Senin, 31 Desember 2012

Pasar Harian Di Laluan "Kereta Api"...unik

Maeklong Railway Market, yang terletak di Samut Songkhram, Thailand, kira-kira 37 kilometer barat Bangkok, kelihatan sama seperti mana-mana pasar lain yang terbuka di Asia. Terdapat buah-buahan tropika dan sayur-sayuran seperti Lychee, durian, dan mangga dalam timbunan besar berwarna terang, pelbagai rempah kering, Pes dan herba, makanan laut tangkap dan lain-lain makanan tempatan. Pasar ini berbumbungkan canvas dan payung yang boleh di tari dan dilipat , jika anda melihat dengan teliti, anda akan melihat ruang pejalan kaki adalah di atas landasan keretapi.

Kemudian apabila bunyi siren dari kereta api dengan secepat kilat pasar ini akan benrubah - pembeli hilang dan pegerai berhenti seketika dari menjual hasil mereka.para penjual akan mengaut bakul dan kotak mereka dan apa-apa yang terletak di atas landasan.  untuk memberi laluan kepada kereta api untuk melauinya. Kereta api dengan kelajuan 15mph hampir menyentuh buah-buahan, sayur-sayuran dan segala-galanya di pasar ketika ia melaluinya.

Kereta api melalui Maeklong Railway Market tujuh kali sehari, tujuh hari seminggu.Banggunan Yang Berbentuk Unik Dan Pelik-Pelik...part1

Banggunan Yang Berbentuk Unik Dan Pelik-PelikTop