Selasa, 30 November 2010

Blogger Hebat Sombong?

Salam semua

Aku sangat teruja bila ramai yang comment entry aku kebelakangan ni. Terima kasih semua sebab sudi bagi buah fikiran dan feedback yang memberangsangkan dan secara tak langsung berkongsi pengalaman serta idea yang ada. Memang comment yang aku dapat taklah seberapa berduyunnya kalau nak dibandingkan comment dalam blog-blog yang lain. Tapi secara jujurnya, aku akan tersenyum dan HAPPY giler bila tengok angka-angka kat bahagian comment tu meningkat dari masa ke masa. Insya-Allah aku akan cuba balas semuanya dan bagi pendapat aku jugak. Aku balas comment korang semua sebab nak tunjuk yang aku sayang dan hargai korang semua. Sekali lagi, terima kasih banyak-banyak!!! Terharu mak nok!!!!!

BTW, tadi aku usha-usha lah sana sini beberapa blog. Aku tengok beberapa blog post entry yang lebih kurang sama lah.. berkenaan dengan BLOG PILIHAN MALAYSIA 2010. Walaaaaaweeeiii! Aku memang tabik la pada sapa yang tercalon dan tersenarai hingga peringkat terakhir ni. Memang bukan calang-calang. Dengan follower yang cecah puluhan ribu, update entry beribu-ribu dan yang paling  penting semestinya mereka CUN & KACAK! Okeh, thats not the point!

Dok aku usha punya usha blog mereka-mereka ni, tiba-tiba aku terpandang satu pencalonan kepada seorang blogger yang SOMBONG!!!! Siapa? malaslah nak bagitau siapa! haaa rilek-rilek... tak yah laa dok pikir sape gerangan empunya badan, tapi pada yang berkenaan, kalau dia baca entry ni, renunglah diri sendiri. Ni pun peringatan pada aku jugak! 



Aku ada pengalaman dengan BLOGGER ni. Seriously, dia memang tak layanlah kalau blogger-blogger baru dan hingusan macam aku ni okeh! Aku ada gak tinggal jejak kat blog dia dengan comment kat shoutbox. Manalah tau satu hari nanti dia dah tak sibuk boleh jenguk aku pulak kat blog. Tapi HARAAAAM! Takpelah time tu aku pikir mungkin dia sibuk kot. Aku pun dari jauh baca blog dia. Sikit-sikit.... Rasa seronok gak. Dalam pada aku baca entry-entry dia tu, ada gak aku tinggalkan comment kat beberapa entry dia. Aku harap dia sudilah beri idea / pendapat / balas comment aku tu. Pun sama, sepi. Aku siap ada tanya beberapa soalan lagi.... pun sama tak dijawabnya. Takpelah. Maybe busy sangat kot! Masih lagi aku berfikiran positif.

Last sekali, yang memang buat aku perasan sangat dia tak layan bloggers hingusan ni waktu aku tag dia nak bagi award. Time tu, aku tag dia sebab aku memang rasa dia betul-betul bagi inspirasi pada aku dalam dunia blogging. Aku dh comment & tinggal mesej pada dia. Berharap supaya datang ambil award yang tak seberapa ni. Tapi..... pelawaan aku hampa. Yang lebih menyedihkan, dia balas "Tengoklah, nanti kalau rajin saya amik!". Tapi kan.... pada masa yang sama dia boleh terima dan buat entry ttg satu award yang ditag oleh seorang blogger lain yang hebat. Apa perasaan korang kalau macam tu?


Sejak hari tu, aku sendiri yang jadi malu. Segan untuk menulis comment di blog-blog mereka yang Super Duper Hebat ni. Mungkin kita tak boleh terbang bersama tak? Bila dia membeza-bezakan antara sorang blogger dengan blogger lain, aku mula malas nak tengok entry dia lagi. Sebab rasa kecewa. Aku tak pernah cerita benda ni pada sapa-sapa. Sebab aku cuba untuk tak nak aibkan sesiapa.



Tapi kenapa baru sekarang aku keluarkan cerita ni? Di saat pemilihan undi  BLOG PILIHAN MALAYSIA 2010 diadakan? Sebab aku rasa, pemilik BLOG PILIHAN MALAYSIA mestilah seorang yang mesra pengguna. Bukan sekadar hanya ada entry yang bagus dan follower yang beribu, tapi mesti juga seorang yang boleh bertukar idea dan pendapat dengan semua orang. Kita semua memerlukan antara satu sama lain. Dia HEBAT kerana sokongan follower, dan dia juga pasti pernah lalui apa yang bloggers baru lalui hari ni. Rasanya tak salah kalau memberi semangat hanya dengan membalas comment @ jengah balik blog2 baru. Itu sudah cukup buat kami (bloggers baru) ni happy. 

Walau apa pun, bukan semua macam tu. Pengalaman aku ni hanyalah dengan dia SEORANG je. Jadi aku masih lagi berpuas hati dengan kebanyakan blogger hebat yang lain. Tak perlulah sombong-sombong kalau dah berada di atas. Sebab awak di atas, kerana adanya kami yang di bawah ni.


*p/s : maaflah ye, aku keluarkan entry macam ni sebab aku nak ingatkan diri aku sendiri je. Ini sekadar perkongsian pengalaman aku....& BTW please don't ask me who!

Senin, 29 November 2010

Hantu Sana Sini. Muak-lah!

Salam semua.

Korang suka tengok movie hantu/seram/ngeri dan sebagainya tak? Alaaa aku tau ramai yang minat. Haaaa jangan tipu, jangan tipu! Nanti Allah marah tau tipu-tipu ni. Tak baik tau! hehehe.... Apa nak malu? Takut orang kata cam budak-budak? Atau pengecut? Rilek je. Itukan normal ada perasaan takut. Sapa takde perasaan takut, bukan manusia normal. Boleh kan?





Sekarang ni, aku tengok industri filem dan drama serta yang sewaktu dengannya (sorilah tak berapa pasti cabang-cabang industri seni ni...) asyik keluarkan cerita-cerita yang berunsur mistik ni. Aku pun tak berapa pasti apa sebabnya. Nak kata keuntungan yang diperoleh bila buat cerita cam ni lebih banyak, tak jugak sebab  kalau nak dibandingkan box office filem Malaysia masih lagi cerita cintan-cintun kan? Ataupun ni satu fenomena. Maklumlah, orang Malaysia. Sesuatu perkara tu akan jadi satu trend & kebiasaan sebab ramai orang yang berlumba-lumba buat benda yang sama. Contohlah, kalau korang semua prihatin dan mengikuti isu semasa kat negara kita ni. Kalau musim orang buang baby, sebulan surat khabar, muka depan pasal tu. Than, bulan seterusnya, kes anak buang mak atau ayah.... haaa mulalah berduyun-duyun orang tua dibuang tepi jalan lah, tepi longkang lah, letak rumah kebajikan lah. Pastu, cam dah basi sket timbul plak kes suami dera isteri. Teruk punyeeeer!!! Pijak perut, kelar dan tikam yang dasyat semua tu dengan alasan yang tak munasabah! Korang perasan tak trend macam ni melanda Malaysia? Kalau perasan, Tahniah lah! Korang memang  warga prihatin. Clap! Clap! Clap!

Perkara yang sama jugaklah berlaku dalam industri seni filem dan drama Malaysia. Kadang-kadang aku naik muak sebab kerap sangat disajikan dengan cerita-cerita mistik. Semua nak cerita pasal hantu. Macamlah hantu tu banyak sangat kat Malaysia ni. Kira sekarang ni, pelakon-pelakon hantu tengah busy korang! Busy shooting sana-sini. Tak menang tangan! Masa raya aidilfitri hari tu, semua stesyen tv kuarkan cerita hantu. Siap ada yang  ditayang sama lagi untuk 2 stesyen tv. Tak habis-habis. Ada je hantu yang nak difilemkan. Kalau tak hantu, cerita dongeng dibuat modal. 




Aku pelik, kenapa pengarah Malaysia nak sangat orang kita ni tau pasal benda mistik ni? Apa motif mereka? Menakutkan kita semua? Nak kita semua explore dunia mistik tu? Atau nak bagi pengajaran pada kita semua? Aku cukup meluat jugak lah sebab kebanyakan jalan cerita semua sama. Susah nak mati lah, kena ganggu dan rasuk lah, saka lah, nak mintak waris lah, balas dendam lah. Semu sama!  Dan yang paling aku tak boleh terima bila ada adegan-adegan yang memuja-muja! Baca mantera ntah apa-apa. Serabaikan diri macam orang gila dan konon-konon hebat ada kuasa. Apa sebenarnya ye yang mereka cuba tonjolkan? Si pelakon tu tak rasa berdosa ke buat cam tu? Maksud aku keimanan mereka! Fikirlah korang! Cerita Melayu semua sama!!!! Sorry to say, most of them are RUBBISH!



Kalau alasan mereka (pengarah) adalah untuk kita kenal dan explore dunia mistik ni. Aku sangat-sangat nak gelak! Gelak guling-guling lah senang citenya. Kenapa? Korang baca maksud surah ni dan fahamkan....


surah Al-Araf ayat 27 yang bermaksud


" Sesungguhnya syaitan dan kaumnya melihat kamu didalam keadaan kamu tidak dapat melihat mereka"



Aku rasa ayat ni dah jadi satu bukti kukuh dan sahih. Allah dah tutup mata kita dari melihat benda tu semua, jadi tak yah la sebok-sebok nak tonjolkan macam mana rupa paras benda tu. Tak elok untuk anak-anak dan masyarakat Malaysia. Allah hijabkan mata kita dari melihat semua tu ada baiknya. Aku percaya, kalau korang semua boleh tengoklah cemana rupanya, korang mesti rela mata korang buta tau! 

Aku tulis entry ni bukanlah aku nak suruh korang tak percaya dengan benda tu semua. Salah tu. Kita WAJIB PERCAYA PADA BENDA GHAIB. Kan itu rukun iman kita. Tapi biarlah kita percaya pada benda ghaib yang dianjurkan dalam agama kita. Bukan benda karut cam tu! Dunia semakin moden, tapi pemikiran kita masih lagi disogok dengan benda mundur macam tu! 

Aku harap para pengarah Malaysia, keluarkanlah idea baru yang membawa lebih banyak kebaikan dan pengajaran kepada penonton Malaysia. Secara serius, aku sangat bosan dan muak dengan cerita-cerita hantu! Aku percaya, kalau jalan cerita bagus, pelakon hebat dan pandai bawak watak, serta camera shot yang bagus, mesti filem/drama korang meletops jugak walaupun bukan trendnya!


Kita kena berani melawan arus kalau itu yang lebih baik! Sekali lagi ini sekadar pandangan aku. Nak setuju atau tidak, itu atas pilihan sendiri. 


ITU INI SANA SINI LUCKY DRAW

Salam semua.


Semakin lama, aku rasa aku dah boleh terima lah yang aku ni macam KUREEENGGG sket LUCKY dalam bab contest-mengontest atau pun segala macam give-away ni. Kena mandi bunga ke hape aku ni? Bagi buang sket bad luck tu. Ah... peduli hape aku! Itu semua kurafat lah! Insya-Allah kalau dah rezeki tak kemana kan....


Dan dengan semangat dan sisa-sisa gigih, aku teruskan gak usaha nak masuk Lucky Draw ni...





syarat -syarat senang jer
korang semua mesti ada blog
* buat satu entry pasal lucky draw nih + letak banner yg kat atas tuh
* follow blog tersebut
* tinggalkan jejak komen anda kat entry  and link back

btw, paling menarik part ni lah

cabutan dibuat mengikut 12 jenis hadiah yang telah disediakan

12 korang! 12 hadiah! memang aku harap sangkutlah satu nama aku. Aku geram tgk hadiah2 menarik dia bagi. Jadi, sekali lagi... wish me all the best ya!


Wahai Facebookers & Bloggers, awak perlu tahu ini.....

Salam semua

Moga happy dan bahagialah hendaknya! Aku sekarang ada kat rumah, dengan segala kemudahan yang sangat TIP TOP la... so keadaan aku MEMANG LEBIH BAHAGIA! senyum sampai telinga. BTW, aku antara student UM yang awal habis exam dan sekarang ni, masih ramai lagi student2 UM yang sedang berperang. Dan aku nak doakan mereka semua dapat FLYING COLOURS RESULT. Terutama buat roomates aku, Piqa dan Anne. Moga dorang dapat jawab exam dengan baik. Amin.....

Musim-musim exam ni kan, banyak buku dan bahan bacaan yang perlu dibaca. Rasa 24 jam tu macam tak cukup je untuk sehari. Masa cepat sangat berlalu. Tak kita sedar, tau-tau kita tinggal 1 jam je lagi nak exam. Pada pemerhatian aku lah kan, aku rasa kebanyakan student berdepan dengan SATU gangguan  yang kronik dalam fokus untuk baca buku. GANGGUAN DARIPADA INTERNET. 

Korang penah rasa tak, waktu korang baca buku...tengah study...konon-konon khusyuk giler lah... tapi dalam kepala korang, macam-macam yang ligat pusing-pusing.


 "Berapa orang follower blog aku dah sekarang ni ek?"

"Sapa yang bagi comment kat blog & FB aku sekarang ni? 

"Keputusan Give Away / contest hari tu dah kuar ke belum ek? Aku menang ke kalah?"

"Sekarang ni berapa Buffered Earning aku kat Nuffnang ek?"

"Apa status baru kawan-kawan aku ni? Kot-kot dorang tau pasal soalan yang kuar esok ke?"


Alaaa tak kan tak biasa dapat soalan cam ni dari kepala otak masing-masing? Haaaishhh..... time tengah study tu lah, banyak bisikan syaitan yang direjam kat sebelah telinga kita ni kan. Hati tu rasa melonjak-lonjak nak tau perkembangan terbaru blog/Fb dan media sosial lain yang kita ada. Jari pulak dah menggelitik nak tekan keypad sana-sini. Nak comment dan update apa yang patut. Memang banyak dugaanlah time exam macam ni. Masa tu, pantang rasa ngantuk sikit.... zooooom cepat je terus on laptop dan surf internet. Dengan alasan, NAK HILANGKAN NGANTUK. Sekejap lagi, aku sambung lah baca.... tapi.... dok sedap je kita klik sana, klik sini.... masa terus berjalan. Tinggalkan kita dan tak toleh belakang. Tup...Tup....esok periksa. 

Tapi bukan ni sebenarnya yang aku nak share dengan kau orang semua. Ada fakta yang menarik yang boleh korang tau mengenai segala macam media sosial hari ni. Sorilah kalau korang rasa boring dengan budak law sebab selalu bagi fakta, tapi sesungguhnya aku sangat suka pada fakta. Fakta buatkan diri aku nampak cool beb. Nampak smart dan gojes! hahahaaaahahah! Boleh gitew????

Ok, let me tell you the fact about FACEBOOK/BLOG. The 'most' common thing nowadays. (sebab ada yang kata, sapa takde FB means = LOOSER! eh bapak aku tak ada FB okeh, but he's still the winner. The champion of my heart!)

1. Sekiranya FB adalah sebuah negara, maka ia akan jadi negara ketiga terbesar di dunia! Di belakang China dengan 1.4 billion dan India 1.2 billion. 

* rasa-rasa majoriti orang ape? 



2. Aku adalah Generasi Y sebab aku lahir 1989.  (generasi X : lahir antara 1965 - 1976, generasi Y : lahir antara 1977 - 1997 dan generasi Z: 1998 dan seterusnya.

* generasi Y adalah generasi yang paling banyak nak tahu itu dan ini... WHY like that not like this? Semua benda nak di 'TRY'. Sebab tu baby sepah-sepah. Hasil eksperimen lah tu.....



3. Technoratti telah mengindekskan 133 juta blog dan purata sebanyak 900 000 tulisan blog dimasukkan dalam tempoh 24 jam.

* fuhyooooo......... blog sapa agak2nya yang no.1 tu ek? berapa follower dia sekarang agaknya?





4. Radio mengambil masa 38 tahun untuk capai 50 juta pendengar. Televisyen ambil masa 13 tahun untuk capai jumlah yang sama. Internet hanya ambil 4 tahun untuk 50 juta pengguna dan hanya 9 bulan diperlukan untuk FB tambah 100 juta pengguna. 

* kita lebih suka berada di alam maya dari alam sebenar.....




dan yang ini aku bangga dengan MALAYSIA









5. Menurut Alexa.com, sehingga Januari 2010, FB berada pada tangga pertama manakala laman web lucah hanyalah berada di tangga ke-39!!!!

* GILE KENTANG! GILE GEMPAK dan FUUUUUHHHYOOOOOHHHH!!! hebatlah orang Malaysia. Dah tak main dah laman web porno ni... terus buat video sendiri lah. Kan practice make PURRRR-FECT! Sorilah Maria Ozawa, Veronica Zemanova & Penny Mathias ----> Malaysian does not need you! hahahah! (alamak,cemana aku tau nama dorang ni?)





Jadi, apa yang anda rasa? Inilah fakta dan kebenarannya. Pada aku, it's simple. Pro and Cons. Pandai-pandailah jaga diri dan maruah. Bukan semua benda kita perlu dedahkan kat dunia siber. Rambut je sama hitam tau, tapi hati lain-lain. 

Alaaaa chill-lah babes! It's just a fact! Happy Blogging & Facebook-ing !














* sumber: media sosial.Dari setitik jadi selautan. by Norizan Sharif

Sabtu, 27 November 2010

Bapak Aku Ada Mesin Cop Duit! (Ko ada?)

Salam semua

Aku tengah marah sekarang ni. Ketakpuasan hati yang meluap-luap! Naik menyampah pulak dengan birokrasi dan segala macam penindasan yang berlaku! Pada siapa??? Meh i show you who is that!!!




Haa.... pada ni laah yang aku geram sangat hari ni... pada kolej kesayangan aku.  Aku geram dengan cara pengurusan kolej. Ceritanya cam ni.....

Masa study week yang lepas, student-student UM sangat bertuah sebab dapat 3 minggu cuti. Seminggu cuti study week, seminggu cuti deepavali dan seminggu cuti raya haji. Disebabkan cuti yang maha panjang tu, so ramailah student-student yang balik awal. Hari Khamis (28/10) tu dah berduyun-duyun yang balik. Yang lebih awal pun ada sebab excited kan dah lama tak balik kampung since raya. Dalam pada tu, memang aku dah dengar kolej-kolej lain kena 'check out'. Tapi kolej aku ni takde pape pun... senyap je... jadi aku pikir mestilah macam kebiasaannya, tak yah kuar barang atau pulang kunci sebab cuti biasa kan

Than pada masa cuti-cuti tu, aku bukak FB tiba-tiba sorang JTK/JIK, tiba update status kata sapa yang tak pulang kunci pada masa tersebut akan kena xtra charge(automatik) ke akaun kita pada semester depan! Setiap satu hari yang tak pulang kunci tu, bayaran RM 6.50 dan untuk 14 hari, it is RM 91. DAMN!!!! kena pulang kunci. Aku tak kesah lah, tapi yang sedapnya.... xtra charge... eh.... pehal plak! KO TAKDE KELUARKAN SEBARANG NOTIS TIME STUDENT BELUM BALIK, than sekarang, bila semua dah balik baru ko sebok suruh orang pulangkan kunci.... APA KO INGAT AKU DOK SEBELAH UMAH KO KE? JAUH LAAAA NYAH OOOOI!!!! KL-KLUANG... makan 4 jam tau naik bas. Dan macam gigih plak la aku nak balik KL semata-mata nak pulang kunci pastu patah balik JOHO!!! memang tak lah!!!

okeh, fine.... dan on that time aku pun berharap pada mana-mana pihak yang sepatutnya dan yang bertanggungjawab menyuarakan ketidakpuasan hati student-student. I mean FIGHT FOR OUR RIGHTS. Dan malanglah bagi kami STUDENT YANG TAK PUAS HATI ni.... kerana bayaran tetap dikenakan pada akaun kami di semester depan walaupun notis pemberitahuan lambat mengenai hal ni disebabkan keLEMBAPan mereka (padahal setakat tampal poster keliling kolej je!) 

Dan, aku yang tak puas hati ni, pada petang JUMAAT pegilah ke opis sebab nak CHECK OUT lepas dah habis exam. Aku dengan sopan santunnya, tanyalah pada sorang perempuan yang JAGA KAUNTER OPIS TU berkenaan hal ni. Part ni memang aku NAIK HANGIN: (sila baca tanpa prejudis pada aku ok!)

aku: akak, saya nak tanya berkenaan bayaran masa hari cuti tu.
akak: oh, tu kita dah charge terus kat akaun ye untuk semester depan?
aku: dah charge terus? walaupun NOTIS SURUH PULANG KUNCI LAMBAT DIKELUARKAN?
akak: tu KITA TAK BOLEH NAK BUAT APE lah dik....
aku: TAK BOLEH NAK BUAT APE? eh? mana boleh cam ni kak, kesalahan pihak opis kiteorang ke kena tanggung? Tak kan lah saya dari Johor, nak balik KL semata-mata nak pulang kunci pastu balik Johor balik? Menindas student la macam tu! Abis student dari Sabah/Sarawak cemana? 
akak: KITA TAK BOLEH NAK BUAT APA! (mungkin memang dah dialog dia cam tu lah! nak lepas tangan kan!) kita dah tampal notis 2 kali ye, satu pada 30/10 dan satu lagi bulan November ni.
aku: 30 hari bulan baru tampal notis. Kan student dah balik time tu. Mesti ramai yang tak tau. Kenapa keluarkan notis lambat? Dan sekarang nak charge kami pulak.  Ish, tak puas hati lah saya macam ni. Tak bolehlah cam ni....

* time ni, akak tu dah buat muka dah..... muka yang aku rasa nak bagi jer "jari tengah"! aku masih sabar dan control nada suara aku.


akak: AWAK NAK PUAS HATI KE TIDAK KE, TU HAL AWAK LAH.... YANG PENTING KAMI MEMANG TAK BOLEH BUAT APE!!! (tiba dia tinggi suara dengan aku!)

* bila orang tinggi suara kat aku, apa lagi...perasaan yang aku tahan ni meletup lah! cari nahas ko kak!

aku: eh akak, saya tanya elok-elok kan. Salah ke kalau saya nak cakap saya tak puas hati. Akak ingat saya tak mampu bayar ke RM 91 tu! Boo-lah! tapi macam ni ke cara kolej layan student? Bukan ke sepatutnya, Kolej akui kesalahan, mintak maaf kat student sebab lambat tampal notis dan MENYUSAHKAN student. Ini tidak, kami pulak dimarah. Patutnya akak dengar suara kami ni.  MEMANG BAI-BAI lah kak! Time kasih lah akak.... Jangan ingat saya keluar ni means saya berdiam diri! Time kasih!

*aku pun blah! Malas nak tengok muka dia. Dia terkebil-kebil, mungkin sebab tak percaya aku balas cam tu. Sebab sebelum ni aku memang bersopan dengan orang ok!

Damn... really damn. Kau langsung tak rasa bersalah makan duit student disebabkan kesalahan dan kelemahan pihak kau sendiri. Time tu kalau ikut SETAN sebelah telinga aku ni, mau je aku tumbuk cermin depan muka dia tu! Geram gile! Nasib baik lah kak, dalam diri saya ni MALAIKAT masih kuat! 

Kalau korang pun memang fed-up kan dengan cara camtu. Bayaran sentiasa ada untuk benda yang bukan-bukan dan akan naik semasa ke semasa. Tapi facilities untuk student memang TAK BOLEH BLAH! Malu aku kalau cakap dekat student universiti lain yang harga bilik KECIK CENONET SHARE 4 ORANG,  +- RM 4000. Universiti lain, satu bilik 2 orang je, harga RM 500 satu bilik! 

Mungkin ada yang cakap aku ni tak bersyukur sebab masih diberi peluang duduk kolej lagi walaupun dah tahun 2 sedangkan berduyun-duyun student lain kena KICK OUT dari kolej. Tapi, aku rasa lebih elok duduk luar kolej kalau hak kita ditindas macam ni. DUIT PTPN/BIASISWA/PAMA memang senang je habis bila duduk kat kolej ni sebab semua benda nak dibayar. Takde langsung dibuat untuk penambahbaikan kebajikan student! Dinner yang makan just untuk satu malam pun sampai RM 130. Memang tak masuk akan kan. Kalau duit tu dibagi aku, aku boleh belanja family aku makan 4-5 kali tau tak! Boleh beli buku dan boleh jadi duit belanja aku untuk 7 HARI kak!

Macam ni lah kehidupan student. Tak habis-habis dengan masalah. Ada jer pihak yang cuba MENCABULI HAK kami. Mereka pikir student ni kaya dengan duit PTPN/BIASISWA/PAMA yang diberi. Sedangkan kalau nak tau realiti kami sebenarnya....memang menangis lah dengar cerita kami! Dan bagi pihak yang bertanggungjawab, jalankanlah tugas anda sebaiknya. Perjuangkan hak student. Kami STUDENT ni dah bagi kepercayaan pada anda untuk wakili kami.... jadi suarakanlah perasaan kami. Janganlah sebab NAK JAGA LINE, kamu orang semua SENYAP DAN BISU.

Finally aku realized, mungkin MEREKA pikir bapak aku ada mesin cop duit lah, sebab tu dorang tak heran mintak kat aku setakat seratus dua ni.... 



* everything yang aku tulis ni sekadar PERSONAL VIEW aku berkaitan hal ni. Bukan untuk menjatuhkan maruah atau menyebarkan fitnah pada sapa-sapa. Aku cuma berharap supaya masyarakat MALAYSIA upgrade cara kerja mereka. Dan ini jugak akan jadi pendorong aku untuk PERJUANGKAN HAK orang yang ditindas bila aku jadi LAWYER nanti. TQ!~

Kamis, 25 November 2010

Its Your Birthday Sayang!

Salam semua.... 


Alhamdulillah....dah selesai exam.... yahooo! 


Sebelum terlambat.... nak buat post entry ni....takut merajuk plak dia!




Happy 25th Birthday Arief Halim

(ehem....ehem...nak wish jap! sambil betulkan mic~)

MY L.O.V.E

you know that you're my best friend
you know that I'd doing anything for you
and

MY L.O.V.E

let nothing come between us
my love for you is strong & true

Rabu, 24 November 2010

Mohon Doa & Sokongan Anda

Salam semua...

Hari yang sangat mendebarkan... macam nak tercabut jantung ni ooooiii....

Lagi beberapa jam nak melangkah masuk Exam Hall for the killer paper, my beloved FAMILY LAW.

Btw, please,please & please Mr. Family.... be nice to us!  I love u so much taw! 




Dan, di pagi hari peperiksaan ni... aku terpaksa buat satu keputusan yang sangat mendukacitakan hati aku. Yang memusnahkan impian aku. Tapi aku terpaksa memahami situasi keluarga aku! Aku tak boleh jadi seorang yang selfish! betul kan? Tak guna kalau seronok seorang diri sedangkan ada yang menderita..... dan disebabkan itu... saya terpaksa mengundur diri. 

Memang macam nak menitik air mata ni bila kenang balik keputusan yang dah dibuat, tapi mungkin ada hikmahnya dan aku perlu jadi ANAK YANG MEMAHAMI KESUSAHAN IBU BAPA SAYA!!!
(mesti ada yang tak paham kan apa yang aku cerita ni, takpe Insya Allah aku akan cite jugak pada korang)

Dan sekarang ni aku mohon DOA & SOKONGAN dari semua supaya aku kuat & tabah. Redha dengan keputusan yang dah diambil dan fokus pada exam. Itu yang paling penting!

Thank you Family Law coz u teach me that 

FAMILY IS ALWAYS IN MY TOP PRIORITY

TOP 30 MALAYSIA UNIVERSITY RANKING!

Salam semua


 Aku caya mesti ramai student-student universiti yang tengah dok lepak-lepak je kan sebab exam korang dah habis.... weeee!!!! sukalaaah korang ek! dan sekarang masa aku plak perah otak....musim exam! Btw, korang nak tau sesuatu tak? Ranking Universiti kat Malaysia dah keluar beb..... jom review jap! 












TOP 30 MALAYSIA UNIVERSITY RANKING

30. KDU COLLEGE

29. UiTM SELANGOR

28. SEGi UNI.COLLEGE

27. MSU

26. USCI UNIVERISITY

25. UNIMAS , UMS , UTHM

24. UNITAR

23. UPM

22. UIA, KL

21. ASIA e UNIVERSITY

20. WAWASAN OPEN UNIVERSITY

19. OPEN UNIVERSITY MALAYSIA

18. ASIA PACIFIC UNIVERSITY COLLEGE OF TECHNOLOGY & INOVATION

17. MONASH UNIVERSITY (MALAYSIA CAMPUS)

16. HELP UNIVERSITY COLLEGE

15. THE ONE ACADEMY

14. UKM

13. PENANG MEDICAL COLLEGE

12. CURTIN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY (SARAWAK CAMPUS)

11. SWINBURNE OF TECNOLOGY (SARAWAK CAMPUS)





OK NOW.....TOP TEN!!!!
(are you ready?)





10. AIMST UNIVERSITY  &  UNIVERSITY OF NOTTIGHAM (MALAYSIA CAMPUS)

9. MULTIMEDIA UNIVERSITY 

8. INTI INTERNATIONAL UNIVERSITY  COLLEGE & NILAI UNIVERSITY COLLEGE

7. SUNWAY UNIVERSITI COLLEGE & TAYLOR UNIVERSITY COLLEGE

6. TUNKU ABD RAHMAN COLLEGE 

5. LIM KOK WING UNIVERSITY OF CREATIVE TECHNOLOGY

4. INTERNATIONAL MEDICAL UNIVERSITY

3. UUM & UNIVERSITY OF TUNKU ABDUL RAHMAN 

2. USM

1. UM
weee....=)



*Result sources based on student achievement, study environment and local NGO(Malaysia) recognition.

Wooohooo!!! tahniah pada semua universiti yang berjaya disenaraikan. Senarai universiti ni tak lah membantu sangat sebenarnya dalam pointer exam kita sebab masing-masing universiti ada kelemahan dan kelebihannya.  Yang penting sekarang ni, kita dah berjaya sampai ke menara gading kan... tempat yang menjadi idaman kita semua dari kecik lagi. So, tak yah nak sia-siakan peluang yang dah diberi ni....sebab kita antara yang bertuah sebab masih lagi merasa dunia belajar. Satu dunia yang penuh dengan FUN, FUN & FUN!!!

Selasa, 23 November 2010

Stop Child Abuse

Salam semua


Sebelum terus baca entri ni, on kan speaker korang & play video kat bawah

video courtesy: http://catsdogs.glogster.com/Stopdaughter-Child-Abuse/

Apa yang korang bayangkan bila aku sebut ini.....

ZAMAN KANAK-KANAK

Mesti yang muncul dalam fikiran korang inikan....

PERSAHABATAN TANPA BATASAN

PERASAAN INGIN TAHU APA SAHAJA

KERIANGAN & KESERONOKAN BERMAIN
Tapi bukan semua dari kita yang mengalami sebegitu.....
Ada di antara mereka yang bernasib malang kerana 

PENDERAAN FIZIKAL , EMOSI &  SEKSUAL!








Jangan fikir di Malaysia tiada......kenal tak pada mereka ini?
NURUL HUDA ABD GHANI
NURIN JAZLIN JAZIMIN
SHAFIA HUMAIRA

Tangisan, rintihan dan penderitaan mereka tiada siapa yang dengar. 
Menyesal? Sudah terlambat untuk menyelamatkan mereka.....


Tapi,
 usah dikenang perkara yang lepas. 
Jadikan itu satu pengajaran! 
Masih ada cara untuk kita tidak benarkan ia berulang kembali.....






dan cara saya?






sebagai tanda sokongan, saya laungkan ini..........


WHAT WE NEED IS A 'LOVE' HAND NOT A BRUISED HAND!






         
"Child abuse cast a shadow the length of a lifetime"
by: Herbet Ward





PIC COURTESY: GOOGLE

Top