Minggu, 30 September 2012

Sophie Paris for Shopaholic!

As Salam semua

Ini post tertunda. Lebih kurang 2 minggu jugak aku tunda. Insya-Allah lepas ni dah takde dah tunda-tunda. Ada kelapangan, laju je aku kasi up entry. 

Last two weeks, aku berkesempatan ke butik Sophie Paris dekat PJ. Agak tersorok jugak butik dia. Bersebelahan Menara AmCorp. Well, macam korang... this is my first time dengar brand ni. Tapi, jangan down-grade dulu. Tak kenal maka tak cinta kan. 


Butik dia sangat cantik ye sayang-sayang kaki shopping semua! Sangat awesome, sampai kau rasa kau tengah shopping dekat Kota Paris! Wow!!!! Tak caya? Meh aku tunjuk sikit.






Yes, pilihan bag dekat sini sangat banyak dan menawan qalabu ye. Jangan risau, harganya berpatutan. Design pulak memang trendy. Rambang mata aku dibuatnya. Untuk pengetahuan, SP ni menjual pelbagai jenis aksesori lelaki dan perempuan. Beg tangan, tudung, dompet, baju, shawl, jam tangan, beauty product dan banyak lagi. Korang boleh usha page dorang disini





Haaa terliur tak? Tergoda mengada-ngada tak? Baru dapat gaji kan? Poket penuh kan? Bukan korang je rambang mata, aku sekali meroyan masuk situ. Pegang itu nak. Pegang ini nak. Haish pakal je, duit tak berapa nak meriah. Kalau tak dah borong dah... hehehehe. 

beauty product.
yang tiub warna oren tu, mask. sangat best dipakai. nanti ada masa aku review lah.

ini aku rembat. harga RM 98. 


Memang puas hati beli barang dekat situ. Feeling lah sekejap macam dekat Paris kan. Nanti ingat bila-bila nak try beli perfume dia. Macam best je. Wangi pun boleh tahan.... kumpul duit dulu.


p/s: shopaholic, try this ok!


Jumat, 28 September 2012

Gampang. #UM Mock Trial 2012

As Salam semua

FESKUM, Festival Konvokesyen UM bakal berlangsung minggu depan. Yeah, semua orang tengah excited. Lagi-lagi bakal graduan. Tapi bagi aku, excitednya FESKUM adalah disebabkan MOCK TRIAL. Yeap, MOCK TRIAL.

Eh, tak tahu MOCK TRIAL tu apa? To be simple, ia adalah sebuah pementasan perbicaraan dalam mahkamah yang memaparkan kronologi sesebuah kes. Tapi yang syok bukan dalam keadaan serius. Dalam keadaan yang super duper lawak!  Sepatah kata Matthew, Head of Publicity MT2012 adalah 

"Tujuan Mock Trial ni dipersembahkan adalah untuk memperkenalkan prosedur dan cara sebuah perbicaraan kes dijalankan di mahkamah, di samping menghiburkan hati para penonton. Kitorang menggunakan cara yang santai dan lawak untuk mendedahkan proses mahkamah dan kehakiman kepada khalayak ramai demi merakyatkan undang-undang."

Tiap-tiap tahun, kalau FESKUM memang event ni lah yang menjadi Hot Seats. Kes yang dipaparkan sangat-sangat menarik, mengujakan dan penuh dengan kejutan. Kiranya macam korang tengok Live show untuk sebuah kes penyiasatan. 




2012, dengan tajuk GAMPANG, UM Mock Trial memaparkan sebuah kisah berkisar....



Seorang doktor telah dituduh melakukan satu pembunuhan kejam terhadap seorang wanita yang sedang mengandung 5 bulan. Hasil bedah siasat, mangsa dipercayai mati kerana kehilangan terlalu banyak darah akibat daripada, tikaman di tekak dan ditambah pula dengan belahan di bahagian perut berkepanjangan 10 cm, dengan menggunakan objek tajamMayat mangsa pula ditemui disuatu kawasan lain, iaitu ditanam dalam tong dipenuhi dengan simen di Lot 7 kawasan pembinaan perumahan Budu Residence yang dimiliki oleh Puncak Moh Besa Berhad. Disamping itu terdapat beberapa calaran dan kelaran di bahagian muka dan bahu mangsa hasil daripada bedah siasat yang sama.Bayi didalam kandungan mangsa dipercayai telah dikeluarkan dan direntap dengan kuat dari rahim mangsa, dan dipercayai dipotong dadu serta dikisar dengan menggunakan pengisar berkuasa tinggi berjenama Toyoshita yang ditemui di dalam makmal 7 aras 6 Hospital Karamsya, Ulu Kerang, Kuala Lumpur.


Haaaa... apa korang rasa??? Seram tak seram tak? Tu baru sikit tu. Kang kalau bubuh banyak-banyak ada yang tak tidur malam. Nak tahu lebih lanjut, kena datang sendiri saksikan UM Mock Trial 2012.


Well, maybe ada yang tertanya-tanya, sedap sangat ke Mock Trial UM ni??? Sabar-sabar, ni meh aku tunjuk ni. Bukan calang-calang orang tau peminat kami. Selalu korang yang minat dia kan, la ni dia minat UM Mock Trial jugak tau!


Nak datang? Silakan....untuk apa pertanyaan mengenai tiket korang boleh call dua nombor di bawah ni. Atas permintaan ramai, mereka sediakan 48 Hot Seats ye... Nampak tak nampak tak, macam goreng pisang panas ye tiket mock habis terjual! 



Tak dapat datang? Tiket habis? Don't worry... Show us your support dan dapatkan t-shirt ini.... Style sangat! 

Aku pulak yang exited. UM Mock Trial memang tak pernah menghampakan aku. Yang pasti GAMPANG akan menggegarkan malam-malam anda!



p/s: Tahun ni Hamis Jalikha datang tau.....



9 Tanda Blogger Takde Idea Nak Update Blog


Dalam dunia blog ni korang akan alami dua tahap. Satu tahap di mana korang ada idea yang mencurah-curah dan satu tahap lagi di mana korang akan bosan, malas dan takde idea nak update blog. Kalau blog korang ada iklan CPC atau CPM, nak tak nak terpaksa la update untuk jaga trafik. So, sebab takde idea, 2 hari blog aku ni sepi tak di update dengan entri baru. Nak tahu tanda-tanda korang takde idea nak update blog, baca kat bawah. 
TANDA-TANDA KORANG TAKDE IDEA NAK UDAPTE BLOG

1. Bukak new post dan tutup balik tanpa tulis entri.
2. Suka termenung depan laptop.
3. Copy paste entri orang lain.
4. Suka merayau-rayau ke blog orang lain.
5. Post gambar dalam entri banyak-banyak.
6. Tulis entri pendek macam status facebook atau twitter.
7. Tulis entri yang merepek.
8. Tulis tapi save as draft dulu tunggu idea datang balik. 
9. Korang akan tulis post 'Takde Idea Nak Update' macam entri aku ni.kekeke
Bukan mudah nak jadi blogger ni. Bayangkan kalau korang ada 3 blog tapi semua tak update..naik semak dan bersawang la jawabnya. So, korang pernah rasa dan alami tak perkara yang aku sebut kat atas tu?

Entri lain yang anda mesti baca :


Palsu

As Salam semua

Tak sangka pulak aku rupanya kes yang aku kena tu, bukan aku sorang. Rupanya ramai lagi blogger yang seangkatan yang turut ditampar. Sapa tak panas hati kan kalau blog milik kau, yang menjadi sumber inspirasi, diari luahan suka duka hati kau orang kutuk. Kalau kutuk senyap-senyap atau personal takpe. Ini kutuk terang-terang. 

Actually, aku ada terfikir jugak memang sahih ke budak tu yang tulis comment macam tu kat blog aku? Ye lah kan, hati manusia mana sama. Sedangkan rambut jugak lain kaler. Tapi tu lah... terlajak perahu boleh undur, terlajak kata badan merana.

Akhirnya, sangkaan aku tepat belaka....

The owner of the blog buat kenyataan yang menafikan komen yang diberikan di shoutbox aku semalam bukan dia punya.... SILA BACA SINI

So, kalau dah dia kata bukan dia.... aku pun takde masalah nak maafkan. Sebab bukan dia kan dia kata.  Tak kan aku nak cakap tuduh mati-mati kata dia yang buat. Tak tahulah, jembalang mana yang dah advanced pandai guna internet dan berblogwalk bagai... 

To Tyrra, kalau itu bukan awak, akak syukur sangat-sangat. Akak pun mintak maaf, since I'm a lil bit harsh with you dear. Ye lah, kalau awak di tempat akak pun akak rasa awak melenting kan... so sama-samalah kita mintak maaf. Kita doakanlah orang yang buat pedajal kat nama awak tu berhenti dan mintak maaf pada awak!

and finally....


To that haters yang penakut lagi pengecut....

You are NOTHING for me and please STOP you super duper silly comment!




Terima kasih ;)



p/s: Case closed! 

Kamis, 27 September 2012

6 Tips Menulis Entri Untuk Tarik Ramai Pembaca



1. Mesti Ada Perenggan

Tak kisah la blog korang berbentuk peribadi ke, share maklumat atau pengalaman ke..yang penting setiap entri yang ditulis tu mesti ada perenggan. Bayangkan kalau entri korang tu ada 1000 patah perkataan dan takde perenggan pulak..baca tak sampai habis terus hilang mood. Perenggan ni memudahkan pembaca nak faham apa yang korang sampaikan. Kan masa sekolah dulu cikgu dah ajar setiap karangan mesti ada perenggan, boleh la apply dalam blog ni..kekeke

2. Entri Jangan Terlalu Panjang

Pembaca mudah bosan jika entri korang tulis tu terlalu panjang. 4 jam baca pun tak habis lagi. Kalau korang tetap nak tulis entri panjang jugak, pastikan certain points tu korang tulis dalam bentuk bullet list.

3. Ada Gambar

Letak gambar dalam entri pun penting jugak. Walaupun tajuk entri korang tak menarik tapi disebabkan gambar, terus pembaca klik entri korang untuk dibaca. Tak banyak pun paling kurang satu gambar pun dah cukup untuk mempengaruhi minat pembaca datang terjah ke blog korang. Ingat, a picture tells a thousand words.

4. Guna Perkataan Standard

Pastikan korang guna bahasa yang standard dan mudah difahami oleh pembaca. Elak dari guna perkataan yang orang terbelit lidah nak sebut. Contoh : "sukerr hati mak ayah titew ler" dan "sayeeerr sukerr sangat tawww"..sakit hati orang yang baca.


5. Tanya Balik Pembaca


Bila korang dah habis menulis sesuatu entri, jangan lupa tinggalkan persoalan diakhir entri tu. Bila korang letak persoalan, seolah-olah korang cuba berkomunikasi dengan pembaca. So, secara tak langsung, pembaca akan selalu follow entri korang dan berminat untuk bagi komen. Contoh : "Apa pendapat korang pasal isu ni?"

6. Provokasi

Lebih bagus kalau entri korang tu jenis provokasi kerana ia mampu menarik lebih ramai pembaca datang untuk membaca dan komen. Tapi kena ingat, provokasi pun jangan la melibatkan sesuatu kaum, agama, pekerjaan dan sebagainya seperti Blogger Ceyana Menghina Kerja Cikgu dan Cikgu Suka Makan Gaji Buta.


Entri yang melakukan provokasi pada jantina yang berlainan lagi bagus seperti 9 Sebab Kenapa Lelaki Susah Nak Dapat Girlfriend. So entri ini akan membuatkan pembaca akan berasa geram untuk baca dan bagi komen berbanding entri berbentuk fakta :)


 Entri lain yang anda mesti baca :

Selasa, 25 September 2012

Ditampar

As Salam semua

Mula-mula niat di hati aku nak update pasal benda yang baik-baik. Yang menyenangkan hati malahan menenangkan jiwa. Tapi tu lah, memang wujud orang yang tak boleh tengok orang lain senang. Kalau korang perasan, quiet long jugak aku tak update blog dan beronline. Keterbatasan WiFi membantutkan segalanya. Than, hari ni aku baru nak online dan update blog since I've bought something to make my life more easy suddenly someone post this at my blog...



Well, what do you think? Hurmmmm.... marah? Sedih? Suka? Bangga? Geram? Tak pelah. Itu opinion dia. Masing-masing ada pendapat sendiri kan. Nak suka atau tak suka, itu semua pilihan dia. Mungkin di mata dia, blog aku sebegitu. Tapi di mata aku, blog yang buruk ni dah cukup membanggakan aku. 

Cuma, aku rasa Tyrra kena belajar sikit lagi. Belajar skill untuk menegur tapi tak menyakitkan hati orang lain. Belajar macam mana nak jaga maruah dan nama baik orang lain. Yang paling penting, belajar macam mana nak hormat perasaan orang lain. Sebab dalam dunia ni, memang kita diberi pilihan untuk suka atau tidak sesuatu perkara, tapi kita takde pilihan dalam menjaga perasaan orang lain. Suka atau tidak, jangan sekali-kali mengguris hati orang lain. 

Tapi takpelah, maybe blog Tyrra cantik. Jom usha blog dia kat sini.




p/s: For my dear Tyrra, thanks a lot for your compliments. I will consider it soon! ;) 




6 Sebab Follower Blog Anda Tak Bertambah


Dah berbulan-bulan korang berblogging tapi follower korang tak jugak bertambah. Mesti korang nak tau sebab-sebabnya kan. So, aku rasa la sebabnya : 

1. Jarang update
Alasan yang selalu guna - busy mengalahkan menteri. Tengok kat bloglist, tarikh update yang terakhir 5 bulan lepas. Orang nak follow pun fikir dua tiga kali.

2. Entri tak best

Pastikan korang buat entri yang memenuhi selera pembaca. Tapi memang susah..maaf la kalau korang bosan baca entri kat blog ni..dah cuba sedaya upaya nak bagi yang terbaik untuk korang.

3. Blogger yang sombong
 
Blogger yang sombong dan tak berapa nak mesra alam ni selalunya orang jarang follow dan komen blog dia. Tapi follower aku semuanya friendly belaka :)

4. Entri lucah
Kalau semua entri korang tulis tu berunsurkan lucah dan cerita seks, jangan harap la nak tambah follower. Kalau ada pun, follower yang profilenya tanpa gambar.

5. Blog yang lambat loading
Kurangkan serabut blog korang dengan widget yang takde fungsi, sekadar untuk cantik je. Blog yang berat dengan widget, orang lain nak follow pun malas. Tambah lagi kalau broadband slow lebih dari siput. Nak tahu blog korang berat atau ringgan, check kat sini http://www.iwebtool.com/speed_test

6. Malas nak blogwalking
Kalau korang malas nak blogwalking, blogrunning la pulak..kekeke..rajin-rajin la terjah dan komen blog orang. Nanti orang akan datang terjah dan follow blog kita balik.
 
Tu je kot...ada lagi nak tambah? Boleh cadangkan kat kotak komen, nanti aku update balik siap letak link blog korang lagi :)

 Entri lain yang anda mesti baca :


Senin, 24 September 2012

Makan Maggi Pun Boleh Mati!


Mesti korang tergelak sorang-sorang..hehehe..masa kat u dulu, maggi ni makanan asasi yang paling nak makan setiap kali lapar. Pasal apa? Kalau ada je maggi kari dalam bilik even ada lauk sekalipun tetap masak maggi. Lebih-lebih lagi time poket kering, terpaksa la berjimat cermat makan maggi. Ada orang kata makan maggi ni otak jadi tak cerdik. Aku yang makan maggi ni ok je boleh masuk u boleh grad boleh kerja pakai keta takde masalah pun..haha


Tapi jangan la seminggu tu terus menerus jadikan maggi makanan harian. Orang kata jangan makan maggi dalam masa kurang 3 hari sebab dalam maggi tu ada bubuh bahan kimia macam dalam gambar di atas yang membolehkan maggi tu tak melekat antara satu sama lain.


Minggu, 23 September 2012

Kenapa Perempuan Sensitif Dengan Isu Umur?

Baru je terbaca dalam satu majalah tentang isu perempuan yang sensitif bila ditanya pasal umur. Umur = rahsia = sensitif = perempuan..persamaan matematik yang tak dapat diselesaikan sehingga kini..hehehe. Percayakah korang, perempuan sangat sensitif dengan umur? Kalau tak percaya cuba tanya umur kawan perempuan korang atau cuba tengok profile facebook diorang..rasanya ramai yang sembunyikan tahun kelahiran diorang. 

  Gambar sekadar hiasan semata-mata

Kalau lelaki bila tanya pasal umur, selamba je jawab "Tahun ni umur aku genap 24 tahun dah". Tapi kalau perempuan mesti dijawab " Perlu ke nak tahu umur kami?". So, kat bawah ni sebab-sebab aku rasa kenapa perempuan sensitif dengan umur diorang.

1. Tak suka dipanggil mak cik.
- kalau boleh biarlah orang panggil dia "akak" daripada panggil "makcik".

2. Tak jumpa lagi calon suami.
- bila dah masuk umur 30 tahun tapi tak jumpa lagi calon suami, segan la nak bagitau umur tu..nanti saham jatuh merudum.

3. Suka berahsia.

- katanya biarlah rahsia..kalau nak tahu jugak cuba teka.

4. Menarik minat lelaki untuk mendekati mereka.
- biasanya lelaki akan mencari perempuan yang lebih muda menjadi pasangannya.


5. Tak boleh terima hakikat.
- ada jugak yang malu dengan peningkatan usia..umur ni tak boleh sorok sebab orang boleh tengok kedut pada muka kecuali pakai botox :)

6. Nak kekal awet muda.
- bila ada orang puji wajah dia nampak muda seperti Rozita Che Wan, konpem ada yang tersenyum sampai ke telinga. 

Ini berdasarkan teori pemerhatian je la..tak tahu betul atau tidak. Jangan marah ye..huhu..so, korang rasa betul ke perempuan ni sensitif dengan umur diorang?


Sabtu, 22 September 2012

Cara Mudah Nak Lajukan Laptop / PC Anda


Laptop Asus aku dah seminggu masuk bengkel tukar HDD sebab asyik hang je. Sekarang ni terpaksa la guna balik laptop Acer aku yang lama. Loading pun kadang-kadang lambat. So, aku nak share la cara nak bagi laptop atau PC korang bagi laju sikit.

CARA PERTAMA

1. Buka notepad dan taip : mystring=(80000000). Pastikan sama macam dalam gambar di bawah ini. 

 

2. Save kat desktop. Jangan lupa tukar Save As Type kepada All Files. Namakan fail tu RAM.vbe ataupun korang boleh letak apa saja nama asalkan di hujungnya .vbe.


 
3. Maka akan jadilah macam ni. Double-click ikon tu dan rasailah kelajuan yang menakjubkan pada laptop atau PC korang..hehe

 

CARA KEDUA


1. Tambah RAM atau tukar OS (Operating System). Kalau korang guna Window Vista memang berat. Rasanya XP dan Window 7 takde masalah.


2. Rajin la clean up window untuk bersihkan temporary files dan delete file yang makan space. Korang boleh guna sofware CCleaner untuk bersihkan window laptop korang tu.


3. Selalu la defrag hard disk korang tu. Seminggu sekali pun dah kira ok.  

4. Uninstall mana-mana application, software atau folder yang korang tak guna.

5. Disable screensaver kerana screensaver ni guna banyak memori bila korang enable kan.


6. Untuk pengguna laptop, kalau korang 24 jam guna charger setkan power option korang kepada high performance.

7. Scan virus dan malware di laptop korang sebab kalau laptop banyak virus, jadi lambat jugak. Free antivirus kat sini http://www.filehippo.com/


8. Tukar kepada theme biasa..theme cantik tapi laptop berat saki hati je.


9. Letak coolingfan bawah laptop supaya tak overheat.
 

10. Beli je laptop baru :) 

P/S : Kalau dah buat semua cara kat atas tapi laptop korang masih lagi lambat, boleh la  bungkus pegi tanam kat kubur..kekeke..selamat mencuba.

Entri lain yang anda mesti baca :

 

Jumat, 21 September 2012

9 Sebab Kenapa Lelaki Susah Nak Dapat Girlfriend


Semalam lepak dengan kawan-kawan yang single, bercerita pasal diri diorang yang masih tak berpunya..syok jugak la dengar sampai lewat malam. So, hasil daripada cerita diorang, ada 9 sebab berdasarkan pemerhatian aku kenapa ada lelaki yang masih single dan takde girlfriend sampai sekarang.

1. Terlalu memilih
 

Kata lelaki A : Dah banyak awek yang duk usha aku tapi sorang pun tak berkenan di hati ni. Susah jugak nak cari yang sesuai dengan kita.

2. Takde kereta
 

Kata lelaki B : Kalau takde kereta nanti perempuan tak nak jadi awek kita..katanya jatuh standard la kalau naik bas.

3. Pernah dikecewakan 
Kata lelaki C : Perempuan suka mengecewakan lelaki..pantang nampak lelaki kaya dan hensem terus tinggalkan kita.

4. Asyik kena reject
Kata lelaki D : Masuk yang ni dah 5 kali aku kena reject..tak tahulah apa yang perempuan cari kat lelaki sebenarnya.

5. Takut hati terluka
 

Kata lelaki E : Takut la nak bercinta nanti terluka lagi..sedih bro, seminggu takde selera nak makan nasi asyik teringatkan dia.

6. Dah jumpa yang berkenan tapi milik orang
 

Kata lelaki F : Dah jumpa ciri-ciri wanita idaman tapi dia dah berpunya..takkan nak rampas hak orang punya kot.

7. Perempuan tu banyak teman lelaki
 
 

Kata lelaki G : Suka kat dia tapi dia banyak teman lelaki..nampaknya kita ni duk lam waiting list dia jer la.

8. Tak sama taraf 

Kata lelaki H : Dia tolak cinta aku sebab katanya taraf tak sama..dia ada degree aku pulak ada sijik SPM je.

9. Kita suka tapi dia tak suka pulak 

Kata lelaki I : Bro, perempuan suka mempermainkan hati lelaki yang suka kat dia..dia cakap suka kat aku tapi bila mintak couple, kita ni sekadar kawan je katanya. 

Terbaca status seorang blogger perempuan di facebook. Katanya "Perempuan menangis ditinggalkan lelaki itu perkara normal. Lelaki menangis ditinggalkan perempuan ruginya perempuan itu". So, apa kata korang?


Kamis, 20 September 2012

Fail Peribadi Ahli Blogger 3 : Battle Royal



Hari ni aku kena buat satu entri khas pasal peribadi aku seperti yang diminta oleh penganjur segmen Blogger 3 : Battle Royal. So, ini adalah data peribadi aku. 


Nama Kumpulan : Senshi Burogā

Profesion / Bidang Diceburi : Cikgu

Hobi : Main futsal, blogging dan photography.

Blog Pilihan : Denaihati

Tujuan Blogging : Sebab first time tengok kawan cashout check Nuffnang, dapat RM 1000. So, tergerak hati la nak buat blog dengan alasan nak dapat income macam tu jugak. Rupa-rupanya bila dah jadi blogger bertahun-tahun jugak nak dapat income 1k ni. Tapi sekarang, tujuan buat blog sebab nak bertukar-tukar pendapat dengan rakan-rakan blogger. Baru tahu bogging ni lagi syok dari facebook.

Sebutkan 3 sifat semulajadi / pelik anda: 

- Mengadap laptop sampai lupa nak makan..kalau makan pun depan laptop jugak..hehehe

- Susah nak tidur malam..kalau tidur mesti lampu terbukak.

- Setiap kali shopping, benda wajib dibeli ialah baju t-shirt..tak kiralah yang harga RM 10 ke..

Masa yang selalu melayari internet : Selepas balik dari kerja kalau ada masa dan jika badan tak penat. 

Pilih 1 peserta bersama anda ke final nanti : Cheida

Mengapa pilih peserta tersebut : Sebab dia selalu komen blog untuk ingatkan tugasan yang perlu dibuat.

Pandangan anda tentang B3:BR : Nampak mudah masa first time join tapi bila dah join susah jugak rupanya. Nak menang memerlukan kerjasama antara ahli.



Beza Antara Facebook Lelaki Dan Perempuan



Perbezaan ketara antara facebook lelaki dan perempuan. Kalau tak percaya, cuba korang pergi check akaun facebook korang sekarang. Aku lepas tengok gambar ni, terus check facebook aku. 








Hasilnya : Hipotesis aku memang terbukti betul. Hampeh!! Ini menunjukkan perempuan lebih famous kat facebook berbanding lelaki. Takpa la sekurang-kurangnya ada jugak notification kat facebook dari takde langsung..kekekeke


Rabu, 19 September 2012

Boleh Percaya Ke Cinta Jarak Jauh?


Korang pernah tengok tak drama cinta melayu? Kronologinya lebih kurang macam ni la..berkenalan di kampus - masuk kursus yang sama - terlanggar buku - bermulanya detik percintaan - kemudian berpisah sebab kerja. So, nak tanya korang la, boleh percaya ke cinta jarak jauh ni? Kata orang percintaan jarak jauh ni hebat dugaannya. Tak berjumpa dan sibuk dengan urusan harian sedikit sebanyak boleh merenggangkan perhubungan tu. 

Mungkin ada yang cakap camni kat korang “Kau percaya ke pakwe kau kat sana? Entah apa yang dia buat kau bukan nampak pun!”. Dan mungkin ada jugak yang akan cakap “Percayalah kat awek kau tu..takkan dia nak mengkhianati hubungan korang selama ni. Aku dah kenal sangat la dia". So, berdasarkan pendapat aku sendiri la, cinta jarak jauh ni ada kekurangan dan kelebihan yang tersendiri.

 
KEKURANGAN BERCINTA JARAK JAUH

- Mudah ada sifat curiga..lambat hantar SMS terus ada yang merajuk.
- Sentiasa bimbang takut pasangan berubah hati.
- Mudah cemburu
- Bil telefon dan top up korang konpem akan bertambah.
- Kena habiskan duit beli handphone ada 3G
- Korang akan menangis sorang-sorang bila dah rindu
- Mudah hilang fokus sebab asyik teringat orang jauh.

KELEBIHAN BERCINTA JARAK JAUH

- Boleh mengelakkan maksiat.
- Boleh mengelakkan fitnah dari orang sekeliling.
- Menguji tahap kesetiaan pasangan korang.
- Korang akan lebih menghargai pasangan.


Kalau girlfriend/boyfriend korang berada jauh di mata, janganlah terlalu mengongkong dengan 24 jam duk call dia. Berikan sedikit kepercayaan kepada pasangan. Kalau ada jodoh dalam PJJ, ada la rezeki. Kalau takde maknanya dia bukan pemilik hati sebelah korang la. Entri ini ditulis hasil selepas tengok drama melayu kat You Tube semasa hujan turun..kekeke..so, kalau korang ada pendapat atau pengalaman tentang cinta jarak jauh ni, share la ye :)


Selasa, 18 September 2012

4 Sebab Ramai Berhenti Jadi Blogger

 
1. Blog Hanya Untuk Duit

Sebelum ni aku pernah tulis entri tentang Bila Niat Berblogging Kerana Duit dalam blog ni. Rasanya blogger yang first impression diorang buat blog boleh menjana income 1 atau 2k sebulan memang tak kekal. Memang boleh tapi ianya bukan mudah seperti yang disangka. Macam-macam jenis iklan letak dalam blog. Tapi sebulan dua earning tak naik-naik jugak mula la nak give up. Dah bila blogging tak dapat duit, korang pun malas la nak teruskan blogging ni.

2. Blog Copy Paste


Nak buat blog ni kena ada minat dan identiti sendiri. Jangan tengok orang buat blog pasal hiburan tentang artis-artis, kita ikut sama buat blog hiburan sebab nak cepat glamour dan dapat trafik yang tinggi. Hakikatnya, korang tak minat dan tak tahu pun pasal dunia hiburan ni. Tetapi sebab korang tengok ramai orang baca blog hiburan, korang pun copy paste la entri dari blog hiburan tu. Cuba fikir, kalau setiap hari korang copy paste benda yang sama, takde orang nak bacanya sebab orang dah baca benda tersebut dekat blog yang lebih popular lagi. So, bila takde orang nak baca, korang mula la putus semangat dan stop dari blogging.

3. Niche Syok Sendiri

Mungkin pada korang niche (topik) yang dipilih banyak isu untuk dikupas. So, korang rasa kalau dibuat entri dan dipublish ramai orang akan baca dan komen. Masalahnya, korang syok sendiri padahal orang lain tak minat pun. Contoh, korang pilih niche pasal sejarah sebab generasi muda tak tahu pasal sejarah ni. Sayangnya, niche yang korang pilih tu takde sambutan pun. Bila check dekat stat 5 orang je yang baca pasal entri tersebut, termasuk la korang sendiri. Korang mengharapkan pembaca datang ke blog korang tapi pada masa yang sama korang update blog dengan entri yang orang tak minat.

4. Blog Terlalu Banyak


Bayangkan kalau korang ada 5 jenis blog yang berlainan dan kena update setiap hari. Mampu ke korang untuk cari bahan dan buat entri terkini untuk 5 blog tersebut pada satu-satu masa? Rasanya satu blog pun dah takde idea nak update. Bila dah tak mampu nak update, semua blog jadi berhabuk, kena gigit dengan anai-anai dan tunggu masa nak roboh je. So, lebih baik korang fokus hanya pada satu blog sahaja. Masa yang ada, korang boleh gunakan untuk cari bahan artikel, pilih niche yang pembaca minat dan update blog korang.
 
Entri lain yang anda mesti baca : 

Minggu, 16 September 2012

Siapakah Boyfriend Perempuan Sebenarnya?

 
Siapa yang baca entri ni mesti korang curious nak tahu siapa boyfriend korang sebenarnya? Actually, pakwe sejati korang bukan lelaki. Tak kiralah dia hensem, macho, tough, smart ke hape, tapi dia masih bukan pakwe korang yang sejati. Pakwe dan boyfriend korang yang sejati dan setia ialah CERMIN. Sebabnya korang :

1. Bangun pagi cermin dulu yang dicari. Tengok cermin sambil betulkan rambut yang mengerbang, lap air liur basi dan buang tahi mata.

2. Masuk bilik air tengok cermin lagi sambil gosok gigi dan cuci muka. Ada jerawat sikit terus risau. Silap-silap mandi pun sambil tengok cermin.

3. Nak keluar bilik mandi pun sempat lagi tengok cermin kot-kot ada syampu ke melekat di kepala.

4. Bila dah siap mandi, masuk bilik tidur dan benda yang dicari cermin jugak. Tersenyum-senyum depan cermin sambil make up muka dengan mascara dan lipstick. Mesti ada yang cakap " lawa jugak aku ni".

5. Dah siap make up, bukak pulak almari cari kain tudung. Cermin lagi yang jadi mangsa duk mencuba fesyen tudung. Setengah jam kepala lentok sana sini baru la puas hati. "Dah la tu" kata cermin dalam hati.

6. Nak keluar dari rumah pergi kerja atau kuliah, breakfast dulu. Masa tengah minum air tu sempat lagi kerling dekat sudu. Maklum la ada reflection muka dia kat sudu tu.

7. Keluar rumah sebelum masuk kereta, betulkan tudung dulu kat cermin kereta. Dah masuk dalam kereta dan start enjin, visor mirror jugak yang dicari. 

8. Sampai di tempat kerja, kalau pintu pejabat tu cermin berhenti kejap betulkan mana-mana kain yang tersinsing dan terkelepet.

9. Balik kerja singgah dulu kat shopping complex. Sengaja lalu kat bahagian yang orang jual cermin sebab nak tengok muka berminyak ke tak. Maklum la sehari bekerja.

10. Cermin dalam fitting room pun tak terkecuali. Tengah mencuba baju dapat jugak snap 2 3 gambar.

Pendek kata, cermin ni pakwe wanita yang setia tanpa suara. 24 jam korang bersama, bercakap dan bersemuka dengan cermin. Even dalam beg tangan korang pun still ada cermin compact powder kan walaupun powdernya dah habis..kekeke. Jangan marah ye. Kata orang, sebaik cermin ialah cermin diri. Cantik luar dan cantik dalam.

P/S : Girlfriend lelaki pun cermin jugak tapi cermin apa ye..sila jawab :) 


Entri lain yang anda mesti baca :


Kucing & Kuman

As Salam semua


Nak share sesuatu yang sangat menarik pasal kucing. Nampak gaya macam aku busy sikit kan, so aku copy paste je lah. Tapi, serius...faktanya memang best! 


Nabi menekankan di dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.

Kenapa Rasulullah SAW berani mengatakan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya, bagaimana Nabi mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? 


Jawapannya, kulit kucing mempunyai otot-otot yang berfungsi untuk melawan sel bakteria.

Otot kucing juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini berbentuk bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.

Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Kajian Yang Dijalankan

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapati selepas ujikaji adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.

2. Tempat yang kuman sengaja diletakkan menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.

3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan ketidak hadiran kuman.

4. Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacter, streptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.

5. Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya. Perbagai sumber yang dipercayai dan hasil penyelidikan laboratorium menyimpulkan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.

Ulasan para doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu menunjukkan kucing itu akan atau sedang sakit.

Selain itu, Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing, manusia 25% dari anjing, kucing mempunyai separuh kuman dari manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.

Kucing tidak menyukai air kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya.

Jika diperhatiakan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.

Disebabkan itu, ada sesetengah pengamal perubatan menggunakan  kucing untuk menjilat bahagian-bahagian luka pada tubuh manusia kerana kuman dapat dikurangkan dan cepat menyembuhkan luka tersebut. 



p/s 1: Subhanallah. Sebab tu kucing kesayangan Rasulullah. Aku rindu Glory TT_____TT

p/s 2: Tapi najis kucing ada kuman ye...jangan diambil mudah pulak! 




Sabtu, 15 September 2012

Cara Nak Buat Sitemap Blog Untuk Naikkan Trafik

Sitemap ini adalah ruangan untuk korang tunjuk semua entri yang korang buat mengikut ketegori dan abjad yang telah di tetapkan. Ramai yang tanya penting ke sitemap dalam blog? Ya, sitemap ni penting untuk memudahkan pembaca mengetahui senarai entri yang ada dalam blog korang. Lebih-lebih lagi kalau blog korang mempunyai entri yang telah mencecah 100 ke atas.

LANGKAH-LANGKAH UNTUK MEMBUAT SITEMAP

1. Pergi ke Dashboard > Posting > Edit Pages 


2. Kemudian, klik NEW PAGE


 3. Bila dah masuk ke NEW PAGE, pilih EDIT HTML

4. Copy paste code HTML dibawah dan masukk
kan ke dalam ruangan entri. Gantikan URL blog korang di ruangan "URL BLOG ANDA DISINI".

5. Jangan lupa letak tajuk di PAGE TITLE.


Code HTML Sitemap

<a rel="stylesheet" href="http://www.google.com/uds/solutions/dynamicfeed/gfdynamicfeedcontrol.css" type="text/css" media="screen"></a><br /> <script style="text/javascript" src="http://scriptabufarhan.googlecode.com/svn/trunk/daftarisiv2.js"></script><br /> <script src="http://URL BLOG ANDA DISINI/feeds/posts/summary?max-results=9999&alt=json-in-script&callback=loadtoc"></script>

6. Klik PREVIEW dan PUBLISH jika korang dah berpuas hati 

7. Kemudian, klik "NO GADGET

8. Klik "SAVE AND PUBLISH
 


Tutorial ini request daripada cik leeza dan cik nuru. Apa-apa masalah, korang boleh la share kat ruangan komen ni ye..selamat membuat sitemap :)

Entri lain yang anda mesti baca :


4 Perkara Yang Wajib Ada Di Blog Anda


HOME

HOME ni page yang wajib ada pada setiap blog. Fungsinya nak memudahkan pembaca kembali ke ruang hadapan blog selepas selesai membaca entri di blog kita. Blog yang takde page HOME akan menyebabkan pembaca terus keluar selepas membaca entri dan ini merugikan UV korang.

ABOUT ME

Page ABOUT ME juga penting kerana menceritakan tentang biodata penulis dengan serba ringkas. Macam aku tulis profile tentang blogger. So, terpulanglah pada anda macam mana nak tulis maklumat diri tu. Fungsinya nak menyakinkan pengiklan dan pembaca tentang kredibiliti korang sebagai penulis blog. Lagi hebat korang lagilah bertambah yakin pembaca dengan penulisan korang tu.

CONTACT

Sebab perlu ada page CONTACT kerana nak memudahkan pembaca untuk menghubungi kita jika ada sebarang pertanyaan, bantuan dan sebagainya. Letak je profile facebook atau twitter. Jangan letak nombor handphone sudah la..nanti kena usha pulak..kekeke

SITEMAP


Fungsi page SITEMAP adalah untuk membantu pembaca mencari entri-entri terdahulu mengikut kategori atau abjad. Cuba tengok sitemap blog aku kat atas tu. Bila blog korang dah ada sitemap, entri yang ada di dalam blog akan segera di index oleh goggle.

So, kalau korang rasa 4 pages ni belum ada lagi dalam blog korang, elok la buat dengan segera. Kalau ada cadangan lain page mana yang wajib ada dalam blog boleh la tulis di ruangan komen. 
 
 

Top