Senin, 29 Agustus 2011

Sempena 1 Syawal, Mari Kita Hapuskan Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara!!!

Salam semua

Alhamdulillah, hari ni merupakan 1 Syawal. Semua orang sedang bergembira meraikan hari kemenangan ni. Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin aku ucapkan kepada semua teman-teman blogger dan pembaca blog Hanya Dari Mata. Ampun maaf dipinta andai ada tersalah bicara dan terkasar bahasa sepanjang penglibatan aku dalam dunia blog ni. Oh ye, aku tengah masak lodeh ni. Haa.. nanti aku update. Sedap tau mak aku masak. 

Baiklah, padi pagi yang mulia ni, aku nak mintak tolong pada korang semua untuk membantu beberapa NGO bagi menandatangani satu petition tindakan undang-undang ke atas Makcik Hajjah Sitt Al-Wuzara yang telah diketahui menghina Islam pada tahap kronik. Selama ni dia penakut... tak tunjuk muka, tapi hasil daripada siasatan beberapa NGO, pendedahan eksklusif telah dilakukan. Namanya ialah Adlin Bt. Abd Jalil. Kalau nak baca cerita penuh, korang boleh baca ENTRY DARI SINI. 




Sekarang ni dah ada 2103 tanda tangan dan aku harap korang boleh sumbangkan tandatangan korang untuk menyokong perkara ni. Kerana makcik tak sekolah ni bukan sekadar terpesong malahan dia cuba memesongkan orang lain juga. Si Murtad macam ni memang perlu di bunuh!!! Jika sebelum ni kecoh kata Gaysec tersalah aim kepada Arlene Tan, tapi korang bacalah kisah penyiasatan mereka yang full dan eksklusif  di TUBE LAWAK. Semuanya ada di situ. Aku harap kes ni dapat selesai dengan cepat sebab budak ni mengancam umat Islam. 

Jadi 

SOKONGLAH MEREKA DENGAN MENANDATANGANI PETITION TINDAKAN UNDANG-UNDANG





Minggu, 28 Agustus 2011

Salam Aidilfitri Buat Semua Pembaca & Pengikut Setia Aku!

Salam semua

Alhamdulillah, kita dah sampai ke penghujung Ramadhan. Insya-Allah, esok kita semua akan meraikan hari kemenangan bersama-sama. Bercerita pasal raya, adik beradik aku dah balik dah semua. Hari Jumaat lepas. Sama hari dengan KEMATIAN SI COMEL. Bila akak dan adik aku dah balik, kiteorang pun plan lah nak buat kuih raya. Buat yang simple-simple je. Kalau nak bakar-bakar ni, takut tak jadi pulak kan. 

Honestly, ni adalah kuih pertama yang kiteorang buat. Sebelum ni bukan tak nak buat tapi kiteorang takut kalau kiteorang buat kuih raya, nanti kuih makcik bedah, makcik senah dan makcik jah tak laku. Semua orang beli kat kite je. Kehkehkeh! So, kiteorang decide nak buat Cornflakes Vochelle L.O.V.E! Hamekau! Nama kuih omputeh tau tak. Sedap, jangan cerita lah. Ibu jari kaki aku bagi!!! 






Amacam ada terliur tak? Disebabkan kecomelan dan kecute-an yang melanda, malam ni nak buat lagi. Nak bagi makcik-makcik aku sikit. Katanya air tangan anak dara kan? Gitulah... mana tau ada bakal mak mertua yang berkenan. Kehkehkeh. Setakat gaul cornflakes dengan coklat, orang buta pun pandai kan? 

Bagi aku dan keluarga, tahun ni rasanya kiteorang kurang berjalan sikit. Sebab ye lah, ayah aku sakit kan. Dia tak tahan kalau duduk dalam kereta lama-lama dan tak tahan jugak sejuk air-cond. Jadi, mungkin kiteorang akan duduk kat rumah menanti kunjungan sanak-saudara. Persiapan raya pulak, Alhamdulillah dah hampir siap. Bila ayah aku sakit ni, aku dan adik beradiklah yang kena uruskan untuk persiapannya. Kiteorang buat ala kadar je. Yang penting semua happy dan dapat beraya bersama. 

Jadi, dikesempatan ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua sahabat handai, teman dan pembaca Blog Hanya Dari Mata. Ampun Maaf Dipinta andai ada tersalah bicara dan kata, tersilap tingkah yang tak kena. Terima kasih kerana sokongan padu anda semua. Semoga kita semua menjadi blogger berhemah! Salam Aidilfitri....





p/s: Jemput datang rumah ye semua! Doakan ayah aku cepat sembuh, sebab dah nak balik UM ni...Sala


Promotion Blogger Minggu Kedua!

Salam semua



Nak buat pengumuman sikit, hari ni senarai bloglist untuk Pencatat Mahkamah dan diubah. Seramai 7 pencatat telah disenaraikan sebagaimana yang telah dipersetujui dalam JADUAL INI. Cuma ada satu je blog yang menggunakan kaedah invited readers iaitu Kak Nini Hartini. Yang lain semua takde masalah. Korang boleh beraya kat blog mereka dengan gumbira sambil baling mercun. Kehkehkeh. 

Ingat ye, mode bloglist ialah Most Recently Updated, jadi enjit-enjit semut sapa rajin update naik atas. =)

So, Happy Blogging ya!


Pemergian Si Comel Pada Jumaat Terakhir Di Bulan Ramadhan

Salam semua

Berita kali ni agak sedih..eh salah. Memang sedih. Sedih sebab berita tentang kehilangan yang tersayang. Pada Jumaat terakhir di bulan Ramadhan, satu keluarga aku bersedih atas kehilangan kucing kesayangan kiteorang yang bernama Comel. Dah lima tahun kiteorang jaga dia. Akhirnya pada Jumaat lepas 26 Ramadhan, dia pergi tinggalkan kiteorang. 

Betul kata orang ek, kucing ni kalau nak mati kalau boleh dia tak nak mati depan tuan dia. Masih aku ingat malam Rabu hari tu, aku nak bagi makan pada Comel dan Kimie, bila aku bukak je pintu sangkar dorang, si Comel cepat-cepat keluar nak lari dalam keadaan terhuyung hayang. Tapi aku tak bagi. Sebab aku dah terdetik dalam hati yang dia bakal mati dalam masa terdekat. Jadi pada aku, kalau betul dia nak mati biarlah dia mati depan mata aku dan aku nak tengok dia buat kali terakhir. Masa aku baringkan dia malam tu atas kain, aku usap bulu dia yang panjang tu... lepas tu aku cakap kat dia pelan-pelan " Kalau Comel nak pergi, pergilah. Aku redha!". Dia pandang je mata aku. Lepas tu dia mengiaw sekali. Oh... sedih sangat-sangat! Sekali lagi sebelum aku masuk tidur tu, aku panggil nama dia. Selalu bila panggil je dia akan toleh atau mengiaw, tapi kali ni dia tak pandang pun. Dia baring menghadap dinding. Ketika tu, aku tengok perlakuan Comel tak tumpah macam manusia yang sedang menanti malaikat maut mencabut nyawa. Akhirnya, pagi Jumaat aku tengok Comel dah kaku. Tak bernafas. Bertemankan Kimie di sebelahnya. Inallillah....

Semoga Comel dapat membantu aku sekeluarga di akhirat sana. Kasih sayang antara manusia dan haiwan memang tak dapat digambarkan. Semoga aku sekeluarga mendapat pahala membela haiwan kesayangan Rasulullah ni. Amin. Kenangan bersama Comel sentiasa mekar dalam ingatan...





Geram dengan ekor dia. dahlah manja!






Tinggal Kimie sekor!




Korang Penceria Dunia Blog Aku!

Salam semua
Masih ingat lagi tak pada Contest Blog Aku Kena Gigit yang baru je minggu lepas diumumkan pemenangnya? Hadiah pun dah dikirimkan. Aku harap semua pemenang dapat inform aku bila hadiah dah sampai. Supaya senang hati aku. Kalau tak selagi tak sampai, selagi tu lah hati aku ni macam ada benda tak lepas.

Baiklah sebagaimana kebiasaan, setelah aku umumkan keputusan... ada beberapa orang di antara mereka yang telah menjemput aku datang ke blog sebab mereka ada buat entry penghargaan buat aku. Secara serius aku sangat happy dan berterima kasih sebab masing-masing menyampaikan ucapan terima kasih kerana memilih mereka sebagai pemenang.

Jadi, kat entry ni aku nak share entry-entry penghargaan yang mereka buat khas untuk aku. Terima kasih sangat-sangat!!!











Terima kasih banyak-banyak kepada semua pemenang yang sudi buat entry penghargaan kepada aku. Tak terbalas rasanya sokongan yang korang semua tunjukkan kepada contest yang julung kali aku adakan ni. Ucapan ni bukan sekadar untuk para pemenang je, tapi untuk semua peserta contest khasnya dan semua pembaca, pengunjung, pengomen dan segala macam pe- lagi... terima kasih banyak-banyak. Ucapan terima kasih jugak aku tujukan khas buat 1398 orang Hakim Mahkamah Rayuan a.k.a Sang Chenta Hati. Terima kasih daun keladi. Jangan jemu, singgahlah setiap hari!!! 


p/s: Sapa yang dah terima hadiah, bagitau ye & sapa yang ada buat entry penghargaan tp tak senarai dalam ni pun boleh bagitau. Nanti aku update. 


Kamis, 25 Agustus 2011

Aku Tak Percaya Semua Kata-Kata Testimoni Catalyst Virgin Coconut Oil!!!

Salam semua

JANGAN MUDAH TERPEDAYA DENGAN TITLE ENTRY. BACA DULU BARU TAU =)

Baiklah, pertama sekali aku nak bagi friendly reminder kepada semua readers Blog Hanya Dari Mata bahawasanya entry yang bakal korang baca ini TIDAK LANGSUNG ADA KAITAN DENGAN SEBARANG KOMISEN @ GANJARAN. Aku tulis entry ni sebagai satu catatan pengalaman yang 100% dialami sendiri oleh aku dan ENTRY INI JUGA PANJANG SERTA LEBIH SESUAI DIBACA KAUM HAWA SAHAJA.  Harap Maklum



Baiklah, fenomena Virgin Coconut Oil (VCO) memang dah lama melanda mereka yang kaki online. Kata orang barang panas ni. Sebabnya, memang susah nak dapat stok. Aku pernah jugak cari sehingga ke 4-5 buah farmasi, ternyata VCO hanya dijual menerusi online. Jadi, kat sini aku nak cerita sikitlah pengalaman aku makan VCO ni. Untuk makluman korang, aku sangat susah terpedaya dengan sebarang kata-kata provokasi. Kiranya, kalau cakap-cakap Testimonials tu aku memang kurang percaya lah. Sekadar baca. Aku lebih percaya bila aku alami sendiri. So, aku pun decide untuk beli sebotol VCO menerusi KZ Nabihah Boutique. Excited ni makan tiap-tiap hari 2 biji sebelah pagi. Alhamdulillah setelah sebotol aku makan VCO ternyata memang betul-betul berhasil. Meh aku listkan beberapa perubahan yang aku rasa *bukan untuk perasan tau kenyataan selepas ni* 


1. KITARAN HAID JADI TERATUR

Aku adalah perempuan yang mengalami masalah haid yang sangat tidak teratur. Malu jugak pada orang lain sebenarnya. Aku dah pernah makan pil hormon, prime rose oil dan beberapa lagi vitamin yang boleh mengembalikan aturan haid aku tetapi tak berjaya. Pernah dalam rekod aku, haid aku datang hanya sekali untuk 9 bulan. *malu!!!*. Tapi, lepas aku makan VCO ni, tak silap aku selepas 15-20 hari aku makan VCO bahagian bawah perut dan pinggang dah mula sakit. Alhamdulillah, setelah 5 bulan tak datang period, minggu ke-3 puasa aku bercuti. Sepanjang waktu uzur, aku langsung tak mengalami masalah senggugut. Maklumlah biasanya bila dah lama tak uzur ni mesti senggugut kan, tapi berbeza dengan aku. 


2. KULIT MENJADI KURANG SENSITIF

Dalam family aku, kulit aku sangatlah sensitif. Tak boleh nyamuk hinggap langsung mesti akan ada kesan garu.  Malahan aku jugak allergic pada barang kemas *untung laki aku*, barangan besi dan aksesori. Makan seafood seperti kerang dan sotong pun tak boleh banyak. Sekadar jamah sikit. *geram seyh!*  Sebabnya nanti boleh timbulkan kegatalan hingga keluar bintik-bintik merah. Selepas aku makan VCO tu, apa yang aku perasan segala kulit aku dah tak se-allergic dulu. Bila berpeluh tak de lah kulit terus gatal-gatal. Sekarang ni aku dah boleh pakai aksesori yang bermaterial besi seperti jam. Sebab kegatalan sangat-sangat kurang. 


3. LUKA CEPAT KERING

Akibat daripada kegatalan kesan daripada garu, kadang-kadang kulit aku akan luka dan menjadi merah. Bila luka macam tu, memanglah perit. Nak mandi pun pedih. Namun lepas aku makan VCO ni, luka-luka tu semua lebih cepat kering dan mengecut. Luka menjadi kecil dan tak ada lagi kegatalan dan tak merebak. Tak kiralah luka tu baru atau lama. Memang cepat bertindak. *Luka di hati, tak de ubatnya! kehkehkeh


4. PARUT LAMA DAN BARU SEMAKIN HILANG

Yer, masalah seterusnya. Bila dah tangan gatal menggaru mulalah meninggalkan parut kan? Tapi jangan risau, dengan gunakan VCO ni, segala parut yang ada di badan dan di muka korang, tak kiralah parut lama atau baru beransur-ansur kusam dan mula menghilang. Sebagai contoh, aku ada satu parut akibat allergic dengan cermin mata di bahagian pipi aku, Alhamdulillah sekarang parut tu hanya tinggal 5% sahaja lagi untuk pulih. Memang menakjubkan. 

TIPS: Untuk parut ni, aku ada gunakan elemen tambahan iaitu krim HIRU SCAR. Di farmasi jual RM 17.90 untuk 5g dan kalau di Watson RM 14.90.*tak sure promotion atau tidak* 




5. BOLEH KURUS

Ini aku tak berapa pasti, sebab aku makan VCO, matlamat "NAK JADI KURUS" ni cuma bonus bagi aku. Kalau berhasil, Alhamdulillah kan? Sebab ye lah VCO bukan ubat kurus pun. Target aku time tu nak bagi kurang allergic je. Tapi, hasil yang aku dapat berbeza. Beberapa orang cikgu lama aku mula tegur kata badan dah susut. Kehkehkeh. Unbelivable aku. Masa tu dalam hati memang lah kembang semangkuk tapi aku tuan punya badan tak rasa pape pun. Masih lagi berselera macam dulu. Untuk part ni, aku tak berani nak komen banyak. Tapi member aku sorang ni dapat hasilnya. Dulu dia pakai seluar saiz 40, lepas makan VCO dia dapat pakai seluar saiz 32 uolls. Haaaaaa....caye tak? caya tak? KLIK SINI UNTUK BACA PENGAKUAN BERANI SI RAKSASA MODEL


6. MASALAH KULIT MUKA BERKURANG DRASTIK

Yer, masalah kulit muka memang sering melanda perempuan. Tak terkecuali aku. Aku tak dilanda masalah jerawat yang kronik tapi jeragat tu banyak. Dah puas dah aku pakai facial treatment. Dari yang murah harga RM 10.90 sampailah yang mahal harga RM 49.90 *bajet student kan* semua aku pernah try. Kesannya LEBIH BERHASIL bila aku makan VCO ni. Kulit muka kurang berminyak, lepas mandi rasa fresh sangat muka, kulit rasa licin dan paling penting bintik dan parut bekas jerawat semakin kurang. 

TIPS: Buat masa ni, aku pakai pencuci muka Safi Balkis Perfect 10. Scrub dan facial foam. Dan sekarang aku tengah nak repair sikit bahagian bawah mata aku ni. Ada black wrinkle dan eyebag. Jadi, aku guna Eye Contour Cream Safi Balqis Perfect 10 jugak. *murah dan berhasil*



Panjang lebar dah ni, aku membebel pasal VCO. Sebenarnya ada beberapa lagi perubahan yang dapat aku rasakan bila aku makan VCO ni. Tapi masih belum jelas ketara bezanya. Jadi aku decide untuk hold dulu dan tunggu sampai betul-betul  berhasil, barulah aku keluarkan next entry. Kira korang kena tunggu Chapter 2 tau.   Baiklah, pada aku tak salah rasanya kalau kita mencuba sesuatu yang baru untuk kebaikan diri sendiri. Lebih-lebih lagi berkaitan hal kesihatan diri kita. Bukannya nak nampak perfect atau melaram apatah lagi memikat hati kaum Adam, tapi lakukan sebab sayang diri sendiri. Jaga kesihatan dan ketrampilan diri. Malahan dalam Islam juga sangat digalakkan untuk kita menjaga tubuh badan dan kesihatan supaya kita dapat merasai nikmat hidup di Bumi Allah ni. 




Bukan Lisa Surihani tapi Lisa Suriram-ram-ram...

p/s: Semalam aku dah beli lagi 2 botol VCO daripada KZ Nabihah. Stokis-stokis lain yang juga blogger pun ramai. Jadi pilihlah yang berhampiran dengan korang.


Krim Bagi Kulit Muka Halus Mulus Tanpa Jeragat Ibarat Lisa Surihani, Kini Milik Aku!

Salam semua

Semakin hampir nak raya ni semakin menebal pulak Vitamin Mim*sebut Lazy* dalam badan ni. Haih apakah penawarnya? Kehkehkeh. Setakat hari ni, Alhamdulillah segala perancangan sebagaimana yang dijanjikan dalam ENTRY INI berjalan lancar. Aku dah layangkan kesemua hadiah-hadiah kepada tuannya. Semoga selamat sampai ye. Walaupun hadiah tak seberapa tapi yang aku lebih pentingkan adalah keikhlasan dalam kita menjalin persahabatan menerusi blog ni.

Sentuh soal hadiah ni, tadi aku dah dapat hadiah yang ditunggu-tunggu. Bukan calang-calang ni yang bagi aku hadiah, gepren artis tu merangkap Dokter Muda yang comel lagi manja. Kehkehkeh. Cepat teka? Sapa baca blog aku mesti kenal dia punya. Yer, Doktor Totin Jamain. Baca pengumuman result DISINI. 


So, ini dia hadiah daripada seorang dokter muda kepada bakal peguam. *ecececeh.... * Melanox Premium dengan formula advandced*dashat tu*




Dan yang paling mahal harganya ialah...




Sticker tu. Simple yet meaningful. 




Jauh datang tu kan? Surabaya ye buk! 

Disebabkan masa form 5 dulu aku baca buku Biologi dan Kimia tak khatam, jadi aku pun tertanya-tanya apa fungsi krim ni ye? Adakah sebagai krim hias atas kek? *gila*. Jadi, aku pun godek-godek entry lama si doktor muda. Memang tepat pilihan aku. Si Doktor memang bagi hadiah yang terbaik. Segala kebaikan Melanox telah diterangkan di ENTRY INI

Memang terbaiklah Cik Doktor Muda. Memang hadiah ni sesuai dengan aku yang tak pandai jaga muka sangat ni. Insya-Allah aku akan cuba sebagaimana yang disarankan Cik Doktor. Memanglah tak seclear kulit Lisa Surihani, tapi at least dapat jadi Lisa Suriram pun ok what!!!


p/s: Terima Kasih Dokter!!! 




Rabu, 24 Agustus 2011

Hadiah Contest Akan Dilayangkan! Semoga Selamat Sampai Tanpa Ada Aral Melintang.

Salam semua

First of all, aku cuma nak bagitau yang raya semakin dekat! Rasanya macam  baru semalam 1 Ramadhan. Dan aku jugak nak war-warkan bahawa hari lahir aku lagi 3 hari *jika mengikut kalendar Islam*. Alhamdulillah aku lahir di bulan mulia ni 28 Ramadhan, doploh dua tahun lepas. Amin. 

Keduanya, aku nak mohon maaf kepada para pemenang. Aku telah cuba sedaya upaya untuk pos dengan segera kesemua hadiah hak milik korang *termasuk contest teka lagu raya* , tetapi apa kan daya... aku ada sedikit urusan keluarga. Jadi terdelay dua hari waktu pengeposan. Tapi, jangan risau. Kalau tak de apa aral melintang, pukul 9 pagi Khamis ni aku akan layangkan kesemua hadiah-hadiah milik korang. Complete dengan sepucuk surat cinta khas bertintakan tulisan tangan yang baru belajar tulisan sambung. Kehkehkeh. *Kalau tak boleh baca, jangan malu tanya aku terus.




This is for you!




Terbanglah terbang, cepatlah sampai

Dan selepas sesi pengeposan tu, aku hanya mampu tadah tangan dan berserah kepada Dia. Semoga hadiah korang sampai selamat ke tangan pemenangnya. Aku jugak berdoa semoga hadiah tu dapat menceriakan lagi Hari Raya Aidilfitri korang. Harap korang sudi terima seadanya hadiah tu yer. 


p/s: Flying without wings!

Minggu, 21 Agustus 2011

Promotion Schedule Untuk Semua Peserta Contest Blog Aku Kena Gigit

Salam semua



Sebagaimana yang telah dijanjikan dalam Entry Ini, aku akan mulakan sesi promotion 1 bermula jam 12.01 tengah malam ni (Isnin, 22 Ogos 2011) sehingga jam 12 tengah malam (Ahad, 28 Ogos 2011). Aku menggunakan Random untuk menyusun susunan blog yang bakal di promote selama seminggu. Schedule telah pun aku siapkan. Sesi promotion ni akan berlangsung selama 8 minggu yang mana 7 blog terpilih akan diletakkan di sidebar aku. Bukan tu je, bagi memeberi semangat dan penghargaan kepada mereka yang join contest Blog Aku Kena Gigit ni, aku akan letakkan sidebar dalam mode "Most Recently Updated". Jadi kalau korang nak sentiasa berada di Top of The List, korang kena rajin-rajinlah update blog ye.

Di bawah ini adalah schedule yang akan aku gunakan sepanjang sesi promotion berlangsung. *Sekiranya ada nama yang tertinggal, sila inform aku cepat-cepat.


Minggu 1 : 21/8/2011 sehingga 28/8/2011
- Cik Dee
- Cik Ami
- Jiejah Gorjes
- Azmira Yusof
- Daya 
- Cik Paro
- Azuree

Minggu 2  : 29/8/2011 sehingga 4/9/2011
- Cik Rose Cute
- Eyra
- Nini Hartini
- Mia
- Yayath
- Girang
- Lelord

Minggu 3 : 5/9-2011 sehingga 11/9/2011
- Najilaa
- Lili
- Pinkaholic
- Eka 
- Melina Aziz
- Daliela Diela
- Meaw

Minggu 4 : 12/9/2011 sehingga 18/9/2011
- Izan Ishak
- Nur Reen
- Hayati Buya
- Azhafizah
- Chikicicok
- Sharina
- Farah Hanim

Minggu 5 : 19/9/2011 sehingga 25/9/2011
- Fara
-A.e.m.e.y
- Ana Aqilah
- Fiqra
- Mrs IF
- Shiera
- Amirah Syafiqah
- DD Hasnidar

Minggu 6 : 26/9/2011 sehingga 2/10/2011
- Cik Puan Bunga
- Tomato Kering 
- Nadira Izan
- Nana Hazwanee
- Joel Leslie
- Amira
- Tiefazatie

Minggu 7 : 3/10/2011 sehingga 8/10/2011
- Mira Nawi
- Najihah
- Kaseh Suci
- Pink Ummi
- Golden Rose
- Cik Wan

Minggu 8 : 9/10/2011 sehingga 16/10/2011
- Cik Purple
- Aina Yazid
- Alvas
- Myra Rara
- Farahin Zamri
- Eikiey
- Noor Anum


Insya-Allah aku akan sedaya upaya untuk pegang janji aku ni. Aku akan cuba buat yang terbaik dan puaskan hati semua pihak. Kalau aku terlupa untuk tukar rotation tu, cepat-cepat 'sound direct' aku ye. Kehkehkeh. Oh, sebelum terlupa, kepada mana-mana blogger yang disenaraikan di atas, sekiranya korang nak tukar blog untuk dipromote (contohnya, blog yang hendak dipromote adalah blog peribadi bukan blog contest), korang dibenarkan berbuat demikian dengan memberi tahu aku sekurang-kurangnya 3 hari sebelum waktu promotion korang berlangsung. Korang jugak digalakkan untuk melawat sesama korang dan Inysa-Allah aku pun akan turut serta terjah dan blogwalk ke blog korang semua. 

Aku harap semua bersetuju sebulat suara dengan keputusan ni dan tiada dakwa dakwi di kemudian hari. Aku tak amalkan bias dan pilih kasih ye! Lagi satu, bagi para pemenang, korang memang dah ada khas bloglist untuk korang.*jangan sibuk pulak cari nama korang dalam schedule tu. Insya-Allah bloglist tu akan bertahan selama 2 bulan jugak. Kira fair lah sama dengan peserta lain ye! Bezanya, mereka ada rotation. Itu sahaja. Sekian terima kasih. 


p/s: Excited sangat nak tengok bloglist baru! Nak lompat dari satu blog ke satu blog! Sebarang pertanyaan, boleh tanya terus kepada aku. Tak yah malu dan segan. 


Sabtu, 20 Agustus 2011

Kepada Si Murtad, Nikmat Tuhan Aku Yang Mana Yang Kau Dustakan?

Salam semua



Aku masih pelik dengan manusia-manusia di luar sana yang bergelar Hamba Allah. Manusia yang telah ditetapkan kepadanya satu landasan menuju syurga. Sedangkan berjuta lagi manusia yang masih samar-samar mencari cahaya. Tapi dia yang telah dipersiapkan segala jalan dan landasan dan hanya perlu sedikit sahaja pengelokan malangnya tersasar... mengatakan landasan pada WRONG WAY sedangkan diri sendiri yang SOMETHING WRONG SOMEWHERE. 

Pada aku orang sebegini adalah orang yang frust dengan kegagalan diri sendiri. Macamlah takde jalan lain untuk menebus kegagalan tu. Macamlah dia sorang je yang pernah jatuh. Habis orang lain tak pernah gagal? Tak pernah menangis dan menyesal? Tapi kenapa masih boleh lagi bersyukur dan tersenyum. Tapi orang sebegini mengutuk, mengeji dan menyalahkan takdir. Mengata orang tak bertamadun dan mencerca Sang Pencipta. Itulah manusia yang tak reti bersyukur. 

Kau mengutuk dan mencerca Tuhan & Rasul aku, kau mencaci Pencipta aku, kau keji agama aku tapi sedar tak engkau bahawa yang kau pijak sekarang adalah bumi milik Tuhan aku, udara dan oksigen yang masuk ke paru-paru dan mengalir dalam badan kau adalah milik mutlak Pencipta aku dan nyawa yang menggerakkan otak, mata, lidah, telinga, kaki, tangan dan segala pancaindera kau yang mengutuk agama aku  adalah milik mutlak Tuhan aku, yang juga Tuhan kau satu masa dulu. Kau sedar atau tidak? Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan aku yang kau dustakan? Andai ditakdirkan hari ni nyawa kau dicabut dalam keadaan keingkaran kau, aku masih percaya Tuhan aku masih mahu menerima kau kerana Dia Maha Pengasih lagi Maha Penyayang! Hanya kau yang sombong dan bongkak dengan-Nya sedangkan Dia terus melimpahkan nikmat dan rezeki buat kau dan seluruh ahli keluarga kau. 


p/s: aku jugak bukan Muslim yang sempurna tapi aku syukur dengan nikmat Islam yang diberikan-Nya. Sesungguhnya pintu taubat  masih terbuka...


Maafkan Aku...

Salam semua



Keputusan Contest Blog Aku Kena Gigit telah pun diumumkan sebentar tadi. Pertama sekali, aku nak ucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua sekali para peserta contest. Secara jujur aku sangat-sangat berbangga dengan kebolehan korang semua dan bersyukur sebab memiliki kawan-kawan blogger yang benar-benar menyokong aku dalam dunia blog ni. 

Terima kasih jugak aku ucapkan kepada pihak-pihak yang telah menyokong dan memberikan entry penghargaan, beberapa komen serta pandangan terhadap contest aku ni. Seperti biasa, aku jugak baru belajar dalam dunia blog ni. Tak lupa jugak buat rakan penaja Yana Kit Kat yang kecik-kecik, cili padi.  Jadi aku memohon ampun dan maaf atas segala tersilap kata dan tingkah, aku telah mencuba sedaya upaya untuk memuaskan hati semua pihak dan harapnya korang juga berpuas hati dengan layanan yang aku berikan sepanjang contest ni berlangsung. 

Pandangan, komen dan penghargaan daripada korang semua sangat bererti bagi aku dan akan aku gunakan sebaiknya dalam mematangkan diri ni. Semoga kita semua menjadi blogger yang berhemah dan bijak dalam merencana apa sahaja yang berlaku disekeliling kita. Terima kasih banyak-banyak dan sama-samalah kita terus menyokong sesama blogger. Jangan serik untuk berkunjung lagi ke blog aku ye.... 


p/s: ada gaya ucapan wakil rakyat tak? 



Jumat, 19 Agustus 2011

Final Result Contest Blog Aku Kena Gigit by Coklateyes

Salam semua

Maaf atas sedikit kelewatan.

Bagi menceriakan hari anda dan melepaskan sedikit 'nebes' dihati korang, maka telah sampai kepada masa yang ditunggu-tunggu. Macam yang aku bagitahu sebelum ni, sebenarnya kalau nak ikutkan hati, aku nak pilih semua sebagai pemenang. Nak bagi semua orang dapat Body Shop, malangnya aku belum jadi lawyer lagi, nanti kalau dah jadi aku bagi sorang sebotol ok. Korang semua adalah yang terbaik. Kalau aku sendiri di tempat korang pun, aku tak boleh jadi sekreatif macam korang. 

Maka dengan ini, aku umumkan pemenang TOP 3 bagi Contest Blog Aku Kena Gigit...

Tempat ke-3

http://aq-cahaya.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

Naib Johan
http://aimifiqa.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

Johan
http://alongnidar.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

Sekalung tahniah diucapkan pada pemenang! Memang excellent lah korang. Jadi aku harap, korang dapat menerima keputusan pemilihan aku ni dengan hati terbuka. Pada yang kurang berjaya, mungkin belum rezeki korang, tapi jangan lupa aku bakal menganjurkan giveaway... jadi rajin-rajinlah usha blog aku ni ye. Pemenang, sila berikan details anda (nama penuh, alamat & no telefon abang) ke INBOX FACEBOOK aku. Dalam mesej korang, sila sertakan sekali korang adalah pemenang tempat ke berapa bagi mengelakkan hadiah tertukar. Sebarang kesilapan teknikal yang berpunca daripada anda tidak akan dilayan. Harap maklum. Semua pemenang mestilah memberikan details selewat-lewatnya Ahad, sebelum pukul 4 petang. Siapa yang lewat, hadiah akan diberikan kepada pemenang seterusnya. *sebab nak pos hadiah cepat-cepat. Harap dapat bagi kerjasama ye. Terima kasih & Tahniah!!!


p/s: Bagi yang kurang berjaya, korang akan mula dipromote di BLOGLIST aku mulai minggu depan. Jadi, nantikan rotation schedule yang akan dikeluarkan. Have a nice day semua!!!



Result Contest Blog Aku Kena Gigit : Bahagian 1

Salam semua

Setelah dicongak, ditambah, ditilik satu persatu...maka inilah hasilnya...


TEMPAT KE-7

http://syairanitarmizi.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

TEMPAT KE-6 
http://vanillaicegirls.blogspot.com/2011/07/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

 TEMPAT KE-5

http://puterimawarmerahku.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html

TEMPAT KE-4
http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/08/contest-blog-aku-kena-gigit-by.html


Tahniah kepada semua pemenang. Bagi pemenang tempat ke-6 dan ke-7, anda boleh menghubungi Cik Yana Kit Kat  bagi menebus hadiah anda iaitu header! Manakala bagi pemenang tempat ke-5 dan tempat ke-4, sila berikan details anda (nama penuh, alamat & no telefon abang) ke INBOX FACEBOOK aku. Dalam mesej korang, sila sertakan sekali korang adalah pemenang tempat ke berapa bagi mengelakkan hadiah tertukar. Sebarang kesilapan teknikal yang berpunca daripada anda tidak akan dilayan. Kehkehkeh.

Sekali lagi tahniah aku ucapkan pada pemenang. Eh, yang korang menangis ni kenapa? Ada lagi lah TOP 3. Mana tau nama korang tersenarai sebagai TOP 3. Rezeki kan... siapa tahu? Jadi nantikan keputusan TOP 3 pada hari Sabtu. Tahniah dan terima kasih. 


p/s: Keputusan muktamad. Sapa tak puas hati, nanti aku belanja choki-choki tp kena puji dulu, lawa tak aku buat gambar pengumuman nama tu??? hihi



Kamis, 18 Agustus 2011

Result Contest Blog Aku Kena Gigit Diumumkan Hari Ini!

Salam semua


Pertama sekali aku nak mohon ampun sangat-sangat dengan korang. Dalam entry ini aku dah janji nak umumkan keputusan pada hari Sabtu kan? Tapi hati aku ni tak sabar nak bagi orang lain happy. Rasa macam kesian pulak buat korang tertunggu-tunggu. Maklumlah semakin panjang debaran, semakin sakit jiwa ni kan? Aku paham macam mana perasaannya.

Jadi, aku decide aku akan umumkan keputusan Contest Blog Aku Kena Gigit pada pukul 3 petang ni. Ha...ha..rilek-rilek. Jangan gelabah. Insya-Allah korang menang! =) Tapi nak bagi korang surprise lagi, petang ni aku akan umumkan tempat ke- 4 hingga tempat ke-7. Manakala TOP 3 akan diumumkan pada hari Sabtu. Pukul berapa tu aku tak dapat janji lah. Sebab pagi tu nak bawak ayah aku ke terapi. So, korang tunggu je lah ye. Stay tuned darling and all the best!!!


Ingat Perempuan Tak Reti Main Mercun Ke?

Salam semua

Raya tanpa mercun dan bunga api seolah-olah hambar. Tak meriah dan takde lah bunyi dam dam dum! Jadi, aku pegi borong sakan mercun. Dua jenis aku beli. Mercun bola 40 biji, mercun cina satu kotak. Lepas ni aku naik main mercun depan rumah. Apsal tak percaya ke perempuan yang lemah lembut macam aku ni main mercun? 



Kehkehkeh. Apa gila aku nak main mercun. Bunyi kuat sikit je pun aku dah mencicit lari, inikan pulak nak pegi hidupkan sumbu sendiri. Memang tak lah. Sebenarnya mercun ni semua kepunyaan bapak aku. Entah bila tahun dia beli. Dia simpan dalam almari. Nasib baik tak meletup dalam almari kan? Nasib baiklah aku tak ada adik lelaki. Kang tak pasal je dia putus jari main mercun yang banyak macam ni. Sekarang ni pun aku tak tau nak buat apa dengan mercun ni. Kalau boleh memang nak dilupuskan, tapi rasa sayang pulak. Terpaksalah tunggu sepupu-sepupu lelaki aku datang rumah. Suruh dorang je main. Aku duduk tepi, tutup telinga. 

p/s: Jangan syok sangat main mercun sampai hilang jari ye adik-adik! 



Memang Takde Ayah Yang Perfect Kat Dunia Ni...

Salam semua

Satu...kasih nan abadi 
Tiada tandingi dia yang satu
Dua...sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga...lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat...mudah kau ketemu
Berhati selalu...beza antara
Kasih dan kekasih


Masih ingat lagu tu? Lagu yang selalu ayah aku mainkan waktu dalam kereta sebelum hantar aku ke tadika. Sampai sekarang aku ingat setiap liriknya. Sungguh kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah tiada tolok bandingnya....


Touching kan? Aku tengok pun menangis kot. Sebenarnya ni adalah iklan life insurans di Thailand. Tapi pada aku ni dah boleh buat iklan Hari Bapa dah ni. Mesej untuk menyayangi ayah sangat jelas. Memang terbaik! Sayangi Ayah Anda Setiap Hari... oh Ayah! 

p.s: wishing iklan Malaysia maju lagi... bukan merepek raban




Giveaway Raya Pelangi

Salam semua

Contest sendiri dah habis, jadi sekarang nak join orang lain punya contest atau give away. Dah lama tak join ni. Rindu pulak. Kali ni nak join Give Away dari Cik Pelangi Chenta yang comel.




Tag : iMbobo @ http://imbobome.blogspot.com/

Apa dalam minda aku bila sebut Pelangi: 

Masa kecik sekolah tadika, aku sebut Pelangi mak kata "Jangan tunjuk guna jari, nanti jari tumbuh satu lagi!" hisssh takutnya! 

Masa dulu zaman sekolah darjah enam, cikgu sebut pelangi aku terus ingat "Mat Jenin Ke Hutan Bawa Ikan Ulam" tak pun "Michael Jackson Kena Halau Balik India Utara" bangga dapat jawab soalan cikgu bagi.

Dan 

Masa kini kat universiti bila sebut Pelangi, aku akan ingat "Budak Kelate yang pakai kacamata, study Industrial Computing kat UKM, suka hujan dan feeling-feeling dengan Drama Korea dan tak suka budu. Tak kenal rugi! Kalau nak kenal meh singgah SINI!" happy sebab dia comel dan baik hati nak bagi kad hari raya aidilfitri. 

Sekian, terima kasih. 


Result Undian Hadiah Saguhati Terbaik Buat Semua Peserta Contest Blog Aku Kena Gigit

Salam semua



Sesi undian telah pun tamat pukul 12 tengahari tadi. Terima kasih pada 49 orang yang sudi mengundi. Aku harap semua sebulat suara dan dapat menerima keputusan undian Hadiah Saguhati terbaik untuk korang ye. Jadi, keputusannya ialah...


Seramai 59.2% telah memilih option A sebagai hadiah saguhati kepada peserta Contest Blog Aku Kena Gigit. Okeh, boleh saja!!! Kan dah janji, apa je keputusan akan aku ikut. Sebab aku sayang korang sangat-sangat ni! =) 

Tapi, memandangkan kira-kira ada 50++ blog yang bakal di bloglist kan, maka aku telah merancang untuk meletakkan hanya 10 blog dalam satu minggu. Kiranya ada rotation gitu. Setiap seminggu aku akan tukar bloglist tu. Nanti aku siapkanlah jadualnya. Sekiranya, aku terlewat atau terlupa mengenai rotation tu korang tolong ingatlah ye! Bloglist ini akan aku letak di sidebar sehingga kesemua 50++ blog habis dipromote. So, kalau korang nak sentiasa berada pada TOP OF THE LIST pada minggu promosi korang, korang kena rajin-rajinlah update blog ye! Ok. Deal? 

Time kasih banyak-banyak atas segala support dari korang. I Love You So Much lah!

p/s: Aku selalu stalk blog korang tau. Aku baca entry lama-lama. Kehkehkeh. Ada yang kelakar, ada yang best. Macam-macam cerita. For now on, I'm Your Stalker darlings!!!


Rabu, 17 Agustus 2011

Peserta Contest Blog Aku Kena Gigit : Sila Undi Korang Nak Hadiah Apa?

Salam semua  (friendly reminder:this is a sticky post.)


-----------------------UNDIAN TAMAT-------------------------


Pengiraan markah telah disiapkan,
Nama pemenang telah aku ketahui,
Tunggu masa untuk diumumkan,
Alamak, ada satu masalah lagi!



Berpantun pulak aku lepas berbuka ni. Kehkehkeh. Baiklah, aku tau ramai para peserta Contest Blog Aku Kena Gigit yang sabar menunggu keputusan contest kan? Insya-Allah kalau takde aral melintang hari Sabtu aku akan umumkan siapa pemenangnya. Macam ni, kalau korang ingat, aku dah janji kepada semua peserta contest aku, ada dua hadiah akan diberikan:

1) Bila aku buat giveaway, peserta Contest Blog Aku Kena Gigit yang join giveaway tu akan dapat dua nama untuk di listkan. ---RUJUK SINI---
2) Semua peserta yang kurang bernasib baik untuk contest kali ni turut akan menerima 'hadiah saguhati'.---RUJUK SINI---

Jadi, untuk merealisasikannya bagi bahagian (2) tu, korang kena undi 'HADIAH' apa yang korang nak. 












Undian tertinggi akan aku ikut sebagai "HADIAH SAGUHATI" kepada semua peserta contest yang kurang bernasib baik kali ni. Undian dibuka sehingga jam 12 tengahari esok (Khamis 18/8/2011). Keputusan undian akan aku war-warkan dan buat sedikit penjelasan. Secara jujurnya, kalau boleh aku nak bagi semua menang. Macam aku bagitau, masing-masing ada kekuatan tersendiri. Memang persaingan sengit! Sukar nak tentukan sapa pemenangnya. Jadi, aku harap korang semua jangan putus asa jika kali ni rezeki tidak memihak kepada korang ye. Jangan merajuk dengan aku pulak. Insya-Allah aku akan cuba yang terbaik untuk memuaskan hati semua pihak...


p/s: Undi ikut hati bukan ikut kawan! =)



Kau Period Pun Kau Post Kat Facebook?

Salam semua


Alahai budak-budak advanced sekarang ni! Status FB ni macam-macam yang aku tengok orang update sempena Ramadhan. Aku pun suka jugak. Tapi, lebih prefer untuk letak kata-kata hikmah atau hadis lah. Kata orang tu, nak share ilmu kat mana-mana pun boleh ye tak? Tapi kan tolonglah jangan post status pasal 'period' di bulan Ramadhan ni. Annoyed sangat okeh! Macam dah takde benda lain lagi nak cerita. Pasal benda bawah kau tu pun, semua orang kau nak bagitau. Selamba je aku tengok sorang budak perempuan ni update cam ni...

"Yeay, keluar darah! Tak yah poser selama 7 hari. Lama lagi bagus!"

Ewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!! Gelilah! Aku terus hide je status macam ni. Bila dah keluar status macam tu, mula lah budak-budak lelaki turut sama komen. Dah kau yang pukul canang kan. Takde perasaan malu ke dik non oi? Kalau ye pun uzur, biarlah awak sorang je yang tau. Tak perlu update kat status FB. Bangga ek bila tak puasa? Ni lah yang jadik kalau sifat malu dah semakin terhakis. Kalau adik aku yang tulis cam tu kat status, dah lama aku backhand kan dia! 


Kecoh Satu Malaysia Pasal UM, Universiti Aku Tuh!

Kecoh Satu Malaysia Pasal UM, Universiti Aku Tuh!

Salam semua

Pagi-pagi lagi mak aku dah jerit-jerit panggil nama aku suruh tengok Malaysia Hari Ni. Nah! "Universiti Malaya Dalam Krisis!" Alaaa... memang dah lama dah krisis ni berlaku sebenarnya. To be honest, student menjadi mangsa tau tak. Sebab apa? Sebab sibuk mengejar ranking. Nak international sangat! Paling tak boleh diterima, perlantikan 576 pensyarah baru dari luar negara. Eh, apasal orang Malaysia ni tak laku ke? "Kera dihutan disusukan, anak kat rumah mati kebuluran!". Tak nak komen panjang-panjang. Kita tunggu dan lihat je lah, what is next....* mungkin ini adalah harga yang perlu dibayar untuk menjadi yang 'terbaik'. 


UM alami krisis kemerosotan?










KUALA LUMPUR 17 Ogos - Universiti Malaya (UM) didakwa sedang mengalami krisis kemerosotan ilmuwan dan pakar berikutan peletakan jawatan 146 staf akademik sejak 2009 kerana dikatakan tidak berpuas hati dengan kepimpinan Naib Canselornya, Tan Sri Dr. Ghauth Jasmon (gambar).
Mereka yang meletak jawatan melibatkan profesor, profesor madya, pensyarah dan ahli akademik dari pelbagai fakulti yang sudah lama menabur bakti dan berkhidmat di universiti itu.
Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM (PKAUM), Prof. Madya Dr. Azmi Sharom semasa mendedahkan perkara itu berkata, antara yang meletakkan jawatan ialah 52 orang dari Fakulti Perubatan, 12 dari Fakulti Perakaunan, 10 Fakulti Sains dan 8 orang dari Fakulti Kejuruteraan.
Pada tahun ini sahaja, katanya, kira-kira 20 staf akademik meletak jawatan atas alasan yang sama.
"Berikutan itu, pihak pengurusan universiti telah melantik 576 pensyarah baru dengan 80 peratus daripada mereka dari negara lain seperti Bangladesh, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, India dan Jordan.
"Pelantikan dibuat bagi tujuan penerbitan jurnal bahasa Inggeris demi mengejar rangking sehingga menganaktirikan pensyarah tempatan yang telah lama berkhidmat," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini, hari ini.
Naib Canselor UM itu pernah mengeluarkan kenyataannya Mac lalu yang mengakui 'kegilaannya' meletakkan universiti tersebut dalam rangking 100 terbaik di dunia.
Usaha tersebut bagaimanapun kurang berkesan kerana rangking universiti tertua di Malaysia itu jatuh ke tangga 207 pada 2010 berbanding kedudukan 180 pada 2009.
Azmi mendakwa Ghauth turut memperketatkan proses dan prosedur kenaikan pangkat dengan memfokuskan penerbitan jurnal yang tersenarai dalam pangkalan data ISI dan Scopus yang kurang memberi tumpuan kepada penerbitan dalam bahasa Melayu.
"Tindakan ini menjejaskan perkembangan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bercanggah dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang menjadi tunjang pembinaan negara bangsa Malaysia.
"Beliau hanya memberi tumpuan kepada penerbitan jurnal antarabangsa tanpa mengira kualiti penyelidikan dan mutu jurnal semata-mata untuk mengejar rangking sehingga mengabaikan fungsi teras universiti untuk menyebarkan ilmu dan melahirkan graduan berkualiti," katanya.
Ghauth dilantik menjadi Naib Canselor pada 2008 menggantikan Tan Sri Dr. Rafiah Salim.



p/s: Prof.Madya Azmi Shahrom adalah lecturer terbest fakulti aku! =)

Kau Budak Kampung, Mana Tahu Fesyen!

Salam semua


Remaja dan fesyen memang tak dapat dipisahkan lagi. Kalau kita tengok hari ni ada pelbagai gaya dan cara berpakaian. Masing-masing cuba menginterpretasikan mood dan ekspresi yang tersendiri. Ada yang suka pakai seksi sebab mereka kata Malaysia kan Hot! Tak kurang juga yang berfesyen labuh-labuh. "Muslimah pun boleh bergaya apa!"kata mereka. Tapi ada juga yang...

BILA BERFESYEN, RASA DIA PALING HEBAT!!! 

Kisahnya begini, adik kepada kawan aku yang baru masuk ke salah sebuah matrikulasi tiba-tiba nak quit belajar. Sebagai kakak dia pun pelik sebab ye lah baru berapa bulan kan. Apa puncanya pun dia tak tahu. Sekali adik dia bercerita pada keluarga yang dia dipinggirkan oleh kawan-kawan sebiliknya gara-gara dia tak mengikuti fesyen dan menyebabkan dia tension belajar dan tak boleh duduk sebilik dengan mereka. Adik kawan aku tu lebih suka pakai baju kurung kalau ke kelas. Tak tahu melaram apatah lagi bersolek bagai. Malangnya, roomate yang lain menggilai fesyen yang ala-ala Yuna dan Hana Tajima. Adik kawan aku tu dikutuk sebagai 'Budak Kampungan' dan bila dalam bilik mereka tak pedulikan adik kawan aku ni. 

Aduhai, sedihnya aku dengar cerita macam ni. Masih ada lagi pemikiran kolot macam tu ye? Belajar pandai, tapi sivik tak ada. Dan bagi aku yang budak kampung ni, itu semua hak individu. Dia nak ikut fesyen atau tidak, terpulang. Asalkan dia tahu  menutup aurat dan tahu menghormati perasaan orang lain. Apa salah ke kalau tak reti pakai shawl? Terok ke kalau tak ada Hoodie Dress dalam koleksi? Burok ke kalau tak reti pakai turban? Hodoh ke kalau tak pakai Harem Pants? Tak cantik ke kalau takde studded boots? 

Pada semua yang HEBAT berfesyen, tolonglah jangan ada perangai macam tu ye. Korang lagi nampak buruk kalau berperangai seperti tu. Lebih baik korang hiaskan dulu hati dan peribadi barulah boleh bergaya melaram. Eh, aku ada je jumpa ramai orang yang taklah fashionable sangat tapi sangat menawan! 


Selasa, 16 Agustus 2011

Siapa Boleh Bantu Aku Yang Buta IT Ni?

Salam semua



Malam tadi otak dah cair sebab dok kira markah korang *manually*. Huissh lama sungguh meninggalkan bidang ilmu hisab tu yang kira guna jari semalam. Kehkehkeh. Sekali imbas, aku dah macam cikgu yang sibuk dok kira markah student.  Don't worry semua aku bagi markah bonus tinggi-tinggi. Apa ada hal. Harta dunia wei. But for now, aku nak stop sekejap cerita pasal contest and its result. Sekarang ni aku kena mengaku, memang aku buta IT sikit. Sikit je, tak banyak mana pun. Jadi ada dua masalah yang melanda : 


Masalah Satu

Aku nak tanya lah kat korang macam mana ye nak link kan kita punya share link kat blog tu pada Fanpage kita di FB. Bukan private page kita. Faham tak? Kiranya sekarang ni kalau aku klik button share kat atas entry tu, dia akan terus publish ke FB private aku bukan ke fanpage. Sekarang ni aku nak ubah. Setiap kali aku like, dia akan terus ke fanpage. 


Masalah Kedua

Sapa lagi yang boleh tolong aku untuk ubah nombor kat Share tu. Semua entry aku seperti dah di set upkan bilangan share adalah 150. Segan aku wei! Sebab hari tu ada yang dah tegur. Kira cam perli lah. Jadi aku nak accurate number yang betul-betul share entry aku tu di FB mereka. 


Aku harap sangat ada yang sudi membantu. Bagi link tutorial ke, atau macam mana sekalipun lah. Sebab aku ni kalau suruh baca HTML code ni cepat mabuk. Allergic! Kehkehkeh. Harap ada yang baik hati di luar sana. Kerjasama korang amat dihargai. 


Terima kasih. 


Penghinaan Terhadap Islam oleh Artis Malaysia!

Salam semua

Eh, apasal pagi-pagi lagi buat aku sedih ni? Adakah rakyat Malaysia*bukan semua ye* sudah semakin kurang peka terhadap sensitiviti agama? Kes Orang Murtad di Bulan Ramadhan baru je 5 minit aku post, tup-tup keluar lagi satu gambar yang menghina bulan suci Ramadhan & Syawal. Yang lagi sedih, dilakukan sendiri oleh artis Malaysia yang beragama Islam. Memang melampau. Kerana duit sanggup mengenepikan perihal agama? Aku tak tau siapa yang patut dipersalahkan. Tapi kalau ikutkan hati aku, dua-dua perlu dipersalahkan! Syarikat pengiklanan memang sengaja mengambil kesempatan menghina Islam dengan meletakkan masjid sebagai background perempuan berpakaian seksi dan artis rela buat apa je asalkan dapat duit. Tak kan lah tak tengok dulu iklan sebelum di publish. Jadi pak turut je ke? Lagi satu hal, itu ke baju raya yang biasa dipakai? Kalau pakai baju kurung tak boleh ke? Fikirlah sendiri. 



p/s: Aku naik anginlah dengan benda macam ni... *kacau mood aku betul pagi-pagi lagi.





Sedih Tengok Pengakuan Orang Murtad di Bulan Suci Ramadhan! *Cepat Tengok Video ni!

Salam semua



Seriously aku sedih bila tengok video ni. Lebih-lebih lagi ketika di bulan suci Ramadhan ni. Ya Allah, tolonglah jangan memperkotak katikkan agama suci aku ni. Aku rasa nak menangis sebab tanpa segan silu mengaku Murtad. *merujuk kepada setiap perkataan yang lelaki tu ucapkan*. Aku sedar sekarang ni semakin banyak ancaman terhadap agama aku tapi ingatlah walau apa cara sekalipun, Islam pasti akan menakluk dunia

Mereka berkehendak memadamkan cahaya (agama) Allah dengan mulut (ucapan- ucapan) mereka, dan Allah tidak menghendaki selain menyempurnakan cahayaNya, walaupun orang-orang yang kafir tidak menyukai.( At-Taubah : 32)


p/s: Aku harap takde komen yang menjadikan isu ni lebih panas. Kita jadikannya sebagai satu muhasabah diri betapa tanpa ilmu agama di dada, manusia mudah terpesong! *tolong jangan bangkitkan isu 'kebebasan beragama' dan 'islam itu tiada paksaan'...*aku dah prepare point nak bantai orang cam tu...


Wordless Wednesday : Uncle Merah Jambu! =)

Salam semua









Top