Senin, 28 November 2011

Dapat Macaron, Dapat Samsung Galaxy S2!!!

As Salam semua


Dalam banyak-banyak benda, macaron sangat-sangat meragut jantung aku. Kau ingat tak meleleh ke air liur tengok colour dia yang berwarna warni. Itu belum kau gigit lagi....Kompem kau pengsan sekejap! Tapi yang lebih kau tak boleh tahan, harganya yang mahal gile. Jadi, aku pun cuma pendam hasrat je lah nak menikmatinya kan....

Tapi bukan kali ni beb! Ada seorang blogger baik hati nak bagi macaron free pada 5 orang blogger bertuah yang lain. Fuhyoh! Baik hati tu beb... ni mesti ada udang sebalik mee. Kehkehkeh. Mestilah kan. Mana ada benda free dalam dunia ni. Ok. Here is the deal... KLIK SINI...



Jadi, 

“Inilah masanya untuk merasai makanan paling sedap dari negara Perancis, makanan yang menjadi fenomena sejak akhir-akhir ini di Malaysia, iaitu Macaron, Yanmieonline.com dengan berbesar hati ingin memberikan kepada 5 orang pemenang bertuah untuk merasai keenakan Macaron tersebut, tunggu apa lagi?, sertainya sekarang, secara tidak langsung membantu beliau untuk untuk mendapatkan gadget idamannya!!!!”


p/s: Tolong menolong amalan mulia kan... 



Minggu, 27 November 2011

Aku TER-sebarkan Hadis Palsu! Nauzubillah!

As Salam semua

Dunia blog bagi aku adalah dunia perkongsian pelbagai maklumat dan info. Malahan hari ni, masyarakat dah mengalihkan arah mereka daripada surat khabar kepada bidang maya ini. Sebab itu lah aku akan cuba sedaya upaya aku untuk menjadikan entry-entry aku tidak kosong. Mesti aku selitkan ilmu dan pengetahuan. 

Malangnya, aku jugak seperti orang lain. Masih lagi cetek dan dangkal ilmunya. Lebih-lebih lagi berkaitan bidang keagamaan. Tapi mujurlah ada sahabat blogger yang ikhlas menegur dan memperbetulkan kesalahan. Taklah kiranya, kesilapan itu berterusan dan disebarkan. Alhamdulillah sebab ada pembaca blog aku yang peka dan sudi menegur kesilapan aku tu.

Kalau korang perasan, semalam bersempena Sambutan Maal Hijrah, aku ada post  ENTRY INI. Secara jujur aku memang cari maklumat tu melalui beberapa laman web atau blog yang membincangkan perkara keagamaan. Jadi, aku dengan tanpa berfikir panjang teruslah aku ambil intipatinya dan sebarkan. Ia adalah berkaitan amalan dan kelebihan amalan di bulan Muharram. 

Rupa-rupanya, maklumat yang aku perolehi tu, ada beberapa keraguan. Lebih-lebih lagi yang melibatkan penggunaan hadis. Pada mereka yang belajar mengenai ilmu hadis, pasti tahu bahawa ada darjah-darjah hadis. Ada hadis sahih, ada hadis lemah dan paling menakutkan ada hadis palsu. Nauzubillah. 

Jadi, aku menerima teguran teman blogger aku ni dengan berlapang dada. Maklumlah, aku tahu aku yang salah sebab tak nak double check. Lagi-lagi isu keagamaan. So, aku ambil pendekatan untuk delete part yang meragukan tu. Aku tak nak benda-benda yang tak betul terus bertebaran dan lebih malang kalau sumbernya adalah daripada aku. 

Pengajaran yang aku boleh ambil daripada sini ialah:

1. Jangan mudah mempercayai internet lagi-lagi hal keagamaan. Maklumlah sekarang ni pun, musuh Islam sedang berusaha untuk mengelirukan kita semua. 
2. Buat rujukan lebih kepada sumber-sumber yang dipercayai. Lebih tepat, rujuk Al-Quran dan terjemahannya atau pun mereka yang arif.
3. Ilmu yang baik adalah ilmu yang disusuli dengan musyawarrah. 
4. Berlapang dada dalam menerima teguran. 
5. Jadilah follower atau reader yang peka dan berani menegur kesalahan kerana kebaikan.

P.s: Terima kasih banyak-banyak pada Haris Khairuddin. KLIK SINI.  Aku janji lepas ni aku akan double-triple-check untuk isu-isu agama... 


Aku nak beli buku ni lah....




Sabtu, 26 November 2011

Bulan Muharram Bulan Yang Penuh Ujian

As Salam semua




Alhamdulillah, kita dah masuk tahun hijrah yang baru iaitu 1433H. Salam Maal Hijrah semua. Ini jugak bermakna genap setahun ayah aku sakit. Tadi rasa syahdu sangat bila ayah aku mengimamkan bacaan doa akhir dan awal tahun kat rumah. Masing-masing masih jelas terbayang peristiwa malam 1 Muharram itu.  Tapi, aku syukur kerana sekarang ayah aku dah semakin pulih. Cuma sedang dalam proses untuk menguatkan lagi anggota badannya. Dah banyak perubahan sebenarnya. Aku mohon doa daripada semua untuk kesihatan ayah aku. NAK TAHU APA JADI PADA AYAH AKU? KLIK SINI

Berbalik pada tahun baru ni, soalan yang biasa kita dengar mesti pasal azam kan? Jadi macam mana korang dah pasang azam baru atau renew azam? Pada aku azam itu adalah satu benda yang sangat bagus. Sebabnya azam akan membuatkan kita bersemangat dan mengembalikan semula fokus kita dalam kehidupan. Tapi jangan jadikan azam tu satu janji yang tinggal janji. Selitkan usaha dan kemudian bertawakal lah. Untuk aku pulak, ada beberapa azam yang aku berjaya capai, Alhamdulillah dan ada jugak yang aku kena usaha lebih lagi. Ingat, bukan mudah nak realisasikan mimpi. Paling penting adalah jangan mengalah! Segala ujian pasti ada hikmah. Kita semestinya diuji dalam pelbagai cara. Manusia yang tidak diuji adalah manusia yang rugi. 

Selain tu, bersempena tahun baru hijrah ni... aku nak share beberapa ilmu mengenai peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam Bulan Muharram ni..

  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob  dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.

Banyak manfaatnya ni Bulan Muharram ni. Banyak juga ganjarannya. Semoga kita semua mulakan tahun baru ini dengan penuh azam, penuh syukur dan penuh tawadhuk dalam menjalani tanggungjawab sebagai khalifah di muka bumi Allah. 

p/s: Kuatkan semangat aku dan keluarga untuk menempuh terus kehidupan...

Mee Kari Punya Pasal | Genap Setahun, Ayah!

As Salam semua

Kan aku dah cakap, kalau kau kat rumah kau mesti akan dilayan macam tuan puteri. Kau cakap je nak makan apa, seorang mak mesti buatkan. Kalau adik beradik ramai, tunggu turn lagi. Nasib baik aku 3 beradik je, jadi turn tak lama sangat. Tapi, yang pasti masakan mak memang sumber inspirasi dan sumber kekenyangan satu famili. 

Korang pun tahu kan, minggu lepas aku mengidam sangat nak makan mee kari. Baca Sini. Jadi, dengan kasih sayang yang melimpah ruah, mak aku pancing aku untuk balik Johor minggu ni sebab dia nak masakkan mee kari yang aku dambakan tu *padahal dah plan nak study weekend ni. pfft~. Aku yang memang craving gila kat makanan tu, tanpa segan silu terus termakan umpan mak aku tu. 

Seperti yang dijanjikan. Masakan mak memang terbaik lah. Tersaji mee kari untuk hidangan kami sekeluarga hari ni. Bukan main menghirup lagi aku adik beradik. Sedap punya pasal.  Kiranya kalau jin lalu pun aku tak peduli dah. Apatah lagi kalau mak metua kan...Sorry lah....



Alhamdulillah tadi kiteorang sempat buat doa selamat kecil-kecilan aje. Maklumlah, kalau tahun lepas awal Muharram ni lah yang mengubah hidup aku sekeluarga. Baca Sini. Jadi, aku harap doa kita semua hari ni dimakbulkan dan semoga tahun hijrah yang akan datang ni memberi seribu kebaikan dan rahmat kepada kita semua. Moga kita dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki. Insya-Allah. 

P/s: Salam Maal Hijrah!

Kamis, 24 November 2011

Bloglist Tak Sudah-Sudah. Apa Pentingnya?

As Salam semua

Kalau kita tengok trend hari ni, semua blog ada bloglist. Macam-macam title diberikan. Kadang tu ada yang siap buat satu page atau blog khas atau buat segmen lagi untuk letak senarai blog kegemaran. Malahan ada yang berebut-rebut bagai untuk tersenarai dalam bloglist. Macam aku sendiri pun, tak ketinggalan nak letak beberapa blog sebagai blog pilihan aku. Bukan untuk membeza-bezakan antara blog tapi blog yang disenarai pendek ni ada kekuatan tersendiri. Tapi apa sebenarnya fungsi bloglist? Ada jugak blog yang tak letak pun bloglist. Ini syarat wajib ke dalam membina sebuah blog berkualiti? So, kat sini ada beberapa faedah sebenar korang ber-bloglist : 


1. ALERT DENGAN UPDATE

Kebanyakkan blog yang di-bloglist-kan adalah blog kegemaran tuan punya blog. Jadi bloglist merupakan satu alarm supaya kita boleh tahu apa-apa entry terkini yang dipublish oleh blogger pilihan kita tu. Bila dah alert, mesti lah kita boleh jadi orang paling cepat untuk tahu berita-berita terkini kan? 


2. INSPIRASI

Bila kita dah suka, pastinya kita akan jadikan blog tersebut sebagai sumber inspirasi. Maklumlah bukan senang nak dapat idea untuk menulis sesebuah entry. Lagi-lagi untuk entry yang berfaedah. Perlukan idea yang mantap dan huraian yang mudah untuk difahami. Jadi, blog-blog inspirasi ini akan menginspirasikan gaya penulisan korang, isi entry dan mungkin gaya persembahan blog. Ini tak bermakna korang kena copycat ye! Cukup sekadar inspirasi. Ingat, plagiat sangat dibenci dalam blog!!!


3. PENANDA ARAS

Kalau aku, personally aku jadikan blog yang dilist sebagai penanda aras. Aku akan comparekan blog mereka dengan blog aku. Bersaing secara sihat. Mungkin dari sini aku akan comparekan dari segi bilangan follower, trafik dan jumlah komen yang diterima bagi setiap entry. Pada aku, jumlah-jumlah ini adalah penting bagi menunjukkan respon daripada pembaca. Tak lah kita buat entry tu sekadar syok sendiri je! Lagipun, blog kan tempat berkongsi idea dan maklumat. 


4. SUMBER RUJUKAN/ BANTUAN/BLOGWALK

Ada jugak bloglist yang bertujuan untuk memudahkan kita mencari bantuan. Contohnya blog tutorial, blog make up, blog parental dan beberapa lagi blog yang berperanan sebagai pembantu. Blog-blog macam ni memang biasanya digemari sebab dia membantu kan! Lagi satu, kalau korang tengok hari ni, blogspot sering menghadapi masalah dekat dashboard yang mana senarai reading list hilang, jadi bloglist akan jadi sumber kedua untuk berblogwalk!


5. PENGHARGAAN

Yes, bloglist adalah sebagai penghargaan. Bila kita suka orang tu, kita mesti nak tunjuk kan. So, bloglist adalah cara yang terbaik menunjukkan penghargaan kita pada blog-blog itu. Ada beribu kot blog kat Malaysia ni. Jadi blog yang terpilih untuk di bloglist kira blog yang dihighlightkanlah!


6. SUMBER TRAFFIK & FOLLOWER

For sure! Kau ingat tak hebat ke kalau blog kau tersenarai dalam bloglist blogger hebat macam Cik Epal, Nisa Kay, Ayeem Ayam, The Other Khairul, Yuyu Zulaikha semua tu? Fuh! Femes kot. Sebab mereka ada pengaruh sendiri. Once kau di'highlight' oleh mereka, satu Malaya datang jenguk kau! Macam tu jugak sebaliknya. Kalau kau letak blog yang power kat bloglist kau, secara tak langsung kau dapat tempias! 


7. NETWORKING

Jangan ingat hubungan dalam blog sekadar di alam maya ye! Bloglist boleh membantu menguatkan networking sesama blogger. Contohnya ada beberapa bloglist yang menyenaraikan blog ahli-ahli kumpulan mereka. Bila macam tu, sudah semestinya bonding akan jadi bertambah kuat dan banyak aktiviti boleh diatur kan? Tak ke seronok tu! 


Kesimpulannya yang aku nampak, bloglist memang memainkan peranan yang kuat dalam arena blog. Memberi banyak faedah dan menjadikan dunia blog korang bertambah ceria. Tapi perlu korang ingat JANGAN LETAKKAN BLOGLIST TERLALU BANYAK ATAU PANJANG DALAM SATU-SATU LIST. Sebabnya, akan melambatkan proses loading blog korang! Seeloknya, classify blog-blog pilihan korang tu dan letakkan mereka dalam mode "Recently Update". Jadi mana-mana blog yang baru update akan jadi top of the list. Gilir-gilir naik gitu! 


Selamat Berbloging semua!!!!


p/s:  Layak tak blog aku masuk bloglist korang. Kehkehkeh




Selasa, 22 November 2011

Kenapa Indonesia Kalah Menentang Malaysia?

As Salam semua


Rasa belum terlambat untuk aku ucapkan tahniah pada pasukan Harimau Malaysia atas kemenangan menetang Indonesia baru-baru ni seterusnya memberikan Malaysia satu pingat emas. Memang epik!!! Sebab semua orang sakit jantung dan kemenangan tu sangat memuaskan hati. Kekalahan Indonesia bukan sekadar satu kekalahan tapi  ada sesuatu pengajaran yang boleh kita semua ambil dan hayati.

Seorang warga Indonesia, Arif Bawono Suria dalam "Kompasiana" menganalisis kekalahan Indonesia sebagai :

Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul!

Kalau kita tengok sendiri pun, orang Indonesia menganggap kita sebagai seteru atau musuh paling ketatnya. Sedangkan hanyalah satu perlawanan bola sepak. Pada hakikatnya, hubungan orang Malaysia dan Indonesia bukanlah macam tu. Kat cafe aku, ramai tukang masak atau pekerja Indonesia, mereka semua baik-baik belaka. Mungkin yang bermulut lancang tu yang terlalu fanatik kan? Jadi sama-samalah kita fikirkan, yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk kita jadikan sempadan.

Senin, 21 November 2011

Bila Perempuan Mintak Dirogol...

As Salam semua



Aku bukanlah bersifat kenegerian tapi aku dah tak boleh tahan sangat dengan dia ni. Yes, someone yang duduk dekat dengan aku.  But she is not my room mate, my room mate's friend. A Kelantaneese girl. Aku masih dapat bertahan setelah beberapa kali mereka berborak dengan nada suara yang kuat ditambah dengan ketidak fahaman aku pada butir bicara dorang tapi bila dia sedang bertelefon dengan jantan sambil buat suara gedik yang mintak dirogol,  itu aku tak boleh terima. Lagi menambah annoying, jantan itu adalah anak pemilik cafe kolej aku yang jugak menjadi tukang masak kat cafe aku. So, aku dapat bayangkan muka lelaki tu. *macam mana aku tau? Dah dia borak kuat gila. Semua aku dengar!*  Tujuan mereka, hanyalah mintak dibawak keluar malam ni untuk belanja makan dan entah apa lagi. 

Sumpah aku rasa nak muntah. Setiap butir dia tu menjurus pada XXX. Gedik nak mati. Tanya dah mandi ke belum, nak mandi sama, bucuk-bucuk-masham-masham, tak kan kacau 'boboi' bila mandi sama, etc. *tak sanggup nak taip* Banyak lagi lah. Paling tak boleh terima cakap kuat-kuat. Apa kau ingat aku suka dan bahagia dengar suara annoying-nak-mampus kau tu. Dah macam suara kucing betina kena gigit lipan. Furrrrrrrrrrrr!!!!  Dan ia continously. Lepas satu jantan kepada satu jantan. Dulu kata nak bertaubat, KLIK SINI tapi taubat kau tu taubat sambal belacan. Bila pedas berhenti, tapi pasal sedap teruskan jugak. 

Disaat aku menaip ni pun, budak perempuan tu masih lagi bertelefon sambil baring meliak lentok atas katil. Umpama cacing kepanasan. Gersang agaknya! Apalah nasib malang disajikan benda-benda macam ni malam-malam. Dahlah aku tengah buat tutorial kena pulak macam ni. Memang tambah stress!

So sorry pada gadis-gadis Kelantan yang lain. Aku tau... tak semua macam mereka ni, tapi yang ini sangat dasyat! Aku tak tau celah Kelantan mana mereka datang tapi mereka seksi gila nak mati. Tak reti nak pakai yang longgar sikit pun. Aku sendiri terkejut bila budak Kelantan macam ni.

p/s: So sorry to my others Kelantanese Girl-friends!


Update: Ni sebahagian dialog si perempuan

"U tengok bola ke main bola? Berapa bijik bola u ada? Dua kan? U main bola pakai tangan kan?"

Cilake tak cakap macam tu kuat-kuat?








Minggu, 20 November 2011

Situasi Yang Buat Kau Memaki Dalam Hati

As Salam semua




Dalam hidup ni, kita memang tak boleh nak hidup sorang-sorang. Memang Allah dah cakap dah dalam Al-Quran yang hidup kita perlu saling melengkapi, saling tolong menolong dan saling memerlukan. Tapi bukan tu je, dalam diri kita juga diselitkan dengan rasa prihatin dan peka pada persekitaran supaya kita boleh memahami keadaan dan situasi yang dialami. Barulah kita dapat jadi tak kurang pun manusia yang sedar diri dan bertoleransi. 

Tapi, wujud jugak manusia yang takde pun sense of all-that-sense bila mana tamak dan pentingkan diri lebih menebal. Tak fikir pun keadaan orang lain as long as diri dia rasa bahagia sudah! Orang lain nak tergolek ke, mati kebulur ke, lantaklah janji aku happy! Itu prinsip orang yang terpaling sombong dalam dunia. Bajet kau duduk dunia ni sorang-sorang. Kalau boleh, teruskanlah... aku nak tengok. 

Beberapa situasi yang aku pernah jumpa manusia yang pentingkan diri sendiri: 


1. Library

Orang lain tengah study, baca buku etc. kau cakap dengan kawan/borak kat telefon kuat-kuat. Yes, memang library tu kau sorang je yang guna. Orang lain ni kau ingat pekak ke? Setiap butir bicara kau satu library boleh dengar. Tak boleh ke kau slow down sikit suara kau tu ataupun kalau rasa suara kau dah hilang punat low down, kau keluar lah dari library. 


2. Dalam Bas/LRT

Orang kurus tapi duduk sampai dua seat tak pun letak barang kat seat lagi satu. Kau buta ke, tak nampak orang lain bersesak himpit. Kau boleh pulak buat muka toya. Bayar RM 1 bajet nak duduk first kelas. Memang babai lah kan. Consider sikitlah orang lain. Lepas tu, bila orang terlanggar bahu kau, buat muka tak bersalah dan pandang semacam kat orang tu. Eh, memang sengaja je orang langgar kau. Baru plan nak langgar sampai mati tau tak! 


3. Bilik Air/Mandi

Kalau kat jamban tu mungkin ada maaflah sebab... berak batu kot. Tapi kalau kat bilik air sampai dekat sejam, kau cuci apa? Kau sental apa? Lagi-lagi waktu peak hours di pagi hari. Kau buat yang wajib sudahlah. Sunat-sunat tu kau buat bila ada kelapangan. Bilik air lain sampai dah gilir 4-5 kali, kau baru sorang je guna. Kalau keluar kau jadi cantik-tertarik-thebomb entah lah jugak. Sama je macam sebelum kau masuk bilik air-serabai!


4. Pantry

Ni mungkin berlaku hanya di pantry asrama kot. Masak maggi/sup dalam water heater. Kalau aku cakap kau bodoh, kau marah. Tapi memang kau bodoh. Kau tak reti guna atau kau tak tahu function water heater? Pemanas air. AIR sahaja ye. Dah tu, dok tinggal sisa dalam tu. Tak cuci. Memang vavi sangatlah. Kau ingat lepas tu orang nak minum air perisa maggi atau air perisa sup cendawan? Otak letak mana kakak? 


5. Parking

Dulu amek lesen sekolah memandu mana? Lulus ke tidak? Parking kereta amek dua kotak sekali. Tak pun menghimpit ke kotak satu lagi. Nak-nak memang kena maki lah waktu parking lain full. Dan muka tanpa segan silu keluar dari kereta, buat-buat tak nampak garisan kuning yang kau dah langgar tadi tu. Salah ke kalau kau parking elok-elok. Kalau kau tak tau, meh aku ajar. Kalau kau rasa leceh, meh aku lecetkan kereta kau sikit. Baru kau tau sakit hati ke tidak! 


6. Traffic Light

Kau dah beratur panjang sebab lampu merah, tiba-tiba kereta depan kau lambat sikit masuk gear bila lampu dah hijau ada kereta cilok depan dia dan  kau tersangkut lagi. Tunggu second round hijau. Kau maki kereta depan kau atau kereta yang dah lepas tu? Kalau aku, aku maki dua-dua. Dan waktu tu, aku cuma berdoa adalah polis traffik kat depan, tapi takde pulak...selalu ada je! Damn!


Sebenarnya, banyak lagi situasi yang boleh bikin kau sakit jantung geram-gila-nak-mati dengan perangai umat manusia macam ni. Memang kadang-kadang kau kena bersikap selfish sikit tapi tak boleh lah semua benda kau balun sama. Semua kau nak conquer. Semua kau punya. Semua hak kau. Abis hak orang lain macam mana? Cubalah mudahkan atau senangkan sikit hidup orang lain, barulah satu hari nanti hidup kau akan disenangkan. Consider dengan situasi orang. Jangan buat besar kepala sendiri, nanti makan diri tau!


p/s: Sekadar renungan di pagi Isnin. Jangan maki orang! =) 

Sabtu, 19 November 2011

Dugaan Utama Bila Jauh Dari Mak

As Salam semua

Selalunya kalau kat rumah masa cuti hari tu, order je nak makan apa mak mesti buatkan. Tak kisahlah walaupun aku kena pegi supermarket dulu untuk beli barang. Mengidam punya pasal kan. Tapi, bila duduk jauh dari keluarga ni, satu cabarannya ialah tang makan. Tekak ni pun satu, macam-macam je yang dimintak. Macam tak paham pulak orang jauh dari mak. Huhuhuhuhu *menangis dalam hati*

Entah angin meroyan apa, pagi ni aku mengidam nak makan mee kari. Mee kari yang penuh udang, fish cake, fish ball, kerang, tauhu jepun, telur rebus dan kari yang maha pekat lagi lazat. Aduhai sedapnya...mahu berulang makan kalau dapat kan. Fikir-fikir kalau nak pergi Noodle Station mahal je lebih, bukannya sedap sangat pun. Sikit pulak tu!  Terus telefon mak, mak cakap "Kau gigit je lah jari tu dulu...nanti balek mak masakkan!"  kehkehkehkeh.

sumber : Potret Kasih
Kesudahannya, yang mampu memenuhkan perut  hari ini ialah Nasi Ayam Penyet. Beli kat cafe RM 4.00. Memang dugaankan bila jauh dari mak ni. Sebab mak kan sumber makanan utama untuk anak-anak sihat macam aku ni. Thanks mak!

p/s: Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati...




Jumat, 18 November 2011

Student Benci Fire Drill Kan?

As salam semua


Taklimat pakcik bomba 

Kalau kau jadi pelajar, perkara yang paling kau menyampah adalahh Fire Drill. Memanglah aku tak gemar. Sejak azali lagi aku benci fire drill. Bukan aku tak akui kepentingannya, tapi aku tak suka cara pelaksanaannya. Sebab timing salah! Konon-konon nak buat surprise lah tu! Watder! Kat kolej aku lagi dasyat, siap off kan seluruh electrical link, buat fake kebakaranlah, ketuk pintu macam nak roboh, siap ugut-ugut nak pecahkan pintu bilik kalau ada yang menyorok! *huh!!!* 

Gelap-gelap kena kumpul. *memang aku tidurlah kan*

Sesi check nama

Kau tau, malam tadi, ni haaa dua bijik mata aku terpaksa bersengkang sampai hampir ke subuh gara-gara kekejaman fire drill. Pukul 3 pagi fire hazard mengegar katil aku. Untunglah ada member aku dah dapat tau awal. Jadi aku tidur gaya princess lah jadinya. Get ready dengan seluar track & t-shirt. Tak kan nak pegi court badminton dengan baju kelawar kan? Siap letak tudung elok-elok kat tepi. Senang capai. Walaupun hazard dah bunyi macam kauorang ni pekak badak kuatnya, aku still relax lagi. Pegi toilet dulu, cuci muka, buang hingus sikit, pastu jalan mamai-mamai dalam gerombolan manusia yang jalan macam zombie. *ngantuk* 

Tapi, nasib baiklah tahun ni pakcik-pakcik bomba tu tak buat Fire Show. Kalau macam tahun-tahun sudah, mesti kena panggil sorang dua pelajar untuk diajar cara memadam api. Ada kawan aku tu, siap dah hafal dialog pakcik bomba tu, punyalah nak tunjuk tiap-tiap tahun benda yang sama. *actually since we're in standard 1 kan. 

Bila aku fikir balik, sejauh manakah fire hazard tu orang percaya itu adalah kebakaran sebenar? Aku tengok student dah macam immune dengan bunyi tu. Bila alarm bunyi, orang akan fikir itu adalah fire drill bukan kebakaran sebenar. Sampaikan kawan aku cerita, di fakulti dia bunyi alarm tu lecturer tanya student "Should we go out?" See. Sampai macam tu punya immune. Orang awam teragak-agak. Jadi buat apa nak adakan fake fire drill  atau surprise fire drill sampai 3-4 pagi? Kan lebih elok, kalau diberitahu ada fire drill dan dan buat dalam pukul 8-9 malam. Kan elok. Mata masih segar dan taklah orang jalan macam zombie. Lagi payah, kalau bomba tak puas hati nak ulang sampai doploh lapan kali! Perghhhhh memang kena maki.


But, as student memang ni lah lumrahnya. Kau kena tadah je lah telinga kena bebel dengan pakcik bomba. Yes, basically memang itu penting. Sebab bila ada kebakaran yang sebenar sekurang-kurangnya kau ada knowledge untuk selamatkan nyawa kau. Itu paling penting. Tapi yang lagi penting kalau boleh elakkan lah buat benda-benda bodoh yang boleh sebabkan kebakaran contoh merokok dalam bilik, lupa tutup suis seterika dan jangan biarkan laptop korang on jika diletakkan di atas tilam sebab ada kes yer! 



p.s: Rumah terbakar panggil bomba, bomba datang berlumba-lumba....


Selasa, 15 November 2011

Wordless Wednesday :Burger King Hanya RM1 Hari Ini!

As Salam semua


Senin, 14 November 2011

Sponsor Angry Bird Tumbler Untuk "Give Away 7 Days" by Cik Fiqra

As Salam semua

Nak update cepat-cepat sebab kejap lagi nak ke kelas. Malam tadi, waktu blogwalking baru perasan Cik Fiqra Pancake kite yang comel-comel tu buat satu give away. 


Tiba-tiba, hati aku ni terbukak pulak nak sponsor satu hadiah pada Give Away Cik Fiqra. Nak tengok hadiahnya???




1x Tumbler Angry Bird 

Haaa, amacam tergoda tak korang? Cun dan comel kot. Aku pun tergoda dah ni ha. Jadi, kalau korang nak jangan tunggu lama-lama sebab g.a Cik Fiqra ni hanya berlangsung selama seminggu sahaja. 

Cepat KLIK SINI dan baca syarat penyertaan CIk Fiqra 

dan untuk aku, simple je syaratnya....


FOLLOW BLOG AKU 

atau

LISTKAN BLOG AKU DALAM BLOGLIST KORANG

(nak buat dua-dua pun boleh!) 


Mudah je kan??? Semoga berjaya! Tuah ayam nampak kat kaki, tuah anda sapa tahu! 



Tengku Mahkota Johor Dah Sampai Seru Tamatkan Zaman Bujang!

As Salam semua

Kalau tadi aku dengan excitednya bercerita perihal betapa mesranya Tengku Mahkota Johor(TMJ) bertweet, kesayangan aku dan rakyat Johor membalas hampir kesemua tweet yang dikirimkan kepadanya, tapi tadi aku sempat snap satu tweet TMJ ni. Berita yang ditunggu-tunggu seluruh rakyat jelata terutamanya Johorean.



Wah! TMJ dah sampai seru tu untuk menamatkan zaman bujang. Guess with who? Semua orang dah tau kot,  sapa lagi kalau bukan His Love, Miss Fazura. Patutlah Fazura nampak cantik selalu, hati tengah berbunga-bunga!


Aku percaya semua rakyat Johor gembira dengan pilihan TMJ ni.  Mereka dikhabarkan baru je meraikan anniversary yang ketiga.  Part paling best, kalau TMJ kahwin, orang Johor dapat cuti sebulan wei!!!! Kenduri besor kiter! 

Dan yang lagi best, TMJ put my tweet as His favourite wei! Bangga sekejap! Walaupun TMJ tak reply, tapi at least he acknowledge my tweet! 


Jadi, aku nak doakan semoga TMJ dan Fazura berkekalan dan dipanjangkan jodoh!


p/s: TMJ ada adik bujang lagi. Jangan risau....

Minggu, 13 November 2011

Macam Mana Meliwat?

As Salam semua



Nak gelak pun ada bila wujud manusia yang cari key word ni kat blog aku. Terkujat sekejap aku. Aiyoooo!!! Abang, saya punya blog suci 'kudus' lah! Takde mende-mende kotor cam tu. Kau ingat blog aku blog gay? Entry pasal gay ada lah, tapi cara-cara dan langkah-langkah meliwat memang 100% sure takde. Kau gile aku nak publish entry macam tu? Mampus aku kena kerat 48 dengan bapak aku!

Eh, kawan sudah-sudah lah tu search benda mengarut kat internet. Gunakanlah untuk benda yang berfaedah. Rugi masa kau je buat research macam tu. Janganlah mencemar nama baik blog aku yang suci 'kudus' ini!


p/s: Aku tau url beberapa blog kepunyaan gay boy! Geli.........

Tengku Mahkota Johor Ber-Twitter!

As Salam semua


Ni haaa aku nak menjawab persoalan baby sihat a.k.a my twin *perasan* si Liyana Lunia sebab dia tak tahu apa itu TMJ. *err mungkin ramai yang tak tahu lagi kot*

TMJ tu adalah singkatan bagi TENGKU MAHKOTA JOHOR. Yes, TMJ memang sangat digilai ramai gadis-gadis. Bukan sahaja dalam negeri malahan membawak ke serata pelusuk tanah Malaya. Fasha Sandha pun meroyan beb tengok TMJ. *pity her*  Sebab? Of courselah sebab ke-kacak-an Tuanku. Sebab tu ramai rakyat Johor kacak-kacak dan cantik-cantik belaka. *tiber*

Pagi ni, dunia twitter telah kecoh sangat-sangat. Mana taknya, seorang putera raja mencemar duli dengan membalas hampir kesemua tweet yang dikirimkan padanya. Sempoi habis! walaupun hanya balasan "Thank You" tapi itu sudah cukup membuatkan hati gembira.  Bukan tu je, my TMJ juga memperlihatkan sifat humble nya melayan setiap peminatnya. 



Aku bangga sangat ada keluarga diraja yang mesra rakyat dan baik budi pekerti macam ni. Dari Sultan sampailah ke Anakndanya. Semua down-to-earth. 


Haishh, bangga aku bila ada Putera Raja yang macam ni. Aku pasti semua rakyat Johor sayang Keluarga Diraja. Malahan akan mendoakan kesejahteraan mereka. Daulat Tuanku!!! Untuk Liyana Lunia, nah ni gambar Prince Charming kita....*eh salah.dia Faz punya....*



p/s: Melting sat tgk gambar atas lama-lama. Follow Twitter TMJ ---DI SINI

Nuffnang Earning Aku Jejak RM 1000! Macam Tak Percaya!!!!

As Salam semua



Macam tak percaya sangat aku pagi ni. Gosok-gosok mata aku. Mana tidaknya, aku bukak Nuffnang aku tengok nuffnang aku dah jejak RM 999. Kau giile!!! Sehinggit lagi tu nak ke 4 angka. Jutawan dah aku! Mula lah aku terfikir macam-macam yang aku nak buat. Nak beli envelope clutch, nak beli perfume wangi-wangi, nak makan-makan, belanja makan family dan kawan-kawan, nak buat give away sikit ke. Paling utama apa lagi,  Shopping saje yang aku bayangkan dah ni. Gumbiranya rasa hati. Thank you Nuffnang! Aku tenung lama-lama earning schedule aku kat dashboard Nuffnang tu...






Tapi...tapi...tapi...eh...eh...eh...



Apasal makin lama makin kabur pandangan aku ni. Apasal makin jauh je dashboard tu dari aku? Eh, kenapa ni! Kenapa ni?? Tidak...tidak...tidak!!!!!!



Ceh!

Sekadar mimpi rupanya! Mengeluh panjang aku. Kalaulah apa yang aku mimpi tadi tu betul-betul terjadi, memang rezeki durian runtuh lah pada aku. Patutlah aku bangga semacam sebab mimpi je kan. Kau tengok, blog punya pasal, sampai masuk ke mimpi ni ha! Gigih ke tidak? Padahal sebelum tidur, aku takde lah memikirkan blog sangat. Haissssh, sabar aja. Harap-harap ada lah rezeki dan Alhamdulillah, betul, earning aku meningkat lagi. Nak tau jumlah earning berapa??? Ala tak banyak mana pun. Cukup-cukup makan je. Tak sehebat pendapatan blog korang pun. Kehkehkeh

Tu, mimpi satu. Mimpi dua aku ni lagi dasyat. Memang bikin aku cuak wei. Kelakar je kan aku. Dalam satu malam ada banyak mimpi. Ada part 1, ada part 2. Comel je. Mimpi aku kali ni pasal kapal terbang terhempas. Takut wei! Seram. 

Dalam mimpi aku tu, aku dengan adik aku tengah jalan-jalan kat kampung aku. Tiba-tiba waktu kiteorang tengah pandang ke langit tu, ada satu pesawat ringan terhempas betul-betul belakang kiteorang. Bunyi dia. Nauzubillah. Kuat yang amat. Sampaikan aku rasa telinga aku berdesing! Aku dengan adik aku cepat-cepat bagi bantuan. Cuba bukak pintu pesawat tu. Bila dibukak dalamnya, ada dua orang juruterbang yang tengah terbaring. Aku keluarkan salah sorang dan papah dia bawak ke rumah kampung aku. Tak silap aku perasan nama dia ada  perkataan Redza. Hensem kot mamat tu. Badan pun tough! Kehkehkeh. Lepas tu, mimpi tu habis macam tu je...



Aduhai, kenapa mimpi habis setakat tu je ye? Nak lagi. Nak lagi. Aku nak tahu kesudahan mimpi aku tu. tak puas lah! Tapi kan... aku cuak jugak ni sebenarnya, apa yang maksud mimpi aku tu. Lagi-lagi yang tang kapal terbang terhempas tu. Takut je rasanya ni. Harap-harap takde kejadian buruk yang menimpa aku dan keluarga. Semoga mimpi tu hanya mainan tidur sahaja. 




Lampu Study Baru

As Salam semua

Alhamdulillah, aku dah selamat sampai kat UM. Jadi, nak tak nak mood untuk study kena cepat-cepat diaktifkan. Kalau tidak, naya saje! Untuk meningkatkan mood study, lampu belajar jugak memainkan peranan penting. Aku ni dah lah rabun, kalau lampu malap-malap ni, memang bagi sakit mata je lagi jawapannya, baik aku membuta lah kan. 

Sebenarnya, memang dah lama dah aim nak beli study lamp ni. Sebabnya, aku ni jenis study lewat malam.  Kalau malam masih muda ni, aku just lepak-lepak je. Aku tak boleh study dalam suasana bising. Aku kena suasana senyap dan syahdu. Tapi, masalahnya, kalau waktu-waktu gitu room mate aku yang lain dah tidur. Itu yang serba salah tu nak on lampu. So, bagi mengelakkan ketidak selesaan pada yang lain, aku beli study lamp di Ikea. Nak tengok? 


Tu yang tinggi lampai tu lah lampu baru




*Paaaaaang!!!! Imaginasi sangat! 


Kau ingat muka kau cantik UM nak bagi sorang satu meja study macam tu? Tahun tiga ribu doplahpat baru boleh dapat. Kehkehkehkeh. No no no. Tu bukan bilik aku. Well, kebetulannya, study lamp yang aku beli ni, harganya murah gile dan ciri-cirinya mudah dibawa serta elegan. Tu yang aku rembat satu tu. Harganya RM 11.90 sahaja yer! 

Pandangan depan
Pandangan sisi

Actually, meja study aku simple je. As long as boleh buat kerja atas tu-ok lah. Minimalis saje. Takde yang surprise! *gaya Eric Leong* . Setelah di gaya-gaya kan sikit, inilah hasilnya. 

Si Kontot yang setia teman aku study
Study corner

Last but not least, selamat study semua! Holiday is over!!!! Dah-dah jangan nak memain lagi. Fokus. Fokus. 


p/s: Harga tu tak termasuk bulb ye. Aku beli bulb kat kedai luar. Kat ikea, bulb mahal! 



Sabtu, 12 November 2011

Blogger Hebat Tak Tepati Janji?

As Salam Semua

Merujuk kepada tajuk macam kencang je kan. Yes, memang dia tak tepati janji. Saja je dia bikin panas kat aku ni ha. Sapa lagi kalau bukan blogger famous amous lagi terkenal Cik Puan Bunga. Haaa apasal? Korang ingat aku tak berani ke nak sebut nama dia? Tak main lah cover-cover! Berani kerana benar. 

Aku angin sebab dia tak tepati janji untuk ber'dating' dengan aku. Iyer! Dia dah janji dengan aku nak dating  hari Jumaat lepas. Confidentlah aku tunggu. Mula-mula plan tengahari, ok lah tu sebab pagi aku ada hal. So, aku pun bergegaslah buat Kek Puding Roti Bakar Berkismis nak bagi pada CPB. Siap beli loyang baru ni haaa....Than last minute dia kata ada meeting tahunan kat sekolah. So, dia nak cabut awal dan datang jumpa aku. Tapi...akhirnya. Dia tak dapat datang sedangkan aku dah tunggu dah kat Kluang Mall. Sedeh! Gigih aku hujan-hujan lebat drive ke bandar tau. Sabar je. 

Tapi, nasib baiklah dia pandai pujuk aku tau...cepat je rasuah gua. 


Reda sikit asap kepul-kepul dalam hati ni. Bukan dia saja-saja buat gitu. Hehehe Sebenarnya, dia ada urusan yang lebih penting. Meeting tahunan kat sekolah tu dia tak boleh nak elakkan. Ada pembahagiaan tugas untuk tahun depan. Yes, at first keciwalah kan. Frust nonggeng sat sebab dah gigih buat kek bagai. Tapi, positif balik... kesian kat CPB sebab balik sekolah penat-penat, tak kan nak datang ke Kluang dan dalam keadaan hujan lebat lagi. Jadi, aku redha la. Tak de rezeki nampaknya....

So, pada CIK PUAN BUNGA....
tak yah lah nak rasa bersalah sangat ye. Kita tak marah pun. Kita ok je. Sebab lepas tu kita ubah plan, jumpa BFF kita. Kehkehkehkeh. Insya-Allah kalau ada rezeki, kita akan dapat jumpa. Nanti kita buat kek yang lagi sedap ye....
Dah-dah tak yah nak boikot CPB, kalau nak boikot, pegi terjah blog dia dulu. Lepas tu confirm kau akan sayang dia dengan blog dia sekali.Dia ada pakai guna-guna sikit. Hati-hati. Kehkehkeh. KLIK SINI untuk dapat bunga. 


p.s: Peruntukan belanja jangan dibedal pulak & tak boleh nak marah-marah sebab CPB tengah running contest tu. Nak JOIN, KLIK SINI.

Cepat!!! Dapatkan First Class Pass AIM 2011 | Link Live Streaming AIM 2011

As Salam semua
Malam ni AIM 2011 kan. Yes, yes! Aku dapat First Class Pass untuk Anugerah Industri Muzik kali ni. Bukan senang nak dapat. Pencalonan malam ni pun semuanya kaw-kaw. Tak sabar nak pakai lawa-lawa, make up-make up, jumpa artis, ambil gambar sama-sama.... Oh, ye aku tau memang ramai yang nak dapatkan First Class pass ni kan. Mudah je caranya, korang boleh dapatkan Pass First Class secara percuma dengan syarat korang kena pergi cepat-cepat serbu lokasi yang disebutkan di bawah! Cepat tempat terhad.

Event: Anugerah Industri Muzik 2011
Waktu: 8.00 malam (12 .11. 2011)





Cepat tau serbu tempat kat bawah ni...

cepat...



cepat.....


cepat....











































Tempat: Depan TV Anda kat rumah masing-masing




Keh keh keh keh. Haaa first kelasssssssss lah tu! Boleh bawak keropok, jajan dan cokelat semua. Siap boleh landing baring-baring lagi. Kelaaaas kan??? Yer lah, rumah setiap dari kita memang lah first class! Ok lah, fine. Mintak maaf ye. Saja nak gurau. Tapi jangan risau, ada live streaming link aku sediakan!



p.s: Jangan mara..... nanti kena jual!  LINK untuk LIVE STREAMING DISINI

Kamis, 10 November 2011

Kenapa Perlu Curang Terhadap Pasangan Hidup?

As Salam semua


# Pertama sekali sebelum aku menulis entry ni aku nak mohon maaf pada mana-mana pihak yang mungkin terasa selepas membaca entry aku ni. Tapi aku menulis sebab aku rasa perkara ni perlu diberi kesedaran. Ia sama sekali tidak mengaibkan mana-mana pihak tetapi hal ini adalah dari perspektif pandangan aku sendiri. Pandangan seorang muda yang belum tahu apa itu kehidupan berumah tangga. Bacalah dengan rasional dan bukan emosional. Segala pandangan, aku sudi menerimanya. 



Kalau korang melihat pada usia aku, memang betul...aku belum layak untuk mempersoalkan perkara ni. Its about SKANDAL SUAMI & ISTERI. Kalau bahasa kasarnya, CURANG dan kalau bahasa Indonesia, PERSELINGKUHAN.  Aku tak paham kenapa dunia hari ni seolah-olah semua orang hanya memikirkan keseronokan dan melupakan hal dosa pahala. Aku tak tahu mana orang-orang tu letakkan akal dorang. Kat kepala atau kepala lutut. 

Memang, aku masih setahun jagung. Belum berkahwin, belum bertunang malahan belum bercinta. Tapi atas tiket itulah aku bercakap soal ini. Ye lah, kata orang mata aku belum dibutakan dengan cinta. Masa aku belasan tahun, aku tak amik pusing sangat soal skandal di tempat kerja ni sebab masa tu aku sangat naif dan fikir mereka adalah kawan baik, seorang lelaki dan seorang perempuan. Sama macam aku dan kawan-kawan lelaki aku. Tapi setelah sekian lama ni, aku mula berfikir. No no no! Situasi mereka dan situasi aku berbeza. Aku single tapi mereka semua adalah seorang suami dan seorang isteri kepada pasangan masing-masing. Dan ketika itulah, aku baru tahu yang mereka curang di belakang pasangan. 

Aku sendiri malu dengan perbuatan mereka. Tanpa segan silu melakukan adengan romantis. Tanpa ada rasa bersalah bermesra-meraan di khalayak ramai. Skandal berlaku di mana-mana. Masa aku sekolah, ada cikgu yang berskandal sesama cikgu. Ada kerani yang berskandal dengan bosnya. Ada pegawai yang berskandal dengan anak buahnya dan lebih mengejutkan ada ustazah yang berskandal dengan suami orang. Apa semua tu? Kalau kata perhubungan atas dasar kerja perlu ke sampai ke adengan romantis dan sms manja? Bukan ke itu namanya nafsu semata-semata? 

Aku sedih bila melihat perlakuan "ORANG-ORANG TUA" sebegini. *maaf kalau kasar*. Aku kesian melihat pasangan mereka yang ditipu hidup-hidup. Melihat pada zahirnya, yes mereka bahagia. Tapi hakikatnya, ada gunting dalam lipatan. Lebih sedih, skandal kepada pasangan mereka yang curang tu adalah orang yang dikenalinya sendiri. Kesian....

Masyarakat selalu menyalahkan orang ketiga dalam keretakan sesuatu hubungan. Malahan orang ketiga dianggap perampas, pengacau dan banyak lagi nama jolokan. Lebih hebat lagi cemuhan jika orang ketiga tu adalah perempuan berstatus janda. *aku nak mintak maaf pada golongan ini. Bukan semua seperti tu, tapi disebabkan satu atau dua, rosak semuanya!*. Aku sendiri berdepan dengan perkara ni. Di tempat kerja aku satu masa dulu. Seorang janda, senang cerita lah ye, memang gedik gila bila dia jumpa jantan! Kalah anak dara wei. Sehinggakan sampai satu tahap selepas aku tahu perangai dia tu, aku membenci golongan janda! 

Kes paling dasyat,  aku pernah berhadapan dengan kes seorang ustazah yang bertudung labuh lagi litup tetapi sanggup memberikan gambar separuh bogelnya kepada skandal. Kau rasa itu juga urusan kerja ke? Kau rasa perangai dia keji dan dia  sebenarnya mempersendakan agama.  Dan ketika tu, aku rasa macam nak bogelkan je ustazah tu sebab hipokrit dan berlagak alim padahal dalamnya kotor! Ingatlah, agama kita membenci perlakuan curang. 

Aku rasa, perlu aku ingatkan kat sini. Curang dalam perhubungan suami dan isteri amat menyakitkan. Kawan aku sendiri pernah tumpas dalam pelajaran bila mana ayahnya curang dan mengabaikan keluarga. Depan mata aku benda ni jadi. Sekali lagi anak yang menjadi mangsa. Aku sendiri ingatkan diri aku supaya jangan kacau kebahagiaan orang lain. Jangan curang dengan pasangan hidup. Jangan lah hidup semata-mata kerana nafsu, sebab kalau nafsu jadi raja, hidup kau binasa! Kau tak nak pasangan kau curang, tapi kalau kau curang boleh pulak?  Dan kalau kau kata pasangan yang sedia ada itu bukan yang terbaik buat kau, itu adalah sebab kau bandingkan dia dengan orang lain. Cuba kau terima dia seadanya, dan jadilah pelengkap kepada kekurangan dia, kau akan sedar nikmatnya hidup berumah tangga! 




Senin, 07 November 2011

Abang Askar Tough Yang 'NOBODY'

As Salam semua



Pagi tadi aku pergi beli sarapan. Mengidam nak makan murtabak. Sementara tengah tunggu murtabak tu, ada satu pajero askar berhenti untuk sarapan kat situ. Turunlah 3 orang askar. Seorang ni berpangkat yang merupakan ketua dan dua orang lagi ni pun ada pangkat jugak. Badan tough seyh! Bukanlah kata aku suka sangat, tapi cara jalan, muka ketat semacam. Kira layaklah bergelar pahlawan yang mempertahankan negara. Tengok tangan yang ketua dia tu peh.... sekali lempang orang mahu 4 hari pengsan. Wow! 

Diorang pun lalu lah depan aku. Tak lama lepas si ketua yang ketak-ketak tu lalu. Tiba-tiba....


"I want nobody, nobody but you....I want nobody nobody but you...."

Adooooooooooooooi!!!!

Ringtone wonder girls tu! Kau mampu??? Dia pun bajet macam segan kot. Sebab ringtone tu kuat. Aku apa lagi, paling muka tempat lain, senyum je... padahal dalam hati. 

KAHKAHKAHKAHKAH!!!! pecah perut beb!


Badan tough, muka ketat, ringtone handphone ayu! Kau ada? 

Kesimpulannya, walau se-tough mana pun seorang manusia, pasti dalam hati ada taman! Kihkihkih


Minggu, 06 November 2011

Lelaki Memang Nak Seks Je!

As Salam Semua



Lelaki dan perempuan memang diciptakan untuk saling melengkapi.Secara psikologi, apabila seseorang perempuan sudah mulai sayang, dia sanggup berkorban. Lelaki pula mengambil kesempatan atas kasih sayang tu. Aku paling benci dengan ayat lelaki yang macam ni...

"Kalau awak sayang saya, awak serahkanlah semuanya pada saya. Lambat ke nanti ke, awak tetap saya punya!"

Kau tau tak tu ayat perangkap! Ayat yang bakal membuatkan kau terkulai layu di tepi katil. Mula-mula kau akan nampak dia betul-betul ikhlas sayangkan kau. Kira, confirmlah dia nak jadikan kau bini dia. Realitinya, selepas tu kau akan dijadikan tempat memuaskan nafsu. Kalau dia mahukan kau, dia akan cari kau. Kalau dia tak nak kau, kau akan dibiarkan. Diri kau tak ubah macam mesin seks! Bila kau dah kena macam tu, kau dah tak boleh lari. Nak berpisah, kau sayang. Kau takut dia ugut kau dan mengancam kau. Lebih parah, kalau period kau dah lambat 2 bulan. Nak teruskan hubungan, kau dah tak sanggup tanggung dosa. Asyik kena lanyak je tiap kali jumpa. Nak kahwin, duit pulak takde. Jawapannya... kau dah macam lembu kena cucuk hidung! Kesian aku tengok kau macam tu. 

Trick lelaki yang kedua yang biasa aku dengar adalah guna duit dan kekayaan. Pasal kau perempuan, kan materialistik. Kau nilai kebaikan seseorang lelaki dari segi duit dia. Kalau dia rajin bawak kau jalan, rajin belanja kau makan, rajin bawak kau shopping, rajin topupkan kau, mulalah dia jadi lelaki idaman kau. Padahal tu semua pancing je! 

Sepatah kata bapak aku,

"Mana ada lelaki yang dah 'melabur' tak nak kan balasan!" 

Jadi, sebab kau takut kau tak dapat lagi kesenangan dan kemewahan, dengan rela hatinya kau serahkan tubuh badan kau sebagai balasan. Well, senang kan nak dapat kepuasan? Percayalah kalau lelaki dengan mudahnya beri semua apa yang kau nak, mesti ada balasan yang dia juga nak. Apa lagi kalau bukan badan kau.  

Aku bercakap ni bukan nak tunjuk aku baik. Tapi aku cakap sebab aku sedih bila ada perempuan yang terlalu murah meletakkan harga dirinya. Kawan lelaki aku pernah cakap dekat aku satu perkara ni...

"Walau sejahat mana pun lelaki tu pernah buat, seramai mana pun perempuan yang pernah dia tidur, seorang lelaki tetap nak perempuan yang masih suci untuk dijadikan isteri."

Tak perlu aku cakap banyak, korang fikirlah sendiri. Sama-sama kita jaga maruah dan hanya untuk lelaki yang sah bergelar suami. Hati-hati dalam menjalin hubungan. Niatkan yang baik barulah kau dapat yang baik. Tapi kalau niat kau tak betul, yang tak betul jugaklah yang kau dapat. Tak semua lelaki jahat kan... *sebagaimana yang selalu kita dengar*. 


p/s: Jangan cepat menilai hati budi manusia. Manusia itu ada banyak jenisnya. 

Sabtu, 05 November 2011

Bergedil Johor

As Salam Semua

Hari ni semua orang tengah sibuk buat persiapan untuk menyambut Hari Raya Aidiadha yang bakal disambut esok. Mak aku pun dah mula dah buat persiapan untuk memasak. Tahun ni menu kiteorang macam biasalah juadah Johor. Ketupat, kuah lodeh, sambal kacang, daging masak kurma, ayam masak kari serta juadah wajib ada untuk keluarga aku ialah Bergedil! 

Mungkin ada yang tak tahu Bergedil tu apa kan? Bergedil tu adalah adunan kentang yang dilenyek, bawang goreng, daging yang dikisar serta ketumbar jintan. Orang jawa punya makanan ni sebenarnya. Sedap ooo bila makan lepas disalut telur dan digoreng . Panas-panas gitu. Dah boleh macam jemput-jemput je! Sebab dibuat bulat-bulat, tebal-tebal. 





Don't worry, bergedil ni memang tahan lama ye. Sebab kentang tu sebelum dilenyek dah digoreng. Daging dah direbus dulu. Sapa yang memang pernah rasa Bergedil orang Johor memang akan tahu betapa lazatnya juadah ni. Makan gitu je pun sedap!

Jadi, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam. Semoga pengorbanan kita selama ni mendapat barakah dan diredhai-Nya. Insya-Allah! 





Jumat, 04 November 2011

Bukan Nak Condemn Blogger Muda Remaja, Tapi...

As Salam semua


Baru je sekejap aku publish ENTRY INI, Alhamdulillah ada yang sudi memberikan respon. Tak kisahlah respon positif atau negatif. Tetap aku terima, publish dan tetap aku fikirkan. Sebab aku betul-betul suka respon daripada pembaca. Maklumlah, tak semua benda kita betul. Dan muncul komen ini...



Partially, aku jugak bersetuju dengan dia. Memang betul yang join that contest semua blogger muda remaja. Umur 12-18 tahun dan memang tak patut jugak aku letakkan high expectation. Kira kena down grade sikitlah. Mereka masih belum punya banyak pengalaman hidup dan belum mahir menganalisis sesuatu. Malahan aku jugak memang tak de hak nak menentukan apa yang blogger nak tulis. 

Tapi, cuba renungkan hadis Rasulullah ni...

"Sesiapa yang beriman pada Allah dan Hari Kiamat, hendaklah dia bercakap benda yang baik atau diam"

Jadi, adakah perlu untuk seseorang itu menulis perihal sakit perut sehinggakan nak buang air besar pun dicerita dalam blognya? Rasa macam tak perlu kot. Dan aku menegur bukan untuk condemn tapi sebagai nasihat supaya bakat menulis itu boleh diasah lagi dan seterusnya menggunakan bakat tersebut untuk kebaikan bukan perkara-perkara remeh. 

Itu je tujuan aku, terpulang nak terima atau tidak. Sebab aku percaya pada "melentur buluh biar dari rebungnya". Jadi, mulakan bakat menulis yang berfaedah tu dari kecil lagi, barulah sampai besar nanti dia akan terus menulis perkara yang baik dan bermanfaat pada semua. Bukan cerita merepek-repek yang seterusnya menghalalkan apa yang diharamkan.....


p/s: berlapang dada dalam menerima teguran. Thanks anonymous!

Blog Je Cantik, Tapi Entry Sampah!

Salam semua


Sebagaimana yang aku dah bagitau sebelum ni, CONTEST BLOGKU MENAWAN KALBU telah pun ditutup. Sekarang ni para juri sedang sibuk terjah setiap blog dan short listed kan mana-mana blog yang layak. Yes, hebat-hebat semua blog. Memang superb. Lawa giler design. Tapi kan...tapi kan...

Personally, aku rasa macam tak guna lah kalau design je lawa tapi entry tak berkualiti langsung. Buat blog sekadar ikut kawan ada blog. Tapi maklumat atau entry yang dihasilkan hampeh gila babas. Korang bayangkan lah, yes follower dia agak ramai around 900 ++ orang tapi bila aku bukak older post, aku rasa macam WATDER lah budak ni. 

Entri 1-

"Hr ni sy gdo dgn boyfie sy. Sy gewram! Ok bye."

Entri 2- 

"Boyfie sy belikn sy bunger ros. Nak pujuk lah tu. Suwwwwweeeeet!"

Entri 3-

"Sy skit pewrot ni, cirit birit. Ok dah nak pg toilet!"


Haaa...mana tak menyirap? Buat entry setakat tulis macam tu. Kau ingat kau artis nak orang semua tahu setiap detik, setiap jam kau buat apa? Eh, please lah tak matang langsung. Aku pun pelik macam mana budak ni ada follower. Itu bukan blog aku rasa, tapi dah jadi jadual harian. Kan? Everything yang tak make sense she put up there. And she only write it in one sentence. Do you think its style or what? Lagi satu, ejaan tu. Ejaan gewdix yang digunakan. Memang tobat lah aku nak tekan older post lagi kan! 

Pada aku, blog yang bagus adalah melalui entry yang bagus. Entry yang dapat berkongsi pengalaman hidup dan pengetahuan yang seseorang tu ada dengan pembacanya. Entry merupakan satu tarikan utama kepada sesebuah blog. Memang susah untuk asah skill menulis yang baik, tapi tak mustahil. Malahan once korang dah dapat tarik hati pembaca melalui kejujuran korang membuat entry, for sure readers akan minat dan datang sendiri ke blog korang. Sense "Automatic Readers" tu yang susah nak dicari. Tapi jangan give up! As long as korang berusaha memperbaiki setiap entry. Aku pun dulu merangkak dari bawah dalam penghasilan entry yang berkualiti. *tak lah kata semua entry aku bagus!* 

So, aku nak ingatkan pada semua blogger muda mudi kat luar sana, kalau nak berbloging buatlah secara bermanfaat pada diri sendiri dan orang lain jugak. Jangan tulis benda ngarut macam  tu. Aku harap masa akan mematangkan mereka semua. Believe me, kalau entry menarik, pembaca akan datang sendiri! 


p.s: teguran ikhlas bukan nak riak.


Kunjungan Ke Blog Peserta Contest Blogku Menawan Bermula!

As Salam semua


Contest Blogku Menawan Kalbu khabarnya dah nak sampai ke date line. Alhamdulillah mendapat sambutan. Oh ye, sapa-sapa yang belum join cepatlah join contest ni sebab anytime je penganjur akan tutup. Terima kasih pada semua yang sudi melawat dan menjengah blog aku yang tak seberapa ni. Tak lupa juga yang follow dan komen. Sangat menghargai korang. Terpana sekejap mata aku dengan kehebatan blog budak-budak sekarang. Yang lebih buat aku jeles, dekorasi dorang tu sweet dan comel secomel umur mereka yang baru belasan tahun! Hebat korang ni... 

Jadi sebagaimana yang aku dah mention DALAM ENTRY INI, makanya malam ni Insya-Allah aku akan terjah satu persatu blog para contestant. Check nama dan url korang KAT SINI. Saja-saja nak melawat dan menziarah. Manalah tau mata aku ada yang berkenan kan, boleh bagi bonus mark untuk korang. Kehkehkeh. Kalau berkenan lagi, aku cium nuffnang sorang-sorang! Boleh? 

Apa lagi, nantikan kunjungan aku ke blog korang ye. Tak yah susah-susah... cukup dengan kunjungan balas dan sedikit komen daripada korang di blog aku. Heheheh. Kalau nak lebih lagi bonus mark, siapkanlah MCD  ke, pizza hut ke, dominos pun ok jugak! hihi Selamat berbloging semua dan Happy Holiday! Salam Aidiadha. 


p.s: Mana-mana yang nak balik kampung tu, pandu cermat dan ingatlah Allah selalu!



Kamis, 03 November 2011

Student Memang Selalu Dipijak-Pijak!

As Salam semua

Who you are to speak up? 

Aku menulis entry ni dalam keadaan yang memang aku tengah panas, padahal kat sini hujan lebat. Sejuk luar rumah, dalam hati aku tengah terbakar. Menyirap yang memang tak ingat. Aku sedih sangat bila ada pihak yang mempermainkan dan memperkotak katikkan hak student. Apa mereka fikir, mereka ada kuasa senang-senang ke nak pijak orang? Please think twice because Allah is always there to be THE BEST JUDGE! Aku naik angin dengan kolej aku sendiri... Kolej Kediaman Ungku Aziz, UM. Korang refer lah ye print screen ni sebab kalau aku nak cerita balik, boleh gugur jantung aku tahan marah...










 * maaf atas skala gambar yang tak betul.

So, korang dapat rasakan tak betapa tertindasnya aku rasa? Apa perasaan aku yang dah balik rumah dengan senang hatinya ni tadi. Aku sedih sangat bila suara pelajar diabaikan. Tak de langsung yang boleh berfikir keadaan dan masalah pelajar. Aku rasa betul-betul teraniya sangat. Geram tak usah cerita lah. Dan yang lebih buat aku panas, perkara sebegini dah berlaku dua kali!!!! Last sem, benda yang sama berlaku. Aku pum-pang-pum-pang kat opis pun... aku tetap kena bayaran tambahan. Jadi, masih perlu kah aku bersabar? Sebab tu lah aku betul-betul nak jadi lawyer. Sebab terlalu banyak penindasan yang berlaku di sekeliling kita setiap hari.

Kalau korang tanya aku, takut atau tidak... yes personally aku takut. Tapi bila aku fikir semula, kalau semua orang hanya tutup mulut dan tunduk, sampai bila-bila pun korang akan menangis senyap-senyap. Aku buat tu semua sebab aku nak mereka tahu bahawa setiap orang di muka bumi ni ada hak masing-masing yang perlu dihormati dan diberikan selagi ianya tidak melampaui batas dan keterlaluan. Selagi kau tak berikan hak tersebut, selagi itulah hak kau juga akan diabaikan oleh orang lain!


p/s: AKU TIADA KAITAN DENGAN HAL POLITIK KAMPUS. Tapi aku consider hak pelajar!
p/s: Aku janji dengan diri aku, sekiranya satu hari nanti aku ada di atas, aku akan tetap ada hati perut!





Top