Selasa, 31 Juli 2012

Permata Buat Isteri

As Salam semua

Kalau dulu masa aku sekolah, bila dengar perkataan curang dengan pasangan je automatik aku tahu curang atau selingkuh itu hanya berlaku di pihak lelaki. Aku pun tak tahu kenapa tipikal sangat aku masa tu. Mungkin sebab pengalaman dan pergaulan yang cetek menyebabkan aku hanya mengikut arus. Tak pun berfikir secara rasional. 

Time by time, aku baru sedar yang perbuatan tak bermoral ni turut berlaku di kalangan para isteri. Nauzubillah! Bukan sekali dua aku dengar, banyak kes dah yang dihadapkan depan aku. Itulah rencamnya manusia. Seribu satu perangai. Ada sahaja yang tak dipuaskan. Tak langsung disyukuri nikmat yang ada. 

Memang kalau ikut umur aku yang baru cecah 23 tahun ni, aku bukanlah selayaknya insan yang patut menegur perkara sebegini. Malahan, aku juga takut sekiranya teguran aku ni kena batang hidung sendiri. Tapi pendirian aku berbeza. Tak kira tua mahupun muda, sesiapa juga boleh beri nasihat. Malahan amalan nasihat menasihati itu sangat dituntut agama. Lebih-lebih lagi dalam hal sebegini. Hal yang melibatkan kukuhnya sebuah masjid impian. 

Aku tak risau sangat kalau perempuan yang curang itu hanya sekadar seorang girlfrend ataupun tunangan orang. Sebab aku rasa selama masa itu, semua orang mempunyai hak untuk memilih. Memilih yang terbaik buat diri sendiri. Tapi bila mana seorang perempuan yang bergelar isteri dan seorang ibu berlaku curang pada sang suami, aku mengucap panjang. Tak terbayang aku, bagaimana kehidupan perempuan tersebut yang sanggup berpura-pura mencintai, mampu hidup bersama dan menipu suaminya sedangkan hatinya mengingati orang lain. 


Tempat seorang isteri itu adalah disisi suami. Tugas seorang isteri adalah menjaga maruah, harta dan nama baik seorang suami bukannya menduakan dia. Berdosa besar hukumnya seorang isteri yang menduakan suaminya kerana seorang perempuan yang bersuami haram untuk menikahi mahupun mengingati seorang lelaki lain.  

Serba serbi dari luaran langsung tak nampak dimana kurangnya. Aku rasa sang suami sudah cukup memberikan kebahagiaan, keselesaan dan kemewahan. Tapi tak dapat aku pastikan secara batinnya bagaimana. Tapi, kalau tak puas secara batin tak kan anak berderet sampai lima? Namun, alangkah terkejutnya aku bila jawapan yang diterima dari seorang isteri curang yang telah berpuluh tahun hidup dengan si suami tadi ialah 

"Dalam perkahwinan, akan timbul satu masa bila kau mula bosan dengan pasangan!" 

Kelu lidah aku. Tak terduga aku jawapan itu datangnya dari mulut seorang isteri, seorang ibu dan seorang yang disanjungi masyarakat. Aku tertanya-tanya, perlu kah bosan menjadi isu? Adakah kau samakan perkahwinan dengan hal-hal duniawi yang lain seperti pekerjaan? Hari ni suka, esok dah benci. Bukankah satu masa dulu, akad nikah yang kau aminkan doanya merupakan simbol bahawa kau menerima dia sehingga ke akhir hayat kau wahai isteri? Kenapa perlu berpaling tadah dengan si suami yang setia itu? Apa dosanya? Layakkah kau dijadikan contoh buat anak-anak kau? 

Bila aku hadap kes macam ni, aku terus teringat kata Ustazah Solehah, ustazah yang mengajar Munakahat masa aku darjah khas sekolah agama dulu. Dia pernah berpesan pada kami "Sekiranya mana-mana wanita meminta cerai daripada suaminya tanpa sebab yang kukuh, maka terhalanglah dia daripada mencium haruman syurga." Riwayat Abu Daud. 


Pada aku, selagi seorang wanita bernama isteri, selagi si suami menjalankan tanggungjawab nafkahnya zahir dan batin, tidak pernah mencederakan kamu, menjadi imam hidupmu,  teruslah taat dan setia kepada dia. Jangan sesekali menimbulkan isu bodoh semata-mata mahu melepaskan diri. Syukurlah jodoh kau dengan dia. Belum tentu insan yang kau kejar itu mampu membahagiakan kau sebagaimana si suami setia ini berikan! Redhalah dengan kekurangannya dan jadilah isteri yang melengkapi bukan isteri yang menyakitkan hati. Sesungguhnya, imam terbaik kau berada di depan mata. Bukan insan yang cuba menghancurkan rumah tangga kau itu! 

Pesanan buat diri sendiri juga yang suatu hari bakal menjadi seorang zaujah pada seorang suami. 

p/s: cuba dengar lagu Kopratasa- Permata Buat Isteri... masihkah kau ingat? 







Kelebihan Blogger Yang Berstatus Glitterati


Mesti ramai yang tertanya kenapa semua orang duk kecoh bercakap pasal Glitterati Nuffnang ? Glitterati tu apa sebenarnya..ada kaitan ke dengan Mazda Maserati? Nak tahu Glitterati tu status membership korang kat akaun Nuffnang. Cuba check nak tahu sama ada korang blogger berstatus Glitterati ke ataupun berstatus Ordinary sahaja. Kepada blogger yang berstatus Glitterati, anda beruntung kerana mendapat kelebihan yang eksklusif diberikan oleh pihak Nuffnang.

KELEBIHAN BLOGGER YANG BERSTATUS GLITTERATI

  • Earning anda akan meningkat lebih banyak berbanding blogger yang berstatus ordinary (biasa).
  • Anda akan dibayar sebanyak RM 0.25 setiap klik berbanding blogger biasa iaitu RM 0.15.
  • Anda akan berpeluang untuk mendapat Buffered Earning berbanding blogger biasa yang tak akan dapat langsung.
  • Anda akan mendapat bayaran dalam masa 30 hari selepas tarikh cashout berbanding blogger biasa iaitu selama 60 hari.
  • Pihak pengiklan lebih mengutamakan blogger yang berstatus Glitterati untuk pengiklanan.
  • Pihak Nuffnang memperuntukkan 70% event untuk blogger berstatus Glitterati dan 30% untuk blogger berstatus ordinary.
  • Pihak Nuffnang memperuntukkan 70% hadiah eksklusif untuk blogger berstatus Glitterati dan 30% untuk blogger berstatus ordinary.

KELEBIHAN BLOGGER YANG BERSTATUS ORDINARY

  • Anda boleh memasang sebarang iklan dari mana-mana company.
  • Anda boleh join Advertlets, Innity, Youthsays dan Manga Ads.
  • Anda tidak akan rasa tertekan bila tengok earning Nuffnang.   

    Tetapi kena ingat, untuk kekal sebagai blogger yang berstatus Glitterati, jangan sesekali cuba nak menduakan Glitterati ne dengan meletakkan iklan dari syarikat pesaing yang tidak dibenarkan oleh Nuffnang. Tak pasal-pasal status Glitterati anda bertukar menjadi status ordinary. Dan satu lagi jangan gatal tangan nak cuba klik iklan yang keluar dekat blog anda tu.

    Ini kerana setiap kali iklan Nuffnang itu diklik, ianya akan direkod berdasarkan ip address. Secara tak langsung status Glitterati anda akan ditarik balik. So, bila dah ditarik balik nak dapatkan semula memang susah la. Macam orang jugak, bila dah kena tipu susah la nak percaya balik..hahaha..So, jangan sesekali curang dengan Nuffnang ye :)

    Dato' Dr. Syeikh Muszaphar Bakal Timang Cahaya Mata Kedua!

    As Salam semua

    Rezeki Ramadhan kali ni nampaknya buat keluarga angkasawan negara kita, Dato' Dr. Syeikh Muszaphar Syukor apabila beliau memberitahu bahawa isteri kesayangan Dr. Harlina disahkan hamil 11 minggu. Alhamdulillah. Nampaknya makin seronok lah Bella dapat adik dah ni. Kena panggil Kakak Bella dah!!! 
    Tahniah Dr. Syeikh dan Dr. Harlina. Moga semuanya dalam lindungan Allah. 




    p/s: Alhamdulillah, Dr. Harlina kini semakin manis apabila bertudung sempurna! Jom singgah blog Dr. Harlina ------------> http://barelysupermommy.com/

    Senin, 30 Juli 2012

    Taubat Ramadhan Seorang Gay

    As Salam semua

    Bulan ini bulan barakah. Bulan yang penuh pengampunan. Bulan yang mana setiap inci perbuatan kau jika disertai keikhlasan dan di niatkan kepada Ya Rabb maka pahala lah ganjaran yang bakal kau terima. Insya-Allah. Semua itu janji Allah. Dan sekali lagi Allah telah memberi kan satu kenikmatan kepada aku. Nikmat untuk membawa pulang seorang lagi anak Adam kembali ke jalan lurus-Nya. Hidup di dunia ini sememangnya penuh pancaroba. Tak kuat menepis ombak, mudah saje kau karam ditelan gelombang. Tapi kau kena ingat, selagi Allah itu yang kau ada... kau ada semuanya. Kau punya satu kekuatan yang tersangat luar biasa. 

    Allah itu maha pengampun. Maha penyayang. Sayang-Nya tidak berbelah bagi pada kita hamba-Nya ini. Ingat lagi tak pada entry gay aku yang pernah membuatkan aku menangis satu masa dulu? Sekali lagi, hari ini Allah bantu aku. Sungguh aku terharu. 



    Apa lagi kepuasan yang kau perlu ungkapkan bila mana seorang anak Adam telah kembali pulang ke jalan lurus. Allah Maha Mengetahui. Segala idea yang Dia berikan pada aku dalam entry tersebut rupanya memang memberi kesan kepada golongan-golongan ini. Syukur Alhamdulillah. 

    Aku tetap teruskan doa buat insan-insan lemah seperti mereka ini yang masih ramai di luar sana. Aku harap mereka ikhlas mengubah haluan hidup. Aku harap mereka kuat dalam melawan nafsu. Dan aku juga berharap moga Allah permudahkan urusan anak Adam ini untuk berhijrah dan bertaubat. Amin. 



    p/s: T____T bulan ini sungguh suci. 


    Gempar!! Teori Kewujudan 'Dajjal' Di Sukan Olimpik 2012

    Sekarang tengah hangat berlangsung kejohanan terbesar dunia, Sukan Olimpik 2012. Disebalik kejohanan tersebut, dikatakan terdapat konspirasi yang berunsurkan Illuminati, Zionis, Freemason dan Dajjal yang dirancang oleh pihak penganjur berdasarkan masa kejohanan itu berlangsung, upacara pembukaan, bentuk logo, bentuk maskot dan bentuk stadium . Persoalan utamanya ialah adakah konspirasi ini telah dirancang terlebih dahulu bersempena dengan kejohanan ini atau ianya adalah semata-mata satu simbolik sahaja yang tidak disengajakan?

    MASA KEJOHANAN OLIMPIK 2012

    Kejohanan ini telah dipilih untuk diadakan pada bulan puasa. So, para atlit yang beragama islam terpaksa menangguhkan puasa dan perkara ini dah diputuskan oleh mufti-mufti kerana dikira bermusafir. Tetapi tidak salah kalau berpuasa. Main sukan je pun. Zaman Nabi lagi dahsyat. Nabi dan umat islam berpuasa semasa berperang. Bergadai nyawa lagi. Puasa tetap puasa. Memang ada sesuatu yang tersirat kerana ianya dibuat semasa umat islam berpuasa. Tambahan pula, masa inilah juga berlaku pertumpahan darah umat islam di Syria dan Burma serta kebuluran umat islam yang berpuasa di Somalia.

    UPACARA PEMBUKAAN OLIMPIK 2012

    Upacara pembukaan ini dibuat dengan beberapa persembahan yang dilihat sememangnya mengandungi unsur Illuminati dan Freemason. Promosi untuk Illuminati, Zionis, Freemason dan Dajjal seakan-akan mewarnai dan menjadi teras penting kepada pembukaan Sukan Olimpik 2012. Anda boleh lihat sendiri berdasarkan gambar-gambar seperti di bawah ini.








    BENTUK LOGO OLIMPIK 2012

    Susunan huruf yang kononnnya adalah 2012 itu bukannya semata-semata 2012 , tetapi juga melambangkan logo Swastika NAZI, dan jika disusun kan dengan kaedah lain, akan dapat dilihat perkataan ZION. Ya, dari perkataan Zion lah munculnya Zionis. Dalam logo yang lain pula, jika kita terbalikkan nombor tahun 2012 itu, dan pusing kan sedikit nombor yang belakang tu, maka akan nampak jelas perkataan ZION juga. Ya saya tahu, kita perlu susun-susun terlebih dahulu huruf-hurufnya, bukan ianya ditulis dengan jelas ZION. Tetapi ketahuilah, sememangnya golongan MASON suka meninggalkan klu dan maksud tersembunyi, seperti yang telah amat banyak dilakukan sebelum ini. Sumber : http://hijabulcrewz.blogspot.com.






    BENTUK MASKOT OLIMPIK 2012

    Dan tidak ketinggalan dengan maskot Sukan Olimpik London 2012 ini iaitu makhluk logam bermata satu. Sesetengah pihak mungkin menganggap kedua-dua maskot tersebut seperti watak animasi filem Monsters, Inc. tetapi jika diamati dengan teliti ia sebenarnya menyerupai Dajjal yang diketahui sebagai makhkluk bermata satu. Seperti yang diketahui, bentuk tersebut sering kali dikaitkan dengan simbol Dajjal serta simbol rasisme, kiamat, nabi palsu dan antichrist. Penganjur membidas dakwaan itu dengan kenyataan mata satu tersebut merupakan simbol dari sebuah kamera yang akan merakam segala aktiviti yang berlangsung sepanjang Olimpik London 2012.



    BENTUK STADIUM OLIMPIK 2012

    Ada yang mendakwa binaan segi tiga di sekeliling stadium itu menyerupai piramid separuh siap lambang Illuminati walaupun arkitek firma Populous itu, Philip Johnson menyatakan idea reka bentuknya menandakan era baru dalam acara sukan. 


    Persoalan sudah dirungkai. So, adakah semua ini terjadi secara kebetulan? Terpulanglah pada diri masing-masing untuk menilainya. Secara peribadi, pengetahuan ini lebih membuatkan kita lebih berhati-hati, bertambah yakin bahawa Dajjal akan muncul tidak lama lagi (sesuai dengan hadith-hadith nabi S.A.W) , berusaha agar dapat elak fitnah Dajjal dengan mengamalkan doa-doa dan membaca Al-Quran.



    Maksudnya: "Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari azab siksa api neraka Jahannam dan siksa kubur, serta serta fitnah hidup dan fitnah al-masih Dajjal."

    Amalkanlah bacaan doa dan 10 ayat awal dan akhir surah al-Kahfi di dalam solat 5 waktu anda..Insyaallah, Allah melindungi diri anda dari terkena fitnah al-masih Dajjal.

    Cara Nak Elakkan Entri Anda Di Copy Paste Tanpa Izin


    Mesti anda rasa bengang dan sakit hati bila entri anda di copy paste dan dicedok bulat-bulat oleh manusia yang tak tahu menghargai hasil penat lelah orang lain tanpa meninggalkan sebarang komen atau diberikan backlink. Aku sebenarnya tak kisah kalau orang nak ambil sebarang entri untuk dipublish dekat blog diorang. Sekurang-kurangnya bagi la komen minta izin dengan tuan punya blog terlebih dahulu dan pastikan tuan punya blog tu diberikan kredit.

    Nak tulis sesuatu entri yang berkualiti bukan senang. Kadang-kadang mengambil masa berjam-jam untuk cari bahan terlebih dahulu. Manusia yang tak bertanggungjawab senang je copy paste. Kalau berkenan sekalipun dengan entri tersebut, apalah sangat tulis sumber dari mana entri tersebut diperolehi. Kita yang penat cari idea tapi manusia yang tak bertanggungjawab ini mendapat nama. Satu dua entri dicedok tanpa diberikan kredit boleh tolak ansur lagi tapi kalau selalu berlaku, tak sabar jugak kan.

    Budaya copy paste tanpa diberikan kredit ne tak boleh dipandang ringan sebab Google akan cop salah seorang daripada blogger yang publish mana-mana entri yang sama sebagai peng-copy paste. Padahal orang yang betul-betul hasilkan entri tersebut adalah kita..hasil milik kita tapi manusia lain yang mendapat nama. Sebab itulah ramai blogger sekarang ne dah cari jalan macam mana nak mengesan manusia peng-copy paste tanpa izin ini daripada berleluasa.

    CARA NAK ELAKKAN ENTRI ANDA DARIPADA DI COPY PASTE TANPA IZIN

    Terdapat beberapa cara iaitu dengan :

    • menggunakan JavaScript untuk disable copy paste, cut and right click.

    Tetapi untuk entri ini aku nak bagitahu cara nak daftar melalui MyFreeCopyRight.Com sebab aku dah daftar blog aku guna benda ni.

    CARA NAK DAFTAR

    1. Pertama sekali masuk ke http://myfreecopyright.com/register dan isi maklumat yang diminta seperti di bawah. Apabila sudah siap diisi, klik I agree to the terms of service dan klik Protect my Creation now. 


    2. Masuk ke inbox anda dan check email yang telah dihantar. Didalam email tersebut, terdapat tiga langkah yang anda mesti follow untuk pendaftaran copy right.

    3. Langkah pertama klik pada link yang dibagi/ copy and paste pun boleh jugak.

    4. Langkah kedua klik Protect My Creation.

    5. Langkah ketiga, anda akan disuruh untuk memilih jenis copyright. Pilihlah jenis blog/ podcast.

    6. Pada feed URL, masukkan URL rss blog korang. Contoh, blog aku http://nicknashram.blogspot.com/ so URL rss blog aku ialah http://nicknashram.blogspot.com/ rss.xml. Klik protect.

    7. Bila dah siap akan keluar tanda congratulations! Ini bermakna pendaftaran copyright blog anda dah selesai. Setiap kali anda update blog, pihak MyFreeCopyRight.Com akan simpan data tersebut bersama dengan tarikh sebenar posting itu.

    8. Jangan lupa letakkan juga banner MyFreeCopyRight tu di blog anda untuk memberi amaran kepada peng-copy paste tanpa izin macam yang aku buat. So, sesiapa yang copy entri anda tanpa izin atau tiada backlink yang diberikan, anda akan segera diberitahu oleh MyFreeCopyRight melalui email.


    Entri yang mesti anda baca :

    Blog Coklateyes Semakin Profesional?

    As Salam semua

    Aku ni, kalau takde mood nak update blog kau letak lah depan aku sejongkong emas pun belum tentu lagi jari jemari aku ni laju menaip keyboard untuk update entry. Tapi, sekali mood tu sampai bukan kata satu entry aku up, kadang-kadang sampai 5-6 entry dalam masa sehari. Laju je idea keluar macam paip bocor tepi jalan, free tak payah bayar. 

    Jadi blogger ni, salah satu impian aku adalah memprofesionalkan Blog Hanya Dari Mata ni. Matlamat jauh ni. Aku takde pun nak blog femes, tapi cukuplah blog aku memberi manfaat kepada mereka yang baca. Mesti ada terfikir, kejadah apa nak profesionalkan blog, bukan ke blog aku ni hanya sekadar picisan luahan hati saje? Well, macam yang aku pernah mention awal-awal dulu. Aku tak pernah anggap blog sebagai diari. Aku anggap blog sebagai tempat berkongsi kasih dan ilmu. Memang adakala aku letak private story dan luahan perasaan yang gundah gulana, tapi bukan secara direct. Kata orang cover-cover line lah! Jadi, dari segi penulisan entry sendiri kena jadi matang dan pro, barulah privacy kita tak terganggu. 



    Hari ni, Blog Hanya Dari Mata melakar sejarah sendiri. Aku upgrade sikit kasi pro. Korang perasan tak url blog dah tukar? Daripada http://coklateyes.blogspot.com/ kepada www.coklateyes.com tapi jangan risau, Kalau korang masih stick dengan yang .blogspot tu pun takpe sebab dua-dua masih lagi redirect pada blog yang sama. Takde beza. Sebenarnya dah lama dah aku plan nak buat benda ni. Tapi kau tau lah aku kan. Bab-bab online business ni. Mana senang nak percaya. Walaupun harganya bawah RM50, duit tetap duit wo!  Kena cari yang betul-betul, barulah aku setuju untuk gunakan servisnya. 

    Untuk perkhidmatan tukar domain ni, aku gunakan servis daripada www.hostingrajawali.com melalui En.Abdur Rozak. Aku kenal En.Abd. Rozak ni pun daripada salah sorang blogger juga, Ecadwinkyasha yang jugak baru dapat domain sendiri. Perkhidmatan yang En.Abd. Rozak berikan memang tip top. Memang mesra pelanggan. Sebelum ni ada jugak 2-3 reseller yang aku contact untuk berurusan, tapi semua pertanyaan aku dorang jawab nak tak nak. Kau bukan tak tahu cara aku kan, dari A sampai Z aku tanya. Selagi aku tak faham, aku akan tanya. Supaya taklah aku rasa tertipu. Benda-benda yang libatkan online ni macam taboo sikit untuk aku! Tapi syukur diperkenalkan dengan reseller yang sangat bagus! 

    Servis, tutorial semua lengkap dan diberikan semuanya percuma. Kau hanya perlu bayar registration je yang hanya memakan kos RM34 setahun. Kira-kira hanya RM 2.80 sebulan. Murah tak, murah tak? Lebih murah dari topup korang yang seminggu RM10 tu kan? Kira melabur sikit lah untuk blog. Barulah orang nampak kita serius berbloging. Dari segi kepuasan pelanggan, aku memang bagi 5 bintang pada reseller ni. Memang tip top layanan dia. Satu-satu soalan dan kemusykilan aku dijawab dengan baik dan penuh sopan santun. Memang mesra pelanggan. Lagi satu, servicenya sangatlah pantas. Malam tadi, aku confirmkan untuk beli domain sendiri, terus En.Abd Rozak ni prepare semua benda. Tengahari tadi aku bayar dan sms dia, tak sampai 30 minit, semua benda dah setel. Tutorialnya mudah faham dan sangat menyenangkan kau. Takde coding-coding apa bagai pun! 

    Kalau kau tanya aku, apa kebaikan ada domain sendiri ni mesti aku tergagap-gagap nak jawap. Ye lah ni bukan bidang aku woi. Cuba kau tanya aku pasal makanan ke, abang-abang hot ke, boleh lah dengan yakin aku jawap. Tapi, don't worry baby. Aku dah siap dah nak bagi korang segala info berguna. Kan aku cakap blog aku bukan untuk aku sorang. Untuk korang jugak. Jadi, apa kata kau baca kat sini tentang kebaikan domain sendiri ni. Mana tahu terbukak hati nak melabur sikit untuk blog kesayangan korang kan? 

    So, sekarang ni...salah satu impian untuk blog dah tercapai. Puas hati sangat-sangat.  Ada beberapa lagi yang masih dalam perancangan. Insya-Allah kalau ada rezeki, ada lah nanti aku buat next step. Jadi, korang pulak macam mana? Kata sayang dengan blog korang tu.... than, show your love baby! 


    p/s: amacam preparation raya korang? 

    Sang Pemimpin Ke Syurga

    As Salam semua



    Terngiang-ngiang lagi. Masih segar di telinga aku bila mana seorang teman membisikkan bahawa "Setiap orang ada bahagian masing-masing." Aku tunduk. Akur. Memang benar dan tepat. Diam membisu aku kat tepi dia sambil tahan air mata. Dia menyambung "Yang membezakan kita adalah kekuatan! Kau kena kuat. Kuat untuk diri kau dan kuat untuk keluarga kau." Akhirnya kocak air mata itu tumpah. Di genggam erat tangan aku. 

    Bercelaru otak aku bila mana mengenangkan nasib diri. Mungkin jauh ketinggalan dari yang lain. Tidak sempurna dan tempuh banyak halangan. Kalau orang lain gembira bila mana duit biasiswa menjengah mesin ATM, aku pula terketar-ketar berkira dan menghitung. Sebahagian buat keluarga, sebahagian buat diri sendiri. Itu sahaja yang mampu. Dan ketika itu, aku membayang masa depan. Moga awan cerah di depan. Kalau orang lain gembira menghabiskan cuti hujung minggu makan angin dengan keluarga, aku pula sibuk membeli barang kelengkapan rumah supaya tidak kosong sepeninggalan aku nanti. Kalau orang lain, bila naik cuti semester dihantar ibu bapa, aku pula gigih meredah ibu kota menapak kaki turun dari sebuah bas ke sebuah bas. Tak kisahlah, asalkan tanggungjawab sebagai anak aku penuhi. Mereka adalah prioriti. 

    Sabarlah wahai hati,

    Tak mudah hari ni tak bermakna tak mudah untuk hari esok. Ikatan keluarga itu kukuh. Ikatan itu murni. Ikatan yang diredhai pasti ada bantuan dari Illahi. Susah senang hadapi lah bersama. Ayah dan mak itu kan nadi hidup. Penguat nafas menempuh hari depan. Doa dan redha mereka pasti ada untuk anak-anaknya. Walau hari ni nampak diri aku seperti 'kalah' tapi aku yakin, aku tetap jadi anak kebanggan ayah dan emak. Bukan aku seorang. Kau jugak, yang membaca entry ini. Banggakanlah mereka jua... Bukan wang ringgit yang dipinta tapi pengorbanan ikhlas dan kasih sayang itu membuatkan cinta mereka sempurna. 

    Tugas seorang anak itu mudah. Maka mudahlah juga jalannya seorang anak ke Al-Jannah selagi dipimpin ibu bapanya...Insya-Allah. Semoga ayah cepat sembuh. Semoga aku, mak, along dan adik tabah dengan dugaan Illahi, dan moga doa kita semua dimakbulkan suatu hari nanti. Amin. 



    p/s: Susah-susah dulu, senang kemudian kan... 




    Kolej Doktor-Doktor Kacak!

    As Salam semua

    Pujaan hati nombor satu, Abang Dell yang kini telah arwah. RIP baby! 
    Kalau korang nak tahu, habis semester lepas satu UM kecoh sebab dengar khabarnya semua budak-budak senior dah tak dapat duduk hostel lagi. Kolej-kolej hanya dibenarkan untuk pelajar junior. Sapa yang dah tahun 3 hingga tahun 4 jangan haraplah dapat kolej. So sad. Sungguh. Aku seboleh-bolehnya nak duduk dalam kampus je. Tak mau sewa rumah atau bilik ni. Ayah aku pun tak berapa setuju aku duduk luar kampus. Maklumlah, KL kan. Kalau nak duduk rumah teres, sewa mahal. Lagi-lagi kawasan Bangsar atau PJ tu. Kalau dekat Pantai Dalam pulak, kebanyakannya rumah flat. Lagipun kawasan tu, ramai warga asing. Tu yang ayah aku tak berapa setuju untuk lepaskan aku duduk luar. Kalau dalam kampus, keselamatan lebih terjamin dan segala keperluan macam laundry, cafe, wifi semua dah ada. 

    First application aku, semua reject. Kiranya masa tu, aku memang dah dapat bayangan lah yang muka aku kena duduk luar kampus. Tapi tak putus asa, buat lah rayuan. Mengharap masih lagi ada kolej yang sudi terima aku sebagai warganya. Akhirnya hari ni, doa aku dimakbulkan. Pagi-pagi lagi dah check dah status rayuan aku. Berdebar jugak jantung. Dalam kepala dah terfikir-fikir, apa plan seterusnya jika rayuan pun gagal. 

    Alhamdulillah, syukur pada-Mu Ya Rabb


    Keputusan rayuan aku berjaya. Walaupun tak dapat kolej yang lama, Kolej Ungku Aziz. Takpe. Masih syukur sebab sekurang-kurangnya masih duduk dalam kampus. Tak lah risau mak dan ayah aku. Untuk pengetahuan, kolej ni adalah kolej budak-budak medik. Sebab terlalu dekat dengan PPUM. Pernah lah jugak usha kolej ni dulu. Makan kat cafe dia semua. Not bad lah environmentnya. Insya-Allah aku akan cuba berbakti pada kolej Ibnu Sina sama macam aku berbakti pada KUAZ satu masa dulu. Plus ada bonus, makin rapat lah aku dengan budak-budak medik. Eh, mana tau jumpa jodoh kan. Tak ke untung gitu??? 


    Terus excited dah rasa hari ni. Rasa macam masuk kolej masa first year dulu. Terus plan nak deko bilik dan meja study cantik-cantik. Haishhhh, bila ingat pasal kampus...sedar tak sedar tinggal sebulan lebih je lagi duduk kat rumah. Lepas tu, sayonara!!! 



    p/s: tiba-tiba terigat TV Show favourite kakak aku, House! 


    Bahaya Guna Auto Backlink Untuk Blog


    Pernahkah anda nampak widgets seperti di bawah ini? Atau mungkin anda sendiri ada pasang widgets itu di blog ? Kalau anda ada memasangnya, cepat-cepat padam widget tersebut kerana ia sangat bahaya untuk blog korang!


    Widget di atas selalu kita sebut sebagai auto-backlink atau link-farming. Website penyedia backlink itu biasanya mendakwa akan memasang link blog/website kita di beribu-ribu website. Dengan berbuat demikian, page rank blog kita akan meningkat dengan cepat. Tetapi benarkah begitu? IANYA TIDAK BENAR SAMA SEKALI!

    Auto backlink bukan sahaja scam/penipu malah pembunuh blog. Dengan memasang link/banner auto backlink provider, bukan saja ia tidak memberi kesan apa-apa pada page rank blog malah boleh menyebabkan blog anda dikeluarkan dari search index Google (selalu disebut sebagai sandbox). Auto backlink adalah illegal (haram) bagi Google.

    Kebanyakan blog-blog yang memasang widget auto backlink biasanya page rank blog mereka adalah 0/10. Padahal blog itu penuh widget auto backlink. Kadang-kadang banner auto backlink juga mempunyai malware dan ianya dapat dikesan apabila anda men-scan komputer anda dengan anti virus.

     Entri yang anda mesti baca : 



     

    Minggu, 29 Juli 2012

    Segmen : Kenali Komuniti Blogger


     Kepada semua bloggers
    Jom join Segmen : Kenali Komuniti Blogger 
    Segmen ini dibuat oleh blogger caer sasuke
    Tarikh tutup segmen ini ialah pada 31 Julai 2012
    Join sementara ada masa ni :)


    TAG


    Debat Awek Legging VS Awek Anti Legging


    Sekali lagi Lia membuat kontroversi dengan status yang terbarunya di Facebook. Sebelum ini dia pernah post status kontrovesi berhubung dengan pemakaian tudung. Status yang di post itu berbunyi " benci betul aku..sekarang ni sibuk pasal anti-leggings pulak..stupid campaign". Macam biasa la, apa je yang ditulis oleh Lia, mesti dapat banyak komen. Tiba-tiba ada seorang awek yang bernama Mia cuba mengutarakan pandangan terhadap komen Lia itu.



    Mia : Yang awak marah ni kenapa..? awak suka pakai legging ke..?

    Lia : Legging tu sekadar fesyen je la.orang tu nak pakai apa pun itu adalah hak individu, suka hati dia la nak pakai legging pergi ke mana-mana. Yang duk sibuk buat campaign tu apehal..

    Mia : Hak individu je..? habis tu hak Allah awak tak fikir..? tutup aurat tu wajib.

    Lia : Perempuan yang pakai legging tu dah tutup aurat la..bukannya diorang pakai mini skirt.

    Mia : Legging tu bukan tutup aurat..tu namanya balut aurat. Islam suruh tutup aurat.

    Lia : Tak payah la nak berlagak alim..macam awak tu baik sangat..awak ni Tuhan ke..?

    Mia : Awak terasa ke..? saya just nak cakap yang pakai legging tu berdosa dan hukumnya haram dalam Islam, sebab ia sangat menampakkan bentuk tubuh badan awak tu, faham..?

    Lia : Suka hati la orang nak pakai legging ke tak..tak suka jangan tengok, ok..

    Mia : Awak pakai legging ketat melekat macam tak pakai seluar..dedah bentuk paha, betis dan punggung ke sana ke mari..mana ada lelaki yang tak mahu pandang!

    Mia : Awak sendiri yang rela menayangkan aurat untuk tayangan umum..lepas tu marahkan lelaki pulak sebab tengok..kalau wanita tak pakai legging takdela kaum lelaki nak tengok..

    Lia : Lantak la..tetap suka pakai legging!

    Mia : Maknanya..awak tak kisah la lelaki nampak awak bertelanjang ye :)

    Lia : Ala, dah pakai baju besar..dah boleh cover.

    Mia : Legging tu bukan seluar..tetapi lebih kepada stoking pantyhouse..layak buat seluar dalam je..

    Lia. Ah..lantak la aku nak buat apa..malas nak cakap dah.. =.="

    Mia : Sekadar renungan kita bersama :) 

    Entri lain yang harus dibaca : 


    Cara Nak Buat Dumbbell Sendiri

    Disebabkan bulan puasa, terpaksalah berhenti dulu pergi gym. Tak larat nak angkat berat-berat. Setakat nak angkat dumbbell tak ada masalah. Bercakap pasal dumbbell ne, berapa ramai yang dah ada dumbbell sendiri kat rumah? Kalau nak beli tu mahal jugak. Satu set dumbbell pun dah dekat RM 100. So, kat sini ade beberapa cara untuk buat dumbbell sendiri.








    Untuk tahu pasal fitness,gym dan cara mengangkat dumbbell BACA SINI



    Sabtu, 28 Juli 2012

    Kesilapan Besar Blogger Ketika Memberi Komen

    Entri kali ini aku nak bagitahu sikit kat semua para blogger di luar sana tu kesilapan yang anda lakukan ketika memberi komen. Seperti yang anda tahu, apabila kita memberi komen, secara tak langsung kita akan mendapat link balik (backlink) kepada blog kita.

    Kepada siapa yang tak tahu, backlink adalah penting untuk meningkatkan trafik dan pagerank blog kita. Antara kesilapan blogger ketika memberi komen adalah seperti gambar di bawah ni. Cuba tengok dan bezakan.

     CARA PERTAMA 

    Kebanyakann blogger menggunakan blogger profile seperti di atas ini apabila memberi komen pada sesuatu entri. Kalau korang komen guna blogger profile, korang hanya akan dapat backlink ke page profile sahaja. Korang dah rugi satu backlink. Ini kerana komen yang menggunakan blogger profile kalau korang klik pada link itu, ianya akan bawa ke profile blog terlebih dahulu sebelum masuk ke blog. Contoh mudah seperti di bawah.


    CARA KEDUA 

    Apabila anda komen guna Name/URL, anda akan meninggalkan nama dan link url blog anda kat komen tu dan bukan link google profile. Apabila orang klik nama anda di ruangan komen tu, ia akan bawa straight ke blog anda. Secara tak langsung anda dah dapat free backlinks dari blog tu. Siapa kata susah nak dapat backlink?


    Entri lain yang anda mesti baca :


    SEGMEN : Misz Mieza Nak Promot Blog Anda!

     

    [ CLICK HERE TO JOIN ]

    _______________________________________

    Hola!

    Kepada semua blogger-blogger

    Berminat untuk tingkatkan trafik blog anda?

    Kalau berminat , jom join segmen ni :)

    Misz Mieza nak tolong promote blog korang

    So ? 

    Ape tunggu lagi ? 

    Jom serbu segmen ni ramai-ramai ! :D

    _______________________________________

    - TARIKH TAMAT PENYERTAAN -

    25 Ogos 2012


    Jumat, 27 Juli 2012

    Salah Ke Perigi Mencari Timba?

     
    Percayakah anda dunia sekarang perempuan lebih banyak daripada lelaki? Cuba tengok kat IPTA/IPTS atau kat mana-mana je, ramai betul perempuan. Ini lah dia tanda dunia di akhir zaman. Rasanya nisbah lelaki dengan perempuan 10 : 1. Kepada para lelaki, sila la berangan untuk kahwin 4 ye :)

    Bercakap mengenai isu perigi mencari timba ni, pada pendapat aku la, ianya tak salah. Kenapa aku cakap tak salah? Sebab di dalam percintaan, kita kena la berani dan cepat! Kalau perempuan tu suka kat lelaki tu tapi malu sangat nak berterus-terang, melepas la jawabnya. Nanti kan jadi andartu pulak..cuma mungkin bagi pandangan sesetengah orang tak manis kalau perempuan yang mulakan dulu. Tiada larangan dalam Islam jika wanita membuat lamaran terhadap lelaki yang layak menjadi pasangan hidupnya

    Apa la yang nak dimalukan jika perigi tu mencari timba dulu? Bukan ke anda pernah dengar yang ada perempuan melamar lelaki dan ada juga perempuan yang meminang lelaki. Lihat saja sejarah Siti Khadijah yang bertindak ‘berani’ melamar Nabi Muhammad s.a.w. Beliau tidak berasa rendah diri walaupun jarak usianya dengan Rasulullah agak jauh.

    Apa? salah ke kalau perempuan mengambill tindakan dulu? malu sangat ke? jatuh maruah ke? tak gentleman ke? Kebahagiaan itu perlu dicari, bukan datang bergolek ke kaki kita. Jangan harap nak dapat kebahagiaan dengan duduk tak buat apa. Perempuan juga kena la bertindak, jangan harap si lelaki je bertindak. Mana yang lebih penting? Ego atau kebahagian?

    Kepada perempuan, jangan la memilih sangat dalam mencari jodoh ni. Standard spesifikasi tu jangan la letak tinggi sampai semua lelaki tak berani nak masuk. Ingat, perigi waktu banyak air ramai orang datang, tapi waktu kemarau kering kontang nak jenguk pun tak sudi. Umur ni bergerak, jangan sampai bila anda tersedar "alamak, umur aku dah 40 tahun tapi tak kahwin lagi". Masa tu, perigi nak cari pun timba pun susah. Jika sudah berumur tapi masih belum berkahwin, sudah pasti ramai orang tertanya-tanya, tak lupa gak pada orang yang mengeji, mengutuk dan bergossip mengenai gadis itu.

    Ada macam-macam perigi dan berbagai jenis dan bentuk timba kat dunia ni. So, perigi kena la hati-hati dengan yang timba ye. Jaga maruah dan harga diri masing-masing. Jangan biarkan si timba tu senang-senang cedok air kat perigi awak tu. Nanti bila air dah tak da, timba mana nak singgah lagi? Mungkin anda boleh tutup perigi tu dengan daun pokok kelapa. Tapi sampai bila? Semuanya akan terbongkar jika ada timba yang sudi singgah untuk ambil air. So, renung-renungkan la ye.. buang la ego tu. Tidak salah pun kalau perigi cari timba :)

    Jadikan Blog Anda Do Follow Untuk Dapat Automatic Backlink

     
    Sebelum ne aku dah tulis 2 entri mengenai DoFollow blog. Yang ne aku tulis secara ringkas tentang kelebihan blogger yang tukar jadi DoFollow blog. Dah habis baca nanti korang tukar lah ye status blog tu. Banyak kelebihan bila korang tukar. Antaranya :

    Apa Kelebihan Blog DoFollow ?

    1. Blog Do Follow memberikan backlink percuma kepada sesiapa yang memberi komen.
    2. Dapat meningkatkan traffic dan pagerank blog.
    3. Meningkatkan semangat pengunjung untuk memberi komen.

    Kenapa Perlu Blog Jadi DoFollow ?

    Aku rasa semua blogger patut jadikan blog mereka DoFollow. So, apabila kita komen kat blog dia, secara tak langsung kita akan dapat backlink juga. Bayangkan kita dapat backlink percuma dari 100 bloggers berpagerank tinggi. Mesti pagerank kita juga akan naik!

    Do follow juga menaikkan semangat untuk pengunjung memberi komen. Aku kalau jumpa blog yang dah tukar status jadi DoFollow, confirm aku komen. Tapi jangan spam komen sudah la. Komen dengan ikhlas ye.

    Apa Masalah Blogspot ?

    Blogspot pada asasnya telah diset semua blog secara default ialah NoFollow. Ini bermakna Google bot tidak akan lihat link-link yang berada di dalam komen. So, kalau korang komen blog yang tidak menukar status kepada DoFollow pun tak ada guna. Buang masa dan tenaga je. Baik cari blog yang Do Follow. Dapat free backlink.

    So, kat sini aku nak ajar korang cara buat blog jadi Do Follow sebab ramai blogger kat luar sana tu tak pernah dengar pun benda alah DoFollow dan NoFollow ne.

    Bagaimana Cara Nak Buat Blog Jadi DoFollow ? 
     

    Bagaimana Nak Tahu Blog Itu DoFollow Atau NoFollow ?


    Haa..senang je kan..sekarang blog korang dah jadi Do Follow. So, ajak la kawan-kawan untuk komen kat blog korang. Boleh dapat backlink percuma. Dengan memberi komen kat blog-blog yang buat DoFollow ne, korang akan dapat backlink dengan mudah. Blog aku ne DoFollow, rajin-rajin la komen ye. :)
     
     

    Budaya Legging Seksi VS Seluar Londeh


    Ramai di antara wanita di luar sana beragama Islam tetapi memakai seluar ketat dan legging di khalayak ramai dan menjadi tontonan percuma para lelaki-lelaki. Dan ramai juga wanita Islam menyangka "Boleh, apa salahnya pakai legging  asalkan pakai baju labuh". Hakikatnya, wanita Islam tetap tidak boleh memakai seluar yang berkain nipis dan ketat. Seluar jeans ketat pun sudah dipersetujui HARAM oleh para alim agama, apatah lagi legging yang sudah jelas menampakkan bentuk betis, paha dan punggung mereka.

    Pakai tudung ? Bagus ! Itu menepati kehendak Islam. Tetapi kenapa anda perlu memakai bersama seluar ketat dan legging? Itu namanya mencampur adukkan yang halal dengan yang haram. Air dan minyak tidak boleh bercampur.

    Tudung + Baju labuh dan longgar + Seluar longgar = HALAL

    Tudung + Baju sendat dan kontot + Seluar ketat dan legging = HARAM 

    Tudung + Baju labuh + Legging = HARAM

    Walaupun legging dipakai bersama tudung dan baju paras lutut sekalipun, ia tetap tidak sesuai dari segi peraturan pemakaian Islam kerana bahagian betis wanita yang gebu masih nampak 'ketat'. Bukan lucah atau kasar, tetapi itulah kesannya memakai legging di tempat terbuka. Memang wanita Islam yang sudah tahu dirinya mempunyai betis yang mampat, paha yang gebu dan punggung yang agak besar tetapi berani memakai legging ketat bersama baju pendek di hadapan lelaki-lelaki bukan suami. Amat mudah para lelaki untuk mengscan apa yang terselindung di sebalik legging itu. Kemudian, bermain-mainlah idea-idea kotor dan fantasi cabul, rogol di dalam minda lelaki-lelaki itu.


    Lelaki pulak dengan budaya seluar londehnya. Aku tak tahu la apa mesej yang cuba disampaikan oleh si pemakai seluar londeh ne? Nak tunjuk jenama boxer atau seluar dalam dia ke? Nak kata keding pun tak juga sebab tali pinggang ada kat situ. Kepada yang suka pakai seluar londeh, gaya seluar londeh anda merupakan satu gaya yang menyakitkan mata.

    Masalahnya boleh pulak mereka rasa bangga bila menampakkan seluar dalam mereka. Minda mereka ne semua dah terbalik. Hebat dalam pendidikan dan kerjaya tapi mundur dan kurang beradab dalam etika pemakaian. Entah ke mana hilangnya rasa malu tu. Budaya barat ramai nak ikut. Sunnah nabi semua tolak ke tepi dengan alasan kolot. Mungkin pemakai seluar londeh ne diorang rasa stylo dengan berpakaian seperti itu. Mungkin juga mereka berasa janggal bila berpakaian sopan seperti yang ditetapkan dalam Islam. Entah la. Kalau boyfriend anda berpakain seperti ini, apa anda akan buat?

    Fikirlah sendiri. Inilah dunia fesyen. Banyak yang negatif berbanding positifnya. Teguran kerana anda juga saudara sesama islam.


    Pudding Caramel & Blueberry Cheese Cake Paling Famous Di UiTM Arau. Nak Cuba Rasa?

    As Salam semua

    Sejak dua menjak muncul rancangan Master Chef ni, semua perempuan tak lagi mendambakan lelaki-lelaki kacak sebagai putera di hati. Tapi kami, kaum wanita mengimpikan seorang jejaka yang pandai memasak. Yang masakannya enak-enak belaka. Sebab lelaki bila pandai masak, nampak sangatlah sweet. Sapa kata tak macho? Kau tengok Dr. Fazley, kau tengok Jehan Miskin, kau tengok Azwan Ali. Eh! Salah. Heheheeh jangan saman saya ye Double A! ;)

    Awal Ramadhan hari tu, Epi, junior aku masa form six dulu kata dia ada buat caramel pudding & cheese cake. Pudding caramel dan cheese cake dia memang dah lama terkenal kat Uitm Arau. Kiranya memang paling laku dan paling femes lah. Aku apa lagi, terus lah order dengan dia. Memang dah lama mengidam makan cheese cake. Kebetulan masa tu, adik beradik aku semua ada balik kampung, jadi memang meriah dan seronoklah makan ramai-ramai kan. Lagi satu, Epi cakap kalau sedap dia mintak aku promote kat blog. Wah, boleh sangat lah Epi. Tu yang dia siap bagi harga baik punya kat aku!


    Untuk pudding caramel ni, kat Uitm dia jual sepotong RM 2 tak salah aku. Murah sangat tu wei. Dahlah gebu, manis, lembut, lemak berkrim. Memang complete sedap rasanya. Aku terus order bukan satu dua slices, terus satu loyang! Yummmmaaay!



    Resipi lepas ni pulak lagi lah buat korang terliur meleleh-leleh air liur. Tapi harap sabar dan kuatkanlah iman korang ye, al maklumlah bulan puasa. 

    yang ini size mini. tapi rasanya megaaaaa sedaaaaaap!

    ni satu loyang punya. Cukuplah buat raya pertama ni. 
    Cheese cake Epi ni memang 10 bintang aku bagi. Bukan satu thumb up, double thumbs up tau tak. Manis, lazat, creamy, gebu, lembutnya bukan kepalang. Satu family aku suka. Semua puji-puji kelazatan cheese cake Epi. Untuk hari tu, Epi tak buat Blueberry cheese cake, dia buat Strawberry cheese cake. Takpe, tak kisah perisa apa. Janji sedapnya sama. Ayah aku siap suruh tempah untuk hari raya pertama lagi. Dia suka sangat!

    Goda? Please lah, sapa tak tergoda woi! 
    Dengar khabarnya lepas ni, si Epi bercadang nak try satu lagi resipi. Yang ini, silap hari bulan boleh tergugat iman puasa aku ni tau tak. Sapa yang tak kuat iman, aku sarankan, baik jangan tengok. 


    Jadi, pada budak budak Uitm Arau khususnya, silalah contact Epi kalau nak rasa kelazatan resipi orang bujang ni. Tapi bukan sekarang lah, sekarang kan puasa.Nanti naik semester nanti. Oh, lupa nak bagitau. Epi ni MPP Uitm Arau. Kalau tak kenal, nah ni orangnya. Nak order melalui FB pun boleh rasanya kan Epi, ni link FB Epi. Selamat telan liur ye semua....





    p/s: Kalau dapat laki kencang kat dapur, hari-hari manja-manja nak makan sedap!




    Top