkan siapa, rupanya telemarketers yang offer insurans. Cakap tentang diorang punya insurans macam nombor telefon ini : 0320750000, 0320366888, 0320550700, 0322039688, 0327874200, 0327263500, 0320366888, 0320941222, 01112315979, 01112164979, 0379629200.

Aku memang takkan layan tawaran yang di offer dalam telefon. Kadang-kadang tu biarkan dia bercakap habiskan air liur..tapi aku tak pernahlah marah-marah. Paling kejam pun putuskn talian time dia tengah bercakap..pastu off handphone. Bukak balik ada misscall..haha

Jika korang ditelefon oleh syarikat atau agen insurance yang cuba ambil nombor kod kad kredit atau nom akaun, jangan dedahkan. Semua tu bohong..zaman sekarang ni orang nak cari untung dengan jalan mudah. Sebagai info, pihak bank atau insuran tidak akan menawarkan sebarang produk melalui atas talian. Kalau nak beli insurans, better jumpa agent yang sah, jangan melalui telefon.



Jumat, 13 Desember 2013

Felixia Yeap, Dari Playboy Kepada Berhijab..Salah Ke?


Bekas majalah Playboy, Felixia Yeap yang mengubah penampilannya dengan berhijab mendapat banyak reaksi negatif..mempersendakan islam la, tak sesuai la, macam-macam la orang kata. So, persoalannya, salah ke orang bukan islam nak berhijab?

Pandangan aku, kalau korang tengok gambar dia berhijab dengan pakai pakaian tak ketat ok je. Dia nak berubah syukurlah. Orang islam sendiri pun pakai hijab tapi baju seluar ketat macam tak pakai baju..dia bukan islam tapi tahu cara pakaian menutup aurat yang sebenar. Tak perlulah pandang sinis..beri je komen yang positif. Mana tahu hasil komen positif kita dia terbukak hati ke arah Islam. Moga Allah berikan dia hidayah..nak tahu cerita sebenar baca blog dia kat sini Felixia Yeap Blog

 

Senin, 09 Desember 2013

Cari Pasangan Jauh Atau Pasangan Dekat?


PASANGAN DEKAT

Kawan-kawan aku cakap kahwinlah dengan orang yang dekat, tak adalah dekat sangat. Kalau jauh pun setakat 2 3 jam sudah sampai, tak letih sangat, Jangan kahwin dengan anak jiran sebelah sudahlah..hehe. Nanti raya boring tak boleh balik kampung. Bukan apa, susah nak berjumpa kalau cari pasangan yang jauh, lebih-lebih lagi kalau dah kahwin. Jumpa masa hujung minggu je. Bila berjauh terseksa merindu, sesaat bagai setahun kononnya. Wah wah wah, meriahnya bercinta..

PASANGAN JAUH

Bila nak berkembang zuriat kalau asyik cari pasangan yang dekat..kata diorang la. Bagus jugak kan cari pasangan jauh, bercampur budaya tu. Kalau kahwin orang jauh, luas pengembaraan korang..setakat orang utara kahwin dengan orang timur, kira dekat sebab boleh naik kereta. Tapi dapat orang borneo, kena fikir 2-3 kali jugak la...sebab adventure sangat nak sampai ke sana...huhu 

P/S : Orang kata kalau dah jodoh nak buat macam mana kan..so, korang cari pasangan jauh atau dekat?

Sabtu, 07 Desember 2013

20 Tempat Honeymoon Paling Best Di Malaysia

Musim cuti sekolah ni rasanya ramai yang bakal kahwin. So, kalau korang masih tak boleh nak decide tempat mana yang best untuk honeymoon kat Malaysia, aku suggest korang boleh cuba usha tempat ni. Yang tak kahwin lagi pun nak pergi bercuti boleh je..hehe

Pulau kat Malaysia banyak. Malam-malam lepak bawah sinaran bulan tepi pantai..menghayati suasana berbulan madu.

1. PULAU REDANG
2. PULAU LANGKAWI
3. PULAU TIOMAN
4. PULAU PANGKOR
5. PULAU PERHENTIAN
6. PULAU KAPAS
7. PULAU MABUL
8. PULAU SIBU
9. PANTAI PORT DICKSON
10. PANTAI DESARU
11. CHERATING
12. TANGJUNG ARU

Kalau yang suka pergi ke tanah tinggi atau tempat sejuk, tempat-tempat kat bawah ni memang sesuai. Sejuk-sejuk ni bagus kan untuk suasana honeymoon..hehe

1. BUKIT FRASER
2. BUKIT TINGGI
3. BUKIT LARUT
4. BUKIT BENDERA 
5. GUNUNG KINABALU
6. KUNDASANG
7. GENTING HIGHLAND
8. CAMERON HIGHLAND


Jumat, 06 Desember 2013

Blog Nick Nashram Sekarang Pagerank 3


Setelah sekian lama aku tunggu, akhirnya blog ni dah berpagerank 3. Bagi yang tak tahu lagi, pagerank ni digunakan oleh Google untuk menilai tahap populariti sesebuah blog atau website. Pagerank ni bermula dari 0 sampai la 10. Nak tahu berapa pagerank blog korang, cuba check kat SINI.

Pagerank ni pun memainkan peranan dalam menentukan carian di google. Ada jugak orang kata kalau nak dapat pagerank tinggi, rajin-rajinlah komen di blog yang berpagerank lebih tinggi dari kita dan sistem komennya adalah dofollow. Kalau tak tahu apa DOFOLLOW DAN NOFOLLOW, baca kat bawah ni. Dengan memberi komen kat blog-blog yang buat sistem komen dofollow, korang akan dapat backlink dengan mudah. Blog aku ni dofollow, rajin-rajin la komen ye :)

Sabtu, 23 November 2013

4 Perkara Yang Wajib Ada Di Blog Anda - Part 2


FOLLOWER BUTTON
Ada sesetengah blogger bila kita nak follow balik tak ada widget follower. Kepada blogger baru yang masih terlupa nak pasang benda ni, cepat-cepat la pasang benda ni. Bayangkan korang suruh aku telefon tapi tak bagi nombor? Benda ni wajib pasang ye kalau nak orang join blog kita. Korang boleh pilih sama ada nak pasang "Google Friend Connect" atau pun "Google Plus".

BLOG ARCHIVE
Tempat ini adalah simpanan entri korang yang lama daripada tahun mula-mula korang berblogging sampai la sekarang. Dan kebanyakan blogger suka selongkar blog archive ni lebih-lebih lagi kalau entri korang menarik.

LINKWITHIN
Kalau malas nak ping entri, pasang je linkwithin/related post. Sebab benda ni boleh menaikkan pageviews dan trafik blog korang. Nak tahu linkwithin tu macam mana, cuba tengok bawah entri ini, ada 4 post linkwithin. Cara nak pasang linkwithin boleh tengok kat SINI.

SOCIAL NETWORK WIDGET
Kena ingat, tak semua yang baca blog kita adalah blogger. Kadang-kadang tu diorang tak boleh nak komen sebab tak ada akaun. So, bila ada widget macam ni, sekurang-kurangnya bila ada perkara yang nak ditanya, bolehlah "keep in touch" dengan Facebook. Manalah tahu tiba-tiba yang bertanya tu boleh jadi kawan rapat..mungkin jugak dia tu bakal jodoh korang..kekeke

So, kalau korang rasa 4 widget ni belum ada lagi dalam blog korang, elok la buat dengan segera. Kalau ada cadangan lain widget mana yang wajib ada dalam blog boleh la tulis di ruangan komen.

Senin, 18 November 2013

Hati-Hati Dengan Tanda Pelik Di Luar Pintu Rumah


Terbaca benda ni kat facebook semalam. Tak tahulah betul ke tak. Cepat-cepat balik rumah tengok ada tak tanda pelik kat luar pintu rumah. Semua clear..kalau ada cuak jugak kan..hehe. Teringat cerita Ali Baba Bujang Lapok, dimana penyamun tu sebelum diorang nak mencuri pergi usha dulu rumah pastu tanda pangkah. Rasanya pencuri zaman sekarang ni mesti diorang ciplak idea daripada cerita ni. So, balik rumah nanti korang check la ye pintu rumah tu. Selamat bercuti :)

Sabtu, 16 November 2013

Dah Tercapai Ke Wishlist 2013 Korang?

Alhamdulillah, 3/6 daripada Wishlist Untuk Tahun 2013 dah tercapai separuh. Yang tak tercapai lagi terpaksa bawak ke tahun 2014 la nampaknya. So, yang dah potong tu maknanya yang dah dapat la..hehe



1. Kamera DSLR Nikon
2. Peti sejuk Toshiba

3. Tv Plasma Panasonic
4. Sony Xperia Z1
5. Kereta Toyota Vios
6. Calon isteri


Semalam baru pegi usha Sony Xperia Z1. Harga memang lebih kurang dalam RM 2399..tersedak kejap. Yang buat aku minat sebab kamera 20.7-megapixel. Pendek cerita smartphone no 1 buat masa ni.
1. Sony Xperia Z1
2. Htc One
3. Samsung Galaxy Note 3
4. Nokia Lumia 1020
5. Iphone 5s


Nak dapatkan gadjet mudah je. Ada duit, pergi kedai terus dapat. Nak cari calon isteri lain pulak cerita. Balik bercuti kat kampung, soalan pertama yang akan ditanya "Kereta dah ada..penumpang kat sebelah bila nak cari"..senyum tak perlu kata apa-apa :)
  

Selasa, 12 November 2013

5 Sebab Kenapa Lelaki & Perempuan Tak Kahwin


Terbaca dalam majalah Wanita, antara faktor utama lelaki dan perempuan yang berumur 25 tahun ke atas dan masih tidak berkahwin.

1. Masalah kewangan.
2.Tidak berjumpa calon sesuai.
3. Kemajuan kerjaya.
4. Selesa hidup membujang.
5. Komitmen terhadap keluarga.


Kalau korang tengok faktor tidak berjumpa calon yang sesuai, peratusnya lebih kepada perempuan. Tak berjumpa ke memilih? hehe..sila jawab.

Senin, 11 November 2013

Seringgit Je Ada Dalam Dompet


Sudah berapa kali dompet hitam itu dibuka..dengan harapan manalah tahu terselit duit kertas yang lain. Hampa..cuma tinggal seringgit sahaja dalam dompetnya itu. Tabung duit syiling botol air mineral dah dikorek..buat belanja pada minggu lepas. Dengan duit seringgit itu di dalam tangan, makanan apalah yang boleh dibelinya. Untuk mengalas perut, dia terpaksa membeli mee segera dan baki selebihnya itu disimpan.

Nak pinjam dengan kawan, segan pulak rasanya. Terpaksa dia gagahkan hati menefon emaknya untuk meminjam RM 100 sebagai bekal untuk menyara hidup pada minggu tersebut. Hampir menitis air matanya mengenang nasib belajar di perantauan. Siapa dia? Aku la tu..hehe. Teringat masa susah belajar kat universiti dulu. Even dapat biasiswa KPM, still tak cukup. Mujur ada biasiswa mak ayah. Alhamdulillah, sekarang dah kerja gaji beribu-ribu masa nak balas jasa diorang pulak.

Senin, 04 November 2013

Lelaki & Perempuan : Siapa Yang Perlu Propose Dulu?


Lelaki yang propose dulu memang dah biasa. Baru la gentleman..tapi tak semua gentleman. Lelaki pun macam perempuan jugak. Kadang-kadang malu lebih..malu tapi mahu..hehe


Perempuan yang propose dulu memang rare dan tak ramai buat. Cuma bila perempuan yang nak start dulu tu..kena hati kental macam rambo la. Takut kena reject? Kena reject tu benda biasa..aku pun pernah dapat anugerah ni 2 3 kali. 

P/S : Kalau dah suka sama suka, kena perlu tunggu satu pihak propose dulu?

Jumat, 01 November 2013

Jatuh Standard Dating Naik Motor


“Pernah kawan lelaki satu sekolah ajak dating, setiap kali dia ajak, saya bagi la alasan sibuk, takut mak marah, tak cukup dewasa lagi nak dating. Tapi sebenarnya bukan tak nak, dia hanya ada motor je mana ada standard dating naik motor”...macam cantik je..macam cantik je..(ok, yang ni tambah je..hehehe)

Kadang-kadang orang sibuk mencari pasangan hidup yang sempurna tanpa sedar dan lihat diri sendiri adakah dia cukup sempurna untuk pasangan dia :) 

P/S : Naik motor la bagus..minyak mahal..rm 50 tak penuh lagi tangki minyak kereta..hehe


Senin, 28 Oktober 2013

Aku Cikgu Garang?


Semalam baru balik kursus PBSMR Tingkatan 3 kat SK Ismail. Sekolah ni tak ramai murid..tapi suara cikgu riuh rendah. Garang suara diorang.Teringat balik masa sekolah rendah dulu, tangan aku ni selalu ada tanda birat kena rotan. Sebabnya tak siap kerja rumah BM. Perut selalu senak sebab kena pulas tak siap kerja masa pendidikan seni..padahal seni tak masuk UPSR pun..hehe

Tapi memang respect kat cikgu sekolah rendah. Berapa ramai budak sekolah rendah bermasalah? Jarang kan. Kalau sekolah menengah? Hurmm..tak payah cakap. Aku tak garang tapi tegas :) 



Amacam, ada gaya jadi cikgu seni tak? Berbaloi kena cubit masa sekolah rendah dulu..haha. Kalau budak-budak malas nak belajar, salah satu cara nak tarik diorang macam ni la.


Rabu, 16 Oktober 2013

4 Sebab Kenapa Perempuan Cantik Susah Dapat Jodoh


Hasil daripada interview dengan dua orang perempuan cantik, so ni la hipotesis yang aku buat kenapa perempuan cantik ni susah dapat jodoh. Nak tahu kenapa, baca kat bawah ni.

1. Terlalu Memilih Pasangan
Korang percaya tak dari segi luaran, perempuan cantik memang suka pada lelaki yang hensem. Kalau boleh, nak yang tinggi 7 kaki, badan berketak, muka macam Shah Rukh Khan, hidung mancung..macam-macam lagi la. Maklum la orang cantik, kriteria untuk jadi pasangan dia mesti menepati taste dia jugak. Selepas tu barulah diselidik kerja apa. Kerja tu mestilah setaraf atau lebih tinggi dari perempuan tu. Katanya lagi “kami bukan terlalu memilih, tetapi mencari yang sepadan,secocok, sekufu dan seangkatan dengannya”.

2. Gaji Dan Pangkat Tinggi Dari Lelaki
Dah la cantik, pastu kerja gaji beribu-ribu ringgit pulak sebulan. Lelaki yang kat luar cuak nak masuk line tu. Pada mata lelaki, takkan la perempuan cantik dan bergaji tinggi tu nak pandang lelaki yang kerja biasa ni. Sebab tu la daripada awal, lelaki tak nak ambik risiko pergi usha perempuan cantik..bukan apa, takut bertepuk sebelah tangan je. Kena reject seminggu tak makan nasi beb.

3. Serik Nak Bercinta
Siapa kata perempuan cantik tak pernah putus cinta? Tersilap pilih lelaki buaya, parah la jawabnya. Bila dah putus cinta, mungkin rasa fobia kot bab-bab bercinta ni. Dah tak percaya dan malas nak taruh harapan kat mana-mana individu yang sibuk duk usha dia..takpa la, dia nak forever alone..huhu. Maybe sebab ni pun perempuan cantik lambat dapat jodoh.

4. Tidak Serius
Dah elok-elok couple dengan orang tu, putus sebab ada lelaki lain. Alasan yang di bagi takde jodoh. Macam mana nak ada jodoh kalau tak serius dalam hubungan. Ambik perhatian ye..khas untuk lelaki dan perempuan yang tak istiqamah dalam perhubungan tu.

P/S : By the way, bukan semua perempuan cantik macam ni ye..hehe. Terima kasih kepada 2 orang wanita cantik, Nabilla Affiqqah dan Hana kerana sudi di interview :)


Entri lain yang anda mesti baca :

Minggu, 13 Oktober 2013

Beraya Di Perantauan Kali Yang Kedua


Disebabkan cuti hari raya aku tak diluluskan, terpaksa la beraya di perantauan. Bila dah kena raya kat tempat orang, so terpaksa la sediakan semua kuih raya sendiri. Kuih raya in the making kat atas tu..heheh

Esok dah nak raya..nak ambil kesempatan la nak ucapkan selamat hari raya aidiladha kepada pengunjung blog yang sederhana ni. Mohon ampun dan maaf sekiranya ada terkasar bahasa. Rajin-rajin la lepak kat blog ni :))  

 P/S : Nak duit raya hijau, beraya kat rumah aku di Johor ye.

Sabtu, 12 Oktober 2013

Kembar Blogger Nick Nashram


Orang cakap dalam dunia ni kita ada sorang lagi kembar..cuma tak tau dia dari negara mana, bangsa apa dan jenis agama. Ok, ni adalah kembar aku..nama pun hampir sama. Pegi mana-mana mesti orang keliru yang mana satu aku, yang mana satu kembar aku. Yang paling bestnya bila malas nak pergi kuliah, suruh je kembar pergi..lecturer pun seriously tak perasaan masa tanda attendance..hehehe

Kalau keturunan korang ada kembar, kemungkinan nak dapat anak kembar tu konpem ada. Orang tua cakap jangan makan buah pisang kembar, nanti dah kahwin dapat anak kembar..haha. Bestkan kalau ada kembar seiras. By the way, yang dapat pakwe/makwe kembar tu, jangan tertukar pasangan sudah la :)

 P/S : Cerita kat atas tu adalah rekaan semata-mata..aku takde pun kembar  :)

Selasa, 08 Oktober 2013

Duit Dalam E- Penyata Gaji Aku Hilang Kena Hack!


Bayangkan korang duk tunggu gaji masuk, sedar tak sedar rupanya gaji korang tu dah kena godam dengan hacker. Cuak tak kalau kena macam tu? Sekarang ni dah heboh dengan e-Penyata gaji kena godam. Kadang-kadang takut nak check slip gaji online
 
Khas untuk cikgu-cikgu ye, Kementerian Pendidikan Malaysia tidak mengeluarkan sebarang arahan kepada sekolah-sekolah untuk memberi senarai nama guru-guru dan kakitangan sekolah bagi tujuan pengemaskinian maklumat pengkalan data Jabatan Akauntan Negara Malaysia. Kalau dapat surat dari mana-mana email, tu penipu namanya. Macam ni la rupa surat palsu dalam email tu ye.


 
Tapi sistem e-Penyata gaji katanya ciri-ciri keselamatan tu dah di upgrade. Kena update no h/p dan email. So, kalau password korang tu kena reset, automatically notification akan dihantar kat korang samada melalui sms atau email. Macam-macam la orang nak paw duit orang sekarang ni :(


P/S : Tajuk entri tu saje je buat gempak..gaji dah masuk woiii 10hb ni..hehehe

Rabu, 25 September 2013

Blogger Dan Cikgu Berambut Pacak





















Kenapa aku suka buat rambut pacak?
1. Mudah nak urus.
2. Tak perlu ambik masa lama nak sikat.
3. Pengaruh daripada pemain bola sepak.
4. Nak bagi nampak style..tapi tak style pun..hahaha

Cikgu sekolah aku kata rambut macam duri landak..cicak jatuh konpem terus mati..hehe. Aku dah cuba tukar style rambut tapi macam tak masuk la. Ingat hujung tahun nanti nak botak la.Kalau lelaki, berani tak korang nak botakkan kepala? Kalau perempuan, berani tak nak jalan dengan bf korang yang botak? Ok, kelas bersurai :)


Senin, 23 September 2013

Kenaikan Gaji Baru 2013 Kakitangan Awam Pada Bulan Disember?



Sebelum ni, sekitar bulan Julai, semua kakitangan dan penjawat awam dah terima kenaikan gaji tahunan yang baru. Ramai yang tersengih termasuk la aku..hehehe. Tunggu dulu, berita gembira bukan setakat tu je. Ini kerana......

Berdasarkan maklumat yang diterima melalui salah seorang panel yang menjadi wakil bagi pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang telah terlibat secara langsung dalam pelarasan gaji baru kakitangan awam kali ini memaklumkan akan ada berita gembira sekitar 3 bulan daripada sekarang di mana pengiraan untuk pelarasan gaji baru telah pun dijalankan dan dijangka akan mula dikuatkuasakan sekitar bulan 12 (Disember 2013) ataupun awal tahun 2014.Sumber.

Mintak-mintak la betul..jangan khabar angin je. Nak jugak belanja kawan-kawan blog ni pekena coconut shake..hehehe :)


Minggu, 22 September 2013

Ayat SMS Yang Boleh Buat Awek Korang Senyum

Agak-agak susah tak nak ambik hati perempuan? Orang kata perempuan ni complicated sikit. Kena usaha kuat nak bagi awek/isteri korang happy. Korang sedar tak benda yang kecik dan simple pun macam SMS sebenarnya dah cukup untuk buat pasangan korang tu rasa dirinya dihargai.

Ni contoh ayat SMS yang boleh buat pasangan korang tersenyum..hehe
 

Bila Awek Korang Tengah Bersedih


Bila perempuan kata dia sedih, time tu la dia perlukan korang untuk dengar dia punya masalah. Yalah, dengan sape lagi nak share masalah tu kalau bukan dengan soulmate dia kan. Tapi ade jugak lelaki yang buat dek je. Bila awek dia sedih layan tak layan je. Tak bolehlah camtu..sedih,suka,pahit,masin..sama-sama la kongsi :)
 
Bila Awek Korang Cerita Kecantikan Perempuan Lain


Kadang-kadang perempuan memang akan puji mana-mana perempuan lain yang dia nampak cantik sebab nak tengok respond dari korang..hahah. Tapi kalau korang respond puji perempuan tu lebih-lebih macam kat atas tu, konpem la jealous..siap tarik muka lagi. Siap sedia la nak kena pujuk seminggu.

Bila Korang Busy Tahap Dewa


Dalam relationship even sibuk camne pun, takkan la tak boleh contact langsung. Ala, satu mesej pun dah kira ok..at least korang tunjukkan effort yang korang tu ingat kat dia. Ni tak, bunyi mesej masuk ingatkan pakwe dia yang hantar, rupanya mesej celcom..hahah. Sape yang dapat pasangan yang camni, memang nasib malang..huhu. Makan hati tiap-tiap hari la awek tu.

Apa kata anda..hehehe :)


Sabtu, 14 September 2013

Jenis-Jenis Blog Yang Ada

Blog Gossip
"Artis baru Malaysia berbikini di Bali", "Gambar Artis Malaysia pakai baju ketat"..antara tajuk-tajuk yang ada dalam blog gossip. Keluar je khabar angin artis berbikini, artis cerai, artis gaduh..ramai je yang taip kat goggle nak baca. Orang kata buat blog gossip ni trafik mencanak, komen ratus-ratus, follower ribu riban. Tak teringin ke?

Blog Info
Selalunya blog macam ni kurang dapat tumpuan dan orang masuk pun sebab nak cari sesuatu. Memang bagus info tu tapi entah la kenapa orang tak minat nak baca blog jenis macam ni..mungkin la sebab cara penulisan yang skema. Sebab tu kadang-kadang bila aku dah dapat info yang aku nak, terus tutup..tak singgah dah pastu..haha

 

Blog Peribadi
Bukan semua orang suka baca kisah peribadi kita..kisah kau dating ke, kisah kau putus cinta ke..mungkin pada sesetengah pembaca ok, tapi mungkin sesetengah lagi menyampah. Tapi peduli apa aku..hahaha. Cuma, untuk blog peribadi nak tarik ramai pembaca, make sure jumlah follower tu at least mencecah 1k. Susah nak menulis untuk puaskan hati semua pihak kan..lainlah kalau kita ni famous giler macam Hanis Zalikha atau Fatin Liyana

Blog Copy Paste
"Amboi, rajin betol copy paste entri orang". Aku tak marah, siap puji lagi ni..haha. Memang ada blogger yang kerja dia duk copy entri orang je. Takde masalah, cuma macam biasa la bagi kredit kepada orang yang tulis tu. 

Agak-agak blogger korang jenis mana satu?

Entri lain yang mesti dibaca :


Kamis, 12 September 2013

To My Other Half - Puisi Ciptaan Dua Blogger


Poem ni actually ciptaan dua blogger..aku dengan blogger hana. Dan idea nak tulis poem ni datang dari dia..kreatif betul cikgu hana..nanti bagi idea lagi..huhu. Semalam dah ada syarikat rakaman telefon kata nak ambil poem ni nak buat lagu..ok, yang ni tipu je..hehehe. Kalau yang dah kahwin tu, camne eh korang dengan pasangan berjumpa?

P/S :  Those who are still single, don't worry because someone special you haven't met is out there for you. Yang dah ada pasangan tu, setia pada yang satu..jangan main kayu 2 3 dan 4..hehe


Minggu, 08 September 2013

Apa Dah Jadi Dengan Blogger Nick Nashram?


1. Jari terkena pisau masa potong ayam..terpaksa kena jahit. Mujur tak terpotong jari tu. Sekarang ni nak menulis pun susah. Tu la, nak jadi tukang masak sangat.
 

2. Kereta pulak terlanggar tiang..tak perasan masa reverse. Bodykit kereta dekat belakang tercalar sikit. Orang kata kalau jiwa tengah kacau jangan bawak kereta.

3. Disebabkan jiwa kacau, berat badan dah naik sikit..nak pergi gym pun dah rasa malas. Kursus tiap-tiap minggu. Lapar sikit masuk dapur masak, terlebih rajin sebab tu la terkena pisau.


4. Sibuk dengan persiapan konvo kat UPSI. Konvo tu 11hb ni..hari rabu. Kalau yang nak bagi hadiah tu, jangan malu, jangan segan eh..hehe

5. Mana-mana yang ada WhatsApp dan WeChat, jangan lupa eh add aku. Sekarang ni dah kembali aktif. ID WeChat : nicknashram...ID WhatsApp : my phone number (ask me through facebook).

Tu je la update untuk minggu ni..tangan sakit. Nak menaip tu tak boleh. Macam mana la nak salam dengan permaisuri nanti :)


Top